Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 08, 2012, 09:22:44
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hodowanie wanilii w domu - możliwe?  (Przeczytany 10709 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
arek
Aktywny
**

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 21, 2009, 09:30:19 »

jak byłem mały (jakieś 20 lat temu) to zrobiłem galaretkę albo żelatynę z bananami (a co) i wysiewałem na to właśnie nasiona z laski wanilii
- przecież chciałem zrobić tak jak na fotce w jakieś gazecie w języku którego wtedy zbytnio nie znałem...

- ale macie farta, że macie internet i chociaż nie zmarnujecie bananów, galaretki i wanilii Smile

pozdrawiam
arek

...la la la la la laaaaaa back to black....

Smile
Flliko
Nowicjusz
*

Waniliowy Amator

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 21, 2009, 13:16:53 »

Tak,  rzeczywiście mamy olbrzymie szczęście Smile Smile

"Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie. "
Friedrich Ruckert
Flliko
Nowicjusz
*

Waniliowy Amator

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 23, 2009, 14:17:35 »

Mam już ten kawałek wanilii.
Którą stroną mam ją włożyć do piasku i na jaką głębokość?
Pliss pomóżcie!

"Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie. "
Friedrich Ruckert
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 24, 2009, 08:31:28 »

Mam już ten kawałek wanilii.
Którą stroną mam ją włożyć do piasku i na jaką głębokość?
Pliss pomóżcie!
liscie sa ulozone pod pewnym katem do lodygi iwec-wuglądaja jakby opadaly- wiec tak zeby lisc byl skierowany koncem do dołu. prosciej tego nie potrafie napisac

Kamil
Flliko
Nowicjusz
*

Waniliowy Amator

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 24, 2009, 15:57:23 »

Aha dzięki!
Ale jak pędy powietrzne uschły to co mam zrobić?
Bo chyba nie ma sensu dawać na piach nie?

Do żadnego piasku zgnije Ci jak nic - nie masz doświadczenia.
Kup zwykłe jakiekolwiek podłoże do storczyków - drogie nie są około 5-10zł
rozluźnij je keramzytem, odciętą końcówkę wanilii zabezpiecz maczając w ukorzeniaczu i posadź, delikatnie zwilżyj podłoże (ale nie zalej, podłoże ma być wilgotne nie mokre) i wsadź do torebki foliowej, codziennie wietrz roślinę i zawiązuj wdmuchując powietrze.
tu poczytaj http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html

To mnie interesuje tylko co to jest ten ukorzeniacz jaki ma być itd.?
Aha no i przede wszystkim ile trzymać w tym ukorzeniaczu?

Friedrich Ruckert
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 24, 2009, 19:42:09 »

Aha dzięki!
Ale jak pędy powietrzne uschły to co mam zrobić?
Bo chyba nie ma sensu dawać na piach nie?

Do żadnego piasku zgnije Ci jak nic - nie masz doświadczenia.
Kup zwykłe jakiekolwiek podłoże do storczyków - drogie nie są około 5-10zł
rozluźnij je keramzytem, odciętą końcówkę wanilii zabezpiecz maczając w ukorzeniaczu i posadź, delikatnie zwilżyj podłoże (ale nie zalej, podłoże ma być wilgotne nie mokre) i wsadź do torebki foliowej, codziennie wietrz roślinę i zawiązuj wdmuchując powietrze.
tu poczytaj http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html

To mnie interesuje tylko co to jest ten ukorzeniacz jaki ma być itd.?
Aha no i przede wszystkim ile trzymać w tym ukorzeniaczu?

UKORZENIACZ DO SADZONEK ZIELNYCH. TRZEBA ZANUZYC SADZONKE NA TYLE CM ILE PODANO NA OPAKOWANIU WSADZIC DO PODLOZA I ZWILZYC. TYLE

Kamil
Flliko
Nowicjusz
*

Waniliowy Amator

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 24, 2009, 20:25:08 »

I wykiełkuje??
Bo mi w sklepie powiedzieli że niekoniecznie jeśli to storczyk dlatego się pytam.

Friedrich Ruckert
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 24, 2009, 21:47:40 »

hodowales kiedys fasole na gazie na sloiku? mozesz sprobowac i tak do slika wlac wode przykyc gazą i przyczepic ja do sloika z pooca gumki. w gazie robisz otworzek na sadzonke. i kladasz tak by sie to kupy trzymalo

ja swojej wanili smarowalem węzły mieszanką ukorzeniacza do sadzonek zielnych i masci ogorodniczej- moze byc wazelina i po prawie 2 miesiącach zaczely wyrastac korzonki ale to na rosnace normalnie roslinie. zanurz w preparacie tak by przynajmniej jeden wezeł<czyli to miejsce z ktorego wyrasta lisc bylo zanurzone w ukorzeniaczu i miej nadzieje i cierpliowsc ze wyjdzie to co chcesz>

Kamil
Flliko
Nowicjusz
*

Waniliowy Amator

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 25, 2009, 08:32:34 »

Dzięki!
Dam znać czy coś wyszło za jakiś czas Smile

Friedrich Ruckert
ixeska
Nowicjusz
*

Callisto...

« Odpowiedz #39 : Kwiecień 25, 2009, 21:05:16 »

Kupiłam dziś w Obi sadzonkę wanilii - tak z 10 cm długości, 3 albo 4 pędy!!!
Za jakieś 18,- zł.
Zobaczymy co to będzie....
Tricia13
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 28, 2009, 15:30:05 »

Ja tak sobie poczytałam i mam mętlik w głowie od tych wszystkich informacji:) A właścicielką maleńkiej wanilii jestem od wczoraj:) I co teraz mam z tym zrobić:)

Post dołączony: Kwiecień 28, 2009, 15:30:29
Ja swoją też kupiłam w Obi za 16.99:)
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 28, 2009, 19:57:12 »

Ja tak sobie poczytałam i mam mętlik w głowie od tych wszystkich informacji:) A właścicielką maleńkiej wanilii jestem od wczoraj:) I co teraz mam z tym zrobić:)

Post dołączony: Kwiecień 28, 2009, 15:30:29
Ja swoją też kupiłam w Obi za 16.99:)

Pochodzi z Ameryki środkowej (wsch. Meksyku). Jest epifitem, choć trochę nietypowym gdyż jest lianą, która korzeni się w glebie, a pędy jej osiągają długość kilkudziesięciu metrów - dorastają koron drzew lub porastają krzewy. Liście wanilii są sztywne, eliptyczno-lancetowate, całobrzegie, płaskie i jasnozielone. Kwiaty są zebrane w grona w kątach liści i mają barwę zielonkawobiałą. Owoce są botanicznie torebkami, ale popularnie zwane laskami i są znaną od bardzo dawna i niezwykle cenioną przyprawą kulinarną (zawierają aromatyczną wanilinę- która wykrystalizowuje się w czasie suszenia). Zbiera się wyrośnięte, choć jeszcze niedojrzałe owoce i suszy (technologia suszenia jest różna w różnych rejonach). Wanilia jest  uprawiana jako roślina użytkowa, posiada również pewne właściwości lecznicze (jest używana w cukiernictwie, przemyśle spożywczym, alkoholowym, perfumeryjnym oraz służy do zaprawiania tytoniu).

U nas jest uprawiana jako roślina ozdobna i traktowana jako bardzo dekoracyjne pnącze. Wanilia, aby ładnie rosła i prawidłowo się rozwijała potrzebuje sporo ciepła. Temperatura w nocy nie powinna spadać poniżej 18ºC. Ponieważ żyje w tropikalnych lasach, nie lubi zbyt ostrego słońca. Wymaga obfitego podlewania i utrzymywania stale umiarkowanie wilgotnego podłoża. Dobrze też jest ją zraszać – najlepiej letnią, przegotowaną wodą (późnym wieczorem lub wczesnym rankiem). W naszym klimacie raczej nie przechodzi okresu spoczynku, lecz można u niej w upalne dni czerwca-sierpnia zaobserwować zahamowanie wzrostu. W domowej uprawie korzystne jest przygotowanie specjalnego podłoża, które stanowi utarta kora wierzby lub robinii akacjowej (zdartą korę się gotuje i uciera) albo częściowo przekompostowane igły modrzewiowe.

Roślinę powinno się przesadzać wówczas, gdy całe podłoże, w którym rośnie (kora lub igliwie) całkowicie się zmineralizuje czyli zamieni w ziemię. Innym sygnałem, który nas informuje, że rośliny mają problemy jest moment gdy z kątów liści poczynają wyrastać nie zwykłe, krótkie korzonki powietrzne, lecz długie korzenie osiągające nawet do jeden metr długości (a nawet więcej). Należy wtedy owe długie korzenie zagłębić końcami w podłoże i rośliny zasilić, a cała roślina podziękuje i wróci do równowagi. Wanilia w okresie wegetacji (luty-wrzesień) jak większość roślin u nas uprawianych powinna być nawożona. Najlepsze są wieloskładnikowe, płynne nawozy. Jedyny sposób na rozmnażanie wanilii to sadzonkowanie. Sadzonki ukorzeniają się zwykle po około 6-8 tygodniach, wtedy młode roślinki umieszczamy w oddzielnych doniczkach.

Kamil
mulatka
Aktywny
**

« Odpowiedz #42 : Maj 17, 2009, 00:33:31 »

I wykiełkuje??
Bo mi w sklepie powiedzieli że niekoniecznie jeśli to storczyk dlatego się pytam.

Dobrze Ci powiedzieli ,szkoda Twojego zachodu , no chyba że lubisz takie eksperymenty ...

Moja wanilia rośnie w domku  od 3 lat  ,pędy pewnie maja jakieś 4 metry ,zawijam na pałąku .Kocha ciepło i wilgoć.
Nigdy nie kwitła ,choć niektórzy maja to szczęście .Zakwita przeważnie po osiągnięciu długości ok 10 metrów i to najczęściej jeżeli uprawiana jest w szklarni  Confused
Głównie chodzi tu o wysoką wilgotność powietrza...

Jeżeli chodzi o ukorzenianie wanilii - żaden piach ,żadna ziemia do storczyków ,żaden ukorzeniaz !
Kupcie mech torfowiec (dostępny w orchidsklepiku) i ukorzeni się raz ,dwa ,trzy  Very Happy
Powodzenia
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #43 : Maj 17, 2009, 05:42:04 »

Wczoraj w OBI we Wrocławiu widziałam sadzonki wanilii,kawy,rodzynka i roślinki pachnącej cynamonem....To wiadomość dla tych,co chcą ukorzeniną już roślinkę
anulka247
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Maj 17, 2009, 07:32:11 »

Nie powiem żebym nie chciała tej wanilii, ale gdzie mi do Wrocławia... Sad
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #45 : Maj 17, 2009, 08:58:53 »

Zawsze mozna popytac w centrach ogrodniczych, ja swoją w takowym kupilemmoze metra nie ma ale za to ladnie rośnie

Kamil
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #46 : Maj 17, 2009, 12:47:55 »

Anulka247,zastanawiałam się,czy nie wziąć,ale ja zdekalrowana hojomaniaczka jestem.
A we Wrocku byłam przejazdem,z przerwą  w podrózy na Bielanach.Więc przepraszam,ale tym razem pomóc nie jestem w stanie Sad
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #47 : Maj 17, 2009, 22:17:57 »

Wanilią pokazała się w warszawskim OBI

Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #48 : Maj 17, 2009, 22:40:38 »

Wanilia jest też w Wałbrzyskim Obi za ok 18 zł w doniczce są 3 pędy.Jutro po nią jadę Smile

anulka247
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #49 : Maj 18, 2009, 08:42:43 »

Wanilia jest też w Wałbrzyskim Obi za ok 18 zł w doniczce są 3 pędy.Jutro po nią jadę Smile
Szczęściaro!
ixeska
Nowicjusz
*

Callisto...

« Odpowiedz #50 : Maj 18, 2009, 09:48:22 »

Zakupiona przeze mnie 3 tygodnie temu - postawiona na podstawce z kamieniami zalanymi wodą, na południowym parapecie ( ale w zacienieniu) rośnie pięknie.
Wypuściła na każdej szczepce po 2-3 piękne błyszczące listki.

Jeszcze jej nie przesadziłam....

W jaką ziemię byście ją wsadzili?
Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #51 : Maj 18, 2009, 10:20:15 »

A nadaje się ona na zachodni parapet ? lub żeby np postawić ją na półce w pokoju ? pokój mam jasny pomalowany na soczystą zieleń co jeszcze bardziej rozjaśnia.Tak się właśnie zastanawiam czy ją kupić bo nie wiem czy u mnie wyżyje.

ixeska
Nowicjusz
*

Callisto...

« Odpowiedz #52 : Maj 18, 2009, 12:25:40 »

Lubi wysoką temperaturę i dużą wilgotność, więc jeśli na Twoim zachodnim parapecie jest gorąco i 'pomożesz' trochę w wilgotności to pewnie tak !!

dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #53 : Maj 19, 2009, 23:04:52 »

moja wanilia stoi na dworze od kilku dni i teraz bedzie miala wilgoci az nadto

Bardzo proszę nie pisać dużymi literami (co w internecie oznacza krzyk) oraz używać polskich liter.

Kamil
ixeska
Nowicjusz
*

Callisto...

« Odpowiedz #54 : Maj 20, 2009, 09:25:56 »

O, ciekawe jak będzie rosła na zewnątrz  Confused
Ja nie wystawiałam, bo podobno nie lubi spadków temp. poniżej 20 stopni.

Ale zawsze można poeksperymentować Wink
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #55 : Maj 20, 2009, 11:02:10 »

ja slyszalem ze nie moze miec za cieplo lubi tez chlodne noce. wiec stoi a oto jak wyglada
http://img188.imageshack.us/img188/706/dscf0002v.jpg

http://img188.imageshack.us/img188/2705/dscf0001o.jpg

Kamil
ixeska
Nowicjusz
*

Callisto...

« Odpowiedz #56 : Maj 20, 2009, 11:56:45 »

Ale dłuuuga !!
I super wygląda na tym kokosowym patyku  Smile

No to będziemy eksperymentować  Cool
Ja swoją pozostawię w domu.

Postaram się później zrobić i wkleić zdjęcia mojej.
Flliko
Nowicjusz
*

Waniliowy Amator

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 12, 2009, 12:51:51 »

Mój pęd już się ukorzeniał jako tako ale zauważyłem takie małe podłużne robaczki (może larwy?)....
Macie pomysł co to może być i przede wszystkim jak to zwalczyć?

Friedrich Ruckert
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #58 : Czerwiec 12, 2009, 19:50:03 »

a w czym sie ukorzenia? moze nalezy podłoże zmienic na nowe?? moze zdjecie umiescisz  bedzie lepiej widac z czym masz do czynienia

Kamil
Flliko
Nowicjusz
*

Waniliowy Amator

« Odpowiedz #59 : Czerwiec 20, 2009, 16:23:02 »

Ukorzeniam w zwykłej ziemi, bo w piasku straciłem 3 liście ;(
Na co wymienić?

Friedrich Ruckert
Strony: « 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: