bakcylla
Aktywny

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« : Marzec 23, 2009, 12:21:03 » |
|
Moja australijka nareszcie puszcza pęd, a i listki te zmarznięte, wracają do zdrowia czym jestem zadziwiona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aisatel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2009, 21:07:25 » |
|
Mam pytanko. Dlaczego ta hoya ma takie dziwne jasne liście, są one również jakby mało sprężyste. Stało się tak kiedy ukorzenioną wsadziłam do ziemi (Compo storczykowe plus uniwersalna) i tak wygląda już od wielu tygodni. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Asia.
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2009, 19:02:25 » |
|
Czy stoi na słonecznym miejscu? Podlewasz przegotowaną i odstałą wodą  ? Jakieś przeciągi mogły jej się przytrafić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aisatel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2009, 19:55:45 » |
|
Stoi na półce koło okna północnego w kuchni, a na oknie jest zainstalowany nawiewnik, więc jakaś cyrkulacja powietrza w pobliżu jest, ale obok stoi druga australis, a pod nimi tricolor, exotica oraz serpens i tylko ta jedna hoya w takiej złej kondycji. Podlewam przegotowaną i odstałą wodą. Może ją przesuszyłam, sama już nie wiem  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Asia.
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2009, 05:53:40 » |
|
To chyba ma za ciemno i pewnie trochę ją przewiało  . Przestaw ją na widniejsze, nawet słoneczne miejsce, bez przeciągów. Uważaj z podlewaniem, trzeba odczekać, aż podłoże przeschnie, bo inaczej łatwo ją podtopić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aisatel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 01, 2009, 06:37:59 » |
|
Dzięki mery  . Tak zrobię.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Asia.
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 01, 2009, 07:04:16 » |
|
Witam. A mojej australis tak jak by pomarszczyły się trochę listki. Nie mam dużego doświadczenia z hojami, nie wiem czy to z przelania a może przesuszenia. A może to taka jej uroda?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 01, 2009, 07:22:51 » |
|
Oj uroda raczej nie, jakiś blad w uprawie.Jak ja podlewasz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 01, 2009, 08:48:17 » |
|
Staram się podlewać umiarkowanie...nie jest na pewno przelewana. Jeśli już to raczej może za mało. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 01, 2009, 08:52:46 » |
|
Zeniu a w czym ją trzymasz ? Trzeba by było sprawdzić korzonki .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 01, 2009, 09:38:59 » |
|
Zeniu poczekaj na Probete, ona na pewno cos poradzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 01, 2009, 12:58:18 » |
|
Na pierwszym zdjęciu hoja wygląda bardzo podobnie do mojej jak przemarzła w drodze do mnie. Na szczęscie doszła do siebie.  Na ostatnich tak jakby za mało wody miała, sprawdź może korzonki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 01, 2009, 23:08:18 » |
|
Zeniu jej przydały by się teraz "szklarenkowe" warunki . Ciekawe co tam w korzonkach słychać .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 02, 2009, 13:20:11 » |
|
To może i moją zawiało?. Zdarzyło się że okno zrobiłam na uchylne, choć bezpośrednio na nią nie wiało.  Nie wydaje mi się,nawet przy uchylnym jeśli stoją na parapecie.Chyba ze w mróz i długo.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 02, 2009, 14:16:22 » |
|
Dziękuję za podpowiedzi. Ze względu na kwiatki nigdy w mróz okna nie otwieram  .Hojka stoi teraz na parapeciku i wygrzewa się w słoneczku. Poczekam jeszcze z parę dni...jak nic się jej nie poprawi trzeba będzie jednak do korzonków zajrzeć.  Dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 02, 2009, 18:46:24 » |
|
Tak jak napisała Margo teraz to szklarniowe warunki albo ukorzenianie od nowa (ja bym to polecała). Hoja ma zniszczone korzenie i stąd odwodnione liście. I nie ma na co czekać bo ją całkowicie stracisz. Obcięte kawałki do ukorzenienia wsadź w zimną wodę całkowicie i zostaw tak na dobę niech się nawodni a dopiero potem ją ukorzeniaj w/g sposobu najlepiej Ci wychodzącego. Dlaczego tak sie stało - nie wiem, albo za skąpo ją podlewałaś, albo za rzadko albo dałaś za duże stężenie nawozu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 02, 2009, 21:10:17 » |
|
Dziękuję wam wszystkim za podpowiedzi. I tak za waszą radą, hojka już pocięta...moczy się w wodzie. Oczywiście całej nie pocięłam...tylko kilka kawałków. Nie wiem co zrobić z pozostałą hojką w ziemi?. Wymienić jej ziemię, czy pozostawić swemu losowi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 03, 2009, 07:35:55 » |
|
Zostaw - może ma jakiś bodaj jeden korzonek, tylko ją porządnie spryskaj, podlej i pod folie lub jakiś słoik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 03, 2009, 08:22:51 » |
|
Dzięki Beatko....wsadziłam pod folię. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 03, 2009, 11:26:38 » |
|
A ja tez mam australiskę  Niestety podobnie jak opisana juz przeze mnie dokladnie wayetii siedzi jak kolek. Dzis mnie wnerwila i wywalilam ja z doniczki (siedziala w zwyklej ziemi) i przesadzilam do malutkiej doniczki w compo. Ona miala za duza doniczke i chyba za mokro troche ja trzymalam jednak. Od pazdziernika wypuscila moze ze trzy listki... Moze teraz bedzie lepiej. Mialam zamiar urezac jej korzenie i zrobic w ogole wszystko od poczatku, ale ze korzonki miala duze, to zrobilo mi sie szkoda. Moze cos to pomoze...
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 07, 2009, 12:18:21 » |
|
Kupiona jesienią,pocięta na kilka, teraz się puszcza. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 07, 2009, 12:47:40 » |
|
Co Wy robicie tym australijkom, ze Wam tak ładnie rosna? Moja kolkuje od października; maluteńka jest i sliczna, ale juz mnie wkurza. Ostatnio z kaktusówki przesadzilam ja w compo i jak nie zacznie dzialać to skończy w kompoście. 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
bakcylla
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 07, 2009, 13:41:37 » |
|
Majoki- piękna ta Twoja australijka. Moja dopiero pędzik maleńki wypuściła, ale i tak się cieszę. Powiedzcie mi tylko jak australis prowadzić, po kabłąku w górę czy może sobie zwisać?? Z tego co widzę to prowadzona zazwyczaj jest do góry. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 07, 2009, 13:46:02 » |
|
Bakcyllo - zwisać to ona raczej chyba nie będzie... Ja moją prowadzę na okrągłym pałąku wbitym w podłoże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 07, 2009, 13:57:52 » |
|
Dzięki Krystal, to teraz mam kłopot gdzież ten pion wyprowadzę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 07, 2009, 16:35:13 » |
|
Z mojego doświadczenia wynika że keysii nie lubi takiego rusztowania jak wyżej.Od przesadzenia stoi w miejscu,natomiast przedtem zwisała swobodnie,też zagęszczona i rosła w zastraszającym tempie,nawet miała dwie szypułki kwiatowe.Natomiast ta,(tenuipes) pnie się w górę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 07, 2009, 21:12:46 » |
|
Piękna hojeczka  , a jaka grzeczna , ślicznie pnie się w górę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 08, 2009, 09:28:20 » |
|
Maga, nie "rzucaj" się tak nad tą biedną australis - daj jej święty spokój to ruszy. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|