|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #60 : Kwiecień 24, 2009, 16:37:32 » |
|
A ja opuncji niekoniecznie  i też nie wiem dlaczego, ale Twoje fotki i owszem. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakub_
Nowicjusz
:)
|
 |
« Odpowiedz #62 : Kwiecień 24, 2009, 18:25:13 » |
|
A ja Ci powiem, że nie jestem pewna co to za gatunek. Coś jak monacantha ...  Dziękuję, z angielską wikipedią by się zgadzało, ale z drugiej strony gatunki są niektóre podobne, więc ciężko jednoznacznie stwierdzić...  A ja opuncji niekoniecznie  i też nie wiem dlaczego, ale Twoje fotki i owszem.  Jasne, każdy ma inny gust.  Ja ogólnie nie przepadam za kaktusami, dlatego raczej jak mam to sukulenty, bo te lubię, zwłaszcza drzewkowate. Natomiast opuncje mnie urzekły i tak mi zostało...  Hmm, dziękuję, zapamiętam żeby się upomnieć.  Śmieszna ta t. geometricus, bardzo oryginalna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #63 : Kwiecień 24, 2009, 18:33:00 » |
|
Ja chyba wiem czemu Ci się podobają opuncje. Najbardziej ze wszystkich kaktusów sprawiają wrażenie jakby były prosto z westernu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakub_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #64 : Kwiecień 24, 2009, 19:14:58 » |
|
Może coś w tym i jest, ale przede wszystkim lubię ich pokrój oraz to, że rosną i jak, że jest to widoczne. I to musi byc monacantha, bo jak nazwa mówi, jest jednokolcowa. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #65 : Kwiecień 24, 2009, 20:20:49 » |
|
Ja ogólnie nie przepadam za kaktusami Może Cię przekonam  Nie przepadł byś dla takiego o kwiatach niczym jedwab i pachnących migdałami (no... moim zdaniem tak pachniały  ) ?  . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakub_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #66 : Kwiecień 24, 2009, 20:29:04 » |
|
Kwitną przepięknie, ale cóż skoro tak krótko... Śliczny ten kaktusik 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #67 : Kwiecień 24, 2009, 20:32:24 » |
|
To fakt, że krótko. Za krótko... Ale czekać cały rok (czasem dłużej - na tego czekałam z 6 lat)i zobaczyć kwiat to niezła frajda. Ale to dla cierpliwych - przyznaję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakub_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #68 : Kwiecień 24, 2009, 20:40:54 » |
|
To cierpliwość na medal, gratuluję!  Ale rozumiem satysfakcję, bo wiem jak to było gdy mi grubosz zakwitł, czy sansewiera, a kiedyś i na kliwie 4 lata oraz na skrzydłokwiata 3 lata czekałem, no nie chciały kwitnąć... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dinda
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #69 : Kwiecień 26, 2009, 19:36:20 » |
|
Moja piętnastoletnia kliwia zawsze co roku kwitła,ale w tym roku się obraziła. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakub_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #70 : Maj 01, 2009, 09:43:55 » |
|
Skrzydłokwiat, oj rośnie... Takiego to jeszcze nie miałem.  Pilea, też jestem zaskoczony jej wzrostem, zawsze był z nią problem... Bluszcz, takiego rozkrzewionego to jeszcze nie miałem.  Grubosz <?>, mam go jakieś 10miesięcy, kupiony jako 8cm kaktus, mama twierdziła, że wziąłem najbrzydszego... Muchołap, opuncje, wilczomlecz i coś... ;D    
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #71 : Maj 01, 2009, 12:26:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Dinda
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #72 : Maj 01, 2009, 18:00:17 » |
|
Jak widać MAMY nie zawsze mają rację.Mi się twój grubosz też bardzo podoba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|