Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #90 : Czerwiec 05, 2008, 19:08:06 » |
|
Aga pleciesz  . Nikogo nigdy nie upominam, jestem miła  Aniu, moje anturium przędziorki upatrzyły więc też nie jest z nim najlepiej. Fakt,że jakoś nie rozumiem tych zalewających  . Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #91 : Czerwiec 05, 2008, 20:14:12 » |
|
Mnie sie częściej zdarza zasuszyć... 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam***bożena szukająca hoyi kerri i hibiskusów
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #92 : Czerwiec 05, 2008, 20:14:55 » |
|
Oj Tesia jesteś przemiła  W to wcale nie wątpię  Aga pleciesz  . Nikogo nigdy nie upominam, jestem miła  Fakt,że jakoś nie rozumiem tych zalewających  . Pozdrawiam.  Teresko, przędziorki na anturium? A to paskudy..  Przegoń draństwo!
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #93 : Czerwiec 05, 2008, 23:31:36 » |
|
"Fakt,że jakoś nie rozumiem tych zalewających Razz." Bo ja chcę tak dobrze zrobić dla roślinek 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #94 : Czerwiec 06, 2008, 10:36:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #95 : Październik 11, 2008, 14:50:46 » |
|
Spójrzcie jakie cudne grubaśne kolby ma moje anturium, przykwiatek taki niepozorny ale ta kolba : 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #96 : Październik 11, 2008, 16:27:59 » |
|
Nigdy nie widziałam takiego anturium  . To specjalna odmiana jak rozumiem. A możesz podać nazwę? Widziałam link Zoe ale takiego tam nie było. Nie dość że liście lśniące, mięsiste... Jeszcze jedno pytanie: czy takie kwitnące było kupione, czy masz tak dobre warunki dla niego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #97 : Październik 11, 2008, 16:39:15 » |
|
:grin:Jestem pod wrażeniem,imponujące to Twoje anturium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #98 : Październik 11, 2008, 19:08:20 » |
|
Nigdy nie widziałam takiego anturium  . To specjalna odmiana jak rozumiem. A możesz podać nazwę? Widziałam link Zoe ale takiego tam nie było. Nie dość że liście lśniące, mięsiste... Jeszcze jedno pytanie: czy takie kwitnące było kupione, czy masz tak dobre warunki dla niego? już kwitnące kupione, ale w trakcie jak jedne przekwitają to inne nowe się otwierają, wówczas mają taki jasny środek, który potem ciemnieje i kolba staje się coraz grubsza i bardziej czerwona. To jakaś raczej miniaturowa odmiana, bo roślina jest dorosła, ale nieduża 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #99 : Październik 11, 2008, 21:09:12 » |
|
Na mnie też wrażenie zrobiło...jest śliczne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #101 : Październik 22, 2008, 20:31:28 » |
|
Poradźcie znawcy,co robić ??? przedobrzyłam przy letnich wyjazdach i przelałam moje jedyne anturium.Z początku liście żółkły więc przesadziłam do nowego podłoża oczywiście o połowę mniej bo druga połowa miała korzenie w kiepskim stanie.Obecnie nie żółkną ale...no właśnie,niepokoją mnie liście opuszczone do dołu.Stoi tak już dwa miesiące a liście nie podnoszą się,co mogę zrobić ? czy temperatura za niska ? okno praktycznie uchylone przez cały dzień.Szkoda by było aby następny prezent od synka trafił do śmieci.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #102 : Październik 23, 2008, 08:02:17 » |
|
Jeśli Twoje anthurium stoi przy tym uchylonym oknie to moim skromnym zdaniem jest wielce nieporządane. Anthurium jako roślina regionów tropikalnych lubi ciepło i dużą wilgotność, czego nie zapewnia uchylone o tej porze roku okno. Roślina ma opuszczone liście bo regenerują się korzenie, a chłód jaki dociera do rośliny przez otwarte okno dodatkowo stopuje jej rozwój. Jeśli masz kuchnię z jasnym oknem proponuję właśnie tam przenieść roślinę, ewentualnie do łazienki z oknem, gdyż w tych właśnie miejscach jest największa wilgotność. Ale nie stawiaj rośliny przy otwartym oknie - już dość miała chłodu. Tyle ode mnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #103 : Październik 23, 2008, 08:17:20 » |
|
Od lat poszukuję anturium, którego używa się w kwiaciarniach na podkłady do bukietów.  Takie ogromne dwukolorowe kwiaty. Strasznie mi sie podoba idea posiadania takiej rośliny. Nie widzieliście gdzieś w handlu? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #104 : Październik 23, 2008, 08:23:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #105 : Październik 23, 2008, 09:20:26 » |
|
Aga 1,popytaj w kwiaciarniach w okolicy czy kupują anturium na giełdzie kwiatowej,czy może producent sam je dostarcza.Jeśli to drugie,mógłby przywieźć całą roślinę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #106 : Październik 23, 2008, 09:23:06 » |
|
Mają tylko cięte z Alsmer. Nie ma roślin w pobliżu...,. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #107 : Październik 24, 2008, 10:34:39 » |
|
Dziewczynki,dziś w Auchan .kupiłam anturium ,z wielką kolbą w środku , za 19.99
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #108 : Październik 24, 2008, 13:44:45 » |
|
Basiu poprosimy fotkę... Aga1 kupiłam kiedyś na Al. takie wysprzedawał producent ale czerwone, tak soczyscie czerwone... oddałam Mamie u niej rośnie cudnie, no ale czerwone, gdybyś jednak chciała czerwone moge poprosić mamę o małą szczepkę  Kwiaty wielkie... i w ogóle jest duże więc jak masz sporo miejsca 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #110 : Październik 25, 2008, 15:40:49 » |
|
Oj! Basiu! ładny duży okaz. Rzeczywiście ma sporą kolbę, myślę jednak że ten Tuberozy ma większą. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #111 : Październik 25, 2008, 15:48:40 » |
|
Basiu piękny ! Myślę że jest identyczny jak mój  czubek kolby jeszcze biały , a ona póki się cała niezaczerwieni, cały czas sie powiększa  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #112 : Październik 25, 2008, 16:41:23 » |
|
Tuberozo, bardzo chętnie. Napiszę na pw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lucy Fair
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #113 : Luty 08, 2009, 18:06:34 » |
|
... czy istnieje..dostałam roślinkę, juz nieco zaniedbaną . Obcięłam wszystkie schorowane liście. Co prawda, wypuszcza ciągle nowe, ale ledwo co się rozwiną, umierają. Proszę o pomoc, co może być przyczyną i czy istnieje jeszcze ratunek dla anturium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #114 : Luty 08, 2009, 18:11:34 » |
|
Jeśli możesz wstaw zdjęcie, będzie łatwiej coś doradzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lucy Fair
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #115 : Luty 08, 2009, 18:18:33 » |
|
chwilowo niemożliwe:) wyniosłam kwiatuszka do pracy, do tej pory wszystkie, którym zaaplikowałam taką kurację rosły w siłę. Anturium jednak nie chce. Mniej więcej wygląda to tak,ze malutkie listki jeden dzien sa zielone, potem brązowieja i opadają. Nie widziałam nigdy tego kwiatka, w pełnej okazałości, ale wydaje mi się,ze to moze byc jakas miniaturka anturium, o ile miniaturki istnieją
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #116 : Luty 08, 2009, 18:20:38 » |
|
Napisz coś więcej, w jakim miejscu stoi,co ile podlewasz itp. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
Lucy Fair
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #117 : Luty 08, 2009, 18:24:08 » |
|
w pełnym dostepie do światła, na oknie zachodnim. podlewany ok 2 razy w tygodniu, temperatura w powietrzu utrzymuje sie od 22-25 stopni
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #118 : Luty 08, 2009, 18:38:06 » |
|
Być może jest za suche powietrze,zraszaj co kilka dni roślinę, albo ustaw na podstawce z wilgotnym żwirem.Ale jak będziesz mogła,wstaw fotkę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #119 : Luty 08, 2009, 20:00:17 » |
|
Jak dla mnie podlewanie kwiatów 2 razy w tyg o tej porze roku to za często. Moim zdaniem jest przelane - przemawia za tym fakt że nawet młode liście szybko brązowięją i obumierają. A z przelaniem mógł wleźć grzyb. Anturium wbrew pozorom bardzo łatwo jest przelać, zwłaszcza jeśli rośnie w czarnej, torfowej ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|