|
23Margo
|
 |
« : Marzec 14, 2009, 10:57:11 » |
|
To jeszcze jeden z moich ostatnich nabytków  .  ma piękne listeczki o połowę mniejsze od carnosy , ale za to bardziej sukuletyczne .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2009, 12:37:14 » |
|
O proszę, czyżbyś hurtem kupowała?  i to jakie ho ho! Bardzo dobrze, nareszcie ruch w hojach (bo tylko fiołki i fiołki  ). Szkoda, że nie położyłaś do zdjęcia listeczka carnosy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2009, 12:57:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2009, 13:31:52 » |
|
Dziękuję.  Teraz widać, że są mięsiste i bardziej matowe niż carnosa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2009, 13:55:02 » |
|
Ciekawa hoja - podoba mi się  Lubię takie grubaskowate listki 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2009, 14:12:16 » |
|
Margo, nie mogę dołączyć z zachwytami i gratulacjami do poprzedniczek, bo nie pokazuje mi się żadne zdjęcie. Ale wierzę, że jest co podziwiać  Niech Ci bujnie rośnie i kwieciem sypnie!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2009, 14:25:12 » |
|
Dziękuję Agnieszko  . Mam nadzieję ,że będą ładnie rosły , na kwiatki to trochę poczekamy  bo to maleństwa . Nie wiem co się dzieje dziś z fotosikiem , bo mi się też nie wszystko chce otwierać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2009, 21:08:56 » |
|
Teraz widzę Twoje zdjęcia! Śliczny maluszek, rzeczywiście ma grubsze i mniejsze listki od carnosy. Sprawdzę potem, co ona za jedna 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2009, 09:53:24 » |
|
Nazwa jest błędna powinno być Hoya macgregorii - już zmieniam tytuł Dostałaś po prostu taką sadzonkę - liście tej hoi są między 6 a 12cm więc nie jest taka mała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 20, 2009, 20:23:27 » |
|
Dziękuję Beatko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 01, 2009, 11:58:14 » |
|
Chyba mam tą hoye ale pewna nie jestem , bo fiszke zgubiłam i pamiętam tylko tyle że nazywa sie na literkę M Więc proszę o potwierdzenie że to ona albo zaprzeczenie  Tak wygląda po porządnym przycinaniu ale chyba jej przycinanie nie zaszkodzilo bo się puszcza i nawet na młodym pędziku wyprodukowala ten no jak on tam sie nazywa ten od kwiatków ( mam na końcu języka ale jakoś wypluć nie umiem )  Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
Aania
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 01, 2009, 17:27:26 » |
|
Jezuś mnie jakiś hojowy demon opętał ! ale piękne skarby pokazujecie i znowu będę chora. Od jesieni naliczyłam juz ok30 hoi, już nie mam gdzie stawiac.Muszę pozbyć sie innych kwiatków tylko że nie mam dostępu do działu wymian. Ojej Margo wybacz ze zaśmiecam Twój wątek  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 01, 2009, 18:47:05 » |
|
Chyba mam tą hoye ale pewna nie jestem , bo fiszke zgubiłam i pamiętam tylko tyle że nazywa sie na literkę M Więc proszę o potwierdzenie że to ona albo zaprzeczenie  Moja nazwana macgregorii ma takie same liście a te pierwsze fotki to mi przypominają H. macgillivrayii - tym bardziej jeśli ma grubiutkie sukulentowe liście  bo macgregorii wcale nie ma zbyt sukulentowych liści, ma skórzaste ale nie sukulentowe. 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 01, 2009, 19:07:42 » |
|
A mnie ona podchodzi pod mindorensis  ...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
arek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 01, 2009, 19:13:47 » |
|
Hmmm w sumie te żyłkowania .... hmmmm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 01, 2009, 20:03:19 » |
|
Mnie to także wyglada na mindorensis  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 01, 2009, 20:25:31 » |
|
Dopiero jak się trochę zagłębiłem w temat hoja to w sumie widać, że podobnie jak w storczykach dopiero kwiaty mogą potwierdzić nazwę hoi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 01, 2009, 23:21:13 » |
|
Moja hoya nie jest na 100% mindorensis . Po obejrzeniu chyba kilkudziesięciu storn na gogle mogę powiedzieć że jest to hoya w odpowiednim wątku  Jasność liści i widocznosc unerwienia jest skutkiem dużego nasłonecznienia  Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 02, 2009, 00:22:43 » |
|
Basiu, po liściach nie rozpoznam  , choćby dlatego, że nie mam u siebie macgregorii. Unerwienie wskazuje na mindorensis (kolor faktycznie bywa różny), ale wiarygodnie zidentyfikują dopiero kwiaty. A skoro jakiegoś cusia kwiatkowego wypuszcza to niedługo powinno się wyjaśnić 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 02, 2009, 10:50:09 » |
|
Najdłuższy liść tej mojej ma 18cm długości a szerokości 8cm . Mindorensis chyba nie ma tak wielkich liści ? Serdecznie pozdrawiam Basia Post dołączony: Sierpień 02, 2009, 10:55:02
Po zastanowieniu chyba jednak istnieje możliwość że jest to mindorensis  Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|