Rafal
Nowicjusz
|
 |
« : Kwiecień 11, 2009, 13:40:29 » |
|
Cześć wszystkim  jestem Rafał i jestem ze Śląska a dokładniej mówiąc z Mysłowic, jeśli ktos wie gdzie to  Jestem już od jakiegoś czasu tutaj zarejestrowany i przeglądam wasze kolekcje. Jestem pod dużym wrażeniem. Zarejestrowałem się tutaj bo postanowiłem ubogacić swój pokój o kilka roślinek. Kilka miesięcy temu dostałem małego pandana oraz małego benjaminka. Do tego mam jeszcze skrzydłokwiata. Niestety tak sie skałada, że posiadam pokój o ekspozycji północnej więc światła bezpośredniego jest tutaj mało. Może poradzicie, co mógłbym jeszcze hodować. Bardzo imponują mi kolekcje storczyków, może w niedalekiej przyszłości uda mi się taką założyć... póki co jednak nie mam warunków  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 11, 2009, 13:57:45 » |
|
Witaj Rafale na Forum! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 11, 2009, 14:00:13 » |
|
Witaj Rafale Wiem gdzie są Mysłowice a nawet troche je znam bo kiedyś tam pracowałm. Jestem z Sosnowca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 11, 2009, 14:08:28 » |
|
witaj...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 11, 2009, 14:25:12 » |
|
Witaj.
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 11, 2009, 17:57:35 » |
|
Witaj przedświątecznie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 11, 2009, 18:39:03 » |
|
Witaj, Rafał!  Ja rzut beretem od Mysłowic  - i też je znam. Macie taki ładny klomb kwietny z napisem "Mysłowice" w centrum  - co roku go oglądam. Rafał, północna ekspozycja nie jest jeszcze taka najgorsza - jeśli tylko masz niezasłonięte okna drzewami, budynkami, czy czymś. Phalaenopsisy na takim parapecie udają się bardzo fajnie  Inne storczyki też, one nie wymagają bezwzględnie słońca. A co poza tym?... W zasadzie sporo nie wymagających bezpośredniego czy intensywnego światła roślin - wszelakie paprocie, cissusy, epiepremnum, scindapsus, aglaonema, aspidistra, fatsja, fitonia, zielony bluszcz, selaginella, tolmiea, draceny też powinny rosnąć, tylko może ciut bardziej wiotko...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 11, 2009, 19:00:02 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Rafal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2009, 08:32:52 » |
|
Witaj, Rafał!  Ja rzut beretem od Mysłowic  - i też je znam. Macie taki ładny klomb kwietny z napisem "Mysłowice" w centrum  - co roku go oglądam. Rafał, północna ekspozycja nie jest jeszcze taka najgorsza - jeśli tylko masz niezasłonięte okna drzewami, budynkami, czy czymś. Phalaenopsisy na takim parapecie udają się bardzo fajnie  Inne storczyki też, one nie wymagają bezwzględnie słońca. A co poza tym?... W zasadzie sporo nie wymagających bezpośredniego czy intensywnego światła roślin - wszelakie paprocie, cissusy, epiepremnum, scindapsus, aglaonema, aspidistra, fatsja, fitonia, zielony bluszcz, selaginella, tolmiea, draceny też powinny rosnąć, tylko może ciut bardziej wiotko... Nie, ja mieszkam w bloku na 3 piętrze i nie mam przesłonietego okna. czytałem tylko, że storczyki hodowane w takich warunkach wolno rosną i później nie chca kwitnąć z powodu własnie słabego oświetlenia. dzięki za propozycje innych roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 13, 2009, 14:45:53 » |
|
Witaj Rafał 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
flora
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2009, 22:51:40 » |
|
Witaj! Nie miej obiekcji i na swoim parapecie umieść phalenopsisy. One nie za bardzo lubią słoneczko!Powodzenia,moje aktualnie odpoczywają.
|
|
|
|
|
|
:)Flora:)
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 13, 2009, 23:04:15 » |
|
Witaj, Rafale
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 14, 2009, 09:23:20 » |
|
Witaj Rafał 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam  Aleksandra
|
|
|
awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 14, 2009, 09:26:29 » |
|
Witaj Rafale! Ja też ze śląskiego ale nieco dalej od Ciebie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 14, 2009, 10:47:15 » |
|
witaj Rafale północne okno jest OK dla storczyków, kwitną, kwitną . Wszystko zależy od tego jak i czym podlewasz.
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 14, 2009, 10:54:21 » |
|
Cześć Rafale!
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
|
szeklus
Nowicjusz
Moja wymarzona:))
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 15, 2009, 08:07:19 » |
|