dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« : Kwiecień 15, 2009, 16:10:24 » |
|
Mam pytanie czy Phalaenopsis, Dendrobium phalaenopsis, Cambria, Vanilia,moga przez lato stac na dworze?
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2009, 18:36:08 » |
|
Tak mogą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 20, 2009, 11:47:06 » |
|
witam, a kiedy wynosimy? i czy zostawiamy na noc? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 20, 2009, 15:24:42 » |
|
Ja zawsze wynoszę w połowie maja ,kiedy nie ma już przymrozków i stoją tam do końca września.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
edyseja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 20, 2009, 15:52:09 » |
|
witam, a kiedy wynosimy? i czy zostawiamy na noc?  kiedy nie ma już nocnych przymrozków czyli mniej więcej po "zimnych ogrodnikach"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2009, 13:41:11 » |
|
czy wasze storczyki już wyjechały na dwór?niby dawno po "ogrodnikach" i moje siedzą już na balkonie..... ale czy temperatury ok.6 stopni Celsjusza w nocy służą storczykom? to ich pierwsze wakacje i nie chcę ich wykończyć nadmiarem miłości!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2009, 13:56:37 » |
|
Wydaje mi się, że to służy storczykom  Przecież one lubią nocne spadki temperatur. Moje są od połowy maja na polu, oprócz phalenopsisów 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 04, 2009, 15:23:13 » |
|
Swoje ciepłoluby jeszcze zabieram do domu myślę że 6 stopni to dla nich zdecydowanie za mało.Nawet jak w dzień jest 12 do 15 to też nie wynoszę.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora. Pozdrawiam elajas
|
|
|
DaniSch
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2009, 15:54:29 » |
|
Ja trzymam moje na tarasie w folii-jak jest na termometrze powyżej 20 stopni to zraszam i zdejmuje okrycie. Gdy widze , ze wieczorem jest juz 12 stopni zamykam nawet folie na noc. Po co maja sie przeziebic. Przeciez piszą ze maja mieć od 16-25 stopni  . A zapowiadają jakieś ochlodzenie - ponoc panosza sie zimne owce czy cos podobnego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2009, 16:02:50 » |
|
u mnie na dworze zostalo tylko jedno dendrobium bo dugie pociąłem na kawałki zeby zrobic eksperyment:-) cambrie i Phalaenopsisy sa w domu od kilku dni a to dendrobium ktore pozostało na dworze ma pare nowych przyrostów od kiedy tam stoi
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2009, 16:28:57 » |
|
Nie wystawiała bym przy temperaturach : poniżej 10 w nocy i 15 w dzień. I oczywiście nie na ostre słońce!!! Półcień jakiś 
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2009, 18:50:42 » |
|
Jak na razie trzymam na polu tylko dendrobium w zacienionym miejscu pod balkonem aby nie padało na niego. Jednak od wczoraj jest w piwnicy, bo uznałam, że może zmarznąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 04, 2009, 23:48:28 » |
|
Tak się zastanawiam, po co w ogóle wynosić storczyki. W jakim celu? Przecież one rewelacyjnie czują się w domu, mamy zaś niesamowity wybór kwiatów tarasowych i balkonowych. Czy nie lepiej po prostu postawić tego kwiatuszka na prapecie, półce, itp. zamiast je stale nosić w tę i z powrotem? Bo za zimno, za słonecznie, zbyt wietrznie, za sucho, za wilgotno, poniżej 15, powyżej 15, poniżej 10, powyżej 10? Przecież one też nie lubią notorycznej zmiany miejsca, a klimat mamy cokolwiek niesprzyjający wyniesieniu i postawieniu. Nie wiem, nie znam się, ale ja bym tym roślinkom nieco spokoju dała. I moja nieśmiała uwaga OT: Małopolanie, istnieje coś takiego, jak mowa ogólnopolska. To ładnie, że szanujecie regionalizmy, jednak mam takie mgliste wrażenie, że nie każdy Polak musi wiedzieć, co oznacza sformułowanie "na polu" i ma święte prawo mieć wizję storczyków, tkwiących między zagonami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 05, 2009, 09:52:31 » |
|
Doli , całkowicie zgadzam się do nazewnictwa , określonych warstw , regionalnych , pole to zagon z płodami rolnymi  Całkowicie przychylam się do teorii , wynoszenia storczyków , u mnie tylko , biwakuje na dworze , wciśnięty w iglak , cymbidium i dendrobium nobile , ze względu na kwitnienie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 05, 2009, 10:21:35 » |
|
Dziewczyny mają racje. Ja swoje storczyki nie wynoszę na balkon bo go nie mam  ale jak miałam to sporadycznie odwiedzały balkon bo zazwyczaj czasem je na chwile na deszczyk wystawiałam. Ja to się bałam , że nieproszeni goście się zjawią  . Posiadam ogród ale nie odważę się ich tam umieścić. Mam w domu miejsca chłodne i tam właśnie trzymam cymbidium i dendrobium nobile i chyba im to odpowiada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 05, 2009, 15:11:00 » |
|
Cymbidium na przykład bez takiego przechłodzenia raczej nie zakwitnie,potrzebuje do kwitnienia spadków temperatury w nocy.  A w mieszkaniu takie warunki trudno zapewnić  Ja moje storczyki co roku wystawiam na balkon i mają się całkiem dobrze  Phalenopsisy tylko zostają w mieszkaniu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 06, 2009, 05:54:18 » |
|
Wiktor wiem, że potrzebuje. Moje cymbidium jest na korytarzu i w nocy zawsze jest tam okno otwarte jak zresztą w całym mieszkaniu więc ja się o niego nie martwię  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 06, 2009, 17:24:44 » |
|
Doli  A mnie własnie bardzo podoba sie stwierdzenie "wyniesć na pole"  na początku - jakieś 20 lat temu reagowałam podobnie - co to znaczy - gdzie w mieście np Kraków masz pole  Teraz bardzo mnie cieszą regionalizmy bo WIEM skąd piszący są  :lol
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 07, 2009, 10:42:40 » |
|
A ja nigdy nie wynosiłem na pole... trzeba wynosić??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 07, 2009, 23:04:38 » |
|
Nie trzeba ale można i zależy jakie gatunki. Ja na przykład falenopsisy boję się wynosić na dwór ale cymbidium, oncidium i kilka innych co roku mają wakacje na balkonie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 08, 2009, 07:48:14 » |
|
Ja wyniosłam oncydium,den.starbust i kingianum,miltonie,catleje .Zygopetalum i reszta z pędami kwiatowymi zostawiłam w domu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gosia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 08, 2009, 09:32:16 » |
|
Niektórzy moi przedmówcy podkreślali, że boją się wynosić Phalaenopsis na dwór i słusznie. Dla uzasadnienia dlaczego, podeprę się cytatem z książki "Storczyki w mieszkaniu" J. Erfkampa cyt. " Istnieje wiele storczyków, którym w ciepłej porze roku szczególnie służy pobyt na świeżym powietrzu. Należą do nich rośliny z rodzaju Cymbidium, Cattleya i pokrewnych oraz Oncidium i Odontoglossum. Oczywiście dotyczy to również wszystkich mieszańców, których formami rodzicielskimi były gatunki tych rodzajów. Wiele z nich po pobycie na takim "letnisku" kwitnie znacznie obficiej, niż rosnąc przez cały rok w mieszkaniu. (...) na zewnątrz rośliny trzeba jednak chronić przed nadmiarem światła, rozwieszając nad nimi tkaninę lub ustawiając pod drzewami. Znoszą one przy tym znacznie większą ilość światła, gdyż liście są chłodzone lekkim ruchem powietrza. Pobytu na dworze nie tolerują Phalaenopsis, Miltonia i sabotki." Podobnego zdania jest Linda Fortner, wielki znawca i hodowca strorczyków. To tyle na ten temat autorytety w dziedzinie storczyków. Wniosek stąd jeden Phalaenopsis lepiej pozostawić w domu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Gosia
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 08, 2009, 16:25:41 » |
|
Wniosek mam troche inny mój Phalaenopsis nie rósł wogóle w domu ale od kiedy wystawiam go w ciepłym okresie na dwór zaczął nowe przyrosty wypuszczać.Jak mu dobrze na dworze to nie widze przeszkód by tam sobie wisiał
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 08, 2009, 16:30:35 » |
|
Wniosek: Każdy ma swój sposób hodowli. Jednym się sprawdza innym nie więc zdania podzielone. Najważniejsze aby kwiatka nie uśmiercić i to już połowa sukcesu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 08, 2009, 18:35:37 » |
|
Gosia,mojej miltoni letnie wakacje dobrze robia.  ,kwitnie 2 razy w roku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 08, 2009, 20:44:49 » |
|
Jeżeli mamy odpowiednie miejsce na balkonie lub w ogrodzie,to taki pobyt sprzyja storczykom nawet ciepłolubom.Moje są w lepszej kondycji.Nie mogę się napatrzyć jak pięknie rosną.Jednak trzeba pamiętać że są na zewnątrz,pamiętać o temperaturach i o burzy która zniszczy wszystkie rośliny nie tylko storczyki.Nie każdy dysponuje taką ilością czasu i jest w domu.Sprawia to dodatkowy kłopot ale roślinom służy,tak jest u mnie. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora. Pozdrawiam elajas
|
|
|
Gosia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 08, 2009, 22:40:06 » |
|
Gosia,mojej miltoni letnie wakacje dobrze robia.  ,kwitnie 2 razy w roku  Cieszę się bardzo, nie kwestionuję tego, ani tego co napisał dendrobiumB, jak wspomniałam swój wniosek oparłam na autorytetach w dziedzinie storczyków, nie na własnych doświadczeniach, nie trzeba więc udowadniać mi że osioł nie jest koniem  . Co najwyżej można napisać do ludzi hodujących storczyki, że wypisują w swoich publikacjach bzdury  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Gosia
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 09, 2009, 07:19:31 » |
|
Najlepsze porady , uzyskuje się na ........własnej skórze , storczyk , storczykowi , nie równy , jak i inne rośliny , najlepiej obserwować , jak im lepiej w chacie , to niech sobie tam rosną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 09, 2009, 10:37:50 » |
|
Najlepsze porady , uzyskuje się na ........własnej skórze , storczyk , storczykowi , nie równy , jak i inne rośliny , najlepiej obserwować , jak im lepiej w chacie , to niech sobie tam rosną  Dokładnie tak  obserwować 
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
|