Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 05:32:32
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dzikie koty w ogrodzie  (Przeczytany 2970 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ganna
Nowicjusz
*

« : Marzec 03, 2009, 19:22:41 »

W naszym sąsiedztwie jest kilka takich dzikusów. Mąż twierdzi,ze powinnam się cieszyć, bo zniknęły myszy. Ale... To, że "znaczą" teren jeszcze idzie obejść, pryskam czymś o pakudnym zapachu, ale lepszym niż kocie siuśki. Ale zaczęły robić kupska na kwietnikach, ostatnio systematycznie rozgrzebują stanowisko hiacyntów, kępy przebiśniegów otoczone lonkami, obrzydliwość. Ziemi nie popryskam... Nad hiacyntami mamy tymczasową budowlę z gałęzi, no ale ani to malownicze, ani praktyczne. Macie jakąś radę?
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2009, 19:31:35 »

Koty pewnie wykorzystują miękką ziemię do załatwiania "tych spraw".
Może zorganizuj im gdzieś w zakątku ogrodu kocie WC?.... Jakiś płaski pojemnik z piaskiem, najlepiej w takim miejscu, żeby do niego nie napadało - jest całkiem prawdopodobne, że koty zamienią mokrą ziemię na czysty i suchy piaseczek Wink
Tylko - jeśli się do niego przeniosą - będziesz musiała co jakiś czas go wymieniać, bo zabrudzony szybko stanie się dla nich nieatrakcyjny.
Innych sposobów raczej nie widzę... Są w sklepach zoologicznych takie preparaty - tzw. repelenty - których zapach ma działać odstraszająco na koty - ale nie zawsze i nie na wszystkie one skutkują. Ale możesz próbnie nabyć jeden taki preparat, i popryskać nim ziemię koło roślin. A nuż zadziała?...

A mąż ma sporo racji - ci lokatorzy na pewno odstraszą Ci myszki, nornice i inne pokrewne Smile
ganna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2009, 16:48:48 »

Popracowałam trochę w ogrodzie, taka inauguracja i w kwestii kotów mam pytanie  Mad- gdzie się kupuje takie .... na śrut?
ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2009, 16:54:34 »

ganna masz na myśli wiatrówkę? Smile

agabos
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2009, 18:44:11 »

Oj ,koty Mad,też mam z nimi problem.Ostatnio czytałam o takim ustrujstwie,które wydaje dzwięki niemiłe dla kotów a nie słyszalne dla człowieka.Myślicie,że takie coś zadziałałoby?
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2009, 00:15:44 »

Ja 'zainstalowałam' w ogrodzie psa,wszystkie koty się wyniosły Smile

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
ganna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2009, 07:09:05 »

Tylko wiatrówka mnie urządza Mad. Takie urządzenie odstraszjace ponoć zwierzaki mam, coś w rodzaju pilota, kupiliśmy to pod hasłem " niektóre psy nie lubią rowerzystów". Tyle że to w ogrodzie się nie przyda, bo trzeba to trzymać w ręku i nacisnąć, to już przegonię btactwo ręcznie.  Sad
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2009, 18:17:47 »

Pozostaje .... polubić  Smile  Razz
Na początku też przeganiałam i miałam różne niespodzianki, a na działkach jest ich sporo. Od czasu, jak w kąciku dostają regularnie "żarełko" - mam spokój z niespodziankami.  Raz miałam: pełno "pierza" na trawniku.... myślałam,że jakaś stara poduszka została, a to "tubylec" walczył o swoje terytorium z "obcym przybyszem"  Smile Smile Myszki są - ale jesienią w altanie, za to ubiegłej wiosny dostałam w "prezencie" krecika, który próbował się zadomowić w moim trawniku.

Pozdrawiam
Krysia
haw5
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2009, 18:32:24 »

krysp5o
Jestem tego samego zdania.
 My możemy wybierać.
            Każdy chce żyć. Smile

Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/

Krystyna
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2009, 18:49:01 »

I ja jestem tego samego zdania, co Krysia, oczywiście Smile
Te biedne koty i tak mają wystarczająco ciężkie życie...  Confused
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #10 : Marzec 12, 2009, 19:00:04 »

Tak, wszystko dobrze jeśli chodzi o dzikie koty (bo taki jest tytuł wątku). A ja mam takie same problemy z kotami, które mają właścicieli  Mad U mnie sobie zrobiły kuwetę.  Evil or Very Mad I też się pytam JAK TEMU ZARADZIĆ?  Confused

Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #11 : Marzec 12, 2009, 19:45:55 »

Zrób im osobistą!;-)
Docentus
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 12, 2009, 19:52:39 »

Hmm - jest jedna prosta zasada - koty nie "kupkają" tam gdzie jedzą Wink Czyli jakaś micha w ramach "łapówki"...
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #13 : Marzec 12, 2009, 19:59:14 »

Hmm - jest jedna prosta zasada - koty nie "kupkają" tam gdzie jedzą Wink Czyli jakaś micha w ramach "łapówki"...

Hmmm...  Confused I cóż ja mogę na to rzec?  Confused

ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #14 : Marzec 12, 2009, 20:06:50 »

Musisz przejść do czynów i dokarmiać. Smile
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #15 : Marzec 12, 2009, 20:09:05 »

Najedzą się, a potem z przepełnionymi brzuchami (!) pójdą na moją drugą rabatkę  Mad

ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #16 : Marzec 12, 2009, 20:10:32 »

Pozostaje mieć nadzieję, że Docentus zna kocie obyczaje.
bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #17 : Marzec 12, 2009, 20:28:16 »

Ja kupiłam w centrowecie (hurtownia weterynaryjna) jakiś środek na bazie naturalnych olejków i tym można było lać co popadnie. Nawet tuje polałam bo mi suka je obsikiwała i pomogło.  Koty też przepędziło.

M@rtulin@ pozdrawia Razz
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #18 : Marzec 18, 2009, 20:22:17 »

Marta, podaj nazwę tego środka, proszę Smile.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #19 : Marzec 18, 2009, 20:25:05 »

Marta, podaj nazwę tego środka, proszę Smile.

Nie pamiętam teraz, spróbuję poszukać w necie, może znajdę. Albo zapytam w centrowecie ale to w następnym tygodniu. Na razie w związku z kręgosłupnymi problemami jestem uziemiona...

M@rtulin@ pozdrawia Razz
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna

« Odpowiedz #20 : Marzec 19, 2009, 15:01:15 »

A ja przeczytałam o takiej pokrzywce - Coleus canina - która (jak piszą) odstrasza koty z ogrodu:

http://www.dtbrownseeds.co.uk/catalogue/product/60748/

Zapach zniechęca koty do siusiania Smile

aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #21 : Marzec 19, 2009, 15:14:11 »

Ja mam dwa psy Smile Smile.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #22 : Marzec 19, 2009, 17:56:43 »

Ja jednego ale za to ,   Confused  jaki szybki  Smile Smile Smile Smile

amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #23 : Marzec 19, 2009, 18:01:39 »

Ja żadnego, ale na trawniku przed domem i na różanecznikach zawsze widzę ślady ich obecności  Mad

Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #24 : Marzec 19, 2009, 18:02:35 »

W gonieniu kotów, Basiu, wyciąganiu kretów - czy w ucieczce?... Wink  Very Happy
ganna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 21, 2009, 17:12:47 »

No ja wymiękam z tymi kotami! Confused Wcale nie są"biedne", bo upasione i mają lśniącą sierść, zaczynam podejrzewać, że jednak takie dzikie to one nie są. Dziś siedzę sobie i wyglądam przez drzwi wychodzące na ogród, na progu stoją ogrodowe butki, bo rano robiłam zdjęcia krokusom, a tu..  Mad Przylazł taki wielki, czarny, stanął nad moimi butkami, napiął się .... mało głową drzwi nie rozwaliłam, zdążyłam jednak pogonić drania. Marto - czy już możesz służyć nazwą tego specyfiku? Jak Twój kręgosłup się ma?
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #26 : Marzec 22, 2009, 01:04:38 »

To , że jak piszesz - "upasione", wcale nie znaczy,że najedzone. Moje - jak to fajnie brzmi  Smile - działkowe, muszą regularnie zdobywać jedzenie, bo nie wszyscy zostawiają - szczególnie zimą, a nawet polują na nie  Confused  Najczęściej po nich wiem, kiedy nadchodzą chłodne dni jesienią, bo "nabierają" ciałka i robią się bardziej "puchate". Na początku myślałam też, że wypasione, ale to naturalna "osłona" i ochrona przed zimą.
Mówiąc szczerze, dopóki będziesz z nimi walczyła, to będziesz mieć stale problem, chyba,że ogrodzisz działkę murem  Confused A może przyprowadzić psa  Confused

Pozdrawiam
Krysia
rysler
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Maj 10, 2009, 18:41:59 »

kochani jak sami zauważyliscie koty robiakuwetę wszędzie tam gzie jest piasko-podobne podłoże (mogą wykonac swój przymus i zagrzebać odchody) jezeli takie podłoże zniknie to poszukają innego miejsca. na znaczenie trudno w równie ekologiczny sposób poradzić. można sprawic sobie jednego najlepiej samca-bedzie bronił terytorium, skuteczne rozwiazanie to pies, ale taki który, ich sie nie boi (doberman mojego sąsiada nie ruszy kotów, pewnie dostał po nosie). W czasie gdy ja miałem psa -owczarka niemieckiego, a później ridbeka rodezyjskiego po mojej działce koty sie nie przechadzały oprócz mojej domowej kotki. Żeby niebyło niedomówień, nie szkoliłem psów w tym kierunku, zawsze jak widziałem, że chcą pogonić jakiegoś biedaka  były powstrzymywane. Aktualnie nie mam pieska i kocurki sąsiadów niestety "robią sobie kuwetę u mnie także". Tez myślałem o procy, wiatrówce skończyło sie na tym, że tam gdzie mogłem wysypałem korę. do reszty muszę się przyzwyczaić, co nie znaczy polubić.
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #28 : Maj 10, 2009, 19:44:10 »

Może chociaż w tym temacie - choć niektórzy mnie pogonią - sobie ulżę.  Działkowcy - miłośnicy piękna, przyrody wytruli większość kotów działkowych  Shocked Shocked 
Przychodzi chyłkiem jedna szylkretka i podjada, ale jak tylko zobaczy lekki ruch, to w nogi i chowa się.
Nie jestem mściwa, ale żeby ich tak krety, nornice, myszy i szczury pojadły ....

Pozdrawiam
Krysia
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna

« Odpowiedz #29 : Maj 10, 2009, 19:48:32 »

A mi mojego Sylwestra gołębiarze otruli (10 lat temu to było) - wykastrowany, ale się szwendał po dachach...no i capnął truciznę na koty... W centrum miasta...  Sad Sad Sad

Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: