|
PEla
|
 |
« : Marzec 19, 2009, 21:01:02 » |
|
Na razie lista... na słowo  , którą będę uzupełniać. Bardzo proszę o pomoc w nazewnictwie. Szparag sierpowaty - Asparagus falcatus Paprocie: Płaskla łosioroga - Platycerium bifurcatum Paprotka złocista - Phlebodium aureum Bluszczyk - hedera ....... Bluszczyk drobnolistny - Filodendron pnący - Philodendron scandens Kalatea - Calathea crocata Hoja (Woskownica) różowa - Hoya: carnosa X 3 carnosa variegata Pozostałe hoje: bella bella variegata calycina cumingeana curtisii fraterna gonolobuide gracilis lacunosa pubicalyx serpens sheperdii thomsonii wayetti (?) Storczyki: miltoniopsis Dendrobium phalaenopsis phalaenopsis
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2009, 07:06:28 » |
|
Pelu..troszkę nie kumam?. Czy to są kwiatki jakie posiadasz.? Jeśli tak to nazwy znasz........ 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2009, 08:08:21 » |
|
Tak Zeniu, to mój kawiatuszkowy dobytek.  Nie znam nazw łacińskich a czasami się przydają. Mam też problemy z polskimi nazwami niestety (od zawsze przekręcam). Miło, że pierwsza zajrzałaś. Zapomiałam dodać, że mam wysiane ziółka przyprawowe. Ponadto pomieszkują kaktusiki i zamioculcas ale... to już nie mój parapet.  Ot, i cała lista zielonych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2009, 08:20:17 » |
|
Wow, PElu całkiem pokaźny zbiorek. Jeśli chodzi o nazwy gatunkowe, to zarówno w wydaniu polskim, jak i łacińskiem są zawsze dwuczłonowe. Pierwszy człon jest nazwą rodzajową i zapisuje sie go wielką literą (zwłaszcza po łacinie), drugi to tzw. epitet gatunkowy. Np.: Szparag sierpowaty (Asparagus falcatus), czy Płaskla łosioroga (Platycerium bifurcatum) - "łosie rogi" - to nazwa zwyczajowa.
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2009, 08:20:37 » |
|
Będę zaglądać nadal...co tam na liście przybyło?. Choć widzę że lista długa....i myślę że jeszcze się wydłuży. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 20, 2009, 08:28:18 » |
|
Widze ze dosc sporo hojek w twoim posiadaniu, czekam na zdjęcia. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 20, 2009, 08:31:06 » |
|
Już poprawiam Beatko, dziękuję bardzo za już, i proszę o jeszcze.  A jak będzie np. z hojami, storczykami? Chciałabym aby było tak... w miarę poprawnie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 20, 2009, 08:57:47 » |
|
Ależ cała przyjemność po mojej stronie PElu, daj zdjątka, to może jeszcze coś zidentyfikujemy? Jaśmin to Jaśmin kwiecisty albo pachnący ( Jasminum polyanthum). Storczyki to bardzo egzotyczny dla mnie gunt. A hoje? Myślę, że tak: Hoya carnosa, Hoya calycina itd. plus ewentualnie nazwa odmiany. Tylko niektóre maja odpowiedniki polskie - Hoja (Woskownica) różowa czy Hoja piękna. Choć zdążyłam się zorientować, że panuje wśród nazw hoi niezłe zamieszanie. Część "gatunków" to pewnie odmiany jednego. I tu trzeba eksperta...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 20, 2009, 09:12:51 » |
|
Zeniu, lista nie jest długa zważywszy, że bluszczyki, jaśminek, filodendron i połowa hoi dotarła do mnie w ciągu ostatnich dwóch tygodni.  Teraz walczę o każdą szczepkę! A pozostałe... sobie stoją!  Post dołączony: Marzec 20, 2009, 09:24:49
Tak przypuszczałam Beatko, że będzie kłopot z hojami. Najlepiej byłoby gdyby zakwitły, eh!  Jaśmin i orliczki właśnie sprawdzam... A co do zdjęć to... niestety,  dlatego zwlekałam z założeniem wątku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 20, 2009, 09:42:44 » |
|
Pelu..tu na tym forum jest tyle doświadczonych osób, że pewnie niejedno i bez zdjęć rozszyfrują.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 20, 2009, 18:30:28 » |
|
Witaj PElu! Z niecierpliwością czekam na fotki Twoich roślinek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 21, 2009, 13:53:21 » |
|
Eluniu nareszcie  ! Koniecznie zrób zdjęcia, wszyscy czekamy  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszorek
Aktywny

Kiełczów - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 21, 2009, 16:17:45 » |
|
Ciągle podpatruję czy są już fotki czy jeszcze nie...  Bo lista całkiem, całkiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 21, 2009, 17:15:31 » |
|
Ja też PElu tu ciągle zaglądam celem sprawdzenia, czy są już fotki. Bardzo chce mi się podziwiać, podziwiać, podziwiać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 23, 2009, 11:52:42 » |
|
 ... i jak mam się wytłumaczyć z niemania aparatu... Może odrobinę wyjaśnię, dlaczego założyłam wątek właśnie teraz, skoro nie udało się go zgrać z foto-sesją. Moje "stare" roślinki w nowym mieszkaniu, wszystkie bez wyjątku odeszły za tęczowy most (dlaczego?  ).  Zostałam bez doniczkowych (a miałam też ponad 20 letni ogród).  Długo nie było żadnego kwiatka, aż dostałam carnosę. Później, ponieważ bardzo lubię, kupowałam paprocie, asparagusy. Przewinęło się kilka, ale niestety jedynie falcatus rośnie poprawnie.  Pomyślałam może hoje, skoro carnosa jakoś rośnie... Kupiłam kilka na all. Parę wegetujących roślinek to wg mnie nie powód zakładania wątku, tym bardziej, że nie powiodła się próba wizualizacji. Aleeeee... dosyć tej bezdomności pomyślałam, kiedy w ciągu ostatnich tygodni dostałam od jednej Wróżki połowę hoi z mojej listy  a od drugiej Wróżki  połowę pozostałych zielonych. Emocje wyciszałam dłuuuuugo i skończyło się... założeniem wątku. Musiałam się pochwalić. Cierpliwe tolerowanie niedogodności też ma swoje granice ale proszę...  Już się cieszę, że chcecie tych kilka "florków" obejrzeć.  Jeśli za ok m-c mój fotograf się nie sprawdzi, poszukam innych rozwiązań, obiecuję. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 23, 2009, 14:14:02 » |
|
To czekamy niecierpliwie. 
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 23, 2009, 16:07:53 » |
|
Krysiu, Zeniu bardzo się cieszę, że mimo wszystko zaglądacie. Nie wiedziałam jakie to fajne uczucie. Zeniu trzymaj mocno! Jeszcze mu się odwidzi i nie przyjedzie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 23, 2009, 16:15:42 » |
|
Przyjedzie,przyjedzie a my poczekamy cierpliwie. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 23, 2009, 16:56:30 » |
|
Zeniu trzymaj mocno! Jeszcze mu się odwidzi i nie przyjedzie.  Przyjedzie na pewno  .Niech by tylko spróbował nie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 23, 2009, 18:43:07 » |
|
To trzymam kciuki za szybki przyjazd fotografa i za florki - żeby do tego czasu bardzo, bardzo urosły  a nawet zakwitły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 31, 2009, 17:37:41 » |
|
A ja dopiero co zauważyłam Twoje florki Pelu  . Także kibicuję, aby wszystko Ci się udało i zakończyło dla nas przyjemnym oglądaniem Twej zielonej kolekcji
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 31, 2009, 19:54:04 » |
|
A ja dopiero co zauważyłam Twoje florki Pelu
A ja zniknięcie Peli z forum... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 04, 2009, 09:34:49 » |
|
Już jestem i witam wszystkich. Tak w skrócie o znikaniu...  Myślę, że... przeglądy wszelkiego rodzaju należy robić. Wynika z tego wiele dobrych rzeczy np. miejsce w szafie, na parapetach. Niby proste i oczywiste ale... Jeśli takowy się szykuje a dotyczy zdrowia to zawsze jest coś na nie, a później...(jak zdążą) sami na przegląd zabierają.  A teraz z właściwej beczki. Jakie cuda zobaczyłam.  Oko podwójnie uzbrojone i są... milimetrowe listeczki na lacunosie! Nareszcie!  To ze starych nowości a z nowych nowości to... otrzymałam pakę z calyciną (będzie mizianie na dwie ręce  ) i pierwszą bicolorkę bellę. Śliczności! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 04, 2009, 09:59:45 » |
|
Pelu..święta za pasem i fotograf. Te milimetrowe listeczki zdążą podrosnąć i pokarzesz nam takie liścieeeeeeeee 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 04, 2009, 13:37:46 » |
|
Tak, Zeniu tylko ten fotograf już coś przebąkiwał, że nie ma kabelka... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 04, 2009, 13:56:03 » |
|
kabelek to już "małe piwo" coś wymyśli czekamy na foteczki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 04, 2009, 20:26:30 » |
|
fotograf już coś przebąkiwał, że nie ma kabelka...  No ,żeby się jeszcze nie okazało że i aparata. To by dopiero było.....fotograf bez aparatu.  A tak na poważnie...dla mamusi się postara o wszystko  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 14, 2009, 12:33:36 » |
|
kabelek to już "małe piwo" coś wymyśli czekamy na foteczki Trzymajmy kciuki oby nie za długo. Peli wysiadł komp. Współczuję bez kompa. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 14, 2009, 21:03:48 » |
|
PElu, wysyłamy naprawcze fluidy i życzymy powrotu do sieci, no a przede wszystkim do nas 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|