Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 06:59:25
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hoya tricolor cz 2  (Przeczytany 3565 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
zenia
Gaduła

« : Marzec 20, 2009, 08:48:54 »

Mam pytanie odnośnie tricolorki. Moja tricolorka niestety zzieleniała. Ostatni pęd jaki jej pozostał kolorowy...ukorzeniłam. Niestety nadal wypuszcza zielone. Dlaczego tak się dzieje?. Czy już z niej nic nie będzie?.

aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2009, 09:21:33 »

Zeniu, może jej światła brakuje Confused Moja stoi na parapecie południowym i listki ma prawie pod bordo szczególnie młode które wypuszcza.

Fiołki, hoye.
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2009, 09:31:59 »

Anetko...światła to jej na pewno nie brakuje. Stoi na parapecie, słonko na nią świeci (gdy oczywiście jest), że to odpada. Za hojami nie przepadam...ale ta pstrokata.

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2009, 09:55:30 »

Zeniu, na dwoje babka wróżyła. Jest równie prawdopodobne, że zzielenieje do końca, jak i to, że wróci do wersji kolorowej.
Wszystko zależy od tego, co jej tam w genach "gra".
Jednak nie traciłabym nadziei, bo hoja tricolor jest odmianą uzyskaną z hoi variegata (nie z carnosy).

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2009, 10:45:24 »

Zeniu, na dwoje babka wróżyła. Jest równie prawdopodobne, że zzielenieje do końca, jak i to, że wróci do wersji kolorowej.

Dzięki Jolu...choć jej matka zzieleniała i już tak zostało. Nie pojawił się już żaden listek kolorowy. Mad

Viola
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2009, 12:47:37 »

A moja różowiutka jak ta lala:

agar
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 25, 2009, 20:34:18 »

Moja staruszka po raz kolejny w tym roku będzie kwitła. Tym razem ma pąki na 4 kwiatostanach Very Happy Cieszę się, że mogę na nią liczyć, bo carnosa się zbiesiła i pokazuje fochy po zeszłorocznych postrzyżynach.

Pozdrawiam Agnieszka
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 25, 2009, 21:02:46 »

Aga, a sprawdź dobrze, może masz jeszcze jakieś kwitnące carnosy! Shocked Very Happy

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
kiczulka
Gaduła

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 25, 2009, 21:08:30 »

Agnieszko, czekam na zdjęcie rozkwitniętej Very Happy Bardzo liczę na to, że moja weźme przykład z Twojej kwitnącej  Razz

Pozdrawiam,
Ania
agar
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 25, 2009, 21:15:39 »

PElu, nad carnosą pracuję, przepraszałam ją wielokrotnie i tłumaczyłam, dlaczego ją ruszyłam. Może w końcu zrozumie i przestanie się dąsać Wink Jeszcze ma czas do namysłu. Tylko głupio jakoś, bo od lat była niezawodna. A tak na poważnie, to chyba na jednym starym pędzie zaczynają się pokazywać zawiązki pączków, więc jest szansa Cool

Pozdrawiam Agnieszka
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 25, 2009, 21:19:54 »

Aguś... ja tylko tak pytałam, może jednak nic więcej nie sprawdzaj. Razz

Florki Peli
agar
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 25, 2009, 21:27:50 »

Zawsze coś tam podejrzę, choćby przy podlewaniu, co akurat dzisiaj robiłam. Więc wypatruję Very Happy

Aniu, zdjęcia byłyby fajne, gdyby one (kwiatostany) tak wszystkie razem się rozwinęły, ale niestety, cedzą. Ale postaram się je zrobić, żeby Twoja podopieczna miała się na czym wzorować Smile

Pozdrawiam Agnieszka
anntaris
Gaduła

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 25, 2009, 22:06:58 »

Agnieszko super  Very Happy. Chyba lubią Cię wszystkie carnosy  Wink.

Pozdrawiam
Danusia
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 25, 2009, 22:23:46 »

Aniu, zdjęcia byłyby fajne, gdyby one (kwiatostany) tak wszystkie razem się rozwinęły, ale niestety, cedzą.
Jak mi się spodobało to określenie!  Very Happy Świetne.

Agnieszko - ale to przecież tak specjalnie ona robi  Mad Żebyś się dłużej cieszyła, i każdy jeden pęczek podziwiałam oddzielnie i po kolei!  Smile
agar
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 26, 2009, 08:40:24 »

Chyba lubią Cię wszystkie carnosy
Też się cieszę, ale chciałabym, żeby mnie polubiły również inne Wink W końcu jest ich ładne kilkaset gatunków Smile
Krystal, ależ ja je podziwiam, każdy kwiatuszek po kolei Very Happy Właśnie dziś jeden raczył się rozwinąć, reszta czeka. Ja też, z aparatem Smile

No to się doczekałam Very Happy Tak kwitnie moja staruszka. Kwiecie różowiutkie, zapach zdecydowanie mniej intensywny niż u carnosy "zwykłej". W ogóle to ją podejrzewam o przynależność do odmiany Krimson Princess, ale to muszę jakoś zweryfikować.

Pozdrawiam Agnieszka
kiczulka
Gaduła

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 28, 2009, 20:58:15 »

Śliczna, cudna i w ogóle  Very Happy Ja też tak chcę i co - nico Smile Moja tricolor się na mnie "wypięła", że tak powiem  Mad

Pozdrawiam,
Ania
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 29, 2009, 08:11:41 »

Agar a może przy okazji weryfikacji pokażesz odrobinę więcej tej piękności? Rolling Eyes

Florki Peli
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 29, 2009, 08:34:26 »

Że ja tego nie zauważyłam  Mad , gapa , totalna gapa .

A tu takie piękne kwitnienie  Very Happy , różowiutkie . Gratulacjie Agnieszko .
Ciekawe kiedy u nas zaczna tak pięknie kwitnąć  Smile

Cudownego słoneczka wszystkim życzę Smile
agar
Gaduła

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 29, 2009, 19:16:58 »

Dziękuję za achy i ochy, przekażę zainteresowanej Smile
Najbardziej dumna jestem z tego, że to kolejne kwitnienie i już w kolejce czekają następne pączki Razz
Może w końcu zrobię trochę więcej zdjęć, obiecuję wtedy i ją pokazać.

Pozdrawiam Agnieszka
agac
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 29, 2009, 21:33:27 »

Mam pytanko, już drugą ukorzenioną ale bez podłoża sadzonkę ukatrupiam  Sad. Czy odratuje ją wkładając do wody? Listki jej się marszczą i tracą turgor. Wsadziłam doniczkę do szklanej kuli ,przykryłam , wietrzyłam, zraszałam, i wszystko na nic  Razz . kto mi doradzi co mam zrobić?  Sad  Confused
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 29, 2009, 22:05:41 »

Ja zrobiłam tak:przycięłam korzenie,wymoczyłam w "antygrzybie",wysuszyłam i wsadziłam do ziemi na sucho-beż podlewania.Wszystko zależy od tego jakiej wielkości roślina,bo jeśli malutka to już po niej.

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 30, 2009, 14:55:51 »

Agnieszko gratulacje!!!! a ta roślinka stoi na parapecie czy wisi sobie przy oknie? ja swoją dałam na drabinkę i blizej szyby okna południowego, może to zachęci ją do kwitnienia  Confused pozdrawiam

Pozdrawiam Monika Smile
agar
Gaduła

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 30, 2009, 15:00:32 »

Moniko, ona od zawsze na parapecie, okno - z konieczności - północne. Pnie się na drabince.

Pozdrawiam Agnieszka
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 01, 2009, 09:29:59 »

Nie wiem już jak je odróżnić...?  Sad  Kilka prawd ustaliłam ale kiedy bicolor/variegata a kiedy już tricolor?

Florki Peli
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 01, 2009, 16:54:51 »

Tricolorka ma wyraźnie różowe części listków. Moja nowe listki wypuszcza niemal purpurowe.

Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 01, 2009, 18:18:36 »

Dolli,dałaś po oczach nie ma co  Smile ja kocham w nich buraczkowe łodyżki  Very Happy
Agnieszko tak się skarżyłaś na nią że zakwitła, żeby właścicielki nie drażnić.  Very Happy

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 04, 2009, 10:09:52 »

A ja nie wytrzymałam i kupiłam Smile W małomiejskim ogrodniczym!
(przepraszam - fotka telefonem bo jak na razie będzie ukryta przed mężem w pracy Wink a tu cyfrówki nie mam)

Stawiam, że to (przynajmniej częściowo Wink tricolorka. Pani ekspertka twierdziła, że chyba sa dwie odmiany wsadzone - zielona i kolorowa. Teoretycznie może. Ale mówicie że czasami one "zielenieją" - czy wtedy łodyga też zielenieje? Bo ta "druga odmiana" zielona ma jakby ciutek węższe listki.
Generalnie jest bardzo rozkrzewiona - łodygi wychodzą z doniczki chyba w 6 czy 7 miejscach  Razz
I napewno chyba ciemno miała bo czerwonych wybarwień mało. Ale wydaje się zdrowa i silna (i oby taka została w moich rękach).
Zastanawiam się tylko kiedy / jak ją przesadzić. Czy tylko glebę wymienić (bo widze że ma jakąś przesuszoną skorupę) czy dzielić czy nie dzielić?

Barbara
kiczulka
Gaduła

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 04, 2009, 17:21:02 »

Ja bym rozdzieliła to, co zielone od tricolorowego - tak przynajmniej mnie radzono jak mi australis lisa zaczęła zielenieć. Ten zielony pęd jest silniejszy i za jakiś czas może zdominowac całą roślinę. Jeśli więc chesz miec tricolorkę, to spróbuj ją jakoś rozsadzić lub tricolor odciąć i ukorzenić. Smile
W mojej tricolor wycinam teraz wszystkie zielone liście, nie dając im szansy na wybujanie.

Pozdrawiam,
Ania
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 04, 2009, 19:48:49 »

O! A to na tej zasadzie?! Myślałam, że to tylko kwestia wybarwienia od słońca i tyle. Ale skoro mogą się dominowac to szkoda.
Tylko myślisz, że lepiej wycinać trikolorkę i ukorzeniać? Trochę mi szkoda i mam obawy jak mi pójdzie jej "odnawianie". Wolałabym zielone wyciachać i ukorzenić. Ale skoro lepiej tak to ok.
Jak ją będę przesadzać to jeszcze obadam jak to w środku wygląda.

Barbara
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 04, 2009, 19:55:21 »

Mam tricolorkę od roku. W połowie rośnie mi kolorowa, w połowie zielona. Jednocześnie wypuszczają po listku kolorowym i zielonym. Kolorowa pnie się do góry, zielona spływa w dół. Kolorowa ma okrąglejsze listki, zielona podłużne. Ja mam chyba dwie rośliny.

Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: