Agii
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #150 : Maj 27, 2009, 21:06:57 » |
|
wie ktos z was moze gdzie mozna "szlachetniejsze" odmiany znalezc... np takie jakie Agii podala..??
Wiosną było sporo na Allegro. Śledź aukcje może jeszcze coś się pojawi.W zeszłym roku latem przez A. kupowałam variegatę Maya. Chyba ,że masz duży budżet to mogę podać Ci link do sklepu netowego w Niemczech. Sadzonki ok.20cm kosztują tam ok.12 Euro+ przesyłka do Polski (25-30 Euro).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #151 : Maj 28, 2009, 19:53:40 » |
|
podaj stronke.... w lato bede w niemczech... to bedzie taniej... =) siostra ma wesele =)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #153 : Maj 29, 2009, 10:43:55 » |
|
Ja nawet nie zdawałam sobie sprawy, że jest tyle odmian. Na tej stronce, którą podała Agii są same piękności, ale i ceny też są piękne. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agii
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #154 : Maj 29, 2009, 14:01:20 » |
|
Ceny sadzonek to jeszcze jakoś bym przełknęła ale jak do tego doliczyć przesyłkę to już całkiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #155 : Maj 29, 2009, 14:34:39 » |
|
Chyba ktoś tu chce żebym wpadła w nową chorobę  ,na tej stronie pokazują przecież same cuda  ja mam chyba variegatę Maya 
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #156 : Maj 29, 2009, 15:11:52 » |
|
A może nawiążemy współpracę z Gorunią? Później będziemy się wymieniać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #157 : Maj 29, 2009, 15:19:56 » |
|
okazy na stronkah niesamowite... i moze z dwa sobie w lato kupie. Urodziny ma w lipcu to pieniadze sie uzbiera.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #158 : Maj 29, 2009, 20:29:32 » |
|
Ale drogo w tych sklepach jest sprawdzałam straszne koszty przesyłki ,kwiaty rewelacja,jednak nie skorzystam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agii
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #159 : Maj 29, 2009, 21:14:46 » |
|
Ale drogo w tych sklepach jest sprawdzałam straszne koszty przesyłki ,kwiaty rewelacja,jednak nie skorzystam. Niestety...,żeby było taniej to już bym coś kupiła  Najgorsze są koszty wysyłki.Jest jednak małe ale. Biorąc pod uwagę to ,że datury szybko rosną możnaby potraktować to jako inwestycję, która szybko by się zwróciła.Mam tu na myśli sprzedaż sadzonek na A. Takie odmiany jak te w tych sklepach są u nas niedostępne.Amatorzy na nowości na pewno by się znaleźli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #160 : Maj 31, 2009, 09:05:48 » |
|
mama mi wczoraj na dzień dziecka kupiła daturę z nomi. kosztowała 19.97zł. trochę sporo. ma juz trzy paki i widać ze jest nie zadbana, ale dzisiaj już mała przesadziłam i porzadnie podlałam. Jest jeszcze dosyć niska ale przez lato na pewno urośnie. Jej kwiaty beda białe z fioletowa ramka, a łodyga jest ciemna tak samo jak liście. Nie wiecie może jaka to odmiana??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #161 : Maj 31, 2009, 10:46:57 » |
|
Glorunia zrób zdjęcie bedzie łatwiej....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #162 : Maj 31, 2009, 13:05:56 » |
|
zrobie zdjecie jak rozkwitnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #163 : Maj 31, 2009, 19:53:30 » |
|
z Twojego opisu wynika że może to być datura jednoroczna,a jeśli ma pąki stojące do góry a nie zwisające to na bank jednoroczna.
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #164 : Maj 31, 2009, 20:30:17 » |
|
Zacytuję sama sama siebie,ponieważ z daturami jest trochę zamieszania. Datura (Brugmansia suaveoleus) zwana niekiedy "anielskimi trąbami" jest bliską krewną silnie trującej rośliny o nazwie bieluń dziędzierzawa. I tak jak w bieluniu, tak w brugmansii substancjami o szczególnych właściwościach toksycznych są alkaloidy tropanowe (hioscyjamina, atropina, skopolamina, beladonina). Datury inaczej zwane bieluniami, należą do rodziny psiankowatych. Jest to roślina silnie rosnąca, dorastająca w zależności od odmiany od 2 do 4-5 m, a nawet do kilkunastu metrów. Cechą charakterystyczną dla większości tych roślin są duże kwiaty kształtu lejkowatego, trąbkowatorurkowatego, pojedyncze lub pełne, które datura dostaje po drugim rozwidleniu pędów. Bielunie jednoroczne mają kwiaty mniejsze od 15 do 20 cm, skierowane pionowo w górę. Natomiast wieloletnie mają kwiaty do 50 cm długości, pochylone lub zwisające. Są to rośliny powtarzające kwitnienie, a przy każdym z kwitnień obsypane są kilkadziesięcioma kwiatami. Liście datur są duże, jajowate, ciemnozielone. Są one trujące i niewolno spożywać żadnej części rośliny! Pochodzenie: Pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, Azji południowej i Afryki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bielu%C5%84_dzi%C4%99dzierzawa
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #165 : Czerwiec 01, 2009, 11:06:58 » |
|
jej pąki nie są zwisające... szkoda.... bardzo szkoda... chyba się popłacze. No nic.... trudno...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #166 : Czerwiec 01, 2009, 11:10:49 » |
|
Nie rozpaczaj.  Ja słyszłam, że można ją przezimować, albo próbować zrobić jesienią szczepki. Warto próbować. Zawsze to jakieś nowe doświadczenie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #168 : Czerwiec 01, 2009, 11:25:35 » |
|
No właśnie jesienią skróć ją o 1/3 przed pierwszymi przymrozkami. To co zetniesz spróbuj ukorzenić. Jeżeli roślina matka nie przezimuje, to może uda się dzieciaczkom. Ona nie urośnie tak duża jak bieluń drzewiasty. Warto też zebrać nasiona i również z nimi eksperymentować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #169 : Czerwiec 01, 2009, 11:32:39 » |
|
Glorunia - masz daturę Metal "Blackcurrant Swirl" albo podobną. Z kwiatami skierowanymi ku górze - a więc w polskim klimacie nie da rady jej przezimować. Kiedy kwiaty przekwitną zbierz nasiona i następnej wiosny zasiej. Bardzo łatwo kiełkuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #170 : Czerwiec 01, 2009, 19:10:12 » |
|
dzieki maleno i manio tak zrobie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #171 : Czerwiec 10, 2009, 11:11:32 » |
|
Zakwitła datura "Lilca Le a Fleur" - to jej drugi kwiatek - pierwszego nie przypilnowałam i nie zrobiłam zdjęcia:  Kwiatek cudownie pachnie....kojarzy mi się z perfumami...   Z prawej datura, której oberwałam pierwszy pączek kwiatowy - teraz strasznie kombinuje i nie rośnie... Z lewej ta, która od początku kwitnie - rośnie jak szalona i wypuszcza kolejne liście i pączki - aż musiałam ją przesadzić do większej doniczki...   Tak czy siak drugą też niedługo przesadzę, bo widzę, że już czas. Polecam tę odmianę, bo szybko rośnie i szybko zakwita 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #172 : Czerwiec 10, 2009, 11:47:08 » |
|
Madziu, ta fioletowa jest jednoroczna, czy wieloletnia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #173 : Czerwiec 10, 2009, 12:04:40 » |
|
Z tego, co dziewczyny pisały - jednoroczna! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #174 : Czerwiec 15, 2009, 20:34:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #175 : Czerwiec 16, 2009, 06:46:15 » |
|
Kwiat jest świetny. Szkoda, że sezonowy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #176 : Czerwiec 16, 2009, 16:51:35 » |
|
ale co sezon mopzna go przeciez zasiac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #177 : Czerwiec 16, 2009, 19:08:45 » |
|
ale co sezon mopzna go przeciez zasiac
Dokładnie, a poza tym spróbuj mimo jednoroczności przetrzymać przez zimę, może się udać. A poza tym, ciesz się tym, że rośnie, pięknie kwitnie, ciesz się chwilą, a nie zastanawiaj co będzie za kilka miesięcy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|