SANDOKAN
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 09, 2009, 19:17:39 » |
|
Witam od około 4 miesięcy na moim phalenopsisie wisi torebka nasienna czy jak to tam się zwie. Tak to wygląda  Chciałbym się dowiedzieć ile jeszcze muszę czekać na wysiew lub jak kto woli na pęknięcie torebeczki nasiennej??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2009, 19:22:28 » |
|
A co to takiego ???? Pierwszy raz widzę??? Napisz do Arka. on jest specem od storców
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2009, 20:02:07 » |
|
Niesamowite,jak tego dokonałaś  ,czy raczej kwiatek to zrobił  ,czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2009, 20:39:24 » |
|
Ja też coś takiego pierwszy raz widzę  Na pewno ktoś ze specjalistów napisze ci dokładnie co i jak  Sama jestem ciekawa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2009, 21:46:54 » |
|
Pewnie im dłużej tym lepiej. Natura sama najlepiej wie kiedy nasiona są już dojrzałe. A raczej nie przejrzeją;)
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2009, 22:33:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SANDOKAN
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2009, 22:38:26 » |
|
Dokonałem tego bardzo prosto mianowicie przeniosłem pakiet nasienny z oncidium do phalka  gdzieś w necie znalazłem jak to zrobić  kiedyś eksperymentowałem tak z cambrią i też się powiodło ale potem złapały go grzyby i całość padła  jeżeli z tego uzyskam nasionka to część wysieje na korę a część (pod warunkiem że znajdę pożywkę Agarową) na Agar  i będę rozdawał małe "Oncidiophisy" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 09, 2009, 22:44:54 » |
|
O kurczę - szok, czegoś takiego w życiu na oczy nie widziałam.  Ps. Wybaczcie moją ignorancję, ale co to jest ten Agar?
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
SANDOKAN
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 09, 2009, 22:50:47 » |
|
Pożywka Agarowa to pożywka w której składnikiem żelującym jest Agar czyli taka naturalna żelatyna. Sama pożywka ma na celu chyba zapewnienie siewkom możliwość rozwoju  wiem że kiedyś na allegro jeden hodowca sprzedawał storczyki in vitro (takie gotowe siewki w słoiku na pożywce) oraz samą pożywkę. Może ktoś z was ma dostęp do owej pożywki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 10, 2009, 07:45:52 » |
|
Różne są szkoły czy czekać aż pęknie, czy wcześniej zerwać, dla phalaenopsis chyba minimum 6 miesięcy jest okres dojrzewania nasiennika. Osobiście nie próbowałbym sam wysiewać bo to bardzo skomplikowane, a dwa rezultaty mogą być żadne. Trzeba by poszukać jakiegoś laboratorium które to za nas może zrobić, oczywiście odpłatnie  trochę o tym znajdziesz tu: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/rozmnazanie/asymbioticPL/invitro3.html no i na innych forach storczykowych.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
SANDOKAN
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 10, 2009, 08:47:56 » |
|
No to sobie jeszcze poczekam  a dokładnie na tej samej stronie pisze jak zapylić więc może teraz większość z nas podejmie próbę i się komuś powiedzie  aha znalazłem przepis na domową pożywkę Agarową więc wklejam  Pożywka domowej roboty (źródło: Maria Poznańska, Kwiaty, numer specjalny, 2002 - "Storczyki - moje hobby"): 1 filiżanka wody destylowanej 1 łyżeczka glukozy 1 filiżanka roztworu nawozu - stężenie o połowę mniejsze niż zalecane na opakowaniu 1 tabletka multiwitaminy 1 łyżeczka agaru Można też dodać węgiel drzewny; mleczko kokosowe lub przecier z pomidorów a co do powodzenia lub nie powodzenia to w końcu warto podjąć próbę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2009, 11:15:53 » |
|
Przecier pomidorowy i mleczko kokosowe Brzmi pysznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 10, 2009, 14:23:20 » |
|
U mnie po opadnięciu kwiatka z sabotka zostało coś co wygląda jak torebka z nasionami. pomyślę co z tym zrobić. 
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 10, 2009, 14:52:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
SANDOKAN
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 10, 2009, 16:58:22 » |
|
Hehe czy szczęściarz to nie wiem bo za każdym razem jak próbowałem to torebka nasienna się zawiązywała ale potem pęd obsychał i tyle z tego było może tym razem nie obeschnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 10, 2009, 20:37:06 » |
|
Ja mam kilka słów odnośnie agaru. Po pierwsze trzeba pamiętać, że taka zestalona pożywka z agarem ma sens tylko wtedy, gdy jest sterylna. A sterylna w tym przypadku oznacza, że każdy składnik tej pożywki był wcześniej traktowany 121st C, w podwyższonym ciśnieniu i nie ma bakterii/grzybów itd. Obawiam się więc, że jeśli nawet uda się taką pożywkę zrobić w domowych warunkach to nasiona na niej wysiane zarosną "puchatymi stworzonkami" 20 razy szybciej niż te wysiane do ziemi. (w końcu nie tylko nasionka ale i mikroorganizmy chętnie skorzystają ze wspaniałości zestalonych agarem) Pożywka Agarowa to pożywka w której składnikiem żelującym jest Agar czyli taka naturalna żelatyna. Sama pożywka ma na celu chyba zapewnienie siewkom możliwość rozwoju - i tak i nie. Tak-rzeczywiście pożywka zestalona agarem daje możliwość rozwoju. Nie- ponieważ do pożywek agarowych na pracowniach biologicznych zawsze daje się hormony roślinne, które trudno dostać nam - domowym hodowcom, więc mało to możliwe by nasza domowy pojemniczek z agarem miał jakieś cudowne właściwości Ale oczywiście jestem "za" jeśli chodzi o eksperymenty, więc jeśli ktoś zrobi taką pożywkę w domu i mu to wyjdzie to chętnie posłucham. 
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
SANDOKAN
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 10, 2009, 21:34:32 » |
|
Obiecuje że jak już będę miał nasiona to zrobię foto relacje z całego wysiewu oraz ewentualnego wzrostu roślinek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Karolejna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 11, 2009, 09:13:53 » |
|
Kaś masz racje co do tych pożywek agarowych. Ja skończyłam studia biologiczne i miałam dość często do czynienia z pożywkami. Specjalizuje się w mikroorganizmach i w większości zajmowałam się tymi właśnie "puchatymi stworzonkami".
Co do hodowli roślin na takich pożywkach ( co prawda osobiście się tym nie zajmowałam) to faktycznie potrzebne są hormony roślinne pobudzające do wzrostu. Jednak ma to zastosowanie gdy rozmnażasz roślinę w ten sposób,że na pożywce umieszczasz jakiś jej fragment np. merystem wierzchołkowy lub inną część. Pobudzasz w ten sposób komórki do podziałów.
DO wzrostu nasion nie sądzę aby były potrzebne te hormony. Pożywka ma na celu dostarczenie składników mineralnych, które są w łatwoprzyswajalnej formie. Jednak w przypadku storczyków z tego co się orientuje nasiona wchodzą w związek symbiotyczny z określonym typem grzyba co umożliwia im dobry wzrost i rozwój. Dlatego storczyki są trudne w uprawie, ponieważ bez tego grzyba trudno je wyhodować. Myślę jednak, że największym problemem będzie zachowanie sterylności. Bo nasiona bez grzyba mikoryzowego na pewno wyrosną skoro mają dostarczone składniki, ale ta pożywka to smaczny kąsek dla wszystkiego co jest w powietrzu i pożywka może od razu porosnąć dosłownie wszystkim.
Nie znam się aż tak bardzo na uprawie storczyka, ale jeśli mogę coś zasugerować to proponowałabym wsadzić te nasiona do ziemi i kupić (bo jest na pewno w sprzedaży) grzybnię mikoryzową dla storczyków.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Karolina
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 11, 2009, 11:52:29 » |
|
"grzybnię mikoryzową dla storczyków" w Leroy Merlin było coś takiego "MIKORYZA" za niecałe 6 zł. W dłoni wyglądało jak drobniutki miałki torf.  Czy to o to chodzi czy dla storcztków jest jakaś specjalna?
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Karolejna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 11, 2009, 12:48:34 » |
|
Nie wszystkie grzyby wchodzą w mikoryzę ze wszystkimi roślinami proponuję znaleźć specjalną grzybnię mikoryzową dla storczyków bo akurat storczyki mają swoje gatunki, z którymi mikoryzują i bez nich nie rosną. Wpisz w google grzybnia mikoryzowa dla storczyków a na pewno ci się wyświetli kilka. Na allegro też można kupić.
Post dołączony: Marzec 11, 2009, 12:56:50 jeśli kogoś interesuje dokładniej ten temat z grzybami mikoryzowymi to mogę trochę poszperać i postarać się umieścić na ten temat jakieś informacje.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Karolina
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 11, 2009, 13:26:41 » |
|
KAROLEJNA dzięki za podpowiedź, rozjaśniło mi się. W googlach pierwszy link trafiony: dokładnie grzybnia mikoryzowa dla storczyków. 
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Karolejna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 11, 2009, 14:14:41 » |
|
Proszę bardzo
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Karolina
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 12, 2009, 19:47:40 » |
|
po pierwsze kto widział storczyka uprawianego w ziemi???? Nie znam się aż tak bardzo na uprawie storczyka, ale jeśli mogę coś zasugerować to proponowałabym wsadzić te nasiona do ziemi i kupić (bo jest na pewno w sprzedaży) grzybnię mikoryzową dla storczyków.
no widać że sie nie bardzo znasz  storczyki o których tu mowa nie rosną w ziemi... a ta mikoryza sprzedawana .... to ja to miałem.... i nie będę tego polecał, bo uważam że to strata kasy. porywacie się z ..... jakby mozna na parapecie wysiać storczyki (tak, zeby z tego cos wyszło) to nie byłoby laboratorium, ciekawe w jakich warunkach przetrzymasz siewki (2-3 lata od kropki zielonej po jeden listek 2 mm, po 2 latach może z 1,5 cm będzie miało) - może w słoiku to postawisz na oknie? 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
werka
Nowicjusz
Małe jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 12, 2009, 21:52:24 » |
|
Zgadza się, to nie jest takie łatwe. Ja się bawiłam w zapylanie, ale tylko dlatego, że roślinki miałam duże i zakładałam, że to wysilenie nie będzie groziło utratą dorosłej rośliny. Miałam torebki nasienne, które po kilku miesiącach pękają i się samoistnie wysiewają, ale nasionka mają mikrometry i wyglądają jak pył. Zanim by urosły...całe lata pielęgnacji i do tego w bardzo sterylnych warunkach dla mnie niewykonalne. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 13, 2009, 12:33:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 22, 2009, 10:04:35 » |
|
jakbys byl nastudiach i na twojej uczelni jest laboratorium <genetyka biotechnologia> to w ramach wlasnego projektu moglbys za free tam wysiac Post dołączony: Kwiecień 22, 2009, 10:08:01
Witam od około 4 miesięcy na moim phalenopsisie wisi torebka nasienna czy jak to tam się zwie. Tak to wygląda  Chciałbym się dowiedzieć ile jeszcze muszę czekać na wysiew lub jak kto woli na pęknięcie torebeczki nasiennej?? nalezy zebrac zielony strak. u falenopsisów zazwyczaj strak dojrzewa<wg Withnera 1959> po 180-190 dniach od zapylenia.. mozna kupic gotowe pozywki
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 17, 2009, 01:03:48 » |
|
Gratuluję torebki nasiennej  Trzymam kciuki za powodzenie choć przyznam -szanse są nikłe . Kiedyś bawiłam się w krzyżowanie - nie tylko storczyków ,również skrętników i hippeastrum . Storczyki to wyższa szkoła jazdy ,po pierwsze warunkiem są sterylne warunki ,po drugie aby nasiona wykiełkowały potrzebne są grzyby żyjące w symbiozie z owym gatunkiem. I tu nie chodzi o mikoryzę kupioną w ogrodniczym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 17, 2009, 18:24:43 » |
|
Gratuluję torebki nasiennej  Trzymam kciuki za powodzenie choć przyznam -szanse są nikłe . Kiedyś bawiłam się w krzyżowanie - nie tylko storczyków ,również skrętników i hippeastrum . Storczyki to wyższa szkoła jazdy ,po pierwsze warunkiem są sterylne warunki ,po drugie aby nasiona wykiełkowały potrzebne są grzyby żyjące w symbiozie z owym gatunkiem. I tu nie chodzi o mikoryzę kupioną w ogrodniczym  Krzyzowanie samo w sobie jest proste-choc faktem jest ze pylek nie zawsze kielkuje.Sandokan jesli masz gdzies niedaleko siebie ogrod botaniczny to w dziale reprodukcji mozesz zapytac o mozliwosc wysiania nasion u nich.Samo krzyzowanie storczykow nie rozni sie niczym specjalnym od innego rodzaju roslin. Moje krzyzowki Cambria x Dendrobium bigibbum Dendrobium bigibbum x Dendrobium bigibbum Cambria x Phalaenopsis hybr. Cymbidium x Cambria Cymbidium x Cymbidium dwa ostatnie krzyzowania byly wczoraj-ale efektów jeszcze nie widac a dla ciekawosci jeszcze proba Cambria x S.ionantha -od razu powiem ze nic z tego ze wzgledu na przynaleznosci do roznych klas i grup systematycznych, ale moze kiedys uda mi sie skrzyzowac storczyka z jaką rosliną dwuliscienną  te mieszance dendrobium x dendrobium sa juz w laboratorium wysiane- co bedzie to sie okaze.
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipiec 15, 2009, 22:23:21 » |
|
niedawno nic mi nie mówi. podaj w dniach to ci powiem co powinno sie dziać:)
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
|