Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 05:48:22
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moj cyklamen padl :(  (Przeczytany 2196 razy)
ainka
Nowicjusz
*

« : Październik 23, 2006, 06:38:13 »

Przychodze do pracy i tam choduje kwiatki do mojego przyszlego domu i widze cyklamena ktore wszystkie kwiaty ma spuszczone i tak samo z lisciami. Od razu wzielam i mocze go narzie. Dam go tez w inne miejsce ale czy sie da uratowac? Co zrobic z tymi kwiatuszkami ktore padly? Oderwac juz je? Z gory dziekuje za pomoc.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2006, 07:27:08 »

Czy ty go nie zalałaś. Bo to wygląda jakby padł bo nie miał czym oddychać lub dlatego, że mu zgniły korzenie. Jeśli tak to dalsze moczenie jest bez sensu.
Ainko chcąc porady musisz tak napisać post tak, byśmy ten kwiatek zobaczyli w jego warunkach. A o warunkach nie piszesz nic.
ainka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2006, 07:58:24 »

Podlewam go w taki sposob ze probuje go wstawic do wiekszego garnka i wstawiam tam doniczke. Niedawno go tez przesadzilam wiec nie sadze abym go przelala. Przez caly weekend go nie podlewalam. Nie pamietam dokladnie kiedy go podlalam Sad. On jest u mnie od niedawna Sad .
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2006, 11:43:37 »

Jeśli masz ziemię opartą na torfie to pamiętaj, że wierzchnia warstwa może odchodzić od doniczki, a wewnątrz jest wilgotno. To jest jedna z wad torfu. Dlatego przed podlaniem należy palcem sprawdzić czy wewnątrz jest wilgotno. Jeśli tak to powstrzymać się od podlewania i jeśli to możliwe tylko zrosić wierzchnią warstwę.
Nic mi rozsądniejszego nie przychodzi do głowy, ale daj znać co z nim.
ainka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2006, 11:48:50 »

Zoe widze ze liscie troszku poszly w gore tak jak kilka kwiatkow... . Zastanawiam sie czy usunac te ktore klaply. Mam nadzieje ze odbije. Sama nie wiem z jakiego powodu tak sie stalo. Mam miniaturke cyklamena ktory byl blisko niego i z miniatorka sie nic nie stalo. Moze dla wiekszego cyklamena jednak wazne jest teraz aby bylo chlodniej? Przenioslam go w chlodniejsze miejsce i mam nadzieje ze sie uda.
Powiedz mi prosze ile razy na tydzien powinnam go podlewac. Zraszac tez potrzeba? Slyszalam ze to jednak sa trudne kwiatuszki do utrzymywania w domku ale mi sie bardzo podobaja jak fiolki czy skrzydlokwiaty.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 23, 2006, 20:43:03 »

Nie zakładaj że będziesz podlewać dwa czy trzy razy w tygodniu. To kiepska metoda. Po prostu sprawdzaj. Jest sucho to podlewaj jest trochę wilgotno to się wstrzymaj. Jest to szczególne ważne w zimie.
ainka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Październik 23, 2006, 21:01:54 »

Sprobuje tak zrobic. Ale podlewasz tak jak fiolki? tzn albo dawac do spodka wode albo zanuzyc na moment w jakis np garnku?
ainka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Październik 24, 2006, 06:42:00 »

Dzis przychodze do pracy a tam kwiatuszki stoja Bylam tak szczesliwa Very Happy. Mam jednak problem inny. Tzn gdy patrze do srodka do gleby to nie czuje tego czy tam jest mokro, raczej czuje ze jest sucho. Niewiem wlasnie jak podlewac. A jak wy to robicie?
Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 24, 2006, 14:03:35 »

Kup sobie konewkę z takim długim wąskim dziubkiem wówczas podlewając nie będziesz moczyć liści. Podlej obficie tak by woda wypłyneła na podstawkę i odczekaj 20 minut. Jeśli woda pozostanie na podstawce to ją wylej. Potem podlewaj jak pisałam.
ainka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2007, 07:27:29 »

To znowu ja i znow chcialabym zapytac o cyklameny. Mam jednego naprawde sie rozliscil jelsi moge to tak nazwal ma naprawde duzo liscie a wczoraj przychodze do pracy i juz liscie na dol, niektore zolkna czy to juz nadchodzi okres spoczynku tej roslinki? Martwie sie bo to moj najladniejszy i najdluzszy cyklamen. Crying or Very sad
Mikołaj
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2007, 08:11:37 »

Ja w zimę cyklameny przenoszę do piwnicy. CZekają do wiosny i są piękne kwiaty. Była kiedyś taka książeczka chyba w poradniku omowych kiedy okres spoczynku, kiedy przesadzać.

młody ( 11 lat) sympatyk kwiatów doniczkowych.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2007, 08:16:43 »

W sytuacjach w których nie wiesz co jest grane pierwszym odruchem powinno być wyjęcie kwiatka z doniczki, to mu wbrew pozorom nie zaszkodzi a ty będziesz wiedziała jak wygląda ziemia i korzenie w doniczce.
Jeśli wszystkie liście wyglądają jak by nie było wody a ziemia jest wilgotna  to najprawdopodobniej ma za mokro. Ale to możesz stwierdzić właśnie w ten sposób. Wówczas w przypadku tej pory roku i tej rośliny trzeba trochę ręczników papierowych i osuszanie ziemi owijając ją ręcznikiem i lekko obciskając. Na miejsce wyciągnętej wody wejdzie powietrze i korzenie zaczną oddychać.

Poza tym  jest to okres kiedy roślina zaczyna przygotowywać się do spoczynku i dość duże ilości zasychających liści to jest normalne, ale nie wszystkie jednocześnie.
ainka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Luty 06, 2007, 13:28:35 »

Raczej on nie jest przelany bo ma suchutko. Teraz podlewam je mniej i zastanawiam sie kiedy przychodzi pora aby one szly na spoczynek.
Przemo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Luty 13, 2007, 12:08:25 »

Cyklamen jak zacznie gubić kwiaty tzn. zaczną więdnąć to się je ucina przy liściach i podlewa coraz mniej by zaschły liście a jak zaschną należy je oderwać, wyjąć bulwę z ziemi i wynieść do chłodnego to już okres spoczynku(około dwóch miesięcy) potem sadzimy do większej o 4 cm w średnicy doniczki i zaczynamy podlewanie.

Przemo
Motylka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Luty 13, 2007, 17:41:29 »

Ja mam pytanie jeśli chodzi o mojego cyklamena.Teraz jest w stanie spoczynku w zaciemnionym ,dosyc chłodnym pomieszczeniu.Kiedy powinnam go wyjac i zacząc podewac?
Przemo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Luty 13, 2007, 20:45:33 »

Cytat: "Motylka"
Ja mam pytanie jeśli chodzi o mojego cyklamena.Teraz jest w stanie spoczynku w zaciemnionym ,dosyc chłodnym pomieszczeniu.Kiedy powinnam go wyjac i zacząc podewac?

A kiedy wszedł w stan spoczynku?

Przemo
Motylka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Luty 13, 2007, 20:53:30 »

No z jakiś miesiac temu ,moze połtora(własnie dokladnie nie pamiętam)A ile moze najdłużej lezec a ile najkrócej?A jak wsadzę do nowej doniczki to czym mam pierwszy raz podlac juz do padstawki czy do doniczki?
Przemo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Luty 13, 2007, 22:01:54 »

Wsadź go sobie do doniczki około 10-15 marca i zacznij go podlewać do doniczki dopóki nie zaczną wybijać pierwsze liście wtedy na podstawek, cyklamen powinien odpoczywać co najmniej dwa lub trzy miesiące więc możesz go wsadzić w ziemię i koniecznie w większą doniczkę niż ta w której rósł( o 2-4 cm średnicy) nawet dopiero pod koniec marca( nawet to będzie lepsze. Very Happy  Very Happy  Very Happy

Przemo
ainka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Luty 13, 2007, 22:09:10 »

Czyli w stanie spoczynku nie podlewamy cyklamenow? Czy ja dobrze zrozumialam?
Przemo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Luty 13, 2007, 22:31:32 »

Pewnie że nie cebule muszą zaschnąć po okresie wegetacji i podczas spoczynku nie podlewamy wcale i do tego trzymamy w chłodniejszym pomieszczeniu( a jak takiego nie mamy to w dolnej szufladzie lodówki.) Very Happy  Very Happy  Very Happy

Przemo
Zoe
Gość
« Odpowiedz #20 : Luty 14, 2007, 09:03:39 »

Przemo nie przesadzaj z ta wielkością doniczek. Numer większa doniczka w zupełności wystarczy.
Przemo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Luty 14, 2007, 09:11:16 »

Cytat: "Zoe"
Przemo nie przesadzaj z ta wielkością doniczek. Numer większa doniczka w zupełności wystarczy.

Numer większa ma właśnie o 2 cm większą średnicę ha ha ha Very Happy  Very Happy  Very Happy

Przemo
Zoe
Gość
« Odpowiedz #22 : Luty 14, 2007, 09:17:25 »

Ale nie 4 cm
ainka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 12, 2007, 06:51:29 »

Niechcem zakladac nastepnego watku w zwiazku z cyklamenami. Mam dwa cyklameny ktore odpoczywaja. Prosze powiedzcie mi jak dlugo trwa taki spoczynek. Nic nie widze aby sie budzily do zycia Sad. Tylko ten jeden zalalam ale cebula jest twarda wiec zostawilam go w doniczca. Zastanawiam sie czy on odzyja. prosze o rade.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: