|
23Margo
|
 |
« : Marzec 05, 2009, 13:53:52 » |
|
Poprzednia część tego wątku znajduje się pod adresem : http://www.floraforum.pl/index.php/topic,9717.0.htmlCzy słyszał ktoś o hoyi Geyserstar ?
Nie słyszałam w życiu  - ale mi to osobiście wygląda na jakąś nazwę handlową, nie botaniczną...  Chyba masz rację , jutro się przekonam co to za "gagatek"  Już wiem co w trawie piszczało . Dostałam wczoraj SMSa od mojej pani z zaprzyjaźnionej kwiaciarni ,że ma dla mnie hoję geyserstar  . Dziś gnam Ci ja po hojeczkę i moim oczom ukazuje się śliczne miziactwo o nazwie Hoya "Stargazer Valentine"  , czyli Hoja calycina .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2009, 14:04:27 » |
|
Super, koniecznie pokaż nam nowy nabytek
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2009, 14:50:18 » |
|
A pokaż Małosiu, proszę.  Miziania nigdy dość... dla mnie to najpiękniejsza hoja!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2009, 15:50:51 » |
|
Już wstawiłam zdjątko "miziatki" w odpowiednim temacie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2009, 16:15:02 » |
|
Ładna "miziatka" - calyciny są strasznie wdzięcznymi roślinkami  A ja dziś stałam się posiadaczką jeszcze kliku sadzoneczek belli variegaty, nummularoides ( tego nie było "w umowie" dzięki Anulko!  ) i carnosy green Dziękuję Dobrym Wróżkom! 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2009, 17:39:51 » |
|
No proszę > nawet niektórym > wróżki gratisy dodają  Ja dzwonię jutro na Równą dowiedzieć się czy jest po co jechać  może i ja coś upoluję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2009, 18:30:30 » |
|
Witajcie  Wczoraj dostałam w prezencie od znajomej dwa ucięte pędy hoi (hoja różowa - woskownica hoya carnosa) Przynajmniej na taką wygląda  Ponieważ nigdy nie miałam hoi, to mam do Was kilka pytań. Pędy wsadziłam od razu do słoika z wodą, aby je ukorzenić. Po jakim mniej więcej czasie powinna ona wypuścić korzenie? Jak już je wypuści to co mam dalej robić 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam  Aleksandra
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2009, 18:32:30 » |
|
Robi się ciepło - moje sadzonki z pociętej dużej carnosy puściły korzenie po tygodniu. Nadal jednak siedzą w wodzie, bo chcę, żeby mi się dobrze zakorzeniła.  Zresztą nie mam póki co COMPO w domku więc i tak nie mogę jej zasadzić.  Jeśli nie jesteś pewna czy to carnosa, to wrzuć zdjęcia. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2009, 18:56:07 » |
|
Dzięki za pomoc  Niestety chwilowo nie mam aparatu, ale jak tylko będę mogła to umieszczę zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2009, 20:52:59 » |
|
Przepraszam ale jakoś mi nie wyszło scalanie  Ale chyba się połapiecie dziewczyny ? nie zmieniam yutułu scalonego wątku Oli by było wiadomo co do czego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 17, 2009, 21:54:20 » |
|
Dziś byłam w OBI przy ul. Puławskiej i widziałam hoje różową - woskownice (hoya carnosa). Sadzonki były w cenie 12.99 za sztukę  Post dołączony: Marzec 18, 2009, 15:08:57
Mam do Was pytanie  Jeden listek wygląda tak, reszta listków wygląda normalnie  Szukałam informacji na forum na ten temat, ale nic nie znalazłam, bo nie za bardzo wiem czego mam szukać  Co to może być, mam nadzieje, że to nie jest nic poważnego   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2009, 11:22:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 19, 2009, 11:24:18 » |
|
PElu, fotkiii! 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 19, 2009, 11:27:07 » |
|
Dopiero jak dzieciaki zjadą czyli najwcześniej na święta! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 19, 2009, 11:27:44 » |
|
Oj szkoda  ale poczekamy z niecierpliwością do świąt 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 19, 2009, 11:39:02 » |
|
/Aleksandra/ Może sie mylę ale wygląda to na kolonię tarczników .Spróbuj usunąć je delikatnie patyczkiem i przemyj miejsca po nich denaturatem /namoczony patyczek z watką /
|
|
|
|
|
|
DZIECI POWINNY CHOROWAĆ TYLKO NA ZABAWKI Pozdrawiam Bożena
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 19, 2009, 13:14:41 » |
|
Ja bym do Naradki bezpośrednio link wysłała.
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 19, 2009, 13:23:30 » |
|
Chodzi o te czarne skorkowacenia? Liść oberwany więc już po kłopocie a przyczyny są fizjologiczne np. słabe oświetlenie, nadmierne oświetlenie, zbyt duża wilgotność, przenawożenie, czy inne. Antidotum właściwie na to brak - należy tylko skorygować warunki uprawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 19, 2009, 16:13:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 19, 2009, 16:59:13 » |
|
Rozumiem całe przygotowanie do zrobienia odpowiedniego zdjęcia, ale mimo wszystko ledwie nadążałam ślinkę łykać, buzia sama się otwierała. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 20, 2009, 16:33:36 » |
|
Dzięki dziewczyny za pomoc  Kupiłam już preparat i jutro zacznę spryskiwanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewa123
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 20, 2009, 19:36:33 » |
|
aneta_76 stronka świetna, można nacieszyć oczy i zobaczyć jak niektóre nasze chciejstwa kwitną... No i poszerzyć tę listę chciejstw  pozdro ewa
|
|
|
|
|
|
Trzeba przemienić w radość wszystko, czego odmawia nam szczęście
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 24, 2009, 19:30:24 » |
|
Musiałam przesadzić ją ponieważ, okazało się, że w sklepie ją przelali  Teraz jest w dwóch nowych doniczkach z nową ziemią i wygląda tak:   Dziś dostała pierwsza dawkę spryskiwania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 26, 2009, 18:41:01 » |
|
Mam pytanie do naszych drogich ekspertek  , czym się różni hoja caudata od hojki flagellaty , a może to ta sama ślicznotka ? Jak dotąd wyczytałam sprzeczne opinie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 27, 2009, 09:13:39 » |
|
Ale odlot >>> rewelacja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 27, 2009, 09:13:56 » |
|
Wiecie właśnie zgłupiałam, znalazłam stronę http://timrosliny.istore.pl/Na niej są różne hoje do sprzedania. Jest do sprzedania: HOJA STARGAZER http://timrosliny.istore.pl/pl,product,373814,hoja,stargazer.html HOJA KERRI http://timrosliny.istore.pl/pl,product,373854,hoja,kerri.htmlCzy to są dwie zupełnie inne rośliny, czy może, ta sama roślina ma dwie nazwy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 27, 2009, 09:15:40 » |
|
Olu to są dwie zupełnie różne hoje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 27, 2009, 09:22:11 » |
|
Bardzo dziękuje  To wybór między jedną, a drugą będzie bardzo ciężki. Jedna jest ładniejsza od drugiej, co ja biedna mam zrobić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 27, 2009, 09:33:29 » |
|
Myślę że STARGAZER Bardzo szybko rośnie i powinna ładnie kwitnąć  a z tamtej zanim coś urośnie to będziesz długo czekać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 27, 2009, 09:44:59 » |
|
Ok dzięki  To już mam skompletowaną całą kolekcję, którą będę miała w przyszłości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|