|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #60 : Lipiec 14, 2009, 21:56:23 » |
|
Widać o takie podłoża i takie nawozy jej chodziło.  Co do zapachu... Gdzieś czytałam, że któraś wcale nie śmierdzi, ale czy to chodziło o grandiflorę? Niestety nie pamiętam. Kwiaty huerni, stapelii itp są niesamowite. Mogłaby pokazać drugi, szczególnie że miziaty.  Mam wielkie sentymenty do "forumowych dzieci" chowanych przeze mnie od malucha  Nie dziwię się, też tak mam. I staram się dogadzać jak tylko potrafię. Dzisiaj też mam święto, pierwsze kwitnienie hoi! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #61 : Lipiec 14, 2009, 22:16:15 » |
|
PEla we wszystkich wątkach o tej hoi  Moje stapeliowce ,forumowe dziatki. 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #62 : Lipiec 14, 2009, 22:21:45 » |
|
Super kompozycja:) Ale tam chyba są nie tylko stapeliowce, co  ? Jakieś 2 aloesy i chyba 1 wiloczomlecza, i 1 haworcję widzę?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #63 : Lipiec 14, 2009, 23:17:10 » |
|
 Aloesik i dwie haworthie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #64 : Lipiec 15, 2009, 04:55:31 » |
|
Moje stapeliowce ,forumowe dziatki.
Twoje dziatki mają zdecydowanie za mało słońca. Szkoda ich tak męczyć. Nie masz bardziej słonecznego okna ? bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #65 : Lipiec 15, 2009, 06:03:44 » |
|
Moje stapeliowce są u mnie część od miesiąca, część od tygodnia  Nie u mnie się tak powyciągały  i nawet nie u poprzedniej właścicielki, bo u niej też były bardzo krótko .Te nowe jeszcze pewnie się nie zakorzeniły. Będą miały słońce  ,postaram się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #66 : Lipiec 15, 2009, 06:17:55 » |
|
Tak się przyglądam już któryś raz, powiedzcie proszę jak i gdzie widać, że mają za mało słońca?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #67 : Lipiec 15, 2009, 06:22:33 » |
|
Te na pierwszym planie są za cieńkie , za długie i wygięte . Chudawy jest ten przyrościk tej ciapatej- już mój ,więc pewnie i tak muszę przestawić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #68 : Lipiec 15, 2009, 07:01:32 » |
|
No tak, to z niewiedzy. Nie mam pojęcia co siedzi w doniczce i jak powinno wyglądać.  Z tyłu stapelia i po prawej caralluma, może jeszcze huernia(?) mniej więcej w środku i dwa aloesy. Ale który to wilczomlecz? Za carallumą? Czyli one nie wybarwiają się od słonka na czerwonawo a chudość nie świadczy o braku wody? Tak się pytam... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #69 : Lipiec 15, 2009, 07:54:00 » |
|
Tam nie ma wilczomlecza, tylko aloes i dwie haworthie. Sama do końca nie wiem co mam, więc jakby mnie ktoś oświecił......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #70 : Lipiec 15, 2009, 08:38:24 » |
|
Ja za wilczomlecz wzięłam to co jest tak mniej więcej w środku obok tego małego żywo-zielonego.
Sprawdziłam, chodziło mi o euphorbia mammilaris, ale to chyba rzeczywiście nie to?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #71 : Lipiec 15, 2009, 10:47:39 » |
|
Tam nie ma wilczomlecza, tylko aloes i dwie haworthie. Sama do końca nie wiem co mam, więc jakby mnie ktoś oświecił......
Powiem co mi się wydaje. Na godzinie 11 to będzie Stapelia hirsuta albo grandiflora, na 12 - Aloe rauhii (chyba forma Snowflake), na 3 - Caralluma, na 5 - Huernia pillansii, w środku po lewo Tavaresia angolensis. Więcej nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #72 : Lipiec 15, 2009, 11:38:10 » |
|
Na 9 Haworthia reinwardtii ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #73 : Lipiec 27, 2009, 15:05:08 » |
|
Tyle się na tym forum naczytałem o tym, jak to stapelie cuchną. Jednak nie wszystkie. Przedstawiam gatunek, który pachnie :  Nie jest to zapach intensywny, jak np. hiacynta, ale wyczuwalny. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #74 : Lipiec 27, 2009, 15:11:27 » |
|
A jaka to stapelia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #75 : Lipiec 27, 2009, 16:11:34 » |
|
Bardzo ciekawa. Śliczny kwiatek ma.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
caltagirone
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #76 : Lipiec 27, 2009, 16:31:58 » |
|
Piękna i jeszcze ma pączki. Czy to flavopurpurea?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #77 : Lipiec 27, 2009, 18:47:30 » |
|
Piękna i jeszcze ma pączki. Czy to flavopurpurea?
Tak. Gratuluję ! Mamy świetnych nowicjuszy ! A tak zupełnie poważnie to była zagadka niezamierzona : zdjęcie wstawiłem podpisane, ale pewnie coś nie ustawiłem w Fotosiku i podpis się nie pokazuje. Moje zdjęcie jest trochę przekłamane - tak na prawdę kwiat jest bardziej różowy tak, jak na poniższym zdjęciu : http://welcometocactusland.com/Succulents/Apocynaceae/Stapelia/Images/stapeliaflavopurpurea05.jpgbez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
jola78
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #78 : Lipiec 27, 2009, 23:42:20 » |
|
Wolę się upewnić,to,co mam to orbea plamista? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #79 : Lipiec 28, 2009, 05:07:49 » |
|
Tak, to ta orbea.
Jest to najbardziej zaaklimatyzowany w Polsce gatunek : - co roku obficie kwitnie /w dobrych warunkach/ - czasami nawet wydaje nasiona /co innym się nie zdarza/ - łatwy w uprawie - łatwy do rozmnożenia - kwiaty ma bardzo ładne i stosunkowo duże - bywają kwiaty mniejsze, ale po kilka na łodyżce - bywają kwiaty jaśniejsze i ciemniejsze niż te na zdjęciu - z reguły kwiaty wydzielają nieprzyjemny zapach, ale nie zawsze
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #81 : Lipiec 28, 2009, 11:47:25 » |
|
Caralluma dumeri, stapelia grandiflora, hoodia gardoni, orbea plamista, huernia zebrina i jeszcze jakaś huernia... Nie wiem czy nazwy poprawnie napisałam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #82 : Lipiec 28, 2009, 12:40:23 » |
|
anulka - w którym miejscu widzisz hoodię?  Ja na 5 godzinie widzę huernię pillansii. Ciekawi mnie po czym poznałaś ogonki, oprócz carallumy dumeri? Np. huernia zebrina?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #83 : Lipiec 28, 2009, 13:15:41 » |
|
anulka - w którym miejscu widzisz hoodię?  Ja na 5 godzinie widzę huernię pillansii. Ciekawi mnie po czym poznałaś ogonki, oprócz carallumy dumeri? Np. huernia zebrina? Te roślinki ode mnie, a ja dostałam je podpisane od znanego sprzedawcy z allegro... Hoodia rośnie pomiędzy dwiema haworciami... Huernia zebrina za carallumą. Post dołączony: Lipiec 28, 2009, 13:23:49
Zapomniałam jeszcze dodać: piaranthus pillansii. Lulu gdybym nie wiedziała jak one wyglądały i jakie miały etykietki z nazwami, to w życiu po ogonkach bym nie poznała  . Ta druga huernia nie miała nazwy, wiec to może ta o której mówisz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #84 : Lipiec 28, 2009, 14:33:01 » |
|
 Zgadza się są z wymiany z anulką-tylko gdzieś jej maila wykasowałam.  Dzięki -opiszę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #86 : Lipiec 29, 2009, 05:53:08 » |
|
Są to małe roślinki, może dlatego różnią się trochę od większych. Ale na doniczce gdzie siedziały napisano, że to hoodia. Wierzę w to, że sprzedawca się nie pomylił...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #87 : Lipiec 29, 2009, 06:14:02 » |
|
Asiu jak opiszesz, pokaż jeszcze raz michę, ok? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #88 : Lipiec 29, 2009, 06:53:59 » |
|
Bez, taką pachnącą to bym sobie sprawiła, tylko że pewnie to rarytas nie do dostania  Ładniutka i super utrzymana. Gratuluję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #89 : Lipiec 29, 2009, 17:04:27 » |
|
Bez, taką pachnącą to bym sobie sprawiła, tylko że pewnie to rarytas nie do dostania Nie jest tak źle. W Polsce faktycznie nie ma specjalistycznej firmy, ale w Europie kilka. Ja kupiłem swoją tutaj : http://users.skynet.be/fhoes/rsasucculents/index.htmJeszcze większy wybór jest tutaj : http://asclepidarium.de/English/index_e.htmCena, niestety 4 Euro + transport. Mimo to, nie radzę kupować u nas, a szczególnie na Allegro - z reguły dostaje się nie to, co się kupiło. Sam zostałem kilka razy oszukany. Taką np. Carallumę dummeri kupowałem 3 razy, z różnych źródeł i za każdym razem była to Caralluma hesperidum. Nie chcę być Kasandrą, ale myślę, że Cymric też został oszukany. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|