Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 14:40:35
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Epiphyllum - cudny kaktus epifityczny cz 4  (Przeczytany 14455 razy)
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #180 : Lipiec 02, 2009, 21:06:32 »

Cool Dawaj krufka. Ja swoje epi i hoje zimuję w nieogrzewanej zimą kuchni /kamienica/ Swoje wrzucę jutro, bo o tej porze mój głupol już nie da rady ze zdjęciem  Sad

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #181 : Lipiec 02, 2009, 21:08:06 »

Tak,tak, chcę cyknąć fotkę młodzieży.Dziś dostałam ładną część kolekcji jednej z naszych koleżanek.Czuję spore ciśnienie,głupio byłoby zmarnować czyjąś pracę.A i od innych forumowych wróżek maluchy pięknie się prezentują.Mam nadzieję,że do wiosny trochę się rozrosną.

Post dołączony: Lipiec 02, 2009, 21:09:57
ok,jutro spróbuję je wrzucić.Ale i tak jeszcze marzą mi się ripsy,zwłaszcza te bardziej liściaste i o ciekawych kwiatuchach
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #182 : Lipiec 02, 2009, 21:12:05 »

Widzę,że ciężko zapadłaś na zdrowiu  Shocked Po co Ci był ten wypad do Palmiarnii? Laughing Laughing
Ja zacznę "na poważnie" jak poprawię sobie warunki lokalowe.  Wink

No ripsy konkretnie liściaste to Ci dwa zapodam Wink

Jestem Asia Smile
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #183 : Lipiec 02, 2009, 21:18:34 »

kochana,a co to znaczy na poważnie? Confused Ja dziś próbowałam policzyć i  wychodzi mi bez twoich na razie jakieś 16-18 odmian Confused.Tak,świetnie połączyłaś fakty-Palmiarnia ponosi odpowiedzialność za epikłania hojobowe.Skoro wgardziłam w niej hoją i wyszłam z trzema epi-podobnymi,to coś w tym musi być. Shocked.A jeszcze mają dojść epi od Wróżek,z wymiany.mam nadzieję,że na wiosnę zrobimy,dziewczyny,jakieś przemeblowanie w naszych epidonicach? Smile

Post dołączony: Lipiec 02, 2009, 21:19:46

No ripsy konkretnie liściaste to Ci dwa zapodam Wink
Czy ja Ci mówiłam,że cię kocham?
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #184 : Lipiec 02, 2009, 21:34:25 »

16-18 ? Ładne kwiatki  Laughing Laughing Ty przypadek kliniczny, niekwalifikujący się na leczenie jesteś  Laughing Laughing Pobiłaś nawet moje tempo zdobywania ceropegii  Confused "Na poważnie" znaczy- jak wybuduję ogród zimowy albo Palmiarnię  Laughing Laughing

Ja na wiosenne mieszanie w donicach zawsze otwarta jestem  Mr. Green Mr. Green

Jestem Asia Smile
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #185 : Lipiec 02, 2009, 21:36:00 »

No,ja myślę,bo jeśli mi się rozrosną,to ciekawe rzeczy będą do wymiany Mr. Green Mr. Green.
Aczkolwiek,mam pewne obawy lokalowe-wprawdzie to jedno-dwulistkowe sadzonki,ale do małych nie należą Mad.Karramba

Post dołączony: [time]Fri Jul  3 06:21:46 2009[/time]

O! to moje stado.Z dwójką,której  tu nie widać,jest aktualnie 20 sztuk Very Happy Laughing
A, i nie wszystkie to epi....
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #186 : Lipiec 03, 2009, 09:27:37 »

Moje epi:

Bez rarytasów,tylko trzy oznaczone odmiany /poza Deutsche ,ackermanii i oxy/. Reszta to kundelki z kwiatkami które mi się spodobały. Duże mają 1,5 roku, maluchy zimowe tegoroczne. Oczywiście chciałabym więcej-ale Lulu ma rację-nie jest sztuką posiadać,lecz zapewnić godne warunki.

Czekam na kwiatuchy w przyszłym roku  Neutral Neutral

Krufko szykuj dużo miejsca,bo w przyszłym roku to one dwuliścienne już z pewnością nie będą.  Laughing Laughing

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #187 : Lipiec 03, 2009, 09:34:35 »

No proszę, proszę, jakie ładne kolekcje. Już sobie wyobrażam co się będzie działo w przyszłym roku w tym wątku.  Very Happy Będziemy musiały się nieźle trzymać butów, żeby nie pospadać z wrażenia  Very Happy

krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #188 : Lipiec 03, 2009, 10:59:13 »

Obawiam się,że ja wrażenia nie zrobię,bo kwitnąć jeszcze nie będą.A miejsce..... cóż,jakoś będę kombinować,hojoba znacznie osłabła,epi też juz jest sporo.Jakoś dam radę...Skoro inni dają...
Cymric,a ja mam sporo odmianowych,a nie mam jeszcze tych najbardziej popularnych Smile.Chociaż wróbelki ćwierkają,że już coś tam dla mnie rośnie Smile

agabos
Aktywny
**

« Odpowiedz #189 : Lipiec 03, 2009, 15:35:06 »

To i ja się trochę pochwalę,co prawda do kwiatów jeszcze daleko,ale poczekam cierpliwie,najważniejsze,że się ukorzeniły i rosną.Wszystkich mam 11szt.Tylko 11. 
kwiatolek
Aktywny
**

« Odpowiedz #190 : Lipiec 03, 2009, 16:12:14 »

agabos to zygzakowate w białej doniczce jak się nazywa? Bardzo podobają mi się te liście Very Happy

agabos
Aktywny
**

« Odpowiedz #191 : Lipiec 03, 2009, 16:31:20 »

To cryptocereus anto...coś tam...Zobacz u Lulu,kilka postów wcześniej.Ona ma większe.Dużo większe.To ma takie sztywne "liście",że wyglądają jak plastikowe.
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #192 : Lipiec 03, 2009, 16:32:48 »

A jaki to-to ma kwiat  Rolling Eyes Rolling Eyes cudo.

Jestem Asia Smile
agabos
Aktywny
**

« Odpowiedz #193 : Lipiec 03, 2009, 16:35:36 »

Taki  http://www.allegro.pl/item676578144_cryptocereus_antonyanus_rarytas_epiphyllum.html
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #194 : Lipiec 03, 2009, 16:38:06 »

Tzn ja wiem jaki  Very Happy Mówię, że cudny. Miałam też cryptocereusa,  ale złapał jakiegoś grzyba i wywaliłam ze strachu o resztę roślin  Sad 

Lulu ma jeszcze drugiego chyba  Confused,zaraz sprawdzę jak kwitnie.

Jestem Asia Smile
agabos
Aktywny
**

« Odpowiedz #195 : Lipiec 03, 2009, 16:44:13 »

Widzisz,ja głupia pomyślałam,że pytasz(przecież nie było znaku zapytania).Oj,chciałabym doczekać się tego kwiatka.
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #196 : Lipiec 03, 2009, 17:11:15 »

Agabos,nie tylko 11,a aż 11.mnie się poszczęściło,jednego dnia dostałam 11,stąd u mnie taka mnogość.Faktycznie,ten o którym mówicie ma cudne kwiaty ale i liście są fantastyczne.
liwias
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #197 : Lipiec 03, 2009, 17:38:45 »

Gdzieś czytałam, że strasznie trudno doprowadzić tą roślinę do kwitnienia w warunkach domowych.
Też byłam zafascynowana kwiatami i miałam na nią chrapkę...
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #198 : Lipiec 03, 2009, 19:07:25 »

agabos popraw mnie jeśli się mylę. Na Twoim zdjęciu od lewej jest epiphyllum chrysocardium, cryptocereus anthonyanus (ładniutko przyrasta Smile, epiphyllum deutsche kaiserin, a na drugim planie z prawej strony to mi na oxypetalum wygląda (chociaż może być i cooperi bądź crenatum) Te odmiany są bardzo podobne w łodygach do siebie. A to z lewej w tle?

cymric - cryptocereusa rosei chyba nie znajdziesz w necie Sad Ja wielokroć szukałam i nic, mam tylko na dysku fotkę od sprzedawcy jak kwitnie - w kolorach biały z żółtym.  A, i zdaje mi się, że na Twoim zdjęciu widzę Fantastic  Very Happy
liwias - może i trudno, ale tym bardziej będzie cieszyć jak zakwitnie  Very Happy

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #199 : Lipiec 03, 2009, 19:10:27 »

Znalazłam coś  Very Happy Czy tak kwitnie ?

http://tbn0.google.com/images?q=tbn:TSd0C5wdPvSaxM:http://es.geocities.com/anvitel/cactus/sele_macdonaldiae.jpg

To z przodu to Fiesta. Fantastic po ścięciu to kurdupel i siedzi gdzieś we wspólnej donicy.

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #200 : Lipiec 03, 2009, 19:13:01 »

Nie. To jest jakiś selenicereus Smile Też cudny Smile

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #201 : Lipiec 03, 2009, 19:17:56 »

Masz rację,łodygi jak u seleni. W necie są tylko zdjęcia pąków nigdzie rozwiniętego kwiatka. Szkoda. Ależ to musi być widok oba kwitnące równocześnie  Very Happy

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #202 : Lipiec 03, 2009, 19:26:21 »

Z tego, co mi wiadomo to rosei kwitnie zupełnie inaczej, znaczy się ma inny układ kwiatów, nie taki jak u anthonyanusa.
Mnie się zdawało, że ten w kwadratowej doniczce drugi z prawej to właśnie Fantastic, bo tak coś mi podobnie wyglądał. Możesz precyzyjniej? Z przodu? Czyli który?

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #203 : Lipiec 03, 2009, 20:01:17 »

Very Happy masz rację-poleciałam do kuchni. Fiestę pożarły glizdy /ma jeszcze napis na "ciele"/,a Fantastic to ten grubasek w kwadratowej.  Very Happy

Dobra matka z Ciebie .Poznałaś "dzieciaka" po tylu miesiącach  Sad Very Happy

Moja Uncarina odzyskała turgor  Smile

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #204 : Lipiec 03, 2009, 20:10:15 »

He, he, swój swego pozna Smile Szczególnie, że podobały mi się u tej odmiany właśnie te grubaski, rokujące na mocne przyrosty Smile Coś wypuszcza już? Powinien. Myślę, że powinnaś go przesadzić do większej doniczki, dostanie kopa.
Moja też już sterczy  Very Happy

agabos
Aktywny
**

« Odpowiedz #205 : Lipiec 03, 2009, 20:20:32 »

No Lulu,Ty to ekspert jesteś,ja tam niewiele rozróżniam,narazie.To ostatnie to phosper.
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #206 : Lipiec 03, 2009, 20:22:59 »

Miałam ułatwione zadanie Wink A phospera patrz, nie poznałam Smile Mój ma trochę inne liście, pewnie dlatego nie skojarzyłam.

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #207 : Lipiec 03, 2009, 20:25:00 »

Przesadzę, słowo  Cool Puszcza,choć "stał" dosyć długo. Jaka stosujesz mieszankę? Zauważyłam / a robiłam to na "czuja" z rok temu/,że one dobrze rosną w storczykowej pomieszanej np z kaktusową. Choć mam jednego posadzonego w ziemi wyglądającej jak z udeptanego podwórka /taki przyszedł/.Specjalnie w ramach eksperymentu nie przesadziłam-też ładnie rośnie. Najgorzej te w uniwersalnej wsadzone na szybko,kiedy nic innego nie miałam.

Część 5

Jestem Asia Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: