awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« : Marzec 17, 2009, 19:15:27 » |
|
Witam! Dołączyłam już dawno do tej zacnej społeczności ale z wielu różnych powodów (nie czas i miejsce na wyjaśnianie) uczestniczyłam w niej raczej biernie. Od dzisiaj postanawiam brać czynny udział w życiu forum i mam nadzieję, że dużo się tutaj nauczę (początkujący ze mnie ogrodnik) ale i również może w czymś pomogę jakże przemiłym użytkownikom. Na początek zakładam mój wątek ogródkowy i będę go rozwijała wraz z rozwojem mojego ogródka. Mam na imię Aga, a mój ogródek to kawałek ziemi wokół domku na wsi (niespełna 8 arów razem z domkiem) niedaleko Bielska-Białej. Najpierw wkleję mapkę poglądową moich włości, a następnie zdjęcia, które odpowiadają opisom z mapki.  Fotki pstrykane z balkonu podczas mżawki więc przepraszam za kiepską jakość. Pierwsze zdjęcie to prostokącik nr 1 z mapki, a dalej analogicznie.  Teraz nr 2.  Dalej nr 3.  I ostatnie z dzisiejszych zdjęć nr 4.  Zdaję sobie sprawę, że przedwiośnie to nie najlepszy moment na pokazywanie ogrodu ale pokazanie go w takim stanie ma wielki plus - później może być już tylko lepiej. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2009, 19:23:14 wysłane przez awarta »
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2009, 20:06:57 » |
|
Awarto,spory kawałek do obsadzenia.Ale na pewno szybko go zagospodarujesz,jeszcze miejsca braknie. :-)Na początek,służę budleją(fiolet),która jest na twojej liście chciejstw. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2009, 20:43:21 » |
|
Agnieszko widzę zacięcie ogrodnicze  żywopłot już rośnie, krzaczków już też trochę masz , nawet masz stare drzewo to piękny akcent  . Ja przez zimę jak zaczynałam rysowałam rysowałam  obecnie już nie mam miejsca do nasadzeń . Życzę miłej zabawy w ogród  Zapraszam do mnie, zaczynałam od czystego pola nie było starego drzewa 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2009, 07:32:11 » |
|
Dzięki za odwiedziny. Jadziu do obsadzenia to spory kawałek i strasznie dużo roboty przede mną. Na razie jestem pełna zapału, musi się udać  (tak sobie wmawiam hi hi hi) Co do budlei to reflektuję ale nie wiele wiem o tej roslince poza tym że mi się podoba. Nie wiem jak się ją rozmnaża, jakie ma wymagania i czy jej się spodoba u mnie. Muszę poczytać o niej. Czy ty może masz tą DAWIDA? Aga2 - imienniczko pospacerowałam już u Ciebie w ogródku ale daleko mi do takich piękności. Mam nadzieję, że za parę lat będę mogła pokazywać swój ogródek bez zawstydzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2009, 10:43:48 » |
|
Witaj Agnieszko. Fajnie że założyłaś swój wątek...i pokazujesz nam początki swojej przygody ogródkowej. Będzie mi bardzo miło oglądać twoje postępy. Początek już jest, a dalej to już poleci. Ani się obejrzysz, a w okół będzie pięknie i kolorowo...czego ci życzę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2009, 19:28:05 » |
|
Witaj Zeniu!Dzięki za wizytę i miłe słowa. Początek już jest, a dalej to już poleci. Ani się obejrzysz, a wokół będzie pięknie i kolorowo...czego ci życzę.  Pewnie, że poleci ale aż się boję jaki efekt będzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2009, 11:02:21 » |
|
Wklejam zdjęcia z moich tegorocznych zamiarów   A te poniżej znalazły sie u mnie przez przypadek (wygrana w konkursie  ), ale tez znajdzie sie dla nich miejsce.  Sedum czyli rozchodnika wsadziłam już do ziemi w donicy. Stoi na razie w ogrzewanym pomieszczeniu i już wyrósł na jakieś 10 cm. Mam nadzieję, że dobrze zrobiłam i nie było za wcześnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2009, 11:32:59 » |
|
To będzie kolorowo  , gratulacje z wygranej 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2009, 19:53:54 » |
|
Agnieszko,efekt na pewno będzie wspaniały,a tym bardziej kolorowy sądząc z poniższych zdjęć  .A budleja to Dawida,jak będziesz zdecydowana to daj znać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2009, 08:23:07 » |
|
Witam wszystkich i dziękuje za odwiedziny. Dokupiłam jeszcze bylin, bo nie mogłam się powstrzymać  Na razie są w chłodnym miejscu i czekają na słoneczko. W oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę robię plany ogródka. Wczoraj razem z M spotkaliśmy się z panem brukarzem. Rysuję, planuję, mierzę, obliczam i wytężam umysł jak mogę żeby zobaczyć oczyma wyobraźni wybrukowany podjazd i chodniczki. Pan brukarz przyjedzie pracować dopiero w maju więc mam nadzieję,że już sobie do tego czasu wszystko obmyślę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2009, 10:07:00 » |
|
Rysuję, planuję, mierzę, obliczam i wytężam umysł jak mogę żeby zobaczyć oczyma wyobraźni wybrukowany podjazd i chodniczki.
Oj to ci współczuję. Tyle rzeczy na głowie. Ja tylko kwiatki, gdzie co i mam z tym kłopot a dopiero ty mając jeszcze prócz kwiatków inne sprawy do zaplanowania. Ale dasz sobie radę. Z kwiatkami jak coś nie wyjdzie w przyszłym roku można zmienić, przesadzić, a to u mnie norma. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 02, 2009, 18:50:39 » |
|
Planowanie planowaniem ale prace w moim ogródku w pełni. Codziennie mam określone i przemyślane w pracy zadanie do wykonania jak przyjadę do domu. Malutkimi kroczkami się posuwam, bo godzinka lub dwie dziennie to niewiele ale ogródek zaczyna się zmieniać. Zmiany: - ubyło już kilka krzewów, które oddałam koleżance - przesadziłam hortensje (mam nadzieję, że nic jej nie będzie) - posadziłam latrię kłosową, floksa paniculata i tojad niebieskie (chociaż na zdjęciu jest fioletowy  ) - podsypałam korę pod azalie - zrobiłam porządek z liliowcami oraz przygotowałam miejsce pod nowe, które przyjadą do mnie pocztą (nie moge się na nie doczekać) Na razie tyle zmian. Może to i niewiele ale dla mnie to krok prawie milowy  . ...a jaka chodzę połamana  . Połamana ale zadowolona. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 05, 2009, 09:34:17 » |
|
Tak wyglada teraz mój trawnik, jeśli kret tamtędy właśnie nie przechodził.   A tutaj kilka nowych sadzonek pelargonii.  Zaznaczam, że robiłam je pierwszy raz. Dotychczas traktowałam pelargonie jako rośliny jednoroczne, ale poszłam za radami z FF i przezimowały w niezłym stanie. Taka dumna chodzę, że mi sie udało.  Mam nazieję, że się ukorzenią i będą ładnie rosły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 05, 2009, 20:57:40 » |
|
Brawo Ago...ja jeszcze nie nauczyłam się ukorzeniać pelargoni. Owszem raz spróbowałam ..nie wyszło i już tylko kupuję. Także z braku miejsca na parapetach, gdyby go było więcej, pewnie bym nie odpuściła. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 07, 2009, 06:16:00 » |
|
Zeniu jeszcze nie wiem czy ukorzenianie wyszło. Ale samo przezimowanie to juz dla mnie połowa sukcesu. Wczoraj dosadziłam do ogródka dwa bzy (kwitnące na bialutko i pięknie pachnące) kilka żonkili (standardowo żółto kwitnące) i piwonie (głęboko bordowe). Ogród się zapełnia w zastraszającym tempie. Muszę chyba troszkę zwolnić.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 07, 2009, 13:36:34 » |
|
Wiesz... Aga2 ma już pięknie ''wyprofilowany'' ogród, już wie co zmieniać, natomiast Twój ogród jest w sferze marzeń. Wszystkiego nie jesteś w stanie sobie wyobrazić a i roślinki też Cię nie raz zaskoczą.  Bardzo mi się podoba, że też podchodzisz to tego tak systematycznie, planujesz, wyszukujesz. Fajnie! Będę czekać na zmiany. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 07, 2009, 19:40:02 » |
|
Agnieszko,a ja ci dzisiaj bez posłałam  .I sasankę jak u Iny  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 08, 2009, 06:32:28 » |
|
Jadziu to Ty jasnowidz jesteś.  Huuuurrra  będe miała tą piękną sasankę. Serdecznie Ci dziękuję dobra duszyczko. A ja myślałam, że z okazji Świąt prezenty zajączek przynosi, a ja dostanę od kurczaczka. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 06:35:25 wysłane przez awarta »
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 08, 2009, 21:27:14 » |
|
Polecam się na przyszłość.Jeszcze coś się znajdzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 09, 2009, 19:06:20 » |
|
Właśnie wróciłam z ogrodu. Jestem wykończona ale jaka "uchachana".  Dotarły do mnie prezenty od kurczaczka. Jadziu jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI. Macie pojęcie, że ta dobra duszyczka podarowała mi ponad 30 różnych roślinek. Jak otwarłam karton to oniemiałam. Do teraz nieskładnie mówię.  Podczas Świąt porobię zdjęcia i powklejam. Jadziu roślinki były super zapakowane i dojechały prawie bez uszczerbku. Niestety sasanka nie będzie kwitła bo pączek został uszkodzony. Mam nadzieje, że się pozbiera i zaaklimatyzuje, a w przyszłym roku pokaże swoje oblicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 09, 2009, 20:25:00 » |
|
Cieszę się,że roślinki dotarły w dobrym stanie.Zapakowałam co mi wpadło w oko.Teraz widzę,że jeszcze coś bym dołożyła.Jeśli coś ci się u mnie spodoba,to mów śmiało. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 17, 2009, 09:41:22 » |
|
Trochę zastój u mnie w pracach ogrodowych bo mnie coś strzyknęło i połamana chodzę.  Zakwitły u mnie pierwszy raz narcyzy, dwa szafirki (lichutkie ale są), barwinek i prymulki. Mam jeszcze kwitnącą obficie forsycję i śmiało pączkujące beziki oraz piwonie. Posadziłam wczoraj czosnek ozdobny oraz cynobrówkę. Dzisiaj zalewam zawilce i jutro pójdą do gruntu. Zobaczymy czy się uda, bo trochę późnawo jak na te "ancymonki".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sprekelia
Aktywny

Dziękuję za przyjaźń i odruch miłości :)
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 17, 2009, 13:07:02 » |
|
Witaj Aga  ) Dzięki za odwiedziny i wpadam z rewizytą  Widze że masz ładny kawałek ziemi i licze że zobaczę więcej fotek z twojego ogrodu  ) Czekam z niecierpliwością a tymczasem lecę swoje wstawiać  ) pozdrawiam  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 17, 2009, 17:25:13 » |
|
Kilka fotek: Tojad  Piwonia  Narcyzy  Narcyz trąbkowy  Barwinek  Bez biały - pączusie  Budleja Dawida od kurczaczka  Hortensja  A zaraz za ogrodzeniem...  no i zapomniałam o forsycji 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2009, 17:30:54 wysłane przez awarta »
|
|
|
|
|
sprekelia
Aktywny

Dziękuję za przyjaźń i odruch miłości :)
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 17, 2009, 20:41:11 » |
|
ooo jak ładnie roślinki spod ziemi wychodzą prawda jak cudnie patrzeć na to zielenienie i kwitnienie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 17, 2009, 21:39:12 » |
|
Ten bez mi nie wygląda na biały  ,ma za ciemne pączki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 18, 2009, 13:12:21 » |
|
Nawet mi nie pisz takich rzeczy!!  Tak po cichu to Ci powiem, że mnie też się tak wydaje ale gość od którego go mam daje za niego głowę - dlatego się nastawiłam, że to biały.  Chodzę koło bezika i mówię do niego, że ma zakwitnąć na biało i już.  Jest jeden plusik jak ten bezik okaże się być lilakiem w innym niż biały kolorze - będę miała dwa kolory bo biały mam przecież od Ciebie Jadziu. Bezik biały od Jadzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 18, 2009, 20:24:37 » |
|
Trzymam kciukasy za Twojego bezika a Ty potrzymaj za mojego który dzisiaj dostał nowe miejsce 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|