Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 03, 2009, 12:37:47 » |
|
Widziałam Twoje zmagania. Nie było tak źle, paru licytantom nosa utarłaś. Mnie też niejednokrotnie ktoś nosa utarł i wyskakiwał jak Filip z konopi. Ale nauka nie idzie w las  Ale teraz już basta, szlaban  Pasuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 12, 2009, 19:51:02 » |
|
Ładne, piękne, zachwycające............... A ja cieszę się że po prawie roku od dostania kawałka stapelii nie uśmierciłem jej i doczekałem się nowych przyrostów: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 12, 2009, 19:56:13 » |
|
Mnie stapelie nie lubią, odeszły w zaświaty  Za to huernie, carallumy  Niedługo pęknie huernia zebrina, jeden pączek, aż nie mogę się doczekać. Obiecuję, że się pochwalę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 12, 2009, 20:25:54 » |
|
Widzę,że bardzo mineralne podłoże w tej stapelii  Dostałam jedna z wymianki,posadziłam do ziemi tak 1/1 mineralna/organiczne. Przeżyją,czy padną ?
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 12, 2009, 20:31:44 » |
|
Na zdjęciu może być z wierzchu posypany drobny piasek. Pod spodem może być inne podłoże. Co do Twojego pytania, to przeżyją. Ja sadzę do ziemi kaktusowej ze sporą domieszką piasku. Pewnie też wyjdzie coś pół na pół.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 13, 2009, 20:54:08 » |
|
Lulu ma rację - pod spodem jest ziemia z podwórka a na górze piasek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inoue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 19, 2009, 22:30:04 » |
|
Dowiedziałam, że moja roślinka, której kwitnięcie rzetelnie dokumentowałam, to Stapelia  Chyba to będzie odpowiedni temat, by podzielić się z Wami ową dokumentacją: 25.05.2009  29.05.2009  02.06.2009  04.06.2009  08.06.2009  12.06.2009  15.06.2009  15.06.2009  17.06.2009 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 19, 2009, 22:58:27 » |
|
A jaki zapach???? Szkoda,że jego nie da się sfotografować. 
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 20, 2009, 08:32:33 » |
|
Dziękuję za wyjaśnienie. Ja tego kwiatka pamiętam z dawnych czasów właśnie jako stapelię lub Gwiazdę Szeryfa. Od kilku lat mam -kupioną jako stapelię i właśnie ma pączki. Jestem ciekawa czy będzie miała takie same kwiaty i zapachu też jestem ciekawa.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
inoue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 20, 2009, 09:22:03 » |
|
Czyli jednak Orbea plamista =] Zapach ma.... powalający! Muchom się bardzo podoba  Ogólnie jest to bardzo ciekawa roślinka, jeszcze tak różnorodnie występująca. Początkowo myślałam, że ona zalatuje na padlinę by jakieś gryzoniowate jej nie podgryzały skoro rośnie dosyć nisko. Ale i w warunkach niepustynnych potwierdziło się, że to wabik na muchy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 21, 2009, 04:47:12 » |
|
kupioną jako stapelię To niestety jest nagminne a przoduje w tym Allegro : tam stapeliowate sprzedawane są jako kaktusy /a nie są z nimi nawet spokrewnione/. Sprawa nieprawidlowego nazewnictwa dotyczy także innych sukulentów np. dwadwa /Pleiospilos/ : http://www.ars-kakteen.de/images/large/gallery/Pleiospilos-nelli.jpgjest prawie zawsze sprzedawana jako żywy kamień /Lithops/ : http://saturejka.cz/files/images/lithops.jpgA przecież i te rośliny łatwo odróżnić... bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 10, 2009, 18:25:48 » |
|
Moja Orbea też kwitnie. Zapch super  ))) taki jakby... z kanalizacji.  Będzie też kwiatek z czterema platkami.  Post dołączony: Lipiec 10, 2009, 18:33:47
A tak wyglądają prawie roczne posiane z nasion. 
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 10, 2009, 18:39:46 » |
|
Te siewki, to jaki gatunek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 10, 2009, 19:39:54 » |
|
Myślę,że siewki to taka orbea jak moja. Stały na parapecie u pani, u której mieszkalam na urlopie. Dorosla roślina wyglądała tak jak moja,pani opisała kwiat-pasował opis do mojego. Zawiązał nasiona po zeszlorocznym kwitnięciu. Podobno wyglądalo to jak długi i cienki strąk fasolki szparagowej i pani we wrześniu wysiała i wyszły takie "cudaki".
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #45 : Lipiec 10, 2009, 19:45:24 » |
|
Też jestem ciekawa, co to Kasiu? O,  dzięki. Lulu nie walczysz? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 10, 2009, 19:55:32 » |
|
Pela nie walczę, za duża konkurencja, ceny pójdą na pewno jeszcze w górę  Szkoda, bo ja te huernie to tak bardzo, że hej  Na barbatą nie pierwszy raz się sadzę, ale jednak odpuszczę  Także, jak chcesz, to ruszaj do przodu  Edit - no ... spróbowałam (jednak mnie korciło  )... i mam ... barbatę ... i powiększyłam kolekcję o dwie odmiany. Weekend dobrze się zaczął 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 10, 2009, 20:32:43 » |
|
Nie, w te klocki jestem kiepska. Za duży stres a i znawca ze mnie żaden. Najchętniej w wiadomej opcji. Ale będę próbować. Myślałam, że przysnęłaś może przed monitorem a lubię patrzeć jak wygrywasz. Czyli następnym razem.  EDIT: Gratuluję, hurrraaa!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 10, 2009, 20:37:40 » |
|
Gratulacje Lulu.Muszę wstawić swoje do identyfikacji,bo mam już chyba z siedem stapeliowatych,a nie wiem co za jedne 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 10, 2009, 20:48:16 » |
|
Pela - dziękuję  , ale i pozostałe towarzystwo było lekko śnięte Asiu, wstawiaj. Przypuszczam, że bez byłby tutaj nieoceniony w identyfikacji. Jak zajrzy, to jestem pewna, że nie oprze się pokusie podpowiedzenia, co masz w swoim posiadaniu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 10, 2009, 20:53:28 » |
|
Skoro śpią... to może jeszcze s. getliffei?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agabos
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Lipiec 14, 2009, 13:57:45 » |
|
O Lulu,urlopik  Na allegro jest taka sama chyba i właśnie huernia.Ale najgorsze to,że coś jej zrobiłam i dostała czarnych plamek i przestała rosnąć.Usunęłam zgniłe korzenie i przesadziłam.Stoi na balkonie od północy i......narazie stoi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 14, 2009, 14:31:57 » |
|
Jeśli u sprawdzonego sprzedawcy, to może rzeczywiście jest to huernia  Ja w grzebieniastych nie gustuję  A i zdjęcie lekko zamazane  , taaa.... Jaki tam urlopik, zarobiona jestem po pachy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #55 : Lipiec 14, 2009, 16:07:14 » |
|
Ja dzisiaj zobaczyłam, że i moja zakwitła:  Chyba ona to grandiflora 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #56 : Lipiec 14, 2009, 18:58:30 » |
|
Chyba na pewno.  Śliczna stapelka! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #57 : Lipiec 14, 2009, 19:00:30 » |
|
A dziękuję  Stapelka wyhodowana z 1 palucha od osoby z tego forum  , czyli forumowe dziecię  Ma trochę ponad roczek 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #58 : Lipiec 14, 2009, 20:59:52 » |
|
Nie wiedziałam, że tak ładnie przyrasta. Czytałam bowiem, o ich niechęci do współpracy, a Twoja na dowód dobrych warunków jeszcze zakwitła.  Zapaszek odwrotnie proporcjonalny do wyglądu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #59 : Lipiec 14, 2009, 21:25:35 » |
|
Tutaj jest zdjęcie całości, oczywiście jest teraz trochę większa: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,2390.120.htmlKawałek dostałam na wiosnę 2008, ukorzenił się w ziemi uniwersalnej, wypuścił nowe człony, potem w wakacje wsadziłam do ziemi kaktusowej i tak sobie stoi na południowym parapecie już z rok. Zasilam nawozami do kaktusów/uniwersalnym od czasu do czasu, czasami przesuszam, czasami zalewam, ale nigdy ona na nic nie chorowała, żadnego robactwa. No i jak widać ładnie się rozrasta  , nigdy jej nie dzieliłam, nic nie odrywałam. To jest jej 1 kwitnienie, ale chyba będzie miała jeszcze 2 kwiata bo coś mi się wydało, że 2 pąk jeszcze jest. A zapach? Hmmmm.... spodziewałam się jakiegoś smrodku (podobno w naturze muchy zapylają, a zapach to jak gnijące mięso jest). Powąchałam i stwierdziłam, że jak dla mnie to pachnie brudem?, kurzem? Sam kwiatek już mi się bardziej podoba  , taki mechaty, fajne ma te włoski, takie delikatne  Ogólnie ta stapelia to takie moje sukulentowe oczko w głowie  Mam wielkie sentymenty do "forumowych dzieci" chowanych przeze mnie od malucha 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|