Martuś - więc tak : nagietek, groszek, godecja, maciejka, chaber i wilec - to jednoroczne, najlepiej wysiać wprost do gruntu na stałe miejsca (przerwać za gęste siewki po wschodzie). Groszek i wilec pną się mocno w górę, więc potrzebują podpór (choćby trzy wbite i związane górą mocne patyki - szybko je obrosną

). Można je wysiać w domu i potem przesadzić na stałe miejsca - tylko nie w formie pokowania, a razem z ziemią z pojemnika, możliwie bez naruszania korzeni (do pojemników zawsze siałam po kilka nasion).
Maciejka najniższa, płożąca - więc najlepiej zasiać z przodu. Nagietek wyższy, zależy od odmiany - ale jakieś 30cm. Nie potrzebuje podpór, trochę się wykłada. Godecja wysoka podobnie, ale rośnie dość sztywno. Może być obok nagietka

Chaber ok. 60 cm, więc może być za nimi.
Natomiast smagliczka skalna, ostróżka i chaber cesarski - to byliny, rośliny wieloletnie. W tym roku prawdopodobnie Ci jeszcze nie zakwitną. Powinnaś wysiać je gdzieś w czerwcu-lipcu - można do skrzynek (ja tak robiłam), a gdy podrosną - popikować pojedynczo gdzieś na jakimś kawałku z boku, gdzie nie będą zasłaniane przez wysokie rośliny. I jesienią przesadzić na miejsca stałe - ostróżka rośnie bardzo wysoko i dość obficie - więc najlepiej będzie jej z tyłu rabaty (często trzeba ją też podeprzeć, bo po deszczu pędy są ciężkie i się krzywią). Smagliczka natomiast rośnie niziutko, poduszkowo - więc może być na samym froncie.

Co do rozstawu - to ciężko mi powiedzieć, ja zawsze na wyczucie

- ale największe odstępy - to jesienią przy sadzeniu na stałe miejsca ostróżki - jakieś 30-40 cm jedna od drugiej, godecje, nagietki i chabry - może co 20-25 cm, maciejka jak wyrośnie

, wilec i groszek gniazdami, po 5-6 nasion.
Post dołączony: Kwiecień 14, 2009, 13:55:55
Edit : chyba, że ta ostróżka też jednoroczna - taka z wąskimi liśćmi, intensywnie szafirowymi kwiatkami, średnio wysoka?...

Jeśli tak - to ja bym wysiała do pojemnika, a jak podrośnie -to na stałe miejsce. Ona ma gdzieś ze 40 cm wysokości.