Witam serdecznie!
Kilka dni temu całkowicie przypadkiem znalazłem się w sklepie ogrodniczym i na półce "przeceny" mój wzrok przykuł Aloes
Bromii. Wyglądał tak biednie, że go kupiłem.
I w tym momencie zaczął się mój kłopot.
Nigdy nie zajmowałem się kwiatami, a już w ogóle doniczkowymi, jednakże zakup mojego aloesa spowodował,że zacząłem szukać informacji na temat tej grupy roślin - tak też trafiłem na forum.
Przejrzałem całe forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, pozwolę sobie je zadać poniżej, licząc na zrozumienie dla nowicjusza i laika, który - złapał bakcyla - i postanowił zbierać i hodować aloesy

1. Czy Drodzy Forumowicze możecie mi wskazać literaturę (książki, periodyki) dotyczące aloesów lub szerzej sukulentów?
2. Czy parapet na południowym oknie, a więc latem intensywne słońce od rana do około 16-17 godziny, jest właściwym miejscem dla aloesów?
3. Czy metoda: "dużo słońca, mało wody" ma zastosowanie do tych roślin?
4. Czy podlewać to raz, ale obficie, czy też podlewać częściej, ale mniej obficie?
5. Jaką wodę używać?
6. Kupiony przeze mnie aloes wypełnia całkowicie doniczkę i nie ma miejsca na podlewanie, czy mogę go przesadzić teraz, jeśli tak to o ile większa doniczka być musi?
7. Jaki nawóz stosować?
8. Mój aloes ma trzy warstwy liści, te na dole na końcu usychają, czy to normalne i czy te końcówki uschnięte ucinać (czyli kaleczyć liście)?
9. Obecnie mój aloes stoi na oknie od wschodu, średnie, mało intensywne słońce i temperatura około 20 C w pokoju, czy takie warunki mu odpowiadają?
10. Czy aloes jest wrażliwy na przestawianie, obracanie doniczki lub dotykanie?
To z grubsza pierwsze pytania, jakie mam (a mam ich bardzo dużo) i będę niezwykle wdzięczny za okazaną mi pomoc.