bez
Aktywny

|
 |
« : Marzec 05, 2009, 03:51:38 » |
|
Część 3 To idealna sytuacja - Twoja stapelia zachowuje sie jak najbardziej typowo. Niedługo dostanie impulsy bezpośredniego słońca /mam nadzieję, że rośnie na południowym parapecie/ i ruszy z kopyta. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
lusiapatusia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2009, 19:40:53 » |
|
Niestety moja zebrusia nadal gubi kolejne nóżki;( Już wyczerpały mi sie pomysły co do przyczyny. Korzenie są lekko wilgotne , od kilku dni było ok nie zgubiła żadnej nóżki, ale po mojej kilkudniowej nieobecności w domu takie rozczarowanie. Znowu kilka sflaczało , zżółkło pojawiły sie znowu czarne plamki. Może ukorzenić jakąś nózke na nowo ? niestety nie wiem jak........ Proszę o jakies podpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2009, 13:35:41 » |
|
Lusiu, tak na odległość trudno coś poradzić a sprawa wygląda na poważną.. Jeśli to dla Ciebie cenna roślina to udaj się do najbliższego ogrodnictwa, do fachowca. Ona/on rozpozna przyczynę i coś zaradzi.
Teraz to najbardziej niebezpieczny okres dla stapeliowatych. Sam mam problem z inną huernią /H. barbata/, zbyt się schłodziła przy wietrzeniu mieszkania i zaczęła gnić, udało mi się odciąć zdrowy fragment i zaszczepiłem go na stapelii trzy dni temu - na razie żyje i chyba da się uratować, ale to robota dla fachowców /niestety/.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Zjak
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2009, 21:34:10 » |
|
Witam. Mam kilkanaście zdjęć stapelii, ale niestety nie znam ich nazw, może ktoś pomoże mi podpisać te zdjęcia: http://zjak.fotosik.pl/albumy/347436.htmlPozdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2009, 22:40:42 » |
|
Ależ mi się wątek trafił.  Okazuje się,że jestem posiadaczką stapelii ,o czym wcześniej nie wiedziałam. Czuję się z tego powodu dumna. 
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 22, 2009, 05:40:03 » |
|
Witam. Mam kilkanaście zdjęć stapelii, ale niestety nie znam ich nazw, może ktoś pomoże mi podpisać te zdjęcia Ja mógłbym, ale nie wiem, czy warto. Już raz opisywałem te same zdjęcia na innym forum i nic z tego nie wynikło - dalej są bez prawidłowych nazw. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Zjak
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2009, 12:40:56 » |
|
Witam. Mam kilkanaście zdjęć stapelii, ale niestety nie znam ich nazw, może ktoś pomoże mi podpisać te zdjęcia Ja mógłbym, ale nie wiem, czy warto. Już raz opisywałem te same zdjęcia na innym forum i nic z tego nie wynikło - dalej są bez prawidłowych nazw. bez Witam. Dziękuję za przypomnienie mi tego wątku z innego forum. Sięgnąłem tam i okazało się, że od p.Jurka opisu nie otrzymałem, a od "mirzan" otrzymałem link do zdjęć na googlach i na tej podstawie starałem się coś podpisać. Nie przypominam sobie abym pytał gdzieś indziej. Pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 22, 2009, 18:49:51 » |
|
Napisałem wtedy pw, ale odpowiedzi nie dostałem, ani nawet zwykłego 'dzięki'. A teraz po roku sprawa odżywa...
Podaję swoje typy /chociaż to tylko zdjęcia i mogę sie mylić/.
Caralluma : C. europaea fot. 18 C. frerei fot. 13
Edithcolea : E. grandis fot. 4
Huernia : H. hystrix fot. 14 H. schneideriana fot.5 H. stapeliaeformis fot. 2 i 16
Orbea : O. variegata fot. 19 O. x variegata fot. 6,8 i 11
Stapelia /pozostałe/:
Tu mi trudno poznać po zdjęciach. Myślę, że to S.gettliffei, S.grandiflora oraz S.hirsuta i ich mieszańce. Spróbuj sam je wygooglować - widziałeś rośliny żywe, więc łatwiej Ci pójdzie.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Zjak
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 23, 2009, 10:28:38 » |
|
Dziękuję za odpowiedź. Pierwszy raz widzę te nazwy. Na początku ubr. miałem problemy z pocztą, bo zmieniali serwer i przenosili wszystkie maile na nowy serwer, a starego nie usunęli do tej pory.
Zaraz zabieram się do podpisywania zdjęć.
Dziękuję za pomoc.
Pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 23, 2009, 15:50:18 » |
|
Zaraz zabieram się do podpisywania zdjęć. Nawet dobrze Ci to poszło - pozostały tylko stapelie. Dla ułatwienia przesyłam środek korony S.hirsuta /ta z lewej/ i S. grandiflora /ta z prawej/ :  Tam, gdzie nie będziesz pewny podpisz zdjęcia :'Stapelia sp.' co oznacza : Stapelia, ale nie wiem która. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Zjak
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 23, 2009, 22:02:55 » |
|
Dziękuję za podpowiedź. Trochę się pomęczyłem i wyszło na to, że kilka jest S.hirsuta, a reszta sp. czyli species. http://zjak.fotosik.pl/albumy/347436.htmlDobrze, że mam zdjęcia z datami to sięgnąłem do źródła, ale i tak były trudności bo nie jestem znawcą. Pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 17, 2009, 08:25:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 17, 2009, 08:26:27 » |
|
O wszyscy święci  - jak Ciebie dawno nie widziałam  A za kwitnienie o tej porze to chyba medal powinnaś dostać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 17, 2009, 08:37:26 » |
|
probeta - ja Ciebie też dawno nie widziałam  Szczerze, dopiero zaczynam nabierać doświadczenia z tego typu roślinami. Sporo straciłam, ale sporo również przeżyło. Jak kwitła 1,5 miesiąca temu, to sporo pączków odpadło, tylko trzy się rozwinęły. Nie wiem czemu  a-moros - wełnowce nie ominęły i mnie. Ale jak przesadzałam jakieś dwa tygodnie temu carallumę, to w korzeniach miała całe gniazdo wełnowców  . Wyczyściłam spirytusem, opłukałam dokładnie pod wodą i wsadziłam w nowe podłoże. Od razu ruszyła do przodu  Może uda mi się jutro zrobić świeżą fotkę, to wrzucę  Dorzucam świeże zdjęcia. Dwa człony jeszcze są pomarszczone, ale reszta już jest "twardziutka"   Dla Bamboszki najwyraźniej zapach nie był tak straszny  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 03, 2009, 07:55:37 » |
|
Basiu, ja swoich jeszcze nie wystawiłam na balkon. Według mnie jest za zimno i za mokro. Nadal trzymam w kuchni na wschodnim oknie. A na zachętę powiem, że huernia zebrina też szykuje się do kwitnienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 03, 2009, 08:04:46 » |
|
Cuda Lulu.Przepiękny czarny kwiat.Mam silne parcie na wszystkie stapeliowate,dostałam parę z wymiany forumowej.  Chcę zrobić misę/ogródek w weekend 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 03, 2009, 08:09:33 » |
|
cymric tylko poodzielaj kamykami, żeby się nie zrosły  Niektóre odmiany mają podobne do siebie człony. Ja zrezygnowałam z misek. Wolę mieć oddzielnie, żeby potem nie mieć kłopotu z wykopywaniem. Jednak korzenie razem się zakłębią i potem problem, żeby ich nie uszkodzić.  A, i mam większą kontrolę nad podlewaniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 03, 2009, 08:21:32 » |
|
Wiem,że mogą poprzerastać korzenie  Brak mi już miejsca na oddzielne donice  Zresztą to będzie hodowla próbna-zabiję/nie zabiję. Jeśli przeżyją sezon,dwa, powiększę kolekcję 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 03, 2009, 09:04:08 » |
|
Bardzo bym chciała wyhodować taką ''gwiazdeczkę''. Niestety nie mam warunków. Zatem, pozostaje mi tylko zaglądać m. in. do tego wątku. Lulu czekam na pokaz jednej z wymienionych w tytule (ale którą?  ) o zielonych kwiatach, którą kupiłaś jakiś czas temu na all.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 03, 2009, 09:54:43 » |
|
Lulu, ale szczęściara z Ciebie  A ja wszystkie swoje stapeliowe wyrzuciłam na balkon ze dwa tygodnie temu, ale chyba zbyt wcześnie, części z nich człony zrobiły się bordowe, zapewne od zimna  U mnie na razie na kwitnienia się nie zanosi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 03, 2009, 10:04:40 » |
|
Pela - caralluma eremiastrum? (bo z wymienionych w tytule to tylko o carallumę może chodzić) Przyszła przekwitnięta i bardzo wysuszona. Muszę ją podtuczyć. a-moros - ja swoich właśnie nie wystawiam jeszcze, bo boję się, że zgniją, za dużo deszczu pada  Bordowe mogły się zrobić również od słońca, po zimie nie są przyzwyczajone do bezpośredniego nasłonecznienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 03, 2009, 10:16:25 » |
|
Dorotko, o słoneczku też myślałam, ale że moje stoją na wschodnim balkonie to jakoś bardziej obstawiałam na niskie temperatury  Mam nadzieję, że skoro przetrwały zimę to teraz też dadzą sobie radę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 03, 2009, 10:20:05 » |
|
Dorotko, o słoneczku też myślałam, ale że moje stoją na wschodnim balkonie to jakoś bardziej obstawiałam na niskie temperatury  Mam nadzieję, że skoro przetrwały zimę to teraz też dadzą sobie radę  Ja też mam wschodnie okna Aniu i bywa, że kwiaty wystawiane wiosną na balkon przypalają się od słońca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 03, 2009, 11:23:51 » |
|
Chyba nie o tej roślince myślę...  Sprzedawany był ogonek a dołączone były fotki jak kwitnie, ale może się mylę?  A ponieważ tak się znam,  że nie pomogę, pozostaje mi czekać i przyglądać się wszystkim okazom po kolei. W każdym razie miałam w zakładce, aż do czasu pojawienia się Twojego nicku. Teraz wiedziałam, że ujrzę ją (i wiele innych) ponownie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 03, 2009, 11:35:37 » |
|
PEla - możliwe, że inne  Ale nie wszystkie, na które miałam ochotę, udało mi się zdobyć. Zbyt duża konkurencja, zbyt wysoko wywindowane ceny, jak na moją kieszeń  Ale oczywiście, jak zaczną kwitnąć, nie omieszkam się pochwalić  Zdecydowanie muszę przystopować z zakupami, bo kasa ucieka  To jak choroba, co wciąga i znikąd pomocy. Ba, wręcz przeciwnie, pomoc jako zło odbierane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 03, 2009, 12:16:07 » |
|
Święte słowa, że choroba... Człowiek lata z tym brudnym paluchem i wtyka go, to tu, to tam... bada...  wilgotność...  Albo obgryza paznokcie czekając na koniec licytacji, dyskutując niewybrednie z monitorem. Innym razem, dłubie godzinami w internecie i dłubie, kompletnie wyłączony z realnego świata, szukając tej właściwej strony. I jeszcze kilka innych dewiacji...  A wszystko dlatego, że chce JESZCZE TYLKO ten jeden gatunek...  Najgorsza w owej chorobie nie jest jednak pazerność, ale jak zauważyłaś najgorszy jest odpływ kaski.  Widziałam Twoje zmagania. Nie było tak źle, paru licytantom nosa utarłaś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|