|
zenia
|
 |
« : Marzec 20, 2009, 08:48:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2009, 09:21:33 » |
|
Zeniu, może jej światła brakuje  Moja stoi na parapecie południowym i listki ma prawie pod bordo szczególnie młode które wypuszcza.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2009, 09:31:59 » |
|
Anetko...światła to jej na pewno nie brakuje. Stoi na parapecie, słonko na nią świeci (gdy oczywiście jest), że to odpada. Za hojami nie przepadam...ale ta pstrokata. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2009, 09:55:30 » |
|
Zeniu, na dwoje babka wróżyła. Jest równie prawdopodobne, że zzielenieje do końca, jak i to, że wróci do wersji kolorowej. Wszystko zależy od tego, co jej tam w genach "gra". Jednak nie traciłabym nadziei, bo hoja tricolor jest odmianą uzyskaną z hoi variegata (nie z carnosy).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2009, 10:45:24 » |
|
Zeniu, na dwoje babka wróżyła. Jest równie prawdopodobne, że zzielenieje do końca, jak i to, że wróci do wersji kolorowej.
Dzięki Jolu...choć jej matka zzieleniała i już tak zostało. Nie pojawił się już żaden listek kolorowy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2009, 12:47:37 » |
|
A moja różowiutka jak ta lala: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 25, 2009, 20:34:18 » |
|
Moja staruszka po raz kolejny w tym roku będzie kwitła. Tym razem ma pąki na 4 kwiatostanach  Cieszę się, że mogę na nią liczyć, bo carnosa się zbiesiła i pokazuje fochy po zeszłorocznych postrzyżynach. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 25, 2009, 21:08:30 » |
|
Agnieszko, czekam na zdjęcie rozkwitniętej  Bardzo liczę na to, że moja weźme przykład z Twojej kwitnącej 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 25, 2009, 21:15:39 » |
|
PElu, nad carnosą pracuję, przepraszałam ją wielokrotnie i tłumaczyłam, dlaczego ją ruszyłam. Może w końcu zrozumie i przestanie się dąsać  Jeszcze ma czas do namysłu. Tylko głupio jakoś, bo od lat była niezawodna. A tak na poważnie, to chyba na jednym starym pędzie zaczynają się pokazywać zawiązki pączków, więc jest szansa 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 25, 2009, 21:19:54 » |
|
Aguś... ja tylko tak pytałam, może jednak nic więcej nie sprawdzaj. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 25, 2009, 21:27:50 » |
|
Zawsze coś tam podejrzę, choćby przy podlewaniu, co akurat dzisiaj robiłam. Więc wypatruję Aniu, zdjęcia byłyby fajne, gdyby one (kwiatostany) tak wszystkie razem się rozwinęły, ale niestety, cedzą. Ale postaram się je zrobić, żeby Twoja podopieczna miała się na czym wzorować
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 25, 2009, 22:06:58 » |
|
Agnieszko super  . Chyba lubią Cię wszystkie carnosy  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 25, 2009, 22:23:46 » |
|
Aniu, zdjęcia byłyby fajne, gdyby one (kwiatostany) tak wszystkie razem się rozwinęły, ale niestety, cedzą.
Jak mi się spodobało to określenie!  Świetne. Agnieszko - ale to przecież tak specjalnie ona robi  Żebyś się dłużej cieszyła, i każdy jeden pęczek podziwiałam oddzielnie i po kolei! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 26, 2009, 08:40:24 » |
|
Chyba lubią Cię wszystkie carnosy Też się cieszę, ale chciałabym, żeby mnie polubiły również inne  W końcu jest ich ładne kilkaset gatunków Krystal, ależ ja je podziwiam, każdy kwiatuszek po kolei  Właśnie dziś jeden raczył się rozwinąć, reszta czeka. Ja też, z aparatem  No to się doczekałam  Tak kwitnie moja staruszka. Kwiecie różowiutkie, zapach zdecydowanie mniej intensywny niż u carnosy "zwykłej". W ogóle to ją podejrzewam o przynależność do odmiany Krimson Princess, ale to muszę jakoś zweryfikować. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 28, 2009, 20:58:15 » |
|
Śliczna, cudna i w ogóle  Ja też tak chcę i co - nico  Moja tricolor się na mnie "wypięła", że tak powiem 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 29, 2009, 08:11:41 » |
|
Agar a może przy okazji weryfikacji pokażesz odrobinę więcej tej piękności? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 29, 2009, 08:34:26 » |
|
Że ja tego nie zauważyłam  , gapa , totalna gapa . A tu takie piękne kwitnienie  , różowiutkie . Gratulacjie Agnieszko . Ciekawe kiedy u nas zaczna tak pięknie kwitnąć 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 29, 2009, 19:16:58 » |
|
Dziękuję za achy i ochy, przekażę zainteresowanej  Najbardziej dumna jestem z tego, że to kolejne kwitnienie i już w kolejce czekają następne pączki  Może w końcu zrobię trochę więcej zdjęć, obiecuję wtedy i ją pokazać.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 29, 2009, 21:33:27 » |
|
Mam pytanko, już drugą ukorzenioną ale bez podłoża sadzonkę ukatrupiam  . Czy odratuje ją wkładając do wody? Listki jej się marszczą i tracą turgor. Wsadziłam doniczkę do szklanej kuli ,przykryłam , wietrzyłam, zraszałam, i wszystko na nic  . kto mi doradzi co mam zrobić? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 29, 2009, 22:05:41 » |
|
Ja zrobiłam tak:przycięłam korzenie,wymoczyłam w "antygrzybie",wysuszyłam i wsadziłam do ziemi na sucho-beż podlewania.Wszystko zależy od tego jakiej wielkości roślina,bo jeśli malutka to już po niej.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 30, 2009, 14:55:51 » |
|
Agnieszko gratulacje!!!! a ta roślinka stoi na parapecie czy wisi sobie przy oknie? ja swoją dałam na drabinkę i blizej szyby okna południowego, może to zachęci ją do kwitnienia  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 30, 2009, 15:00:32 » |
|
Moniko, ona od zawsze na parapecie, okno - z konieczności - północne. Pnie się na drabince.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 01, 2009, 09:29:59 » |
|
Nie wiem już jak je odróżnić...?  Kilka prawd ustaliłam ale kiedy bicolor/variegata a kiedy już tricolor?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 01, 2009, 18:18:36 » |
|
Dolli,dałaś po oczach nie ma co  ja kocham w nich buraczkowe łodyżki  Agnieszko tak się skarżyłaś na nią że zakwitła, żeby właścicielki nie drażnić. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 04, 2009, 10:09:52 » |
|
A ja nie wytrzymałam i kupiłam  W małomiejskim ogrodniczym! (przepraszam - fotka telefonem bo jak na razie będzie ukryta przed mężem w pracy  a tu cyfrówki nie mam)  Stawiam, że to (przynajmniej częściowo  tricolorka. Pani ekspertka twierdziła, że chyba sa dwie odmiany wsadzone - zielona i kolorowa. Teoretycznie może. Ale mówicie że czasami one "zielenieją" - czy wtedy łodyga też zielenieje? Bo ta "druga odmiana" zielona ma jakby ciutek węższe listki. Generalnie jest bardzo rozkrzewiona - łodygi wychodzą z doniczki chyba w 6 czy 7 miejscach  I napewno chyba ciemno miała bo czerwonych wybarwień mało. Ale wydaje się zdrowa i silna (i oby taka została w moich rękach). Zastanawiam się tylko kiedy / jak ją przesadzić. Czy tylko glebę wymienić (bo widze że ma jakąś przesuszoną skorupę) czy dzielić czy nie dzielić?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 04, 2009, 17:21:02 » |
|
Ja bym rozdzieliła to, co zielone od tricolorowego - tak przynajmniej mnie radzono jak mi australis lisa zaczęła zielenieć. Ten zielony pęd jest silniejszy i za jakiś czas może zdominowac całą roślinę. Jeśli więc chesz miec tricolorkę, to spróbuj ją jakoś rozsadzić lub tricolor odciąć i ukorzenić. W mojej tricolor wycinam teraz wszystkie zielone liście, nie dając im szansy na wybujanie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 04, 2009, 19:48:49 » |
|
O! A to na tej zasadzie?! Myślałam, że to tylko kwestia wybarwienia od słońca i tyle. Ale skoro mogą się dominowac to szkoda. Tylko myślisz, że lepiej wycinać trikolorkę i ukorzeniać? Trochę mi szkoda i mam obawy jak mi pójdzie jej "odnawianie". Wolałabym zielone wyciachać i ukorzenić. Ale skoro lepiej tak to ok. Jak ją będę przesadzać to jeszcze obadam jak to w środku wygląda.
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 04, 2009, 19:55:21 » |
|
Mam tricolorkę od roku. W połowie rośnie mi kolorowa, w połowie zielona. Jednocześnie wypuszczają po listku kolorowym i zielonym. Kolorowa pnie się do góry, zielona spływa w dół. Kolorowa ma okrąglejsze listki, zielona podłużne. Ja mam chyba dwie rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|