Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 13:51:04
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kleszcze w ogrodowych roślinach  (Przeczytany 1040 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
salatka
Aktywny
**

« : Kwiecień 02, 2009, 18:53:37 »

Mam problem. Ledwo co skończyła się zima a kleszcze już atakują.
Dziś w piękny słoneczny dzień mój pies chodził sobie pomiędzy tujami które rosną w ogródku mojej mamy i wrócił z kleszczem na głowie.  Sad
W zeszłym roku córka też złapał kleszcza mimo że była popsikana jakimś preparatem anty kleszczowym i anty komarowym
Pytanie moje : czy jest jakiś preparat chemiczny który by wykurzył kleszcze z tych chaszczy??  Confused
Pomóżcie 

Pozdrawiam Monia

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10974.0.html   moje fiołeczki Smile
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2009, 10:54:37 »

Ogólnego preparatu nie znam. Ja swoim psom aplikuję Frontline w kroplach. A dzieci szczepię ( oczywiście mówię o kleszczowym zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych). Bo z tego co wiem, to na boreliozę nie ma szczepionki.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
salatka
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 03, 2009, 11:26:43 »

Dla psiaka stosuję też krople Frontline ale nie sądziłam że tak wczasnie się to zacznie.
Córka właśnie miała boreliozę od tego kleszcza z zeszłego roku i teraz jestem przerażona  Sad
myślałam że jest jakiś preparat (np taki jakim kiedyś tępili komary nad morzem)  i że popryskam te krzaki i kleszcze się wyniosą.
Gdyby ktoś miał jakąś informację to bardzo proszę

Pozdrawiam Monia

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10974.0.html   moje fiołeczki Smile
*sab*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2009, 18:20:01 »

Kleszcze atakują już od lutego aż do października,ich ulubionym miejscem jest właśnie słoneczna łąka,polana w pobliżu lasu lub parku.Niestety nie ma szczepionki przeciwko boreliozie ani środka na chaszcze,jedyne co można robić to psikać siebie(dzieci) środkami antykleszczowymi i codziennie oglądać całe ciało w celu usunięcia intruza.Nie wolno niczym smarować ani polewać kleszcza który nas ukąsił gdyż wtedy wypluwa ślinę z zarazkami do skóry.  Mad
Trochę się rozpisałam,przepraszam ale jestem na kleszcze strasznie wyczulona.Moja córka i tata przechodzili boreliozę i do tego zarazili się w tym samym miejscu choć na przestrzeni kilku lat.  Mad   

Pozdrawiam Sabina Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: