|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #91 : Lipiec 29, 2009, 21:07:46 » |
|
BEZ a można wiedzieć od kogo kupowałeś? Bo jeśli ktoś został oszukany to ja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #93 : Lipiec 30, 2009, 10:16:47 » |
|
Hm, czyli ja też mam hesperidum a nie dumeri?  Rzeczywiście tak jest. Przesiałam net i dumeri jest taka jak napisał bez. Moje wcześniejsze fotki pokazującące carallumę dumeri to w rzeczywistości jest caralluma hesperidum. Wcześniej tego nigdy nie sprawdzałam, bo wierzyłam sprzedawcy, od którego kupuję asclepiadace 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #94 : Lipiec 30, 2009, 13:43:12 » |
|
Mam nadzieję, że Asi nie sprawi to różnicy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #95 : Lipiec 30, 2009, 16:59:22 » |
|
Mnie przynajmniej na razie, nie robi to różnicy  Podoba mi się bardziej czarny kwiat-czyli hesperidum. Jeśli zakwitnie kiedykolwiek-zweryfikuję łobuzicę carallumę 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #97 : Lipiec 31, 2009, 18:39:42 » |
|
Ale będzie wielki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #98 : Lipiec 31, 2009, 19:12:30 » |
|
Tia, kolejne cudeńko.  Czyli jutro... może...? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #99 : Lipiec 31, 2009, 20:42:35 » |
|
Eremastrum przyszła do mnie z przekwitniętym kwiatostem. Obecne pąki znajdują się na nowych członkach, które wypuściła już u mnie. Także to będzie jej pierwsze kwitnienie u mnie. Co do jeszcze caralluma dumeri to mam drugi egzemplarz, nota bene kupiony u tego samego sprzedawcy, która ma jeden pąk. Jestem bardzo ciekawa, jakie będzie miała kwiaty, a nóż będzie to prawdziwa dumeri. Nie omieszkam rzecz jasna się pochwalić, jak zakwitnie. Post dołączony: [time]Sat Aug 1 09:25:51 2009[/time]
Pelu rozwinęły się dzisiaj caralluma eremastrum i caralluma baldratii. Fotki zrobię później i pokażę. Ale mogę powiedzieć, że pokrój kwiatów mają taki sam, różnią się dosłownie lekkim odcieniem koloru. I teraz nie wiem, czy ta różnica w kolorze jest spowodowana tym, że jedna stoi w kuchni, a druga na balkonie, czy to rzeczywiście są dwie inne odmiany, a nie jedna ta sama  W każdym razie ogonki zdecydowanie się różnią, więc może jednak  Teraz to już nie jestem pewna do tego, co mam - przykład dumeri  Post dołączony: [time]Sat Aug 1 19:47:01 2009[/time]
Obiecane kwitnienia Caralluma eremastrum i caralluma baldratii (jeśli ktoś ma inne przypuszczenia, to chętnie je poznam)  I oddzielnie: Caralluma eremastrum Caralluma baldratii Szykująca się do kwitnienia caralluma mentjetsiana Ma podobny pokrój kwiatów do poprzednich carallum, które zaprezentowałam wyżej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #100 : Sierpień 01, 2009, 21:07:41 » |
|
Lulu, wszystkie kwitnienia przepiękne! 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie Iwona
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #101 : Sierpień 01, 2009, 21:48:26 » |
|
Dotąd jedynie podziwiałam prezentowane tutaj roślinki ale tym razem widzę zachwycające kwiatuszki. Cudne są 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #103 : Sierpień 01, 2009, 22:51:12 » |
|
Nie ,no nie masz serca kobieto  Tak mnie katujesz  Cudne są  Czuję, że to się żle skończy wiosną ,jeśli nadal będę zaglądać do wątku=powiększę kolekcję stapeliowców  Myślę,że to dwie różne rośliny ,kwiaty nie są jednakowe/ patrz na środek  /
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #104 : Sierpień 02, 2009, 03:08:15 » |
|
Mam podobne przypuszczenia, że carallumy sa różne. Stanowisko na pewno ma wpływ na kolor paluchów ale czy w dalszej konsekwencji na kolor, formę kwiatów?  Najsubtelniej różnią się właśnie kwiatem (kolorem, wielkością, grubością), dlatego może większe zbliżenie środka wszystko wyjaśni? Super kwitnienia! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #105 : Sierpień 02, 2009, 08:57:02 » |
|
cymric - Ty też mnie katujesz swoimi ceropegiami. Muszę się jakoś odwdzięczyć, czyż nie  Dziewczyny, też sądzę, że to są jednak inne ceropegie i chwała  Nie chciałabym, żeby okazało się, że są czymś innym niż kupiłam  Dobrze, że różnią się nie tylko kolorek, ale i paluchy są zdecydowanie różne  Niestety, gdybym miała lepszy sprzęt to bym zrobiła środki, ale nie mam. Post dołączony: Sierpień 02, 2009, 09:41:42
Wrzucę jeszcze dzisiejszy duet  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #107 : Sierpień 04, 2009, 22:04:53 » |
|
Lulu ,jestem oczarowana.  Rejestrując się na FF,nie przypuszczałam,że takie cuda istnieją.
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
Afra666
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #108 : Sierpień 04, 2009, 22:42:41 » |
|
Lulu bardzo ładne  Dostałam niedawno orbeę plamistą, odnóżkę jedną, mam nadzieję że się przyjmie i będę mogła się nią pochwalić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #109 : Sierpień 08, 2009, 15:40:16 » |
|
Afra666 na pewno się uda. Grunt to nie zalać  To jeszcze raz pokażę carallumę baldratii z trzema rozwiniętymi kwiatami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #110 : Sierpień 08, 2009, 17:44:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #111 : Sierpień 08, 2009, 18:58:19 » |
|
Asiu, niewiele, jakieś 2 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Afra666
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #112 : Sierpień 08, 2009, 20:54:13 » |
|
Zalać nie zaleje bo właśnie na wakacje wyjechałam, bardziej się boję, że przesuszę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #114 : Sierpień 09, 2009, 09:12:56 » |
|
Lulu pokaż szybko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #115 : Sierpień 09, 2009, 09:14:12 » |
|
Dawaj zdjęcia,jak tylko się rozwiną kwiatki. 
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #116 : Sierpień 09, 2009, 09:53:21 » |
|
Dawaj zdjęcia w pąkach, a co! A ja mam stapelię grandiflorę, długo długo stała, a teraz na zachodnim balkonie szaleeeeje  Powiedzcie, przesadzić?  ( wybaczcie tę pięknie skadrowaną fotkę, ale akurat to nie stapelia była moim celem...  )
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #117 : Sierpień 09, 2009, 12:40:16 » |
|
Lulu - caralluma jest niezwykle malownicza  I aż trzy kwiaty naraz - mmmm....  Wobec chęci kwitnienia wyrażonej przez tavaresię czekamy na fotoreportaż z cyklu "Od pączuszka do kwiatuszka"  Czuję, że będzie co podziwiać 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #118 : Sierpień 09, 2009, 13:41:40 » |
|
I jeszcze moja pod innym kątem. Co radzicie?  
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #119 : Sierpień 09, 2009, 14:37:31 » |
|
Ja bym jej nie rozsadzała, widać, że ma jeszcze wokół siebie miejsce. A co do tavaresii, to nie miałam zamiaru takiego poruszenia rrobić.  Ale nie pozostawiacie mi wyboru, muszę cyknąć fotkę i pączucie pokazać, tylko, żeby mi się udało tak zrobić, żeby było co widać, bo one są naprawdę jeszcze malusie, ale są  Post dołączony: [time]Sun Aug 9 15:06:05 2009[/time] Tavaresia grandiflora I pączucie, jest ich trzy   Napociłam się, żeby udało mi się je zrobić tak, żeby było coś widać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|