Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 05:23:31
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogródek Oliwii  (Przeczytany 7685 razy)
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #90 : Czerwiec 29, 2009, 07:40:12 »

Róże zachwycają. Masz je przepiękne. Mnie go gustu przypadła zwłaszcza ta pomarańczowa. Dalie bardzo ładnie ci kwitną, widać deszcz im nie straszny. A może u ciebie nie pada?. Surprised

oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #91 : Czerwiec 29, 2009, 09:13:21 »

Ależ u mnie leje cały czas, w dodatku jest cały czas ciepło-dzięki temu właśnie tak wcześnie rozkwitły pierwsze z nich. Pamiętam lato sprzed kilku lat kiedy było tak upalnie i sucho, ze nie byłam w stanie zebrać kwiatów choć na jeden bukiet. W tej chwili pierwszy bukiecik już stoi na stole, a zanosi się na to, ze przez całe lato będę miała ukwiecone mieszkanie

Poza tym mój ogród znajduje się na ziemi 6 klasy i gorszej chyba już być nie może. Poza tym wcale nie jestem tytanem pracy-wręcz przeciwnie jestem przysłowiowym leniem, a daliami zajmuję się z jednej strony ponieważ je podziwiam, za długość kwitnienia-do samych przymrozków, ( również za przepiękne kwiaty i ogromną ilość odmian),a po drugie trzeba je pielić tylko do momentu, aż się rozrosną-potem zielsko nie ma z nimi żadnych szans i pracy przy ich pieleniu jest zdecydowaniu mniej niż na przykład przy różach, czy innych bylinach.
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #92 : Czerwiec 29, 2009, 09:51:36 »

Przepiękne masz dalie.Uwielbiam je tylko to wysadzanie karp jesienią.......nie zawsze zdąze na czas. Mad

inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #93 : Czerwiec 29, 2009, 20:20:24 »

Oliwio ,masz przepiękne róże w Twoim zaczarowanym ogrodzie . Dalie też ładniusie.

Pozdrawiam-Ina
oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #94 : Czerwiec 30, 2009, 08:23:58 »

I doszły jeszcze trzy kolejne dalie.

Niestety jakieś robactwo objadło tę trzecią dalię. W dodatku takiej inwazji mszycy jak w tym roku jeszcze nie miałam. Nie tylko róże ale i dalie były nimi oblepione.
Mania
Aktywny
**

Zamojszczyzna - strefa 6a

« Odpowiedz #95 : Czerwiec 30, 2009, 08:37:36 »

Dalie smakują skorkom i ślimakom, niestety.  Sad Ale i tak kwiaty georginii są cudne, nawet obgryzione. Dla pocieszenia - ja też mam ogromną inwazję mszyc zarówno w ogródku, jaki i na roślinach balkonowych. Dobrze, że chociaż na domowe kwiatki jeszcze nie włażą.  Smile Na wszelki wypadek oglądam je częściej niż normalnie.  Smile  Smile

PEla
Gaduła

« Odpowiedz #96 : Lipiec 03, 2009, 12:54:27 »

Piękny bukiet Oliwioi kolejne nowości daliowe również. Smile
Maniu co byście nie mówiły o inwazji robali zdjęcia Waszych kwiatuszków są fantastyczne. Very Happy Very Happy Very Happy

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
Munka
Aktywny
**

« Odpowiedz #97 : Lipiec 03, 2009, 19:03:31 »

Oliwio widzę, że jesteś ekspertem w kwestii kwiatów. Kolekcjonujesz, ciekawe, rzadko spotykane odmiany. A, że sama mam ogród chętnie będę do Ciebie zaglądać, żeby podziwiać piękności. Smile Dalie cudowne  Very Happy
oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #98 : Lipiec 03, 2009, 21:35:25 »

Szalenie je lubię. Pierwsze kupiłam chyba ze dwadzieścia lat temu i od tego czasu mam je ciągle. Jak coś ubędzie to zaraz dokupuję następne. Zawsze też robiłam bukiety z dalii, zwłaszcza typu ball które z dodatkami (liście funki, na to liście serduszki, czasami drobna gipsówka) potrafią przepięknie wyglądać na stoliku. Staram się, żeby w ogrodzie zawsze było coś do oglądania, przez cały sezon, stąd też te trochę rzadsze rośliny, Które bywa, ze zaintrygują nawet tych, którzy nie specjanie dotychczas się roślinami ozdobnymi interesowali.

Post dołączony: Lipiec 03, 2009, 21:54:39
Zrobiłam kilka zdjęć, kolejnym daliom i jednej róży angielskiej.

Maleńka dalia pompon, której średnica wynosi jakieś 3-4 cm

Niezbyt duża, i o ciut ciemniejszym kolorze niż na zdjęciu

Dalia, która zachwyciła mnie swym kolorem, bo tak się akurat składa, ze jestem zwolenniczką tego koloru w kwiatach.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2009, 21:54:54 wysłane przez oliwia » Zapisane
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #99 : Lipiec 04, 2009, 06:27:46 »

Oliwia , świetnie inspirujesz.... Very Happy Smile Smile Smile , zaczynam hodować dalie, przekonałaś mnie  Smile Smile , uwielbiam w domciu , kwiaty w wazonach

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #100 : Lipiec 04, 2009, 07:18:53 »

Oliwia śliczne Te Twoje dalie  Very Happy i jaka różnorodność kolorów. Ciapate /zwłaszcza ta lekko nadgryziona/ to moje faworytki  Very Happy.

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
Munka
Aktywny
**

« Odpowiedz #101 : Lipiec 04, 2009, 10:22:14 »

U Ciebie Oliwio oczywiście same ciekawostki, aż dech zapiera,  Very Happy mnie się podobają wszystkie. Już wiem co kupię w przyszłym roku do ogrodu. Smile
oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #102 : Lipiec 05, 2009, 07:25:38 »

Już chyba też wiem.

Post dołączony: Lipiec 05, 2009, 07:40:35
I chciałabym Wam jeszcze pokazać coś co zachwyca mnie niezmiennie już od wielu wielu lat.Wykoszone podwórze. Żadna wielka niby sprawa. Ale dla mnie najpiękniej wygląda świeżo skoszone podwórze. I choćby nie wiem jak rabaty były zarośnięte. podwórze po przejściu kosiarki wygląda zawsze cudownie porządnie-jak angielski trawnik. I choć to żaden angielski trawnik, tylko rumianek, glistnik jaskółcze ziele i jakaś tam sobie zwyczajna trawka, to ma zdecydowanie jedną wielką zaletę, nie trzeba o to dbać jak o trawnik, i nie ma w tym biedronek. Czy kiedykolwiek przyglądaliście się nieskoszonemu trawnikowi? Pełno w nich biedronek, które podczas koszenia giną. W tej mieszance, która ja mam na podwórze biedronek w zasadzie nie ma i można kosić z czystym sumieniem. A wierzcie mi po wykoszeniu nie wygląda wcale gorzej niż zadbany trawnik. Tyle, ze tak samo jak trawnikowi potrzebna jest woda, by wyglądać zielono i świeżo.

Post dołączony: Lipiec 05, 2009, 07:42:57
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2009, 07:43:03 wysłane przez oliwia » Zapisane
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #103 : Lipiec 05, 2009, 07:43:08 »

Oliwia , ja mam to samo , zawsze zachwyca mnie wykoszona trawa , widok , jest wspaniały , uwielbiam usiąść i patrzeć, a potem zdejmuję klapki .........i ganiam się ze swoją suczką , po tym skoszonym , cudowne uczucie  Smile Smile Smile

oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #104 : Lipiec 05, 2009, 09:11:56 »

Basiu robię dokładnie to samo. Jak tylko nie jest mokro potrafię leżeć i wdychać ten zapach i patrzeć i nic innego nie robić. Dlatego choćby nie wiem ile pracy było jeszcze do wykonania, cotygodniowe koszenie trawnika (czytaj podwórza)w soboty-rzecz święta
midutki
Aktywny
**

Toruń

« Odpowiedz #105 : Lipiec 05, 2009, 17:35:11 »

Prawie czuć zapach skoszonej trawy Wink. Piękne widoki, czasem niewiele trzeba, żeby się zachwycać.
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #106 : Lipiec 06, 2009, 06:21:55 »

Dlatego choćby nie wiem ile pracy było jeszcze do wykonania, cotygodniowe koszenie trawnika (czytaj podwórza)w soboty-rzecz święta

Zgadzam się. Dla mnie nie wykoszona trawa, to jak nie odkurzony dywan. Oliwio ,masz bardzo ładne dalie. Very Happy

inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #107 : Lipiec 06, 2009, 09:17:53 »

Oliwio,dalie śliczne i imponująca kolekcja.
Wykoszone podwórko robi wrażenie. Też lubię taki zielony dywanik .

Pozdrawiam-Ina
oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #108 : Lipiec 09, 2009, 21:52:44 »

Rozkwitło w ostatnim czasie mnóstwo dalii i choć nie wszystkie zdążyłam sfotografować, to chociaż kilka z nich.

Dalia poniżej w kolorze soczystej czerwieni wręcz aksamitna, choć tego nie widać na zdjęciu.

Poniżej -największa z dalii jakąkolwiek kiedykolwiek widziałam.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 21:57:47 wysłane przez oliwia » Zapisane
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #109 : Lipiec 09, 2009, 23:01:47 »

Masz dużo różnorodnych i pięknych dalii  Smile

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #110 : Lipiec 09, 2009, 23:45:40 »

Oliwio dalie fantastyczne  Surprised Jakie barwy -ta wielka i czerwono-żółta to moje faworytki.  Very Happy

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
midutki
Aktywny
**

Toruń

« Odpowiedz #111 : Lipiec 10, 2009, 07:05:30 »

Piękne dalie, kojarzą mi się z dzieciństwem Smile.
oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #112 : Lipiec 14, 2009, 11:38:47 »

Ponieważ doszłam do wniosku, ze robienie kolejnych zdjęć kolejnym rozkwitającym daliom jest bez sensu, poniewaz one na zdjęciach wyglądają prawie tak samo, to na razie kilka zdjęć kwitnącej rabaty, która sama w sobie jest tak kolorowa i piękna, że-myślę, spodoba Wam się bardziej niż zdjęcia pojedynczych kwiatów.

I zdjęcie całej rabaty przed stodołą.

I dalie w ogrodzie

I mimo wszystko kilka zdjęć kwiatów tych najciekawszych. Ogromna żółta.

Dwa różne kwiaty z tego samego krzaka

I mój ulubiony kolor

I jeszcze jedna malutka pomponówka.

awarta
Aktywny
**

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b

« Odpowiedz #113 : Lipiec 14, 2009, 11:55:24 »

Rabatka przed stodołą niesamowicie piękna. Pomponówka wygląda jak malowana.
Pierwszy raz widzę taką ilość i różnorodność w jednym miejscu.
Szkoda tylko, że dalie nie pachną. 

małgosia w
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #114 : Lipiec 14, 2009, 11:57:41 »

Masz rację, przyjemnie się ogląda łany dalii Smile.
Pięknie się komponują z koprem.

Co uprawiasz w szklarni ?

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
bakcylla
Aktywny
**

Zachodniopomorskie - strefa 7a

« Odpowiedz #115 : Lipiec 14, 2009, 12:01:26 »

Piękne dalie, mam tylko jedną z braku miejsca, nie mam ogrodu  Sad, więc choć u Ciebie oko nacieszę  Very Happy

oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #116 : Lipiec 14, 2009, 12:22:18 »

W szklarni pomidory ogórki papryka, a wczesną wiosną nowalijki.
Bakcylio, ja moje już kiedyś trzymałam w donicach.
Do wąchania mam róże-rzeczywiście zdecydowanie piękniej pachną, a poza tym dalie mam na odległość natomiast róże pod samym nosem. Wystarczy, ze wyjdę z domu i dookoła mam zapach róży. Tak się złożyło, ze mam niezwykle intensywnie  pachnącą, pnącą różę przy wejściu, której nazwy nie pamiętam-mam gdzieś zapisane, ale musiałabym poszukać, angielska ciemno-różowa.
I jeszcze coś co Oliwie lubią najbardziej

Drugie zdjęcie-poruszone, ale podoba mi się bardziej niż to wyraźne-sprawia wrażenie romantyczne, za mgiełką.Pierwszy bukiet złożony z bardzo dużych dalii, drugi z kulistych
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #117 : Lipiec 14, 2009, 14:46:01 »

Piękne bukiety. Sama daliowa rabata (od samego początku mnie tak intrygowała) to super pomysł i ją też pokazuj, ale robienie fotek pojedynczym daliom jest niezbędnie konieczne  Very Happy i oczywiście ma sens. Cool  Zobacz chociażby ostatnie zdjęcia! Very Happy  Jeśli tylko możesz to cykaj, mówię Ci. Very Happy

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
haw5
Aktywny
**

« Odpowiedz #118 : Lipiec 14, 2009, 14:51:05 »

Rany,Oliwia jakie Ty masz piękne dalie.
Moje nie wszystkie przeżyły zimowanie. Mad

Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/

Krystyna
oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #119 : Lipiec 14, 2009, 15:31:37 »

Krysiu, dwukrotnie już traciłam swoje kolekcje dalii i zawsze ogromnie mnie to przeżywałam, bo i za pierwszym razem i za drugim traciłam odmiany dalii, których już nigdy potem nie udało mi się ani zdobyć, ani nawet zobaczyć.
Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: