sebus34
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 17, 2009, 14:26:43 » |
|
mam w domu pięknego dzbanecznika i chętnie pomogę w problemach związanych z jego hodowlą , sam borykałem sie z wieloma problemami lecz wiem wiele o tej pięknej roślinie.
|
|
|
|
|
|
sebka
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2009, 17:21:01 » |
|
Witaj , to pytanie pierwsze , na jakiej wystawie okiennej trzymasz, ja zawiesiłam na wschodnim oknie ,nie zamiaruje spryskiwać , ale ma wodę w wiaderku , sam jest w naczynku i w tym wiaderku , z wodą, słyszałam , że w ogóle , nie daje się odżywek , a wodę przegotowaną , to mój nowy nabytek , parodniowy , młodziutki , ma sporo dzbanków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebus34
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2009, 22:17:18 » |
|
najlepiej jak będzie to okno południowe ! lubi dużo światła nie tyle co promieni słonecznych na sobie lecz rozproszonego. jak to w naczynku i wiaderku ? nie może stać cały czas w wodzie. Jego naturalne środowisko to tropiki gdzie jest wysoka wilgotność powietrza i tego potrzebuje. Broń Boże odzywek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tworzy dzbanki po to by chwytać w nie owady w których jest płyn rozkładający owady i z nich czerpie potrzebne witaminy. woda najlepiej demineralizowana "destylowana" skoro to jest trój nowy nabytek to będzie potrzebował czasu na zaaklimatyzowanie sie to może potrwać nawet kilka miesięcy ale jeśli będziesz o niego dbała to jest piękna roślina i latem nie ma much w domu pozdrawiam i życzę powodzenia
|
|
|
|
|
|
sebka
|
|
|
sparkle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2009, 12:41:01 » |
|
Ja właśnie mam największy problem z wilgotnością powietrza i właśnie z tego powodu ciągle schną dzbanki na moim dzbaneczniku. Stoi na podstawce wypełnionej mokrym keramzytem (znaczy się stoi w swojej podstawce która stoi w tej z keramzytem  ) i jest spryskiwany, ale nawet to mu nie pomaga w utrzymaniu dzbanków. Co mogłabym jeszcze dla niego zrobić? Ogólnie cały czas rośnie, więc źle mu chyba nie jest, no oprócz tych dzbanuszków 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam!!!! Magda
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2009, 17:38:42 » |
|
sebus...nie zrozumiałeś ...nie stoi w wodzie , ma swój podstawek ,  a południwych okien , nie mam  Post dołączony: Marzec 18, 2009, 17:39:44  ..a podobno , na dwór latem , wystawienie , sprzyja wiązaniu się dzbanków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebus34
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2009, 17:45:26 » |
|
ale jak to we wiaderku słuchaj weź jakie naczynie pląstikową miseczkę coś większego od spodka doniczki wsyp keramzyt i wlej wody tyle zęby nie przelewało sie do spodka A skoro nie masz południowego okna to postaraj sie ustawić go w takim miejscu by miał jak najlepsze światło
|
|
|
|
|
|
sebka
|
|
|
myszorek
Aktywny

Kiełczów - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2009, 17:49:45 » |
|
Dzbanki rozwijają się najlepiej jak roślinka ma ciepło i wilgotno, dlatego dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie dzbanecznika w akwarium z dnem wysypanym keramzytem i zalanym wodą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sparkle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2009, 18:18:55 » |
|
Dzbanki rozwijają się najlepiej jak roślinka ma ciepło i wilgotno, dlatego dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie dzbanecznika w akwarium z dnem wysypanym keramzytem i zalanym wodą  Wiem że to byłoby idealne rozwiązanie, bo byłyby to warunki najbardziej zbliżone do jego naturalnego środowiska. Ale ja niestety (jak na razie) akwarium nie posiadam.  Post dołączony: Marzec 18, 2009, 17:39:44  ..a podobno , na dwór latem , wystawienie , sprzyja wiązaniu się dzbanków  Hmmm...... na dwór mówisz  Mogłabym ewentualnie tak zrobić latem. A Ty Basiu już może tak próbowałaś postąpić z dzbanecznikiem? Czy też gdzieś to wyczytałaś, bo ja sobie nie przypominam żebym gdzieś na takie informacje natrafiła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebus34
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2009, 19:23:22 » |
|
w akwarium hmmmm chwilowo dobre rozwiązanie ale roślina będzie rosła i trzeba będzie ja wyjąc z zamarłego akwarium i wtedy pojawi sie po raz kolejny problem z zaaklimatyzowaniem sie i znowu zgubi dzbanki i będzie ponura. W akwarium to ja trzymam młode rozsady do momentu aż sie nie ukorzenią. Na dobrą wilgotność proponuje nawilżacz powietrza
|
|
|
|
|
|
sebka
|
|
|
|
|
sebus34
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2009, 12:13:57 » |
|
ja używam takiego nawilżacza i mam stałą wilgotność w pomieszczeniu 50 % Post zmodyfikowany. Regulamin FF, część A, punkt 1.
|
|
|
|
|
|
sebka
|
|
|
|
|
agnieszkarh
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 23, 2009, 15:22:04 » |
|
cóż widzę, że jest to dobre miejsce na pochwalenie się moim nowym nabytkiem, oto on:  To była miłość od pierwszego wejrzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sparkle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 23, 2009, 19:50:14 » |
|
Jejku jakie cudo!!!  Wcale się nie dziwię że od razu się w nim zakochałaś. Agnieszkarh gratuluję pięknego okazu. Mam nadzieję że moje maleństwo też kiedyś będzie miało takie okazałe dzbanki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|