Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #180 : Maj 20, 2009, 19:32:28 » |
|
Buziaczek, dziękuje za komentarz. Obiecuje że następne zdjęcia będą lepszej jakości. A sabotek ze zdjęcia kupiony na giełdzie miał tylko 1 kwiatka a teraz będą dwa  Jakość zdjęć jest dobra, widać to co trzeba  ale sabotka to Ci zazdroszczę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
werka
Nowicjusz
Małe jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #181 : Maj 20, 2009, 21:20:10 » |
|
Sabotek zakwita, och pomarzyć... U mnie potrafią tylko mnożyć rozetki i mają piękne liście, ale swoich kwiatów się nie doczekałam. Ale o dziwo po dwóch latach zakwitło mi z zeszłorocznej pseudo bulwy dendrobium phalaenopsis, które kupiłam za 5 zł na wyprzedaży, no cóż tym też się troszkę nacieszę  , a co pozazdroszczę to moje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
liwias
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #182 : Maj 20, 2009, 21:50:45 » |
|
Ale o dziwo po dwóch latach zakwitło mi z zeszłorocznej pseudo bulwy dendrobium phalaenopsis, które kupiłam za 5 zł na wyprzedaży, no cóż tym też się troszkę nacieszę  , a co pozazdroszczę to moje  No to mnie kobieto pocieszyłaś  Niedawno kupiłam takie przekwitnięte dendrobium, bo miało jedną całkiem sporą nową pseudobulwę i miałam nadzieję, że jeszcze zobaczę w tym roku jaki ma kolor kwiatków... A ty czekałaś na nowy pęd dwa lata?! To sobie poczekam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaszunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #183 : Maj 20, 2009, 23:24:35 » |
|
A propos tego mojego sabotka...hmm to szczerze mówiąc nie spodziewałam się że w ogóle zakwitnie mi ponownie. Nie zapewniałam mu żadnych specjalnych warunków. W sumie zostawiony sam sobie. A kolor ma piękny ciemny fiolet  czasami dziwie się dlaczego dbanie o nasze orchidee czasami przynosi odwrotne skutki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #184 : Maj 22, 2009, 12:34:00 » |
|
Kaszunia , bo generalnie wszystkie roślinki chcą się mnożyć gdy poczują zagrożenie. Piękne storczysie i zazdroszczę sabotka 
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #185 : Maj 22, 2009, 21:16:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #186 : Maj 22, 2009, 21:24:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #187 : Maj 22, 2009, 21:54:34 » |
|
Jedź, jedź na pewno coś ładnego upolujesz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #188 : Maj 23, 2009, 06:53:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #189 : Maj 23, 2009, 06:58:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaszunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #190 : Maj 23, 2009, 09:40:18 » |
|
piękny!!!uwielbiam takie nakrapiane!!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #191 : Maj 23, 2009, 10:28:08 » |
|
Buziaczek ten pierwszy jest boski  zazdroszcze, ale tak zupełnie poztytywnie
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
liwias
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #192 : Maj 23, 2009, 12:31:04 » |
|
Buziaczek ten pierwszy jest boski  zazdroszcze, ale tak zupełnie poztytywnie Zgadzam się w 100%  A i piegusek Wyraczka niczego sobie... A ja nie mam w pobliżu żadnego Tesco  Za to dzisiaj jadę do Auchan i Obi, może coś ślicznego będzie chciało wrócić ze mną do domu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #193 : Maj 23, 2009, 14:51:07 » |
|
Mnie też oczarował pierwszy pastelowy falbanek  """A ja nie mam w pobliżu żadnego Tesco  Za to dzisiaj jadę do Auchan i Obi, może coś ślicznego będzie chciało wrócić ze mną do domu """" Na pewno storczyki są bardzo przebiegłe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #194 : Maj 23, 2009, 15:28:42 » |
|
Byłam.Nic nie ma  Wprawdzie mieli w Casto sporo nakrapianych woskowych/jednego typu/, ale tak potwornie chore  Wróciłam do domu z nową begonią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #195 : Maj 23, 2009, 15:35:05 » |
|
Nie wiem czemu, ale castorama ma w ofercie często chore Niestety też udało mi się tam kupić falka z grzybem, potem też widziałam zawirusowane cambrie i miltonie  Na co były chore?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #196 : Maj 23, 2009, 15:41:43 » |
|
Raczej grzyb + zalanie  .Większość liści już żółta +plamy na brzegach.Korzeni w ogóle nie było widać  Dno,ze 30 woskowych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #197 : Maj 23, 2009, 15:51:21 » |
|
Przykre  Ostatnio rozmawiałam z panią pracującą w Obi (zresztą bardzo sympatyczną) która ochoczo podlewała z węża falki pryskając je bardzo obficie gdzie popadnie. Pracownica była bardzo zdziwiona, że tak się nie robi i powiadomiła mnie,że nikt jej nie przeszkolił. Myślę,że duży udział w uśmiercaniu tych cudnych roślin ma obsługa, która zostaje "z łapanki" przydzielona z innych działów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #198 : Maj 23, 2009, 15:57:17 » |
|
Np w LM robią wszystko odwrotnie, lub popadają ze skrajności w skrajność.U mnie ostatnio zasuszyli całe stoły sukulentów,reszta roślin stoi po "pachy" w wodzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #199 : Maj 23, 2009, 19:28:47 » |
|
Cieszę się, że storczyk podoba się  Zapomniałam dodać zdjęcie obciętej łodygi kwiatowej pierwszego storczyka  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaszunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #200 : Maj 24, 2009, 09:13:07 » |
|
Pracowałam przez 8 miesiecy na poznańskiej giełdzie kwiatowej. Taki widok nie jest dla mnie niczym dziwnym. Towar sprowadzaliśmy z Holandii i dosyć często zdarzało się ze falki sprzedawane jako "1" miały nisko obcięty drugi pęd. Prawdopodobnie podczas hodowlii został mocno uszkodzony drugi pęd dlatego żeby nie eliminować takiej rosliny ze sprzedaży i nie mieć straty robi się taki zabieg...Możliwe że nie mam racji, ale ja na ten temat właśnie tego się dowiedziałam  A storczyk z tego co widać na zdjęciu ma piękne liście!!!  Gratuluje zakupu, bo prawdopodobnie pieknie Ci się odwdzięczy za przygarnięcie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #201 : Maj 24, 2009, 10:03:16 » |
|
A storczyk z tego co widać na zdjęciu ma piękne liście!!!  Tak storczyk ma ładne i zdrowe liście  Muszę tylko mu obciąć te wystające suche korzenie, bo ktoś musiał go podlewać z góry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #202 : Maj 24, 2009, 20:58:49 » |
|
A storczyk z tego co widać na zdjęciu ma piękne liście!!!  Tak storczyk ma ładne i zdrowe liście  Muszę tylko mu obciąć te wystające suche korzenie, bo ktoś musiał go podlewać z góry. to jak się podlewa z gory to schną wystające korzenie?! myślałam że wtedy tym bardziej się je nawadnia. Choć ja i tak osobiście namaczam.
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #203 : Maj 25, 2009, 08:54:47 » |
|
Ja takim podlewaniem z góry załatwiłam sobie 2 storczyki. W obu korzenie mi uschły :/ Ja te górne korzenie spryskuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #204 : Maj 25, 2009, 13:02:35 » |
|
słyszałam że na większą skale namaczanie jest zbyt czasochłonne i wiele osób normalnie przelewa storczyki i chyba nic się nie dzieje. Więc trochę się dziwię ze ci pousychały. No ale ja i tak zostanę przy namaczaniu 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #205 : Maj 25, 2009, 14:37:46 » |
|
Buziaczek pastelowy przecudny  u mnie takich nie było  . . Nakrapianego mam podobnego  . Obciętą łodygą się nie przejmuj. Często takie są w sprzedaży. Ja znów słyszałam wersję, że producent po prostu nie zdążył sprzedać przy pierwszym kwitnieniu. Wyrak piegusek uroczy. Uwielbiam taaakie  pieguski  Moich mutantów c.d (zielona niespodzianka z odzysku po 5 zł)   bez flesza
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #206 : Maj 25, 2009, 16:33:22 » |
|
Gosiu śliczny ten Twój storczyk z odzysku  Żółty z elementami czerwonymi, super!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #207 : Maj 25, 2009, 18:44:05 » |
|
śliczny  nie dość że żółty (chyba moje ulubione  ) to jeszcze mutancik,a w dodatku niespodzianka , super 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #208 : Maj 26, 2009, 08:09:26 » |
|
Kolor trochę przekłamany bo na prawdę jest bardziej zielony niż żółty ale na zdjęciu nie wyszło. Mnie oczarował dwoma górnymi płatkami i 1,5 warżki 
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Sloneczko
Aktywny