aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 31, 2009, 15:47:24 » |
|
Moja kolekcja  Fiołki:     Geranium: (PELARGONIUM CRISPUM VARIEGATA"Variegated Lemon Scented Geranium")  Fikus beniaminek:  Grudnik: łososiowy (kremowo-różowy):  Paprotka:  Hoje: Hoja różowa -woskownica (hoya carnosa)    Hoja kerri-(hoya kerrii) [ukorzeniony listek]  To moje australis, która dostałam niedawno    Hoja carnosa – tricolor:  Hoja gracilis:  Hoja compacta:  Hoja calicyna:  Hoja thomsonii:  Dracena:  Zamiokulkas:   Kliwia pomarańczowa: 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam  Aleksandra
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2009, 15:54:01 » |
|
Kolekacja super - roślinki piękne, zdrowe i zadbane! O kawalątek tego drugiego grudnika pięknie poproszę, kiedy będę w Polsce  A cóż to za geranium u Ciebie stoi?  Takiego jeszcze nie widziałam (chyba się pokręcę po naszym forum...)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2009, 16:03:13 » |
|
Piękna kolekcja, a raczej jej początek. Geranium jak już Magda wspomniała niespotykane. Pierwszy raz takie widzę i jeszcze tak gęste do tego. Gratuluję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2009, 17:11:21 » |
|
Magdaleno zapraszam serdecznie po grudnika  A co do geranium to szczerze mówiąc, nie mam pojęcia jaka to odmiana po prostu stało do kupienia to kupiłam Bardzo wam wszystkim dziękuje za mile słowa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 31, 2009, 18:43:16 » |
|
A mnie się bardzo podoba drugi czwarty fiołek. Geranium też ciekawe. Piękne kwiatki. 
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2009, 18:45:02 » |
|
Fiołki mi się podobają wszystkie - jako że choruję na częstą na FF chorobę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2009, 18:46:50 » |
|
No jaki piękny zbiorek , a zwłaszcza hojek. Gratuluje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2009, 18:47:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 01, 2009, 11:49:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
izka_g
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 01, 2009, 16:42:57 » |
|
Geranium rzeczywiście masz cudne  Czy ono też pachnie? Ja takie zwykłe hoduję dla mojej babci. Ona wierzy w jego leczniczą moc i jak jedno już oskubie troszkę to mi te "ogryzki" na odhodowanie daje  Robię sadzonki, odchowam i babci zawożę i zabieram te oskubane i tak w kółko. A babcia się cieszy, że cały czas ma z czego skubać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 01, 2009, 17:01:50 » |
|
Tak ono tak samo pachnie jak to zielone  A babcia dokładnie wie co robi, bo ono naprawdę pomaga, np: w czasie przeziębienia, to tak jak mini inhalacja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 01, 2009, 18:26:43 » |
|
Potwierdzam - mojemu tacie pomaga, kiedy przewieje uszy (wkłada sobie zwinięty listeczek do ucha i tak sobie trzyma). Olejki eteryczne działają...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 01, 2009, 19:33:27 » |
|
Aleksandro ładne masz roślinki  , fiołeczki pięknie kwitną i także geranium zrobiło na mnie duże wrażenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dinda
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 01, 2009, 19:44:02 » |
|
Śliczna kolekcja fiołków. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 02, 2009, 12:50:05 » |
|
Ładna kolekcja.  Fiołki i geranium zachwycajace.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 02, 2009, 13:19:09 » |
|
Olu, będę miała ukorzenioną bellkę - chcesz? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 02, 2009, 19:11:27 » |
|
Kwiatuszki przepiękne!Najbardziej podoba mi się drugi fiołeczek i geranium - też widzę takie "łaciate" pierwszy raz!Gdyby kiedyś coś się od nich ułamało,to ja chętnie sie wymienię...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 02, 2009, 20:53:50 » |
|
Przyznam, że i mnie geranium kusi 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Percia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 02, 2009, 20:59:04 » |
|
Aleksandro, masz piękne i zadbane rośliny. Ten pierwszy fiołek jest prześliczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 03, 2009, 08:15:45 » |
|
Zgadzam się, pierwszy fiołek już jest moim ulubieńcem  Wszystkie roślinki piękne i zadbane, a i grudniczki w ładnych kolorkach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
doomino
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 03, 2009, 20:03:46 » |
|
Aleksandro gratuluje ślicznej i zadbanej kolekcji kwiatów a fiołeczki oczywiście cudowne 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Dominika
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 06, 2009, 07:26:10 » |
|
Olu, będę miała ukorzenioną bellkę - chcesz?  kubulinka Oczywiście, że tak, bardzo chętnie  Napisałam do ciebie na pw, i nie wiem czy je dostałaś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 06, 2009, 07:33:31 » |
|
Aleksandra piękna kolekcja fiołków  . Widać, że wiosna już u ciebie ja mam jednego fiołka ale nie mam ręki do niego i raz mi tylko zakwitł. Ten drugi grudnik ma ciekawy kolor jak rozkwitnie proszę o zdjęcie  i oczywiście czekam na pozostałą twoją kolekcje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 07, 2009, 09:20:25 » |
|
Niestety z tym rozkwitnięciem, trzeba poczekać do zimy  Zdjęcia były robione od razu po zakupie, i po paru dniach zrzucił wszystkie pąki  Skutek zmiany miejsca, ale mam nadzieje, że już tej zimy będzie ładnie kwitł  Na razie widzę, że czuje się dobrze, bo zaczyna puszczać nowe listki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 07, 2009, 09:33:00 » |
|
Oluś - bardzo, bardzo podobają mi się Twoje rośliny!  Lubię różnorodność - a Ty ją masz właśnie u siebie, są i kwitnące, i zielone, i pachnące, i hojowe... I takie wszystkie obiecujące, dorosłe - ale młode, widać, że będą Cię cieszyły jeszcze długo. Grudniki na pewno teraz Ci się rozrosną, kupowanie kwitnących zazwyczaj kończy się opadaniem pąków - ale teraz u Ciebie na pewno wyprodukują trwałe. Ja dostałam taką poradę od doświadczonej hodowczyni - żeby w okolicach października wystawić roślinę na ok. 2 tygodnie na zewnątrz - ponoć stymuluje to zawiązywanie pąków  Oczywiście - jeśli temperatura nie jest drastyczna, chodzi o taką 10-12 stopni w nocy. Wypróbowałam raz - i faktycznie chyba zadziałało, bo mój pospolity różak obsypał się pączkami.  Tylko tak jeszcze popatrzyłam na Twoje zdjęcia - i wydaje mi się, że one są w tych doniczkach, w których były kupione - tak? U mnie widziałam grudniki w samym torfie, czy Twoje czasem też nie są?... I może dać im ciut większe doniczki?...  Przyznam się, że nie znam dokładnie ich wymagań, ale tak jakoś mi intuicja podpowiada  A dracenę mam taką samą  - z tym, że starszą, i jest "nie do zdarcia"  - rośnie wytrwale, już mnie przerosła (wprawdzie trudno nie miała  - 1,59 w kapeluszu, no ale jednak  ), znosi praktycznie wszystko i jest niezniszczalna  Na fiołki nie zachoruję, nie zachoruję, nie zachoruję...  - ale Twoje prześliczne i takie słodkie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 07, 2009, 09:53:19 » |
|
Bardzo dziękuje koleżanko droga za dobre rady, i za troskę  O grudniki się nie martw, tak jak napisałam zdjęcia były robione od razu po zakupie  Teraz grudniki, już są przesadzone do większych doniczek z ziemia do kaktusów i sukulentów i jak pisałam, chyba im jest dobrze, bo zaczynają puszczać nowe listki  Większość z pokazanych roślin, została tej wiosny przesadzona do większych doniczek, niż są na zdjęciach i nadal mają się świetnie i sobie spokojnie rosną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 07, 2009, 09:59:37 » |
|
Aaa, to serdecznie przepraszam za sugestię, że ich nie przesadziłaś  Jak mogłam tak pomyśleć, prawda?...  Przecież widać, że kochasz swoich podopiecznych. Gapa ze mnie  W takim razie - gratuluję pomyślnych przeprowadzek - i oby rosły bujnie prze całe lato! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 07, 2009, 15:02:18 » |
|
Ale ja wcale się nie gniewam  Bardzo to miłe, że ktoś się stara, i troszczy się jeszcze o czyjeś kwiatki, bardzo to rzadka cecha w dzisiejszych czasach, a jak cenna  Naprawdę BARDZO BARDZO DZIĘKUJE Krystal  Post dołączony: Kwiecień 08, 2009, 09:07:07
To wczorajszy nabytek   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiesiek30