Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« : Marzec 12, 2009, 17:59:30 » |
|
Jak widać niżej na zdjęciu mój zygokaktus zrobił się po kwitnieniu bordowo-fioletowy. Nie mam pojęcia jaka jest tego przyczyna. Podlewam raz na 3 tygodnie, zależy od pogody, stoi na parapecie południowym. Dopóki nie kwitł wszystko było w porządku a od kilku tygodni usycha powoli. Może ktoś wie co mogę zrobić aby go odratować? PS - szukałam w tym dziale pomocy w tematach ale nie udało mi się. Jeżeli temat o moim problemie już istnieje to proszę o przeniesienie  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2009, 20:51:05 » |
|
Obawiam się, że może być źle z nim. P.S. Moja przeglądarka bez problemu wyrzuciła właściwy wątek o grudniku 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2009, 04:50:48 » |
|
Obawiam się, że może być źle z nim. Famelio, jesteś wielką optymistką.Ja uważam, że już po nim. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2009, 07:33:21 » |
|
Ten grudnik stoi cały czas w tym miejscu? Podlewasz go stosując nawożenie?A jeśli,to jakie stężenie? Na przelanego on mi nie wygląda.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 13, 2009, 09:46:56 » |
|
Moim zdaniem dalsze męczenie nie ma sensu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 13, 2009, 09:55:36 » |
|
o jej zobacz jego korzonki chyba nic już nie ma podejrzewam same nitki ,i chyba nici z tego kwiatka też.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 13, 2009, 12:18:37 » |
|
Ten grudnik stoi cały czas w tym miejscu? Podlewasz go stosując nawożenie?A jeśli,to jakie stężenie?
Tak stoi cały czas w tym miejscu. Nie podlewałam go żadnymi nawozami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 13, 2009, 20:36:54 » |
|
Wygląda jak poparzony słońcem i wysuszony na wiór.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 13, 2009, 20:53:08 » |
|
Jest szansa na uratowanie go ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 13, 2009, 21:16:54 » |
|
Postaw w cieniu i poczekaj.Miałam to samo ale nie w takiej ilości  wszystkie ! Stał za oknem na parapecie,słońce grzało od południa do wieczora, po przeniesieniu do domu właśnie takie nabrały zielonego koloru 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2009, 21:56:00 » |
|
Zgadzam się z Wyrakiem- raczej przesuszony i spalony. Raz na 3 tyg. podlewanie w czasie kwitnienia to za mało  . Podlać i przestawić.
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2009, 22:30:57 » |
|
Mój też zrobił się czerwony po kwitnieniu. Na szczeście nie jest taki pomarszczony. Stoi na północnym oknie i słońca nie widzi,podlewany jest raz na tydzień.Ma chłodno. Drugi ma podobne warunki nasłonecznienia tylko trochę cieplej i zrobił to samo. Ale w zeszłym roku chyba tak samo było i im przeszło.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 14, 2009, 08:27:16 » |
|
Zacznij go zraszać. Może ożyje. Podlewanie ostrożnie, bo pewnie większość korzeni mu uschła na amen i nie będą pobierać wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 14, 2009, 09:56:45 » |
|
Dziękuję wszystkim za porady  przestawiłam w ciemniejsze miejsce, spryskałam. Teraz pozostaje tylko czekać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 18, 2009, 11:58:20 » |
|
Jednak nie było z nim tak źle, bo widzę, że podnosi się i ogólnie jego stan polepsza się 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 18, 2009, 12:56:17 » |
|
Kochani to ja dorzucę nie mojego padalca, ale od znajomej go zabrałam , bo miał isc na śmietnik trochę się pomęczę ale myślę ze go podratuję korzonki ma ok suche jak wiór ale białe ,kwiat ogólnie jest stary a już sporo wiosenek ,ale ostatnio chyba od roku nie podlewany ,raz kwitnął .przesadziłam do nowej ziemi poobrywałam sporo członów zastanawiam sie czy jeszcze go nie podciąć,jak myślicie pryskam listki i na razie tyle mogę chyba zrobić dla niego .? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 18, 2009, 21:01:52 » |
|
Jednak nie było z nim tak źle, bo widzę, że podnosi się i ogólnie jego stan polepsza się  Dobrze że nie wyrzuciłaś  Post dołączony: Marzec 18, 2009, 21:04:50 Danka,miałam to samo na kilku członach ale był przelany  , odcięłam a reszta się usztywniła.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 18, 2009, 22:41:13 » |
|
Dobrze że nie wyrzuciłaś  Z wyrzucaniem to ja się zazwyczaj nie śpieszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 19, 2009, 06:21:40 » |
|
Jednak nie było z nim tak źle, bo widzę, że podnosi się i ogólnie jego stan polepsza się  Jestem zaskoczony ! Na przedstwionym zdjęciu wyglądał jak martwy. Pokażesz nam nowe zdjęcie - jak teraz wygląda ? Tak sądząc po zdjęciach, ten od Danki wygląda o niebo lepiej. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 19, 2009, 11:53:15 » |
|
No dajcie troche zdjec waszych odratowańców ,mojego jeszcze mocniej podciełam zobaczymy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 20, 2009, 10:32:14 » |
|
Pokażesz nam nowe zdjęcie - jak teraz wygląda ?
Oczywiście, tylko nie spodziewaj się po tak krótkim czasie cudów  Kolor ma ten sam, chociaż od podłoża zielenieje, podniósł się prawie cały oraz nie jest już taki "zwiędły"  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 20, 2009, 10:39:48 » |
|
Jak dla mnie to ten Danki.pl wydaje się być w gorszej kondycji i trudniejszy do odratowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 20, 2009, 12:40:12 » |
|
Jak dla mnie to ten Danki.pl wydaje się być w gorszej kondycji i trudniejszy do odratowania.
Zgadzam się z Jurkiem.  A to moje. 1. z maja ubiegłego roku,parapet zaokienny.(grubosz)  2.Od lipca na balkonie zadaszonym a zdjęcie z października.  I jeszcze jeden zza okna,obecnie cały zielony. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 20, 2009, 13:34:18 » |
|
Majoki trochę nie w temacie ale niech ci będzie, to jest wątek prośba o pomoc a nie chwalenie się swoimi okazami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 20, 2009, 13:51:50 » |
|
Majoki trochę nie w temacie ale niech ci będzie, to jest wątek prośba o pomoc a nie chwalenie się swoimi okazami
A może one są odratowane.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 20, 2009, 15:36:02 » |
|
Ja mam jeszcze pytanie odnośnie częstotliwości podlewania zygokaktusa. Na jednej ze stron www dot. flory pisało, że umiarkowanie czy to znaczy, że raz na tydzień wystarczy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 20, 2009, 16:42:27 » |
|
Wystarczy. Widzę szansę na jego przeżycie! Super Buziaczku!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 20, 2009, 16:55:38 » |
|
Widzę szansę na jego przeżycie! Super Buziaczku!
 W takim razie bardzo się cieszę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 20, 2009, 19:05:36 » |
|
Widzę szansę na jego przeżycie! Super Buziaczku! Dołączam do tych gratulacji ! Jest duży postęp. Mimo to nie spocznij na laurach, bo po jakimś błędzie łatwo sprawę zaprzepaścić. Mój grudnik ma ponad 30 lat. Kwitnie dwa razy w roku. Po dłuższej nieobecności /urlop/ kilka razy był przesuszony i wyglądał prawie jak ten od Danki - zawsze jednak regenerował. Jednak nigdy nie był taki czerwony jak Twój. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 22, 2009, 13:11:46 » |
|
Widzę szansę na jego przeżycie! Super Buziaczku! Dołączam do tych gratulacji ! Jest duży postęp. Mimo to nie spocznij na laurach, bo po jakimś błędzie łatwo sprawę zaprzepaścić. Mój grudnik ma ponad 30 lat. Kwitnie dwa razy w roku. Po dłuższej nieobecności /urlop/ kilka razy był przesuszony i wyglądał prawie jak ten od Danki - zawsze jednak regenerował. Jednak nigdy nie był taki czerwony jak Twój. bez Mówisz ze jest szansa ze zregeneruje sie? a po jakim czasie powinno sie cos mniej wiecej zacząc dziać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|