Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 05:24:42
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kiedy przesadzać phalenopsisy ?  (Przeczytany 926 razy)
Sowcia
Nowicjusz
*

« : Luty 28, 2009, 17:31:49 »

Witam wszstkich storczykowo-zakręconych Very Happy

Ostatnio zakupiłam falka lekko przecenionego, bo większość kwiatów juz przekwitła lub uschła. Ponieważ był w moim ulubionym białm kolorze nie mogłam się oprzeć.Tym bardziej, że zauważyłam,  że szykuje sie do następnego wypuszczenia kwiatów. Podglądając zawartość doniczki zauważyłam pociętą gąbkę w podłożu i niezbyt zachwycający stan korzeni. Zdecydowałam się na wymianę podłoża, bo nigdy dotychczas nie słyszlam i nie czytłam na forum o gąbce w podłożu. Nie wiem czy zrobiłam dobrze, czy też nie powinnam ruszać go w trakcie kwitnienia.Okazało się, że korzenie z zewnątrz wyglądały w miarę OK, ale w środku były brązowe i podgniłe. Usunęłam te martwe, ale teraz z pewną dozą niesmiałości podglądam falka, czy bardzo odchoruje to czy tez nie.
W związku z tym zwracam się do bardziej doświadczonych znawców, kiedy tak naprawde jest najlepszy czas do zmiany podłoża?

Pozdrowionka
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2009, 16:56:49 »

Gąbka i spagnum mogą być przyczyną gnicia korzeni, szczególnie tych wewnętrznych, gdyż silnie nasiąkają i magazynują wodę. Wiele z nas już na tym forum na takie niespodzianki się nacięło Smile
Uważam, że zrobiłaś bardzo dobrze.
Jeżeli zobaczę coś niepokojącego w stanie korzeni lub podłożu to przesadzam natychmiast nie zważając czy roślina kwitnie czy nie ( i z mojego doświadczenia nigdy to roślinie nie zaszkodziło - tylko trzeba delikatnie obchodzić się z korzonkami).
Najlepszym momentem do przesadzania storczyków jest wiosna, po kwitnieniu w czasie wzrostu nowego liścia. To teoria, ale w praktyce nie zawsze jednak tak się uda Smile
Pozdrawiam  Smile Smile Smile
Sowcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2009, 19:56:24 »

Dzięki Dorotko  za słowa otuchy Very Happy
Rzeczywiście musiałam wyciąć kilka korzeni ze środka -były mocno przegnite
i oblepione gąbką. Bałam się, że bardziej mu zaszkodzę, niż pomogę. Na razie nic mu się nie dzieje, ale będę go miala na oku.

Pozdrawiam  Very Happy Very Happy Very Happy

Pozdrowionka
Narine
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2009, 20:23:02 »

Najlepszy moment na przesadzenie - po kwitnieniu. Niekoniecznie wypada to wiosną.
Ogólnie phal. nie lubią częstego przesadzania. Wystarczy co 2-3 lata. Tylko jeśli podlewasz twardą wodą - raz na rok.
Osobiście przesadzam zawsze po kwitnieniu nowo zakupione storczyki - przeważnie korzenie pozostawiają wiele do życzenia. Jeśli trzeba storczyka ratować - nie patrzy się  na kwitnienie, bo za chwilę można go całkiem stracić...

Gąbka rzeczywiście niewypał. Dobrze, że się jej pozbyłaś. "Dzięki niej" straciłam miltoniopsis  Sad
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: