Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 06:46:28
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Clematis - zakup sadzonek  (Przeczytany 2309 razy)
awa
Nowicjusz
*

« : Marzec 22, 2009, 17:12:03 »

Witam,
chcialaby  w tym roku posadzic na tarasie kilka powojnikow. Bardzo podobaja mi sie Clematisy. Czy moglby mi ktos powiedziec kiedy jest wlasciwy moment na zakup sadzonek, ewentualnie polecic jakis sklep. Nie mam zbyt duzo zasu by biegac po ogrodniczych, a z zakupami w marketach typu OBI mam zle wspomnienia. Na necie znalazlam sklep: MULTIFIORI Pracownia Ogrodnicza - moze ktos z Was korzystal juz z tego sklepu? A moze jakis forumowy ogrodnik chcialby odsprzedac?
Bede wdzieczna za informacje. Dzieki
ewa123
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2009, 23:10:53 »

Byłam dzisiaj przypadkowo w LIDLU i były naprawdę ładne, rozkrzewione okazy clematisów za niecałe 20 pl. Ja mam kilka odmian w różnych szkółkach kupionych i najwięcej jestem zadowolona z żółtego, niebieskiego i czerwonego botanicznego (ze szkółki) oraz białego o ogromnych kwiatach z... NETTO. Te wielkokwiatowe ze szkółki niekoniecznie mi rosną, puszczają pędy, zakwitną kilkoma kwiatami i koniec. Sprawdzają się u mnie właśnie botaniczne i naprawdę je lubię, są niezawodne.
Jeśli kupiłabyś teraz w Lidlu to musiałabyś je gdzieś przechować w chłodzie, bo one mają już duże pędy.
Przez internet nie kupowałam powojników więc Ci nie doradzę.

pozdrawiam ewa

Trzeba przemienić w radość wszystko, czego odmawia nam szczęście
jurekg
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2009, 08:42:02 »

Ja bym nie kupował wysyłkowo żadnej rosliny,jesli mógłbym ja kupić na miejscu.Z kilku powodów.
Poczekaj do maja-czerwca-wtedy w spółdzielniach ogrodniczych bedzie duży wybór dobrych jakościowo odmian,z pąkami kwiatowymi.Będziesz sobie sama mogła wybrać najładniejsze jakościowo rosliny.
Aki
Nowicjusz
*

Kraków, strefa 6b

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2009, 08:45:57 »

awa, rok temu kupowałam sadzonki powojników na Allegro - właśnie u użytkownika MULTIFIORI. Sadzonki były ładne, zdrowe i dobrze zapakowane, więc jeśli ten użytkownik i właściciel sklepu internetowego o którym wspominasz to ta sama osoba (a na to wygląda) to polecam.

Jeśli chciałabyś się dowiedzieć jakie odmiany clematisów najlepiej sprawdzą się posadzone w donicach (piszesz o tarasie więc zakładam że będą sadzone do pojemników Wink ) to polecam tą stronę: http://www.clematis.com.pl/wms/1018.html

Pozdrawiam
Agnieszka
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: