Monia123
Aktywny

|
 |
« : Luty 27, 2009, 00:20:00 » |
|
Oto zabiera się do ponownego kwitnienia moja h. megalaster  Oto roślina "z lotu ptaka"   Sadzonkę kupiłam za pośrednictwem jednej zaprzyjaźnionej forumowiczki  Dzielnie zniosła przenosiny do zimowego ogrodu - miała więcej pąków, ale uchowały się tylko trzy, dobre i to 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2009, 00:32:17 » |
|
Czy ona ma tak duże kwiaty.Porównuję z wielkością motylka do przypinania pędów. Piekna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2009, 00:41:18 » |
|
Tak, motylek jest standardowej wielkości  Ta hoja ma największe kwiaty ze wszystkich hoi, które posiadam (no, może z tych, które kwitły, bo mam jeszcze imperialis, ale b. źle zniosła przeprowadzkę do ogrodu zimowego i nie wiem czy ją uratuję  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2009, 07:31:00 » |
|
Mega... to ucztę nam robisz Moniu, pokazując taaaakie kwiatki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2009, 11:24:26 » |
|
Piękna  . Jak Ty to robisz, że hoje z taką łatwością u Ciebie kwitną  ? Długo ją masz?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2009, 17:51:28 » |
|
Piękne ma liście - jak wyrzeźbione  Monia coś czuję, że u Ciebie w tym ogrodzie zimowym jest jak w raju dla miłośników hoi  Już widzę siebie jak stoję z rozdziawioną buzią i nie wiem co powiedzieć. I za żadne skarby nie daję się stamtąd wyciągnąć 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2009, 19:04:01 » |
|
Moniu, rety, jaka piękność  . Koniecznie pokaż jak kwiatki się rozwiną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2009, 19:53:36 » |
|
Jak to dobrze, Moniu, że po przerwie wróciłaś. Ze swoimi hojami będziesz nam mogła regularnie dostarczać tematów i okazów do podziwiania  Cenne jest to, że mamy tu u Ciebie "na żywo" te śliczności, które większość z nas "wyklikała" na stronach poświęconych hojom. Z przyjemnością sobie na nie patrzę i... czekam na kolejne.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 27, 2009, 20:04:02 » |
|
Moniu, ja widzę, że u Ciebie bogactwo kwitnących hoi.  Dla mnie to raczej egzotyczny widok, więc będę często eksploatować Twoje posty - kopalnie śliczności. 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 27, 2009, 20:34:08 » |
|
Jakie cudne liście, a jeszcze kwiaty piękne że ho ho . Gratuluje i proszę Cię zdradź skąd Ty bierzesz te okazy? czy hodujesz je od szczepek ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 27, 2009, 22:19:05 » |
|
Monia, ale robisz ucztę dla naszych oczu  Kwiatostan będzie imponujący jak rozkwitnie 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 27, 2009, 23:57:39 » |
|
Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa i komplementy pod adresem moich podopiecznych  Odpowiem na pytania: 1. Tę hoję mam (o ile dobrze pamiętam) od jesieni 2007 - nie rośnie szybko  2. Kupiłam ją jako niewielką ale już ukorzenioną sadzonkę za pośrednictwem (chyba mogę wydać  )... Probety  , a skąd Beatka ją wytrzasnęła to jeden Pan Bóg wie (ma jakiegoś tajemniczego Shirleya, może od niego...  ) 3. Ta moja hoja już kwitła, ale kwiaty nie pachniały - wszystko rekompensował widok kwiatostanu  4. Postaram się "cyknąć" parę fotek z ogrodu zimowego, choć od kilku dni panuje w nim totalny rozgardiasz, bo z mamą robimy "Wielkie Przesadzanie", przy którym towarzyszą nam wszystkie futrzaki (dziś mój kocurek ukochany wykorzystał chwilę, że mama na moment wyszła z ogrodu i... zrobił sioosioo do przygotowanej w miednicy ziemi  ) 5. Obiecuję na 100% zamieścić zdjęcia tej kwitnącej hoi (o ile rozwinie pąki  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 04, 2009, 15:23:08 » |
|
Śliczna jest  taka inna  Chyba znowu jestem chora  Może ktoś będzie w posiadaniu kawałeczka na wymianę  Polecam się serdecznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 28, 2009, 09:30:19 » |
|
Moniczko jak tam Twoja cudna hojka  . Mam pytanie odnośnie uprawy  o podlewanie i zamiłowanie do światła .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 04, 2009, 22:20:00 » |
|
Moja cudna hojka postanowiła porzucić prezentowane powyżej trzy pąki  . Później jednak pożałowała swego czynu, wzięła się w garść i popełniła nowy kwiatostan. Jak rozwijał się przedwczoraj pokazuje zdjęcie poniżej (... a jaki mam, mówiąc delikatnie młyn w chałupie dowodzi fakt, że nie zrobiłam jeszcze zdjęcia rozwiniętych pąków  . Tak, ja wiem, że to niewybaczalne  ). Odpowiadając na pytanie 23Margo: hoja stoi w ogrodzie zimowym, gdzie trochę liźnie ją słoneczko południowe, ale ma więcej półcienia. Podlewam, jak ziemia przeschnie, teraz, jak kwitnie i jest słonecznie to nawet codziennie, ale niedużo.    P.S. Ubiegając ewentualne zapytania o szczepki, pragnę zawiadomić, że niestety, nie mam możliwości podzielenia tej rośliny...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 04, 2009, 22:51:44 » |
|
Jest śliczna, prześliczna, przeprześliczna, przeprzeprze...  (Tfu, tfu, na psa urok!) 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 05, 2009, 06:07:17 » |
|
Niesamowite te kwiaty  . Wyglądają trochę tak, jakby były wycięte ze skóry  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 05, 2009, 07:46:25 » |
|
Monia ,masz przepiękny okaz,no i reke tez dobra bo nie każdemu dane jest patrzec na kwiaty nawet carnosy a co dopiero ... gratuluje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 05, 2009, 08:04:09 » |
|
Och jakie kwiaty  wyglądają jakby były polakierowane. Jak pachną ?
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 05, 2009, 09:23:49 » |
|
Ta megalaster trzeba przyznać na prawdę urodziwa. Mam jej kuzynkę, w ciężkim stanie ale może się odratuje.
Axlowa, nie przejmuj się za wczasu, może będzie w lepszym stanie twoja. Wszystko zależy od wielu czynników m.in. przewozu, przelotu, temperatury w tamtym kraju, u nas. Ja 2 razy zamawiałem w tym raz z US i po prostu więcej dorosłych roślin pewnie nie będę zamawiał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 05, 2009, 09:43:30 » |
|
Ta megalaster trzeba przyznać na prawdę urodziwa. Mam jej kuzynkę, w ciężkim stanie ale może się odratuje.
Axlowa, nie przejmuj się za wczasu, może będzie w lepszym stanie twoja. Wszystko zależy od wielu czynników m.in. przewozu, przelotu, temperatury w tamtym kraju, u nas. Ja 2 razy zamawiałem w tym raz z US i po prostu więcej dorosłych roślin pewnie nie będę zamawiał.
Przemo, a co to za kuzynka tak źle zniosła podróż ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 05, 2009, 10:49:05 » |
|
Ona jeszcze i tak nie w najgorszym, tzn te listki co zostały to zielony kolor mają. Onychoides się zwie i niesamowicie mi się podoba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 05, 2009, 11:05:04 » |
|
Ona jeszcze i tak nie w najgorszym, tzn te listki co zostały to zielony kolor mają. Onychoides się zwie i niesamowicie mi się podoba.
Przemku gdzie ją upolowałeś  ja szukam wszędzie , ale nigdzie na nią trafić nie mogę  ani tu , ani tam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 05, 2009, 12:14:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 06, 2009, 07:19:35 » |
|
Moniczko są cudne  . Dziękuję za opis , już sobie koduję , że ta piękność lubi bardziej wilgotno 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 06, 2009, 20:50:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 06, 2009, 20:54:31 » |
|
Baardzo mi się podoba  Powiesiłabym ją chyba u sufitu, żeby od dołu oglądać kwiaty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|