|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #30 : Marzec 31, 2009, 11:46:51 » |
|
Raczej przenawożenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #31 : Marzec 31, 2009, 11:53:51 » |
|
Możliwe  . Dzięki Beata, przekażę  . Najlepsze jest to, że ta hoja w takiej właśnie postaci skarłowaciałej bardzo się podoba właścicielce i brak kwiatów nie jest problemem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #32 : Marzec 31, 2009, 12:03:27 » |
|
Pamiętam hoję carnosę mojej rodzicielki - była rozpięta dosłownie na południowym oknie bo gwoździe były wbite w framugę okna . Hoja miała liście żółte od słońca, niektóre przypalone (szczególnie te dotykające szyby) bo zdejmowało się ją z okna tylko 2 razy w roku przy myciu okien i przy każdym węźle miała po 2 kwiatostany. Kwitła prawie cały rok z wyłączeniem listopada i grudnia.
A ja słyszałam,że zimą muszą mieć zimno, wtedy kwitną. Najlepsze miejsce to słoneczny parapet z nieszczelnymi oknami.
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #33 : Marzec 31, 2009, 12:26:57 » |
|
Może niektóre tak mają.Moja mama ma piękną hoję ,stoi koło okna ,nie bezpośrednio na słońcu i ma piękne duże liście w kropki.Wydaje mi się że te co stoją bezpośrednio na słońcu ,mają liście bardziej żółte i mniejsze tak jak moja ,za to mnóstwo kwiatów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #34 : Marzec 31, 2009, 14:48:13 » |
|
U mojej znajomej, przeze mnie sprezentowana carnosa, stoi na południowym, bardzo słonecznym parapecie i poza tym, że przyjęła postać skarłowaciałą  (tak małych liści u carnosy jeszcze nie widziałam  ) za nic, od 10 lat nie chce zakwitnąć... Dziwne te hoje... U mojej Mamy też jest taka "skarlaciała" carnosa (parapet wschodniego okna) i ... kwitnie jak szalona 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 03, 2009, 12:38:28 » |
|
Moja też najpiękniej kwitła, jak stała na południowym oknie  .
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
anicurka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 03, 2009, 18:34:14 » |
|
Na moją świeci słońce i nie widziałam na niej kwiatów od bardzo dawna, chyba się obraziła. Przestane padalca nawozić to może się "przestraszy" ..... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 15, 2009, 21:41:41 » |
|
Kilka tygodni temu pytałam o naturalne nawozy do hoi. Krowieńca nie użyłam, bo mi odradzałyście. Dziś za to "zdobyłam" koński i moje hoje już w nim mają nóżki. Dam znać co to zdziałało.
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
anicurka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 17, 2009, 09:42:43 » |
|
Pisz pisz bom ciekawa, może moją posadzę w takim czymś:))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 17, 2009, 10:23:31 » |
|
Ja rozwiązałam problem braku kwitnienia u mojej 20- letniej carnosy, po prostu kupiłam inne hoje. Nie to nie nie będę się prosić  Może inne zaszczycą mnie kwiatkami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 17, 2009, 10:29:12 » |
|
U mojej teściowej hoja też nie chciała kwitnąć, ale (tak jak ktoś już to polecał) co roku zostawała wystawiana na balkon (od strony południowej). Zaczęło jej to służyć. Teraz ma piękne kwiaty 
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 17, 2009, 13:20:16 » |
|
Moja koleżanka przesadziła Carnosę do nowej ziemi i większej doniczki i po 1-2 miesiącach była obsypana kwiatami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anicurka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 17, 2009, 14:27:20 » |
|
Moja tez rośnie w nowej wielkiej donicy bo w małej się przewracała i niestety nie chce kwitnąc od dłuższego czasu. Jak tylko noc przestaną być takie zimne to ją wystawie na balkon. Zobaczymy czy pomoże
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 30, 2009, 13:22:54 » |
|
Czy to prawda, że kwitną tylko "samce" badz "samiczki"? Mam w pracy dorodną hoję, ale kwiatów brak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 30, 2009, 13:32:37 » |
|
Andżelika - u hoi nie ma samców i samiczek, więc nie kwitnie z innych powodów  Moja też kwitnąć nie chce, ciągle tylko wypuszcza masę "zieleniny" 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 30, 2009, 13:33:57 » |
|
Ciekawe wiec, skad biora sie takie smieszne poglady, na temat płci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|