Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 06:18:19
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moja mała galeria... :] (Jakub_)  (Przeczytany 4394 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jakub_
Nowicjusz
*

:)

« : Marzec 15, 2009, 21:58:24 »

To i ja przedstawię moje rośliny, ale zaznaczam, że to nie wszystko i będę uzupełniał. Smile

SYNGONIUM

GRUBOSZ

BLUSZCZ

KLIWIA

MUCHOŁÓWKA

PILEA

agac
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2009, 23:51:39 »

Jakub podziwiam roślinki i zainteresowania.To rzadkość , ale godna pochwały.  :grin:Tak trzymaj  Very Happy
wiesiek30
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2009, 06:28:51 »

Witaj, masz bardzo zadbane i ciekawe rosliny, grubosz bardzo okazny widać ma swoje lata, podziwiam. Pozdrawiam
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2009, 07:02:47 »

...ale zaznaczam, że to nie wszystko i będę uzupełniał. Smile
Chyba się nie przestraszyłam Very Happy ale próbuj... Kto wie czym nas zaskoczysz? Very Happy

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
elinka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2009, 13:29:49 »

Bardzo ładne roślinki - czekam na kolejne zdjęcia.
Mam pytanko:jak długo masz muchołówkę?i jak się nią zajmujesz,że ona taka piękna?
Chciałam sobie taką sprawić ale boję się,że nie będę mogła jej stworzyć odpowiednich warunków.

Jakub_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2009, 15:29:44 »

...ale zaznaczam, że to nie wszystko i będę uzupełniał. Smile
Chyba się nie przestraszyłam Very Happy ale próbuj... Kto wie czym nas zaskoczysz? Very Happy

Ale ja zupełnie nie miałem na celu straszenia. Chodziło mi tylko o to, że nie zrobiłem jeszcze wszystkim roślinom zdjęć. Raczej nikogo specjalnie zaskakiwać nie będę. Wink

Bardzo ładne roślinki - czekam na kolejne zdjęcia.
Mam pytanko:jak długo masz muchołówkę?i jak się nią zajmujesz,że ona taka piękna?
Chciałam sobie taką sprawić ale boję się,że nie będę mogła jej stworzyć odpowiednich warunków.

Muchołówkę mam od sierpnia. Faktycznie, dobrze rośnie. Też się bałem, że nie podołam. A tak naprawdę nie robię nic specjalnego. Roślina stoi na południowym oknie, czasem przerzedzam jej liście. Wiele razy wypuszczała kwiatostany, ale jak najszybciej je usuwałem. Owadów nigdy jej nie łapałem, myślę, że ostatnią muchę złapała sobie jakoś w październiku, zawsze sama. I podlewam ją rzadko, zwłaszcza zimą, tylko do podstawki. To tyle, mam nadzieję, że pomogłem. Smile

Witaj, masz bardzo zadbane i ciekawe rosliny, grubosz bardzo okazny widać ma swoje lata, podziwiam. Pozdrawiam

Grubosz ma mniej więcej ok. 5 lat. Zasadziłem go od starszej rośliny, wierzchołek z dwoma listkami i pozwoliłem rosnąć. Jestem z niego bardzo zadowolony, choć na zdjęciu i tak nieciekawie wyszedł, ale to wina kiepskiego fotografa prędzej. Wink

Dziękuję za wszystkie komentarze, miło mi. Smile

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #6 : Marzec 16, 2009, 17:24:27 »

Widac,ze dbasz o roslinki.Mam tylko male spostrzezenie-wydaje mi sie,ze niektore stoja w nieodpowiednim miejscu,bo sa troche wyciagniete.Czy one nie maja za malo swiatla? Confused
Szctegolnie chodzi mi o grubosza i kliwie.

Jakub_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 16, 2009, 17:37:12 »

Część druga Very Happy
SKRZYDŁOKWIAT

JAŚMIN

CHAMEDORA

FIKUS

MUCHOŁAP (zdjęcie aktualne z dziś)

COŚ (no właśnie, raczej jakiś sukulent, ale jaki...?)

Post dołączony: Marzec 16, 2009, 17:40:28
Widac,ze dbasz o roslinki.Mam tylko male spostrzezenie-wydaje mi sie,ze niektore stoja w nieodpowiednim miejscu,bo sa troche wyciagniete.Czy one nie maja za malo swiatla? Confused
Szctegolnie chodzi mi o grubosza i kliwie.

Hmm... Szczerze powiedziawszy grubosz też mnie dziwi. Niedawno go przesadziłem i po tym wybił mocno w górę, chyba za mocno. Wcześniej się nigdy nie wyciągał, a jest przy oknie południowym, być może po prostu zimą ma za mało światła. Prawdopodobnie jak już będzie więcej słońca to go przytnę. Natomiast kliwia ma faktycznie długie liście, ale czy to są wyciągnięte? Ona też jest na półce, ale przy południowym oknie, dlatego nie brakuje jej na pewno światła. Jest wielka, ale to raczej jej zaleta, a nie wada... Smile

Viola
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 16, 2009, 17:46:54 »

Jestem pod wrażeniem Twoich roślinnych dokonań. Mój nastoletni syn "zaopiekował" się dwiema powierzonymi mu roślinkami, wymrażając je na amen...Masz piękne i zadbane rośliny, i trzymaj tak dalej

Jakub_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 16, 2009, 18:11:55 »

Dziękuję Smile

A z tym gruboszem było gorzej niż myślałem. Teraz już jest na parapecie, mimo, że ledwo się tam mieści. Niemal 3/4 wierzchołków mu ociosałem, ale myślę, że odrobi to rozkrzewieniem. Półka mu nie służyła, ale będzie ok. :]

PEla
Gaduła

« Odpowiedz #10 : Marzec 16, 2009, 19:30:28 »

"Raczej nikogo specjalnie zaskakiwać nie będę."
Jakub, już zaskoczyłeś, faktem że lubisz i hodujesz doniczkowe. Smile

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
soleil2205
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 16, 2009, 22:03:00 »

Witaj Jakubie!
Z przyjemnością pooglądałam Twoje roślinki. Wszystkie śliczne i zadbane, a jaśmin cudo!  Smile

goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 16, 2009, 22:23:24 »

A ta muchołowka to tak całą zimę? moja jakby przysnęła sobie na okres zimy i nic nie wypuszcza, doświetlasz ją czymś?

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
Jakub_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 17, 2009, 07:09:13 »

A ta muchołowka to tak całą zimę? moja jakby przysnęła sobie na okres zimy i nic nie wypuszcza, doświetlasz ją czymś?

Nie, też myślałem, że będzie miała jakiś okres spoczynku, ale niestety...

violkah
Rezydent

« Odpowiedz #14 : Marzec 17, 2009, 08:00:14 »

Masz bardzo ładne i zadbane roślinki  Smile, jestem pod wrażeniem muchołówki, uśmierciłam kiedyś taką Sad, a jaśmin cudny  Very Happy
KASIK 13
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Marzec 17, 2009, 08:56:38 »

Witaj Jakubie, masz bardzo ładne rośliny. Miałam przez ok. 8 lat grubosza, niestety po wakacjach i podlewaniu przez znajomych złamał się (za dużo wody). Zostawiłam kawałek i znowu czekam, aż urośnie drzewo.  Very Happy  Zauważyłam, że nie lubi zbyt dużo nawozu i dużych doniczek. W przyciasnej rósł lepiej, miał zwarty pokrój.
Czy twoja kliwia kwitnie, ja mam swoje w dość dużej kępie i od 2 lat nie kwitną.
Jakub_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Marzec 17, 2009, 16:07:38 »

Kliwia ostatni raz kwitła chyba 2-3 lata temu, niestety. Nie zauważyłem, żeby coś wypuszczała poza liśćmi. Sad

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #17 : Marzec 17, 2009, 16:31:42 »

No wlasnie.Moge sie wtracic  Confused ? Moim zdaniem kliwia ma za ciemno i nie kwitla,bo miala za duza doniczke.Teraz juz powinna wypelnic ja korzeniami.Wyjmij ja z doniczki i sfotografuj korzonki.Jak ja nawozisz? I jeszcze jedno-robisz jej w zimie albo wiosna przerwe w spoczynku?brak podlewania z pare tygodni,albo minimalne podlewanie?U mnie to wystarcza,by kwitla 2-3 razy do roku.Oczywiscie idealnie byloby gdyby i temperatura byla w tym czasie nizsza.Masz balkon? Plus mala doniczka.Wymien jej w tym roku tylko ziemie na nowa,przytnij korzonki i wsadz do tej samej doniczki.Powinna zakwitnac.

doomino
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Marzec 19, 2009, 11:30:50 »

Jakubie gratuluje ładnej kolekcji kwiatów szczególnie zwróciłam uwage na jaśmin Super  Very Happy

Pozdrawiam Dominika
inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #19 : Marzec 21, 2009, 11:04:20 »

Jakubie ,roślinki bardzo ładne. Też zwróciłam uwagę na jaśmin. Przepiękny. Very Happy

Pozdrawiam-Ina
Jakub_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 25, 2009, 21:16:06 »

Dziękuję, miło mi. Postaram się niedługo coś dodać i trochę uaktywnić w końcu, ale na razie jakoś czasu nie miałem (szkoła), hehe... Wink

agac
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Marzec 25, 2009, 23:11:25 »

JAkub supr roślinki - ten ostatni sukulent to chyba jakiś gatunek crasuli ,, drzewko szczęścia - tylko zdjęcie nie jest ostre trzymaj tak dalej ! Very Happy
Jakub_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Marzec 28, 2009, 15:29:41 »

Hohoho, byłem w kaktusiarni. Very Happy
Myślałem, że umrę w tej szklarni, ale po długim chodzeniu i szukaniu nie wiadomo czego (wiedziałem tylko, że chcę opuncję) w końcu wybrałem trzy roślinki. A na oknie (południowym) mam teraz egzotykę, hehe. Wink

Wydaję mi się, że opuncja to leucotricha, a pozostałe nie mam pojęcia, niestety nie były podpisane. Wie ktoś co to jest? Wink

Bardzo podoba mi się ta "koniczynka", ale dość marna jest. Trzeba będzie się nią zająć, zawsze jakieś zwłoki muszę kupić. Very Happy

Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #23 : Marzec 28, 2009, 16:14:03 »

Jakub, super te nowe nabytki! Smile Bardzo mi się podobają, zresztą Twoje "starszaki" też.
I świetnie przyciąłeś tego grubosza - od razu mu się poprawił image Wink (i widzę, że to, co ociosałeś - wsadzone obok Smile). Tak teraz jeszcze raz spojrzałam na niego - i ja bym mu chyba jeszcze ciachnęła te najbardziej zewnętrzne gałązki - tak po 4 listki, ale to ja Wink Na pewno Ci się rozkrzewi i zagęści. Smile

W ogóle - jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego hobby, wiedzy o roślinach, jaką już masz - i tego, że chcesz zdobywać dalszą; tego, jak ładnie i bezbłędnie piszesz, a nawet - porządku na Twoim biurku  Smile
Jakub_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Marzec 28, 2009, 19:11:59 »

Oj, dziękuję. Smile
Hehe, włożyłem tylko 4 czy 5 końcówek, a było ich naprawdę dużo. Ale faktycznie, teraz jest o wiele urodziwszy grubosz. A z każdego przyciętego wierzchołka wyrastają już po 2 nowe pędy. Smile

Hehe, 'koniczynka' składa liście na noc. Smile

Viola
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 01, 2009, 19:40:07 »

A nie masz wrażenia że ta Twoja opuncja - strasznie kolczasta - przypomina zajączka? Chyba z okazji zbliżających się Świąt... Smile

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 01, 2009, 19:43:49 »

Bardzo ładna ta 'koniczynka' Very Happy
Napisz w kaktusach w dziale 'co to za roślina' to może znawczyni od kaktusów rozpozna Smile

Dinda
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 01, 2009, 20:07:40 »

Witam Cię Jakub.Roślinki Masz super,a szczególnie podoba mi się fikus i palma. Smile
Jakub_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 02, 2009, 13:48:28 »

Dziękuję. Very Happy

"Koniczynka" wypuszcza kwiat :O Dodam zdjęcia jak będzie coś widać, no i jak na niecały tydzień to bardzo urosła. Smile

Jakub_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 07, 2009, 16:45:43 »

Bluszczyk. Latem odsadziłem trzy sadzonki, po zimie w ogóle przestały rosnąć. Przyciąłem je i przesadziłem, teraz z każdego kącika przy liściu wyrasta odnóżka. Very Happy

Kolejny grubosz, ale malutki, choć rośnie bardzo ładnie i estetycznie wygląda. Smile

Epipremnum - również sadzonki. Dopiero co je przyciąłem, gdyż zaczęły rosnąć, teraz będę czekał na rozkrzewienie. Smile

Oraz starszy skrzydłokwiat, który wreszcie po przesadzeniu odbił... :>

Muszę jeszcze sfotografować miętę, geranium i sansewierę, dracenę... A i "koniczynka" niebawem w końcu pokaże kwiat to też na pewno się pochwalę. :]

Nie mogłem się powstrzymać, jak ona urosła... :O Patrząc 15 razy dziennie na nią tego się nie widzi... ^^

Ja bardzo przepraszam za tą jakoś zdjęć, nie wiem już jak je robić żeby były lepsze, ciągle taka pikseloza... ;( Niestety mam tylko do użycia SE k800i... Muszę się zmobilizować, znależć czas, dobre miesce, światło i zrobić jak najlepsze zdjęcia każdej roślinie. :]

Strony: 1 2 3 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: