Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 05:22:46
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogródek Oliwii  (Przeczytany 7685 razy)
oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« : Luty 27, 2009, 20:25:27 »

To może w końcu i ja pokażę co mam. Najpiękniej ogródek wygląda wiosną z soczystą zielenią, Im dalej w lato tym gorzej. Niestety jest tego zbyt dużo, żeby dać radę wszystko podlać więc pochwalę się moim wiosennym ogrodem.

amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2009, 20:31:41 »

Ach...  Rolling Eyes powspominać wiosenną porę... Rozmarzyłam się widząc zieleń Twojego ogrodu.  Very Happy

ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2009, 20:34:18 »

śliczny ogródek...a w nim najpiękniejszy biało-różowy różanecznik....

aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2009, 20:34:57 »

Pięknie Oliwio u Ciebie Smile pierwsze zdjęcie jak z zaczarowanego ogrodu, pierwsze moje skojarzenie Smile Very Happy

Fiołki, hoye.
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2009, 20:36:31 »

Pięknie Oliwio u Ciebie Smile pierwsze zdjęcie jak z zaczarowanego ogrodu, pierwsze moje skojarzenie Smile Very Happy
Masz rację Anetko - to zaczarowany ogród

aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2009, 20:37:54 »

Ale bym posiedziała pod tym drzewkiem, świetna sprawa podczas upałów + zimna herbatka z cytryną  Rolling Eyes

Fiołki, hoye.
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2009, 20:41:47 »

Ja preferuję bardziej nasłonecznione miejsca  Smile
Podobają mi się te rośliny: różanecznik, serduszka,  liliowiec...  Rolling Eyes A dom - wspaniale porośnięty bluszczem.

Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #7 : Luty 27, 2009, 20:43:31 »

Piękny ogródek,śliczny rododendron Smile
Na pierwszym zdjęciu, wokół pni to kokorycz?  Confused

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2009, 20:47:20 »

To serduszka-najwdzięczniejsza roślinka jaką znam. Obsadzam nią wszystkie zacienione miejsca trochę wody i długo pozostaje właśnie taka zielona

Post dołączony: Luty 27, 2009, 20:48:37
Pierwsze podejście udane to jeszcze kilka zdjęć

Moje ulubione wilczomlecze złociste

I chyba jeszcze bardziej ukochane funkie

Post dołączony: Luty 27, 2009, 21:08:38
I kilka moich dalii-tych najpiękniejszych, które miałam i których część niestety mi poszła ubiegłej zimy.

Post dołączony: Luty 27, 2009, 21:13:09
Jak widać zakochana jestem w różowym kolorze i przede wszystkim te kolory wybieram jak mam wybór oczywiście.
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 21:13:33 wysłane przez oliwia » Zapisane
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2009, 21:16:33 »

Piękne  Very Happy A ta roślinka na pierwszym zdjęciu, rosnąca przy podpórce - jak się ona nazywa? Jest śliczna  Smile

oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #10 : Luty 28, 2009, 00:31:17 »

Oj, jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie z tego drugiego postu to żurawka.
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Luty 28, 2009, 07:27:57 »

Tajemniczy gąszcz... podejrzewam że wygląda równie czarownie nawet kiedy nic nie kwitnie! I beka... na deszcówkę? Smile

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #12 : Luty 28, 2009, 10:49:44 »

Jestem zachwycona Twoim ogrodem. Wszystko tak bujnie rośnie . Pierwsze zdjęcie też zwróciło moja uwagę. Lubię takie klimaty.  Very Happy

Pozdrawiam-Ina
agabos
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Luty 28, 2009, 13:12:02 »

Masz cudowny ogród,taki dziki,wiejski i jeszcze te budynki z czerwonej cegły.Wszystko to tworzy niesamowity nastrój,bardzo mi się podoba.
oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #14 : Luty 28, 2009, 14:56:57 »

Bo to jest ogródek wiejski. I ogromnie sie cieszę, że Wam się podoba, bo ja uważam , może dlatego, ze widzę ten ogród cały czas a nie tylko na zdjęciach, że ciągle mnóstwo jest w nim do zrobienia, zbyt dużo pustych miejsc i czuję wieczny niedosyt. A największym zaskoczeniem dla mnie było to,ze jest tyle pracy przy bluszczu-trzeba go ciągle ciąć i pilnować, bo inaczej rozrasta się w zastraszającym tempie, na ścianach zaś obwiesza i często pod ciężarem śniegu obsuwa w dół. Na dole domu pół biedy, ale jak wejść na górę, by ciąć kiedy dom ma 8 metrów wysokości
soleil2205
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Luty 28, 2009, 15:09:08 »

I ja się przyłączam do zachwytów   Smile Pięknie  Very Happy

ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #16 : Luty 28, 2009, 18:31:49 »

cudowne są Twoje dalie....lubie je z wyglądu...ale zapach po ścięciu mi sie zupełnie nie podoba Smile też lubię takie ogrody....zazdroszczę...gdybym taki miała nie było by mnie wiosna i latem i jeszce jesienią w domu.....

oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #17 : Marzec 01, 2009, 23:06:57 »

Oj, a ja marzę o małym ogródku w którym zawsze byłby wszystko zrobione-wypielone, podlane, posadzone- a ja mogłabym sobie poleżeć na leżaczku z książką w ręku. A tak cały czas pielę i podlewam i zawsze jeszcze jest coś do zrobienia, zawsze z pracami do tyłu- a tu już schnie z braku wody a to zarasta zielskiem. Nigdy się nie wyrabiam, a pod koniec sezonu zaczynam marzyć o zimie.
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #18 : Marzec 02, 2009, 08:06:24 »

I tak jest pięknie! Nie o to chodzi żeby zrobić, umyć ręce, usiąść i odpoczywać tylko wciąż tworzyć... Smile Natura zawsze jest o krok przed nami - ciągle coś ewoluuje, i to ona wyznacza nam tempo prac. Z tego co piszesz zmęczenie materiału  Wink przychodzi w odpowiednim czasie, czyli pod koniec sezonu... Potem zima, odpoczynek. Ale teraz, znając ogrom prac, marzysz o wiośnie prawda?  Very Happy
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2009, 11:47:35 wysłane przez PEla » Zapisane

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #19 : Marzec 02, 2009, 08:21:37 »

Ja już mam rozplanowane kolejne nasadzenie, kolejne prace itd itd. Wiesz, chyba masz rację, bo już sie doczekać nie mogę kiedy ruszę do boju.
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #20 : Marzec 03, 2009, 07:49:27 »

Bardzo ładny ogródek, taki naturalny...wiejski. Już sobie wyobrażam jak będzie wyglądał tego roku. Na pewno jeszcze piękniej, kiedy porobisz nowe nasadzenia...Ja także wyczekuję z niecierpliwością, kiedy już będzie można wystartować z pracami. Very Happy Very Happy

Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #21 : Marzec 03, 2009, 17:04:18 »

Twój ogród jest czarowny i nastrojowy Oliwko! Very Happy Stworzyłaś sobie piękne miejsce na Ziemi, szczerze gratuluję  Cool Smile

Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #22 : Marzec 03, 2009, 18:01:44 »

Oliwio - masz tyle pięknych odmian dalii, czy to są wszystkie, które masz, czy też trzymasz jeszcze jakieś w zanadrzu?

kurczaczek
Nowicjusz
*

świętokrzyskie,strefa 6b

« Odpowiedz #23 : Marzec 03, 2009, 21:09:05 »

Oliwio,piękny ogród.Wspaniałe wilczomlecze.

oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #24 : Marzec 04, 2009, 12:14:24 »

Miałam około 50 odmian ale po poprzedniej zimie(trzymałam bulwy w bardzo niskiej piwnicy, którą mi zupełnie zalało i nie było możliwości wyciągnięcia ich-trzeba by było nurkować) większość mi wygniła. Zostało około 15 odmian. Ale mam już zamówionych około 200 odmian, które niedługo powinny przyjść więc jak zakwitną będę miała co pokazać.

Post dołączony: Marzec 04, 2009, 12:20:07
A wilczomlecze porosły mi tak gigantyczne, ze byłam zaskoczona, ze w ogóle mogą wyrosnąć do takiego rozmiaru.
A właśnie dziś mamy piękny dzień i chyba zaraz wyjdę do ogródka i chociaż pozabezpieczam róże których mam tez około 50 odmian-nawet nie liczyłam. Tylko, ze nigdy ich nie fotografowałam, one po prostu sobie były i już. Najbardziej lubię angielskie, mam ich nieco i chocaż na początku jak zaczynałam je sadzić kontaktowałam się z prof. Żyłą który usiłował mi za wszelka cene wybić z głowy sadzenie róż angielskich, to postawiłam na swoje i nie żałuję. Mimo że nie są w Anglii kwitną i trzymają się zdrowo już od niemal 8 lat
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 12:20:07 wysłane przez oliwia » Zapisane
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #25 : Marzec 06, 2009, 21:26:04 »

Dopiero dziś tutaj trafiłam, bardzo nastrojowe zdjęcia.
salatka
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Marzec 07, 2009, 06:22:19 »

Piękny ogród   Very Happy
zazdroszcze Ci bo mieszkam w bloku i tęsknię do takich klimatów
oby do wiosny  Very Happy

Pozdrawiam Monia

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10974.0.html   moje fiołeczki Smile
kurczaczek
Nowicjusz
*

świętokrzyskie,strefa 6b

« Odpowiedz #27 : Marzec 09, 2009, 20:20:06 »

Oliwio,a czy wilczomlecze ci się rozsiewają?Bo jeśli tak,to może się wymienisz za w.mirtowatego. Embarassed Smile

oliwia
Aktywny
**

Wielkopolska

« Odpowiedz #28 : Marzec 15, 2009, 10:19:02 »

Nie rozsiewają się, ale nie ma większego problemu z ich rozmnażaniem, wystarczy tylko wykopać z boku krzaczka parę pędów bocznych i jeśli tylko znajdę wystarczająco silnego faceta, który da radę sobie z tymi krzakami to mogę Ci przesłać. Tylko niech się troszkę ociepli na dworze.
Percia
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Marzec 15, 2009, 10:30:05 »

Oliwio u ciebie  w ogrodzie jest przepięknie, tak bajkowo. Aż chciało by się tam być u ciebie. Też chciałabym mieć taki ogród Smile
Strony: 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: