Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 07:11:14
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Aspidistra  (Przeczytany 754 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
oslo
Nowicjusz
*

« : Marzec 27, 2009, 15:02:04 »

Drodzy Forumowicze, właśnie po raz pierwszy w życiu zobaczyłam w sprzedaży aspidistrę.  Very Happy Miała liście wielkości ok. 1 m. Moje pytanie jest następujące, czy jest szansa, że po kupieniu roślina będzie dalej się tak rozwijała, czy liście będą stopniowo coraz mniejsze?
Egzemplarz jak dla mnie dość drogi, dlatego chciałabym wiedzieć czego się spodziewać. Planowałabym hodować ją w mieszkaniu.

Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia Smile
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2009, 10:34:49 »

Duża aspidistra to i moje marzenie.One bardzo wolno rosną,dlatego za dużą trzeba sporo zapłacić.
Dlaczego sądzisz,że liście będą drobnieć ?

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
oslo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2009, 13:40:49 »

No właśnie nie wiem. Miałam kilka kupionych kwiatów, które po zakupie zaczynały drobnieć. Miałam też takie, które rosły jak na drożdżach. Stąd moje pytanie, czy po zakupie rośliny, która ma liście ponad metrowej długości, każdy następny wypuszczany w domu będzie mniejszy i mniejszy? Mam już jedną aspidistrę, którą cudem dostałam, ale jest młoda i malutka, te 2 liście, które ma, mają góra po 15 cm.
Okazało się, że w tej kwiaciarni aspidistry mają góra raz na 3 lata, więc chyba i tak pojadę i kupię. Te, które są (w sumie 3) to jeszcze z zeszłego roku, a w katalogu na ten rok już ich nie ma. O formach pstrych nie ma co marzyć...

Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia Smile
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2009, 15:33:12 »

Rośliny wypuszczają drobne liście jeśli są nawożone zimą i nie przechodzą spoczynku,albo nie są nawożone w okresie wzrostu.I jednemu i drugiemu problemowi łatwo zaradzić.
Możesz zdradzić gdzie jest ta kwiaciarnia ?
Jeśli zdecydujesz się na zakup,koniecznie wstaw zdjęcie,nie ukrywam że aspidistra to roślina z 'mojej bajki' Very Happy

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
lesnik
Nowicjusz
*

Kotlina Kłodzka strefa 6a

« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2009, 09:17:47 »

Mam aspidistrę od zawsze. To najmniej wymagająca roślina jaką znam, pewnie dlatego polska nazwa to żelazne liście. Już ponad 30 lat wytrzymuje remonty ,przeprowadzki, zacienienie,pełne słońce,susze i przelania. Była rośliną chyba zapomnianą ale wraca do łask.
oslo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2009, 09:57:50 »

Możesz zdradzić gdzie jest ta kwiaciarnia ?
Mogę, mogę Smile
Zawsze choć ze 3 razy w sezonie jeżdżę do Florexpolu. Właśnie zaingurowałam sezon i na co trafiłam? Smile
Kwiaty tańsze o jakieś kilka złotych w porównaniu z tymi w mieście. Zawsze jakieś ciekawostki mają; nie zdarzyło mi się od nich wyjść bez jakiegoś badyla pod pachą, hehehe.

małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2009, 11:45:46 »

Muszę i ja się wybrać,ale to po świętach,bo jutro wyjeżdżam.

Kupiłaś ? Smile

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
oslo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2009, 12:10:20 »

tak, 3 dni i noce mnie męczyła i się zdecydowałam.

małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2009, 19:48:32 »

Wstaw zdjęcie,proszę Smile

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: