Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« : Marzec 05, 2009, 10:02:09 » |
|
Piękna, chociaż kształt listków chyba inny niż u zwykłej multiflorki, moim największym marzeniem to jest hoja praetorii, normalnie śni mi się już po nocach, ale z tego co wiem to u nas nie do dostania  Widziałam ją tylko w sprzedaży na amerykańskiej stronie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2009, 10:09:05 » |
|
Aj, praetorii (to chyba to samo, co lasiantha - tak, Probetko?) ma chyba najpiękniejsze kwiaty ze wszystkich, przynajmniej dla mnie.  Ale faktycznie rzadka ogromnie, jak już w ogóle - to droga, i czytałam chyba gdzieś, że bardzo trudno kwitnie. A że liście ma (jak dla mnie) takie sobie...  - to zadowalam się platoniczną miłością do tych jej kwiatków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2009, 10:10:09 » |
|
Cudna multiflorka  . Czyli mamy nowe chciejstwo  . Izoldo jeśli Cię to pocieszy ,to ja też bardzo marzę o tej hoi. Kwiaty mam od miesiecy jako tapetę na pulpicie kompa . Ta odmiana jest jeszcze na Węgrzech w kolekcjach hojomaniaków  . Kiedy zobaczyłam ją pierwszy raz nasunęło mi się śmieszne skojarzenie  , pomarańczowych maleńkich wiszących nietoperków  .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2009, 10:11:28 » |
|
U szwedów można kupić ale to jak będzie cieplej bo jest wrażliwa na temperaturę i teraz nawet dobrze zapakowana by padła w paczce - ona zresztą w ogóle ciężko znosi podróż. Mam sadzonkę z zeszłego roku - ledwo ją odratowałam ale mimo że ma pędy kwiatowe to coś jej nie pasuje bo cały czas się "ciska". Jest zdecydowanie wrażliwsza od multiflory.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2009, 10:19:58 » |
|
Krystal lasiantha i praetorii to nie to samo, przynajmniej dla mnie, są subtelne różnice w ubarwieniu kwiatów, praetorii jest pomarańczowo - różowa, a lasiantha pomarańczowo - żółta. Czytałam o tym, że jest wrażliwa i trudniej kwitnie, ale póki sama z nią nie spróbuje na własnym parapecie, to wiecie, no nie będę mogła spać. Mi kwiatki przypominają puchatego króliczka. Matko gdyby chociaż dwuliściową sadzonkę się udało gdzieś kupić, to byłabym przeszczęśliwa. Wg mnie praetorii ma liście bardzo podobne do zwykłej multiflory.
Probeto a czy ona chętnie rośnie, czy raczej należy do ślimaków?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2009, 12:48:11 » |
|
Chyba rośnie tak jak multiflora, ale trudno mi powiedzieć bo moja po sprowadzeniu w zeszłym roku ledwo się wykaraskała i dopiero od jesieni jakoś się ustabilizowała - ale i tak jeszcze na nią chucham i dmucham bo się jeszcze trochę boję by jej coś nie odbiło. Po podróży został jej tylko jeden liść który powoli żółkł i myślałam że ją stracę ale jakoś zdążyła wypuścić małe listeczki zanim ten jeden odpadł teraz ma ich więcej. Może później wkleję zdjęcie i założę jej wątek przenosząc te wiadomości. W każdym razie oprócz koloru różni się bardzo wyraźnie koroną, i jest chętna do kwitnienia tylko nie wiem jeszcze dlaczego cały czas rzuca pąkami (prawdopodobnie brak światła ale nie wiem jeszcze) . Szypułki kwiatowe utrzymuje tak jak multiflora tzn. parę razy zakwitnie i je zrzuca, wody też potrzebuje dużo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2009, 13:32:28 » |
|
Gdyby miała podobne wymagania do multiflory, to byłoby super, bo z tą drugą dogaduję się bez problemów i mam jej cały czas więcej niż bym chciała  . Probeto byłoby super gdybyś założyła dla niej osobny wątek ze zdjęciem, bardzo bym chciała zobaczyć Twoją praetorii, będę cierpliwie czekać  Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2009, 15:53:39 » |
|
Cudowna, jest  ale nie multiflora! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2009, 16:24:17 » |
|
Anetko, miałam na myśli praetorii...  I zgadzam się z Izoldą i Małgosią ma najpiękniejsze kwiaty wsród hoi.  Nie chciałam w tym wątku o multiflorze... że ma... niebrzydkie kwiatki, bo podobne właśnie do ww. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2009, 16:25:23 » |
|
Anetko, miałam na myśli praetorii...  A to się zgadza  ale wiesz jak to jest jak ktoś w szoku jest, widzi co chce widzieć 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 05, 2009, 20:37:50 » |
|
Z opisów Beatko myślałam ,że jest źle  , a tu ładna sadzonka . Dzięki  . Jakoś mi się zrobiło lżej i powiało nadzieją na szybsze spełnienie tego marzenia . Myślałam ,że będzie ją trzeba ściągać z daleka , a Szwecja całkiem blisko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 05, 2009, 20:47:04 » |
|
Wcale nie taka ładna - miała dwa okresy takiego załamania że myślałam że już po niej (zresztą widać to po roślinie), dopiero teraz mi jak na razie ładnie wystartowała ale listki coś ma małe. Jak ją dostałam miała 4 liście po których zostały tylko blizny a potem było super i znów jakieś załamanie i te najwyższe 4 listki jak widać są mniejsze - ale nie wiem dlaczego. Mam ochotę ją przesadzić tylko troszkę się boję - chyba jeszcze z miesiąc poczekam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 05, 2009, 20:47:38 » |
|
A to maleństwo obok praetorii? Co tam schowałaś, Beatko? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 05, 2009, 20:50:53 » |
|
Hihihi.. to sadzonka fiołeczka trailersa łaciatego też w ratowaniu dlatego biedulki razem siedzą bym mogła je łatwo doglądać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 05, 2009, 20:56:12 » |
|
Rozumiem, że ta część zieleńca to coś w rodzaju oddziału szpitalnego  Izolatka? Strasznie mi się podobają takie lilipucie doniczki, wszędzie je wypatrzę. W takich zazwyczaj trzymam sadzonki w trakcie ukorzeniania.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 07, 2009, 14:23:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 07, 2009, 16:40:26 » |
|
Są, są cudne! Liście takie,  multiflorowe, ale kwiaty...  i kolor i miziate! Świetne stronki znalazłaś. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 09, 2009, 14:01:21 » |
|
Małgosiu, ależ cudne te zdjęcia  . Przemku, sprowadziłeś mnie na ziemię  . Może jest gdzieś taniej 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 13, 2009, 18:39:14 » |
|
Oj jaka gafa i ja przegapiłam najważniejszy dla mnie wątek. Probeto ja też myślałam, że ona wygląda gorzej, tfu, tfu na psa urok, oby teraz zaczęła ładnie rosnąć. Trzymam kciuki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 13, 2009, 21:36:49 » |
|
Przemo czy Ty wiesz jakie skutki mogą być po obejżeniu podanego przez Ciebie katalogu?  . Człek nie może zebrać dostępnych w Polsce odmian a Ty tu takie cuda pokazujesz? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 13, 2009, 22:03:43 » |
|
Ha, ja tę stronę znam już od dość dawna - ale tak samo na mnie działa jej oglądanie  A te dischidie!...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 13, 2009, 23:06:48 » |
|
To też moja najbardziej ulubiona stronka  od dawna i masz rację Krystal dischidie są tam cudne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 12, 2009, 09:01:33 » |
|
Lasiantha i paretorii mają zdecydowanie rózne liście...praetorii ma duże, i wiotkie, zbliżone bardziej do multiflory...  lasiantha ma sztywniejsze, i jak na razie mniejsze liscie od praetorii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 12, 2009, 09:26:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 12, 2009, 10:17:27 » |
|
Violuś a to niespodzianka, nie chwaliłaś się, że praetorii też udało Ci się kupić. To i ja się pochwalę, moja praetorii  , która kilka razy przyprawiła mnie prawie o zawał, bo chciała się przenieść do lepszego świata wypuściła dwa pierwsze listki, maleńka jest ale piękna, ma cieńsze liście niż multiflora i wyraźniej unerwione, przyjechała 8 kwietnia, długo jej zeszło żeby się ukorzenić, pierwsze listki dopiero teraz się pojawiły, ale są, są  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 12, 2009, 10:21:15 » |
|
Izuś, miałaś o tym wydarzeniu info na prv 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 12, 2009, 10:26:30 » |
|
No tam też dotarłam, ale z wrażenia tu się najpierw wpisałam  , wiesz nie codzień dostaje się takie wiadomości  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 12, 2009, 10:27:55 » |
|
Viola, Iza gratuluję nowych nabytków  . Ale Wam dobrze  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|