moni
Nowicjusz
|
 |
« : Październik 08, 2005, 19:30:06 » |
|
Mam nadzieje ze jeszcze nie jest za pozno i roslinka przetrwa... Dostalam w prezencie anturium, jest bujna i zdrowa, a raczej wygladala tak na poczatku... jakies dwa tygodnie temu. Ostatnio zauwazam jakby zolkniecie mlodych pedow, tych nowych listkow ktore wychodza ze srodka  nie wiem jak to opisac. W kazdym razie boje sie czy nie zaczyna gnic, ale podobno amturium lubi wilgoc? Bardzo uwazam zeby jej nie przelac, ale boje sie tez wysuszyc. Od razu kiedy ja dostalam, przesadzilam ja z torfu do uniwersalnej ziemi i postawilam przy zachodnim oknie. Liscie nie opadaja, nie wiedna, wygladaja ladnie i zdrowo, kwiaty tez ok, tylko te nowe pedy bledna i jakby wiotczeja. U ich nasady, w miejscu gdzie wyrastaja z tych grubych klaczy, czernieje i wyglada jakby plesnialo albo gnilo? Dodatkowo mam wrazenie ze roslinka jest zbyt plytko posadzona, ale taka byla kiedy ja dostalam wiec przesadzajac posadzilam ja tak samo. Ma mnostwo korzeni powietrznych i wyglada to jakby bryla korzeniowa wystawala ponad ziemie... Szkoda mi roslinki, mam nadzieje ze otrzymam od was jakies rady. Moze to po prostu aklimatyzacja?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
brateq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2005, 23:03:04 » |
|
może jednak ją przelewasz? ja moje anturium podlewam regularnie ale nie obficie gaj jej trochę odetchnąć bo będzie za późno jeśli korzenie zaczęły gnić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moni
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2005, 19:54:38 » |
|
No to jest jedyny wniosek jaki z tego wynika... ale wyczytalam ze anturium lubi mokro Od jakiegos czasu juz nie podlewam i czekam. Z pozolklych malutkich pedow powoli rozwijaja sien liscie, wiec moze bedzie ok 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2006, 17:24:12 » |
|
Co jest powodem tego, że "pręciki" na kwiatach anthurium robią się brązowe (od góry i postępuje na dół)  Zauważyłam to dzisiaj dopiero, a codziennie oglądam moje kwiatuszki - przez noc by się takie cos zrobiło?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2006, 18:00:07 » |
|
powodem jest budowa inflorescence czyli wielokwiatu - w taki sposob kwitna wszystkie araceae. Kazdy kwiatostan skalda sie z 2 czesci, gornej - kwiatostan meski i dolnej kwiatostan zenski. niektore rodzaje sa samopylne ale wiekszosc jest obcopylna i zawsze jest roznica czasu w dojrzewaniu poszczegolnych kwiatostanow aby umozliwic krzyzowanie. brazowienie szczytow kwiatostanow meskich swiadczy o tym, ze zaczynaja one wydzielac pylek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MAGDA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 04, 2006, 20:06:07 » |
|
też od roku mam anturium.PODLEWAM jak ziemia na gł.ok cm. jest sucha.ZAuważylam ze lubi miec czyste listkia.Raz na kilka dni je spryskuje przegotowaną wodą,ale uważam na kwiaty-jak zauwazylam one tego nie znosza--tyle z moich obserwacjji.Niech rosnie ci zdrowo bo to piękny kwiat.Acha właśnie zaczęlam podawac mu nawóz do roślin kwitnącycgh.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Magda----a naprawde Bernadeta{strasznie}
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 04, 2006, 20:07:56 » |
|
Jak masz zdjęcia to pochwal się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MAGDA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 04, 2006, 20:15:37 » |
|
Teraz wypuszcza 2 pak.Poczekaj jak będzie w pelnym rozkwicienapewno sie nim pochwale .POd warunkiem ze będe umiała wysłać zdj.A przy okazjji---jeszcze nigdy nie trafilam na taką ilość maniakow kwiatowych---myślalam ze tacy jak my to""sie na kamieniach rodza""Chcialam jeszcze podziekować za szybkie odp.Jak dla mnie jesteście niezawodni.Dzieki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 04, 2006, 20:20:46 » |
|
W dziale różne znajdziesz pozycję napisaną przez Wojtka jak umieszczać zdjęcia. Gdyby ci nie wychodziło daj znać. Nie święci garnki lepią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MAGDA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 04, 2006, 20:31:01 » |
|
Dzieki--ale ja to raczej z tych matolow komputerowych.Jednak jak moje cudo będzie w pełnym rozkwicie tojakos sobie poradzę i zdjecie wyślę ..Nie pamiętam kiedy mogłam tyle gadać o kwiatach i nikt nie mówił że marudzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 04, 2006, 20:36:25 » |
|
A ty myślisz, że ja wiem wszystko? Byli tacy co mnie po łapach tłukli i to całkiem niedawno więc cię rozumiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MAGDA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 04, 2006, 20:39:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 04, 2006, 20:49:17 » |
|
i już po kłopocie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MAGDA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 04, 2006, 21:00:44 » |
|
Dzieki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MAGDA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 06, 2006, 12:50:05 » |
|
I masz babo placek!!!! Pochwaliłam sie moim anturium a dzicco widzę......kolejny pąk 'ktry zaczeło wypuszczacjakis dziwny1!!Przy nasadzie ogonkazbrązowial;widac ;że jak sie rozwinie to będzie miał obrzeże z 1 str.takie samo.Co znow zchrzanilam????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 06, 2006, 13:27:41 » |
|
Pewnie nic nie zchrzaniłaś. Czasem mimo naszych starać coś idzie nie tak. Poczekaj jak się rozwinie. Może nie będzie źle. To, że kwitnie to już sukces.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 03, 2006, 08:39:48 » |
|
Czy brazowe plamy na kwiatach (choroba grzybowa? plesn?) anturium od opryskiwania ich (to przez moje lenistwo.. podczas opryskiwania nie uwazalam zbytnio czy woda dociera do kwiatow czy nie) to choroba calej rosliny czy tylko kwiatow  Jak na razie musialam wyrwac 3 kwiaty, ktorym zaczely tworzyc sie plamy, ale z liscmi jest wszystko w porzadku. Czy po zaprzestaniu opryskiwania nie powinno byc juz takich problemow?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 03, 2006, 12:21:32 » |
|
Jeśli plamy są suche i czyste to znaczy, że coś z pielęgnacją jest nie tak. Daj znać, czy po zaprzestaniu opryskiwania , nowe plamy sie pojawiają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 03, 2006, 13:48:45 » |
|
Sa czyste i suche  ostatni raz opryskiwalam okolo 5-7 dni temu.. zauwazylam dzisiaj brazowienie na mlodziutkim kwiatku, dodatkowo w miejscu brazowienia zrobil sie jakby zeschniety i przeswitujacy troche, co dziwne przy innych kwiatach ktore mialy te plamy nie bylo tego zasychania i przeswitywania. Wyjelam rosline z doniczki - korzenie wygladaja ok - w kazdym razie te zewnetrzne bo nie rozwalalam bryly.. rozowiotkie.. niektore jakby brazowe ale twarde. Roslina ma od dluzszego czasu wilgotne podloze - nie wiem czemu bo juz od dluzszego czasu czekam az wyschnie zeby ja podlac.. ma swiatlo rozproszone, nie wiem moze wczesniej bylo jej triche za zimno bo ja sie dusze przy zamknietym oknie a bylo chlodno wczesniej. stoi na misce z woda. Towarzystwo ma dobre - miltonia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 03, 2006, 16:25:42 » |
|
Najprawdopodobniej zalałaś podłoże. Jeśli stoi na misce i dno doniczki dotyka wody to ona drogąpodsiąkania dostaje się do doniczki. Nie czekaj aż przeschie kup nową ziemię(co azali, rododendronów, iglaków) i przesadź. Wybierz palcami z pomiędzy korzeni tyle ile się da starej ziemi. Jeśli ziemia nie jest bardzo przerośnięta korzeniami to wsadź ją do tej samej doniczki i wolne miejsca uzupełnij nową ziemią. Nie podlewaj dopiero za 2 dni i to trochę. Korzenie muszą mieć zarówno wodę jak i powietrze inaczej się duszą. Przy zalaniu ziemi we wszystkich kanalikach jest woda która wypchała powietrze. Nie trzmaj na podstawce wody. Każdy nadmiar po pół godzinie powinien być z doniczki usunięty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 03, 2006, 20:46:53 » |
|
Moze masz racje, moze faktycznie zalalam, choc wydaje mi sie to nieprawdopodobne, bo nie podlewalam duzo, tylko troche wody wysiaklo z dna doniczki, a dno doniczki nie stalo na wodzie tylko na suchej podstawce ktora stala na wodzie  Ale z drugiej strony czy gdybym zalala ta rosline faktycznie to czy tylko kwiaty by cierpialy a liscie bylyby nienarusozne? Dam jej jeszcze troche czasu chyba..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 03, 2006, 20:51:10 » |
|
A jesliby przyszlo przesadzac, to czy nadawalaby sie ziemia do palm, juk i fikusow (przepouszczalna z dodatkiem torfu, ph 5,5-6)? Czy ziemia do azalii jest bardziej kwasna?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sylwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 03, 2006, 22:16:39 » |
|
Ja też lubię anthurium. Mam dwa kolory: czerwony i zielony. Oba kwiaty są miniaturowej wielkości (mieszczą się bez problemu na małym parapecie).Kwitną pięknie. Polecam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 04, 2006, 11:11:47 » |
|
Zielony  Nie widzialam takiego nigdy.. a moze widzialam.. w sumie moje anturium ma jednego kwiatka mutanta - tak go nazywalam bo niby jest kwiatkiem-ma precik - ale jest zielony, mimo ze mlodosc ma juz za soba  a tu wychodzi na to ze byl zapylony widocznie jeszcze w kwiaciarni przez zielonego  Moj ma rozowe kwiaty.. te co pozostaly sa rozowe..  Mam nadzieje, ze przesadzenie mu pomoze..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 04, 2006, 11:43:52 » |
|
ziemia do azalii jest bardziej kwasna 4,0-4,5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 04, 2006, 17:11:03 » |
|
Anthurium potrzebuje kwaśnego podłoża ideałem jest pH 4,5-5,5. Tym bardziej że w miarę podlewania woda z kranu zmienia się na mniej kwaśne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 04, 2006, 21:49:29 » |
|
Coz wiec moje anturium idealnych warunkow nie bedzie mialo.. w kazdym razie co do ph.. bede podlewala tylko przegotowana woda zeby zwolnic tempo procesu odkwaszania.. najwyzej przesadze jeszcze raz  Serce mi sie kraja jak patrze na jego jakby oklapniete liscie.. nie wiem czy inaczej go wsadzilam do doniczki czy co.. ale dam sobie na wstrzymanie z podlewaniem  Korzenie byly bardzo splatane niestety i sporo ucierpialo.. tych mniejszych wprawdzie wiec licze na szybka regeneracje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 04, 2006, 21:52:52 » |
|
A tak w ogole to nie chcialam go przesadzac, bo ziemia na wierzchu byla sucha a na glebokosci palca zaledwie troszke wilgotna.. ale dobrze ze posluchalam rady Zoe.. Przy usuwaniu ziemi spomiedzy korzeni okazalo sie ze miejscami ziemia jest jeszcze mokra!.. moglo sie skonczyc zaplesnieciem.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kuba
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 07, 2006, 14:28:26 » |
|
Anturium trzeba często przesadzać. Nawet raz na rok. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|