Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 14:08:13
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: datura  (Przeczytany 11424 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #90 : Maj 01, 2009, 21:28:37 »

A kupował ktoś datury z biedronki? Za 6.99 zastanawiam się czy warto, bo słyszałem że passiflory nie były zbyt ładne  Confused

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
Agii
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #91 : Maj 01, 2009, 21:35:36 »

W tym roku nie kupowałam ale w zeszłym roku owszem. Warto, jeśli nie masz zapotrzebowania na konkretny kolor.Nie były oznaczone  jaki kolor.Sadzonki jak sadzonki tylko tańsze niż gdzie indziej.

Passiflorę kupiłam rok temu również. W tym roku kupiłam dwie. Małe sadzonki ok. 15-20 cm.Rok temu też takie były. Byłam zadowolona, pięknie mi kwitła i do września super się rozrosła. Very Happy
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #92 : Maj 01, 2009, 21:45:47 »

Obojętnie mi jaki kolor, więc chyba jutro pojadę i wybiorę jakąś daturę, passiflora też się na pewno trafi  skoro piszesz,że nie były wcale takie złe Rolling Eyes

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
danka.pl
Aktywny
**

strefa 6b,śląskie

« Odpowiedz #93 : Maj 01, 2009, 22:24:41 »

Ja kupiłam passiflorę i daturę. Co do tej pierwszej posadziłam ją do gruntu i po jednym  dniu listki mi uschły. Nie wiem, dlaczego. System korzeniowy super bardzo dorodny i zdrowy, mam nadzieję, że to chwilowe. Datura świetnie się trzyma przesadzona do doniczki większej i już spędza dnie i noce na powietrzu.

ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #94 : Maj 02, 2009, 07:25:31 »

Nie chciałam Cię urazić Szeklus (wolałabym zwracać się do Ciebie po imieniu), takie mam odczucia co do datur.

Post dołączony: Maj 02, 2009, 07:29:24
Wszystkiego najlepszego urodzinowo Ci życzę.
Mania
Aktywny
**

Zamojszczyzna - strefa 6a

« Odpowiedz #95 : Maj 10, 2009, 16:09:58 »

Czy ktoś z Was uprawia lub miał daturę o podwójnych różowych kwiatach? Jestem bardzo ciekawa, jakie są różnice między nimi? Jeżeli ktoś wie cokolwiek na ich temat, to będę bardzo wdzięczna za informację. Smile

Agii
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #96 : Maj 10, 2009, 22:21:34 »

Mam u siebie podwójną różową ale dopiero ją w tym roku kupiłam. Duża roślina, więc powinna zakwitnąć w tym sezonie. Wypowiem się jesienią. Very Happy
Mania
Aktywny
**

Zamojszczyzna - strefa 6a

« Odpowiedz #97 : Maj 12, 2009, 17:07:34 »

Agii, na Twoim awatarku widzę czerwoną daturę. Uprawiasz ją? Chyba, że źle widzę.  Smile

Agii
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #98 : Maj 12, 2009, 21:35:39 »

Uprawiam ją to za dużo powiedziane Smile. Narazie to uczę się jej. Jedna zimy nie przeżyła , ale przezorny zawsze ubezpieczony. Mam jeszcze kilka sadzonek. W tym roku znów próbuję.Kwiatuszek z avatarka to fotka czerwonej z zeszłego roku.Tak kwitła moja "uśmiercona" czerwona. Very Happy
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #99 : Maj 12, 2009, 21:47:32 »

A ja na mojej daturze zauważyłem dzisiaj pąki kwiatowe  Very Happy Myślałem,że ona kwitnie dopiero w lecie? Confused

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
dziwaczek
Aktywny
**

« Odpowiedz #100 : Maj 12, 2009, 22:03:46 »

Ja swoją kupiłam wczoraj w Biedronce, ma około 30 cm. Czy już należy uszczknąć jej czubek w celu rozskrzewienia czy jeszcze się wstrzymać?
Agii
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #101 : Maj 12, 2009, 23:16:59 »

Nie uszczykuj czubka!!! Nie wolno!!! Datura dopiero tworzy pąki kwiatowe jak sama podzieli się na Y. Jak uszczkniesz czubek to bardzo długo będziesz czekała na kwiaty. One same się krzą .Od korzenia puszczają odrosty i te się zostawia. Na głównym pędzie obrywa się odrosty aby szybciej rosła i kwitła. .Zostawia się odrosty powyżej Y. Very Happy
dziwaczek
Aktywny
**

« Odpowiedz #102 : Maj 13, 2009, 05:31:23 »

Dziękuję, bardzo klarowne wytłumaczenie Smile
Glorunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #103 : Maj 16, 2009, 19:02:26 »

moja jeszcze nie ma pakow, ale mam nadzieeje ze cos sie w niej niedlugo tez ruszy
lidka
Aktywny
**

Podkarpacie 6a

« Odpowiedz #104 : Maj 17, 2009, 18:59:47 »

Ja uprawiam datury już kilka sezonów,ale z moich obserwacji wynika że łatwiej przechowują się i obficiej kwitną młode datury,a miałam już kilkuletnie okazy naprawdę duże i one często nie przeżywają zimy  Sad nie wiem dlaczego  wszystkie traktuję tak samo i stoją w jednym pomieszczeniu.Może ktoś zna rozwiązanie tej zagadki  Confused ,bo widziałam zdjęcia potężnych okazów pięknie kwitnących.

Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął,
nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia,
kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno...
                    ks.Jan Twardowski
ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #105 : Maj 17, 2009, 19:06:02 »

witajcie, moja datura rok rocznie siegała ok 2,50m co roku przycinałam...i co do wieku rosliny nie wiem czy tak właściwie jest.....wystarczy zapewnić dobre warunki....a przechowuję w widnej zimnej piwnicy blokowej....

marva
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #106 : Maj 20, 2009, 10:17:15 »

A moje datury szlag trafił w zeszłym roku. Cos na nie wlazło, jakies robaki. Myslałam, że to przędziorek, ale opryski nic nie pomogły. W tym roku zdążyłam kupic tylko jedną. Żółtą. Chciałabym powiększyć moją kolekcję o czerwoną i różową, ale nie mam dostępu do takich niestety. Może ktoś ma w nadmiarze to ja chętnie przyjmę.
Glorunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #107 : Maj 22, 2009, 08:25:49 »

mi może uda się w tym roku zrobić szczepki z mojej różowej to ci przyśle... jeśli chcesz.... ale może dopiero w czerwcu lub lipcu. Agii a ty w tym roku bedież miała szczepki?? Bo są sliczne... a nigdzie nie moge ich dostać??
Agii
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #108 : Maj 22, 2009, 10:25:18 »

Glorunia czerwonej? Nie wiem ,sama zostałam z sadzonkami datury czerwonej. Macierzysta roślina nie przetrwała  zimy. Postaram się jakieś sadzonki zrobić ale nic nie obiecuję. Ona jest ciężka do przyjęcia , średnio na 5 szczepek przyjmuje się 1-2szt.
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna

« Odpowiedz #109 : Maj 22, 2009, 14:31:57 »

A moje datury posiane z ebayowskich nasionek wyglądają tak:

Niestety, nie jest to wymarzona porzeczkowa, ale odmiana Lilac le Fleur Surprised
http://ny-image1.etsy.com/il_430xN.64144265.jpg

Emilko, jeśli nadal ją chcesz - wyślij mi swój adres na prv  Very Happy

aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #110 : Maj 22, 2009, 14:33:48 »

No pięknie urosły Smile

Fiołki, hoye.
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #111 : Maj 22, 2009, 14:35:38 »

No ba! Ja myślę!  Smile

Chociaż... na 15 nasion wykiełkowało tylko tyle, ile widać, a z porzeczkowej wyszło NIC  Sad

marva
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #112 : Maj 25, 2009, 10:30:08 »

mi może uda się w tym roku zrobić szczepki z mojej różowej to ci przyśle... jeśli chcesz.... ale może dopiero w czerwcu lub lipcu. Agii a ty w tym roku bedież miała szczepki?? Bo są sliczne... a nigdzie nie moge ich dostać??

Pewnie, że chcę. Moja zakupiona żółta miewa sie na razie dobrze. Ma małe pączki nawet. Mój teść ma jakiś nawóz w takim wielkim worku. To chyba jakas saletra albo coś, nie wiem. Na pewno ma dużo azotu w składzie- to sprawdziłam.  Nasypałam garść parę dni temu i kwiat żyje. Listki nie zółkną, więc może jej ten nawóz pasuje? POczekam jeszcze kilka dni i nasypię kolejną garstkę do ziemi, zobaczymy co będzie.
danka.pl
Aktywny
**

strefa 6b,śląskie

« Odpowiedz #113 : Maj 25, 2009, 11:16:31 »

Jak wasze biedronkowe datury się czuja? moja jakiś tydzień temu wkopałam do ogrodu i ma się świetnie zaczyna się dzielić na Y no i chyba mi zakwitnie

Glorunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #114 : Maj 25, 2009, 11:24:56 »

moje małe daturki które zasiałam w kwietniu (wzkiełkowało 7 a dwie już rozdałam) wzglądają nie co inaczej niż twoje malenko, ale to przecież inna odmiana (powinny być żółte). Ich listki są większe i jasniejsze. Mam nadzieje że zakwitną już w przyszłym roku. A duża (roczna) na wiosne podzieliła się na Y więc zawarłam z nią pakt : ja będe o nią dbała a ona bedzie mi co roku kwitła na urodziny. Jest różowa i być może uda mi się zrobić szczepki. Troche jej listki ostatnio zżółkły, ale poprostu jestem przewrażliwiona. Myślicie że mogłabym w za 2 tzgodnie jeszcze zasiać inne nasionka datury??
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #115 : Maj 25, 2009, 13:10:09 »

Moje na czubku mają chyba pączek kwiatowy.. zrobię zdjęcie i wstawię... Confused

lidka
Aktywny
**

Podkarpacie 6a

« Odpowiedz #116 : Maj 25, 2009, 13:27:59 »

Dziewczyny pamiętajcie że datury są bardzo żarłoczne,ale też dobrze karmione rosną w oczach i sprawdzajcie bo je wręcz kocha przędziorek.

Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął,
nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia,
kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno...
                    ks.Jan Twardowski
aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #117 : Maj 25, 2009, 13:29:07 »

Lidziu, jak często je dokarmiać żeby nie przedobrzyć. Moim daję raz w tyg wodę z nawozem.

Fiołki, hoye.
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #118 : Maj 25, 2009, 14:28:53 »

No i proszę - co to może być i co z tym zrobić???

Agii
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #119 : Maj 25, 2009, 19:45:27 »

Lidziu, jak często je dokarmiać żeby nie przedobrzyć. Moim daję raz w tyg wodę z nawozem.
Lidzią nie jestem ale podpowiem. Do modych roślin dobry jest nawóz w płynie do datur.Swoje młode  na początku zasilam co 2-3 dni ale połową dawki. Przy dużych roślinach ( w moim przypadku kilkunastu sztukach) ten sposób jest mało opłacalny. Na początek sezonu zasilam Azofoską (mała garstka na dużą donicę).Do połowy czerwca używam nawozu z azotem.Jeśli już roślina utworzy koronę z liśćmi ,przestawiam na Planton K.Łyżeczkę nawozu rozpuszczam w 10l wody i takim roztworem podlewam co 2 dni. Sporadycznie w sezonie podsypuję Azofoską.
Tak w zeszłym roku kwitła jedna z moich datur.
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: