asia-joanna82
Nowicjusz
Wiosna daję chęć do życia i ten optymizm...
|
 |
« : Kwiecień 09, 2009, 16:34:21 » |
|
tak wyglądają obecnie końcówki gałązek mojego cyprysa co to w ogóle jest? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 09, 2009, 17:24:55 » |
|
Kurcze... Wygląda super. I ja podejrzewam, że są to kwiatostany męskie (ale takie ozdobne?!). Pewności nie mam. Pewnie za moment przyjdzie ktoś mądrzejszy i powie, że to jakaś choroba się przyplątała.
Czy te urocze "twory" obecne są na całej roślinie, czy tylko na jednej gałęzi? I ile roślina ma lat?
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
asia-joanna82
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 09, 2009, 17:32:50 » |
|
Tylko na kilku gałązkach na 2 cyprysach oddalonych od siebie jakieś 8 metrów. Rośnie u mnie 2 rok. a ile ma to nie wiem;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lesnik
Nowicjusz
Kotlina Kłodzka strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 09, 2009, 20:31:33 » |
|
To kwiaty męskie cyprysika lawsona/ Chamaecyparis lawsoniana/. Poszukaj szarawych gwiazdkowatych tworów, to będą kwiaty żeńskie. Zapowiada się urodzaj nasion. Ładne zbliżenie. Czym zrobiłaś zdjęcie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asia-joanna82
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 10, 2009, 09:50:41 » |
|
dzieki:) zdjęcia robione aparatem pentax optio mx.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2009, 09:30:29 » |
|
Na moich 4 metrowych cyprysach ( 2 sztuki ) również są takie czerwone kwiatostany. Oznacza to ,że mogą zawiązać się nasiona?
|
|
|
|
|
|
czołem miłośnikom kwiatów
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2009, 13:50:00 » |
|
Oczywiście. Tak jak już wcześniej lesnik proponował- poszukaj też kwiatostanów żeńskich na swoich roślinach.  wiosna jest pełna niespodzianek ogrodowych 
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2009, 22:11:44 » |
|
Chciałabym zwrócić wam uwagę,że cyprysy nie rosną w naszym klimacie,więc jeśli nie mieszkacie we Włoszech,to znaczy że uprawiacie CYPRYSIKI.  Pozwoliłam sobie zmienić tytuł wątku,żeby nie utrwalać błędnej nazwy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2009, 19:27:13 » |
|
Zgadza się. Wiem ,że to cyprysiki lawsona ale w mowie potocznej używa się innych określeń. Przykładem jest zwartnica która inni błędnie nazywają amarylisem lub żywotnik na którego mówimy thuja. Przykłady można mnożyć. U mojej sąsiadki na cyprysiku też pokazały się takie czerwone cuda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asia-joanna82
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2009, 20:00:33 » |
|
faktycznie, na innych gałązkach są takie jakby gwiazdki. takiego cuda jeszcze nie widziałam, dobrze,że ta wiosna już przyszła przynajmniej coś się dzieje;) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 14, 2009, 07:24:35 » |
|
U mnie na niektórych jest to samo  
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 14, 2009, 20:04:51 » |
|
Dzisiaj dokupiłem sobie cyprysiki koloru zielonego, natomiast świeże przyrosty sa koloru żółtego. Prócz tego dokupiłem 10 tui szmaragd i 2 brabranty i jescze inne iglaczki. Według mnie cyprysiki świetnie komponują z tujami.
Ortografia! Ostrzeżenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lesnik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 14, 2009, 22:08:12 » |
|
Jakubku odrobinkę namieszałeś w nazewnictwie iglaków. Cyprys/Cupressus/ i cyprysik /Chamaecyparis/ to dwa różne rodzaje. Cyprys lubi zdecydowanie cieplejszy klimat od naszego, i dlatego w Polsce jest traktowany jako roślina doniczkowa. Cyprysik natomiast dobrze się czuje w naszym klimacie. Thuja nie jest nazwą potoczną żywotnika lecz jego nazwą łacińską . Jak inaczej w Twoim regionie nazywa się cyprysika lawsona?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 19, 2009, 10:57:53 » |
|
A co zrobić by moje cyprysy też tak zakwitły :>? Zna ktoś jakieś sposoby czy one same muszą tego chcieć  ?
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 19, 2009, 11:13:50 » |
|
Ja mam trzy takie cyprysy, mają tyle samo lat. Dwa kwitną, jeden nie  Doszedłem do wniosku,że to osobnik męski 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 19, 2009, 14:32:42 » |
|
A ja mam 14 cyprysików lawsona odmiany white spot i wszystkie pięknie kwitły  też byłem pod wrażeniem bo mam je dopiero od roku i tej wiosny sprawiły super niespodziankę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lesnik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 20, 2009, 21:36:04 » |
|
Koniczynko one muszą do tego dojrzeć. Wiktor a tak poważnie ,to może być sprawa kondycji tego osobnika,zresztą przyczyn może być kilka. Mam 2 cyprysiki lawsona w tym samym wieku a mają różną wysokość i ten mniejszy kwitnie słabo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|