Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 06:11:11
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Aloesy - pytania nowicjusza.  (Przeczytany 2359 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mikolaj
Nowicjusz
*

« : Marzec 14, 2009, 21:09:08 »

Witam serdecznie!
Kilka dni temu całkowicie przypadkiem znalazłem się w sklepie ogrodniczym i na półce "przeceny" mój wzrok przykuł Aloes Bromii. Wyglądał tak biednie, że go kupiłem.

I w tym momencie zaczął się mój kłopot.
Nigdy nie zajmowałem się kwiatami, a już w ogóle doniczkowymi, jednakże zakup mojego aloesa spowodował,że zacząłem szukać informacji na temat tej grupy roślin - tak też trafiłem na forum.
Przejrzałem całe forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, pozwolę sobie je zadać poniżej, licząc na zrozumienie dla nowicjusza i laika, który - złapał bakcyla - i postanowił zbierać i hodować aloesy  Very Happy
1. Czy Drodzy Forumowicze możecie mi wskazać literaturę (książki, periodyki) dotyczące aloesów lub szerzej sukulentów?
2. Czy parapet na południowym oknie, a więc latem intensywne słońce od rana do około 16-17 godziny, jest właściwym miejscem dla aloesów?
3. Czy metoda: "dużo słońca, mało wody" ma zastosowanie do tych roślin?
4. Czy podlewać to raz, ale obficie, czy też podlewać częściej, ale mniej obficie?
5. Jaką wodę używać?
6. Kupiony przeze mnie aloes wypełnia całkowicie doniczkę i nie ma miejsca na podlewanie, czy mogę go przesadzić teraz, jeśli tak to o ile większa doniczka być musi?
7. Jaki nawóz stosować?
8. Mój aloes ma trzy warstwy liści, te na dole na końcu usychają, czy to normalne i czy te końcówki uschnięte ucinać (czyli kaleczyć liście)?
9. Obecnie mój aloes stoi na oknie od wschodu, średnie, mało intensywne słońce i temperatura około 20 C w pokoju, czy takie warunki mu odpowiadają?
10. Czy aloes jest wrażliwy na przestawianie, obracanie doniczki lub dotykanie?

To z grubsza pierwsze pytania, jakie mam (a mam ich bardzo dużo) i będę niezwykle wdzięczny za okazaną mi pomoc.
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2009, 01:50:53 »

Witamy na Flora Forum Smile

1) Literatury Ci niestety nie polecę bo nigdy nie korzystałam. Większość informacji czerpię z internetu.
2) Południowy parapet będzie bardzo dobry Smile
3) Tak Smile
4) Prawdę mówiąc nie wiem jak jest lepiej. Na pewno wtedy gdy ziemia całkowicie przeschnie.
5) Najlepiej przegotowaną i odstaną, ale myślę, że kranówką też będzie dobrze. Tylko wtedy może powstać na powierzchni nalot od twardej wody.
6) Nawet trzeba. To sklepowe podłoże nie nadaje się do sukulentów. Przesadź do mieszanki ziemi i piasku. Ja mieszam na oko, mniej więcej 2 części ziemi na jedną piasku. Doniczka niedużo większa.
7) W sklepach ogrodniczych można kupić specjalne nawozy do kaktusów i sukulentów.
8 ) Ja bym tych końcówek nie obcinała.
9) Lepsze będzie południowe, im więcej światła tym lepiej.
10) Podobno aloes drzewiasty jest wrażliwy na dotykanie, zasychają mu wtedy końcówki liści. Może z Twoim jest podobnie. Nie wiem bo nie mam takiego.

Napisałam co wiedziałam Smile Może ktoś ma większe doświadczenie z aloesami to dopisze.
Ja swoich jakoś specjalnie nie traktuję. Tylko tak jak inne sukulenty.

Mikolaj
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2009, 07:28:59 »

Bardzo serdecznie dziękuję. Pozdrawiam.
mariusz_pol
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2009, 14:36:36 »

Nie mam tego gatunku aloesu, ale od kilku lat mam aloesa ościstego, który się rozrósł bardzo i w tamtym roku kwitł. Powiem Ci, że szczególnie o niego nie dbam stoi na południowym oknie i tylko czasem go podlewam i to wodą niegotowaną, mam za dużo kwiatów by każdego podlewać wodą przegotowaną, ale nie ma tego osadu. Ziemia to zwykła ziemia uniwersalna bez piasku. W ogóle go nie nawożę. Nie wiem jakie ma wymagania Twój gatunek, ale myślę, że bardzo się nie różni od wymagań innych.

lara
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2009, 13:03:30 »

witam
a jak rozsadzać aloes drzewiasty???
anulka247
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2009, 13:16:36 »

witam
a jak rozsadzać aloes drzewiasty???
Pooddzielać odnóżki od rośliny matecznej i posadzić do osobnych doniczek...
lara
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2009, 17:57:22 »

aha:) dziękuję
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #7 : Marzec 25, 2009, 20:02:37 »

Jaki ? chyba nie ten zwykły bo miałam go kiedyś.

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: