Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« : Marzec 27, 2009, 19:36:31 » |
|
Kochani forumowicze! To Forum jest dla mnie prawdziwą kopalnią wiedzy!  I na pewno mi pomożecie. Dziś skusiłam się w sklepie ogrodniczym na Tricyrtis formosana. Prawdziwa zagadka dla mnie. Trochę wiedzy znalazłam tu: http://alinar.w.interia.pl/paz02.html. Ale mam pytanie:  Czy macie już to,to w ogródkach? Czy w tym roku zakwitnie? Z niecierpliwością czekam na Wasze doświadczenia z tym czymś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2009, 19:41:23 » |
|
Margolciu - na pewno Ci zakwitnie  Ja mam taką w ciapki brązowo-fioletowo-białe. Kwitnie bardzo późno - jako jedna z ostatnich bylin w ogródku. Więc dlatego sądzę, że do tego czasu zdąży Ci urosnąć i zakwitnąć, mi kwitła w pierwszym roku. Jest niewymagająca, dobrze rośnie, u mnie najładniejsza jest w lekkim półcieniu (przez część dnia), kwiatki ma nieduże - ale bardzo ciekawe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2009, 06:17:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2009, 07:56:00 » |
|
Margola, zamieścisz zdjęcie swojej trójsklepki? Pod koniec zimy kupiłam taką roślinę na Allegro, podtytuł storczykopodobna...jestem ciekawa jak Twoja wygląda. Ja swoją wkleję jak wrócę z pracy do domu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2009, 17:55:51 » |
|
Tak ona kwitnie :  Kwiaty nieduże, ale rzeczywiście śliczne. Sama roślina dość grymaśna. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 30, 2009, 21:24:31 » |
|
Violuś! Opakowanie już zdążyłam wyrzucić,  więc nie zeskanuję. Na razie Trójsklepka siedzi sobie w ziemi. Jak wyrośnie, to na pewno sfotografuję i wrzucę na forum.  Bez! Co to znaczy "dość grymaśna"?  Nie strasz!  Bo strasznie się na nią napaliłam. Jak nie wyrośnie, to dopiero będzie obciach. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2009, 23:28:41 » |
|
Ja mam trójsklepkę już kilka lat. Mam ogromną kępę i żadnych problemów  . Jeśli chcesz zobaczyć to jest w ogrodowych ciekawostkach http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10187.msg256071.html#msg256071. Zdjęcie kępy było robione w nieciekawym momencie, ale w dobrym kwiatów jest b. dużo. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2009, 04:18:08 » |
|
Czy trzeba ją wykopywać na zimę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2009, 04:58:12 » |
|
Do Krysp - zimuje w gruncie.
Do Halki - są różne gatunki trójsklepek, czy ta Twoja to na pewno Tricyrtis formosana ?
Do Margoli : Na pewno wyrośnie. U mnie jest grymaśna z zimowaniem /jestem w strefie USDA 5a/ - mimo, że przykrywam ją lekko na zimę. Uprawiam ją od 5 lat /z norweskich nasion/. Raz przezimuje lepiej, raz gorzej. Co roku z niepokojem zaglądam, czy przeżyła. W tym roku jeszcze nie wiem. Z reguły to zimą karpa się pomniejsza a latem to nadrabia, ale się nie rozrasta. Bardzo podobny gatunek Tricyrtis hirta zimuje znacznie lepiej.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 31, 2009, 06:42:04 » |
|
Moja jest w wersji variegata... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 31, 2009, 08:04:03 » |
|
Jaki to dokładnie gatunek to nie wiem. Kupiłam w ogrodniczym w kępce, ale po grafice w google sądzę, że raczej Tricyrtis formosana. Pod jedną i drugą nazwą są bardzo różne, ale liście wskazują na Tricyrtis formosana  . Ja przykrywam, ale lekko, ale mieszkam w Wielkopolsce, więc teoretycznie cieplej, ale przeżyła już srogie zimy. Sądzę, że variegatta jest bardziej kapryśna. Violu, Ty ją masz na stałe w doniczce? Violu, rozmnażaj tą variegatkę, ustawiam się w kolejce 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 31, 2009, 08:27:53 » |
|
Mam ją w doniczce, na razie ślicznie się rozrasta. Kupiłam ja na Allegro w lutym. Haleczko będę o Tobie pamiętać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 31, 2009, 18:33:18 » |
|
Tak na oko to mamy tę samą roślinę :  Ta jest kupiona jako Tricyrtis hirta Variegata ze szkółki Krzywicki. Kupiona dwa lata temu zmarzła, ta to odszczepka od sąsiadki /na razie nie wiem jeszcze czy przezimowała/. Faktycznie jest pasiasta, paski są żółtawe i po jakimś czasie zanikają. Kwiaty ma białe w fioletowe kropki. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|