Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 07:16:50
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Roślina doniczkowa pnąca wewnatrz mieszkania.  (Przeczytany 1928 razy)
Edziu
Nowicjusz
*

« : Marzec 29, 2009, 17:03:05 »

Witam, chciałbym poprosić o radę w sprawie mojego pomysłu co do roślinki, a mianowicie mam zamiar posadzić sobie roślinę pnącą, kwiatową bądź owocową by mi rosła w pokoju, w pokoju mam duże okno skierowane a południe, chciałbym sobie zrobić "zielony pokój", prosiłbym o kilka porad, propozycji co do tego jakie rośliny byłyby dobre do tego oraz jak je hodować, dobrze by było żeby było całoroczna, a jakby owocki jakieś były to by było jak w niebie lecz nie wiem czy jest to możliwe. Jestem początkującym ogrodnikiem, prawdę mówiąc to się tym jeszcze prawie w ogóle nie zajmowałem ;/
patrycja11
Aktywny
**

<3 <3 <3 <3

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2009, 17:50:24 »

Wydaje mi się ze na południowe okno nadają sie cytrusy ( cytryna, mandarynka ...ładnie wyglądają ) Z pnących to moze cissus australijski, poza tym wszelkiego rodzaju sukulenty i kaktusy

Jednak rosliny stojące na parapecie trzeba osłaniac przed bezposrednim słoncem  Very Happy
Mysle ze troszke pomogłam Smile

Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF

PatH
Edziu
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2009, 20:55:46 »

hmmm chodziło mi o bardziej PNĄCE, czyli mam takie wyobrażenie że porozwieszam sznurki na suficie i będę miał sufit w zieleni:D
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2009, 21:02:31 »

Podobno cissusy i bluszcze nie potrzebują dużo światła. Myślę że mogły by całkiem dobrze rosnąć pod sufitem.

patrycja11
Aktywny
**

<3 <3 <3 <3

« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2009, 21:26:10 »

epipermnum areum  Very Happy dobrze bedzie rosło pod sufitem :)syngonium tez powinno sie sprawdzic Smile

Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF

PatH
szondelka
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2009, 17:12:54 »

Jedyne co mi przychodzą do głowy ,a które sama posiadam to passiflora /pnącze ,które kwitnie przepięknie i w dobrych warunkach owocuje/ jest rosliną wieloletnią  oraz tetrastigma -kolos ,przyrost może wynosić nawet parę metrów na rok.Znakomita roślina okrywowa.W swoim pokoju mam filar ,który tetrastigma zarosła w ciągu 3 lat.Z czystym sumieniem mogę polecić Ci te 2 gatunki, a okno południowe jest dla nich idealne.Passiflory nie trzeba nawet cieniować w godz. południowych ,jest bardzo wytrzymała

DZIECI POWINNY CHOROWAĆ TYLKO NA ZABAWKI
Pozdrawiam Bożena
przemo7
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2009, 18:32:50 »

Ja również stawiam na passiflorę. Te zwykłe - niebieskie są dostępne w marketach. Co ważne szybko rosną.

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 10, 2009, 07:42:17 »

Mi z pnączy w pokojach z oknami południowymi super rosną hoje carnosy zielone, scindapsus pictus "Argyreum", natomiast epipremnum-y : Marble Oueen, Neon, i scindapsus N'JoY też mi dobrze rosną, ale to są odmiany  zdecydowanie wolniej rosnące niż np. epipremnum aureum.

Passiflorę błękitną mam natomiast na oknie północnym i tam jest jej dobrze, na południowym u mnie by było jej za ciepło.

Cissusa antarcticę bardzo dużego mama ma w pokoju na szafie, w pobliżu okna wschodniego, a i tak czasami mu tam za jasno. Więcej słoneczka od antarcticy chyba woli cissus rombolistny.

Wystarczy Natalia Wink
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: