|
KaRo
|
 |
« : Sierpień 13, 2006, 10:32:07 » |
|
Ta najbardziej popularna mieszaniec zakwitła powtórnie w tym roku 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
zalewsji
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2006, 12:56:35 » |
|
mam na działce posadzoną krzewuszkę zauważyłem że od połowy lata po obrzeżach liście jej brązowieją .Co może być przyczyną tej choroby jeśli ktoś wie jak temu zaradzić to proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
genek
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2006, 14:46:39 » |
|
Najprawdopodobniej brak potasu. Wiosną podsyp azofoską. A jak pokażą się pączki na krzewie nawozem dla roślin kwitnących, który zawiera zwiększoną dawkę fosforu i potasu. To powinno zlikwidować braki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zalewsji
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 01, 2006, 16:33:07 » |
|
dzięki za radę skorzystam z niej wiosną 
|
|
|
|
|
|
genek
|
|
|
Hektor
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 12, 2006, 21:32:10 » |
|
mam posadzoną wejgelę berberys i kilka inne krzewy, problem dotyczy głównie wejgeli i berberysu jak je nawozić czy można przycinać i kiedy podrówki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2006, 21:44:14 » |
|
Jeden i drugi krzew można ciąć. Krzewuszkę po zakończeniu kwitnienia a berberys na wiosnę. Wiosną podsyp azofoską i takie nawożenie wystarczy.
Co oznacza ostatni wyraz w twoim poście, bo nie mogę odgadnąć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hektor
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2006, 21:29:22 » |
|
ostatnie słowo oznaczało pozdrowienia, dzękuję za poradę , ale jedna z moich krzewuszek która ma jasnozielone liście i ma cudowne czerwone kwiaty, kwitła przez całe lato aż do jesieni, czy to normalne pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 14, 2006, 08:21:27 » |
|
W tym roku normalne. Z krzewami jest tak, że cięcie stosujemy najczęściej przy konieczności trzymania wialkości rośliny w ryzach albo w żywopłotach.
Krzewuszka, prawie nigdy w naszych warunkach nie osiąga rozmiarów 2 metrów. Jeśli nie istnieje konieczność cięcia to raczej nie tnij.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hektor
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2006, 20:47:51 » |
|
wiem coraz więcej dzięki Twom podpowiedziom, ale w miarę jedzenia apetyt rośnie, chciałbym dowiedzieć się jak pielęgnować i nawozić pięciornik pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 14, 2006, 21:13:41 » |
|
Jak masz w ogródku to hodujesz jak zwykłle badyle. U mnie rośnie wszędzie i na wszystkim  . Nie wymaga szczególnej opieki. Można podsypać jakimś wieloskładnikowym przy okazji podsypywania inych roślin. Jeśli roślina jest w pojemniku to tak samo ale trzeba kontrolować ilość i częstotliwość podawanych nawozów (żeby nie zaszkodzić) Ponieważ krzew ma kwitnąć to proponuję początkowo podawać nawozy zawierające azot a w okresie zawiązywania pąków zastosować nawóz potasowy(może być do pomidorów) Azot sprawi , że roślina będzie ładniej rosła a potas że obficiej zakwitnie. Pamiętaj tylko o zaprzestaniu naworzenia już około 15 sierpnia. Jeśli będziesz podawał azot zbyt długo to pędy nie zdążą zdrewnieć i jest duże prawdopodobieństwo że roślina umarźnie w zimie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 15, 2006, 15:23:16 » |
|
Na wiosnę przeprowadź cięcie modelujące. Jeśli chcesz by jego korona miła kształt półkolisty to tak go wiosną przytnij. Przy okazji krzew się zagęści.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 17, 2007, 01:05:46 » |
|
 Witam . Ja mam pytanie związane z krzewuszką;czy mogę ją teraz bardzo mocno przyciąć bo brzydko się rozkrzewiła i nie wiem czy mogę ją dość mocno zmniejszyć. Ijeszcze jedno , czy będzie mi w takim razie kwitła w tym roku czy już nie??. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 17, 2007, 07:22:20 » |
|
Przyciąć możesz ale na obfite kwitnienie nie możesz liczyć. Sadzę, że będzie to takie jesienne kwitnienie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 17, 2007, 07:55:48 » |
|
Móc- możesz !
Czy nie lepiej w czerwcu- po kwitnieniu?
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 17, 2007, 08:58:10 » |
|
Dziękuję za odpowiedż . to w takim razie przytnę po kwitnieniu jak pisze KaRo.
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 08, 2007, 16:07:50 » |
|
a jak i kiedy rozmnozyc pieciornika czy krzewuszke??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 08, 2007, 16:08:58 » |
|
jaka piekna roslinka:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 09, 2007, 09:38:49 » |
|
Około lipca ułam boczne pędy z piętką(kawałakiem duletniwgo pędu) i powsadzaj do ziemi. Utrzymuj wilgotną glebę. Ukorzeniaja się bez problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 09, 2007, 16:34:37 » |
|
Zoe dzieki, naprodukuje w wakacje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 20, 2007, 21:39:23 » |
|
Czy teraz można jeszcze przyciąć krzewuszkę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 21, 2007, 07:03:05 » |
|
Moniko możesz tylko po co. Wczesną wiosną może sie okazać, że część pędów jest do przycięca bo pomarzły. Więc by krzew w miarę ładnie wyglądał będzie potrzebne cięcie formujące.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 03, 2008, 15:40:35 » |
|
Mam nadzieje ze nie bedziecie krzyczec za odswiezenie tematu  Mam pytanie,od maja mam w ogrodzie sliczna Krzewuszke,jest ladna i zdrowa,slicznie kwitla cale lato. I teraz sie zastanawiem co z nia dalej?Trzeba ja jakos zabezpieczyc na zime czy zostawic w spokoju?Mozna ja jakos przyciac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 05, 2008, 22:01:36 » |
|
Yyyyy, krzewuszki kwitną na pędach jednorocznych. Więc po przekwitnięciu należałoby je przyciąć, a pędy najsłabiej kwitnące wręcz wyciąć. Ja, po poprzednich właścicielach odziedziczyłam wieloletnią, nieprzycinaną krzewuszkę wysokości ponad dwóch metrów, kwitnącą bardzo marnie na wierzchołkach pędów. Po radykalnym cięciu w ciągu dwóch lat mam gęsty, pięknie kwitnący krzew. Załączam zdjęcie z ubiegłego roku (to jest 1/5 krzaczora  ). 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 15, 2009, 21:17:52 » |
|
Odkopuję  Jakie macie doświadczenia z krzewuszką o bordowych liściach, nazywa się chyba purpurowa oraz variegatą? Czy one są jakoś bardziej kapryśnie, gorzej kwitną? Chciałabym posadzić u siebie dwie, przy czym jedną trzymać w formie krzewu a drugą spróbować uformować na drzewko - czy ktoś tego próbował? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 17, 2009, 11:07:47 » |
|
 ja mam taka. Teraz będzie pierwszy raz u mnie kwitnęła w tym roku(oby  ) Nie jest chyba zbyt wymagająca,lubi mokro szczególnie jak są duże upały trzeba o to dbać bo kwiaty szybo opadają. No i woli miejsca bardziej cieniste,duże słonce jej szkodzi. Ja mam w formie krzaczka,nie próbowałam robić drzewka bo nawet nie wiem jak 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|