Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 22:16:22
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje ogrodowe zakątki-Iwo  (Przeczytany 7813 razy)
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #90 : Maj 08, 2009, 22:08:44 »

Gipsówki przeżyły i siedzą cichutko w ziemi.Powinny niedługo wyglądać bo posadziłam je dopiero niedawno.Stay sobie w chłodnym miejscu więc z kłączami nic się nie stało.Czekam teraz aż wzejdą.

A teraz zdjęcie skalniaczka -donicy podpatrzone na FF.

oraz jej zawartość.   

« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 17:40:47 wysłane przez iwona55 » Zapisane

Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #91 : Maj 08, 2009, 22:27:30 »

Skalniak piękny, rewelacyjna kompozycja Very Happy!
A z gipsówek się cieszę

Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #92 : Maj 08, 2009, 22:53:25 »

Dziękuję za pochwały,cała się rumienię Smile.Przygotowuję jeszcze dwie następne donice,ale to już w póżniejszym czasie.

Post dołączony: [time]Sat May  9 19:04:23 2009[/time]
A to ciekawa zimozielona roślinka.Nigdy nie doczekałam się jeszcze kwiatostanów,które są ozdobą rośliny w zimie.Ale rośnie w bardzo suchym miejscu i to mogło być przyczyną gubienia nasion.W tym roku po raz pierwszy ma podłączone zraszanie,zobaczymy czy da to jakiś efekt.   

a to kwiat w pąku długości ok.40cm 

a tu już rozwinięty 

« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 19:06:27 wysłane przez iwona55 » Zapisane

kurczaczek
Nowicjusz
*

świętokrzyskie,strefa 6b

« Odpowiedz #93 : Maj 09, 2009, 20:58:20 »

Iwonko,to chyba są obrazki plamiste.Bardzo ładnie ci rosną i kwitną. Cool

inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #94 : Maj 10, 2009, 10:04:23 »

Doniczkowy skalniak bardzo ładnie wygląda. Sama donica jest już ozdobą.Trafiłaś na dość dużą i ładnie zrobioną. Te które są w handlu z serii "Made in China" nie są tak duże ,nie mówiąc o ich wątpliwej urodzie.  Wink

Pozdrawiam-Ina
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #95 : Maj 10, 2009, 11:10:28 »

Sama donica jest już ozdobą.Trafiłaś na dość dużą i ładnie zrobioną. Te które są w handlu z serii "Made in China" nie są tak duże ,nie mówiąc o ich wątpliwej urodzie.  Wink
Ta na zdjęciu jest plastikowa,lekka łatwo się ją czyści.
Na kolejną donicę też się nacięłam.Kupiłam na all glinianą ,na wierzchu dekoracyjnie wykończona chropowatą powierzchnią w której trzyma się brud ,kurz i cały czas ma wygląd zabrudzonej.Do tego ciągnie wodę jak gąbka.Pierwszy jesienny przymrozek i zacznie się sypać a po zimie zostanie darść gruzu.

inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #96 : Maj 10, 2009, 11:45:21 »

Jeszcze raz przyjrzałam sie Twojej donicy. Naprawdę nie wygląda na plastikową. Jest bardzo ładna a z tymi ceramicznymi ,to różnie bywa. Zależy jak solidnie są zrobione. Moja jedna w tym roku też się sypie ,chociaż zimowała w piwnicy. Po tegorocznym sezonie będzie do wyrzucenia a jak ją kupowałam ,to była bardzo ładna.  Confused

Pozdrawiam-Ina
awarta
Aktywny
**

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b

« Odpowiedz #97 : Maj 10, 2009, 14:09:38 »

Donica super! Gdzie udało Ci się Iwonko dorwać taki egzemplarz? Ciekawa jestem też czy to drogie takie cudo. Skalniaczki pięknie w niej wyglądają. Przerabiałam już temat z glinianymi donicami  Mad. Sypały się mimo zimowania w garażu. Nigdzie nie widziałam takiej oryginalnej "plastyczanej".
Zawsze mnie czymś zaskoczysz, lubię zaglądać do Ciebie.  Smile

Mania
Aktywny
**

Zamojszczyzna - strefa 6a

« Odpowiedz #98 : Maj 10, 2009, 16:55:30 »

Iwonko, czy tam gdzie kupowałaś swoja piękną donicę, były takie dzbany. Poszukuję takiego dużego dzbana i właśnie z tworzywa, który imituje ceramikę.

iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #99 : Maj 10, 2009, 17:04:44 »

Ja kupowałam na allegro ,dzbanów z tworzywa nie widziałam,były ale z gliny.

Oglądałam przed chwilką  Twoją sundavillę.Moja jest tegoroczna,zobaczymy czy przezimuje.Czy dipladenia wielokwiatowa jest  biała czy może masz różową?
Posadziłam je razem w jednej donicy.Zobaczymy latem czy będzie razem dobrze.Dipladenia
jest troszkę wybujała ale mam nadzieję że w słoneczku dojdzie do siebie.
Oto one razem   

Post dołączony: Maj 10, 2009, 17:14:49
I jeszcze jedno 
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2009, 17:14:49 wysłane przez iwona55 » Zapisane

sprekelia
Aktywny
**

Dziękuję za przyjaźń i odruch miłości :)

« Odpowiedz #100 : Maj 10, 2009, 17:46:55 »

witaj -
Super sprawa ten skalniaczek doniczkowy - już kiedyś coś podobnego widziałam super ...

dzięki za odwiedzinki i zapraszam ponownie Smile

POZDRAWIAM GRĄCO I DZIAŁKOWO oraz zapraszam do mnie Smile
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,11455.msg299515.html#msg299515
Mania
Aktywny
**

« Odpowiedz #101 : Maj 10, 2009, 18:13:29 »

Dipladenia wielokwiatowa kupiona była jako biała i nie wiem, czy to pod wpływem południowego słońca, ale w zeszłym roku była leciutko różowa. Obecne pęki wyglądają na białe. Jaki będzie kwiat - zobaczymy.

zenia
Gaduła

« Odpowiedz #102 : Maj 11, 2009, 07:13:54 »

Witaj Iwonko. Donica oczywiście bardzo ładna, a i kwiatki w niej posadzone fajnie wyglądają. Widzę nową sundaville. Mnie udało się przezimować. Na pewno i tobie się uda. Smile

iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #103 : Czerwiec 02, 2009, 14:35:00 »

A to mieszkaniec działeczki na huśtawce

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #104 : Czerwiec 02, 2009, 18:05:55 »

Iwonka , świetnie ci wyszedł na huśtawce  Smile Smile Smile ładnie wyglądają roślinki w takich donicach , dałaś mi do myślenia , mam sporo rozchodników , do powtykania  Smile
 Confused..ta zimo zielna roślinka....mam w ogrodzie taką samą , troszkę wychodzi....listki małe , a potem znika  i tak każdego roku , a w tym roku ją wydłubałam i przeniosłam gdzie indziej  , na razie ma jeszcze liście , ciężko jej u mnie  Confused

iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #105 : Czerwiec 02, 2009, 20:18:46 »

Basiu ta zimozielona roślinka-obrazki alpejskie-po raz pierwszy będzie miała u mnie owoce.A przyczyna owocowania chyba jest prosta.Rośnie w bardzo nagrzanym i suchym miejscu.Zazwyczaj latem mogła mieć mało wody i nie wiązała owoców,które są ozdobą przez zimę.A w tym roku mąż zrobił nawadnianie .I efekt jest po miesiącu.

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #106 : Czerwiec 03, 2009, 06:41:51 »

No faktycznie , to ja ją....zasuszałam  Smile Smile , nie podlewałam , bo nie wiedziałam , też była na patelni , tylko się dziwiłam , nie zdążyła wyjść i już żółknie   Smile Smile Smile....dobre co  Smile Smile
W nowym miejscu , nie jest na patelni , taki półcień , ale wilgotno tam  Confused  zobaczymy , co będzie  Very Happy

iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #107 : Czerwiec 03, 2009, 11:06:37 »

Przez dwa tygodnie nie mogłam wstawiać zdjęc .Teraż nadrabiam zaległości.W pierwszej kolejce moje

kwitnące bzy.

Post dołączony: Czerwiec 03, 2009, 11:13:08
A to kwiaty kokornaka 

Kwitnący klematis odmiana wczesna 

i złotokap

A tego cudaka nie brakuje chyba  nigdzie 

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 11:13:12 wysłane przez iwona55 » Zapisane

inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #108 : Czerwiec 03, 2009, 12:03:00 »

Piękna zdjęcia lilaków,szczególnie tego z białą obwódką.  Very Happy Szkoda ,że w tym roku już pozostało po nich tylko wspomnienie.  Smile Teraz czas na inne kwiaty,np. na takie cudne powojniki ,jak Twój  Very Happy

Pozdrawiam-Ina
Mania
Aktywny
**

« Odpowiedz #109 : Czerwiec 03, 2009, 12:54:45 »

Niesamowite kwiaty kokornaka. Na jakim stanowisku rośnie on u Ciebie (słoneczne, cieniste)? Dobrze znosi zimy, czy przymarza?

iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #110 : Czerwiec 03, 2009, 13:00:06 »

Maniu rośnie przy ogrodzeniu,więc słońce go praży cały dzień -oczywiście jeżeli grzeje.Wiatr go przedmuchuje ze wszystkich stron,ma raczej sucho bo tam gdzie rośnie podlewanie nie sięga.Zimy znosi bardzo dobrze,jedynie wiosenne przymrozki uszkadzają mu listki,ale następne rosną i wszystko zakrywają.

Mania
Aktywny
**

« Odpowiedz #111 : Czerwiec 03, 2009, 13:14:03 »

Dzięki za odpowiedź. A ja się naczytałam, że jest bardzo wrażliwy i zastanawiałam się nad jego nabyciem. Czy prawdą jest, że przyrasta rocznie 1 - 2 m?

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #112 : Czerwiec 03, 2009, 13:20:08 »

Iwuś , to ja opowiem o swoim kokornaku ....nie znosi nasłonecznienia  i miejsc zacisznych , liście prędko  dostają suchych plam....i atakuje przędziorek , ja swojego 4 razy już przesadzałam  Smile Smile aż dziwie się , że wytrzymał ,teraz wsadziłam , z tyłu działki , co jest cały czas cień {tak powinno być} gleba wilgotna  Cool....odżył  Very Happy a byłam pewna , że to nasze pożegnanie , na zimę zaleca się ściółkowanie , ja nigdy nie ściółkowałam go  Cool Smile

iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #113 : Czerwiec 03, 2009, 13:34:53 »

Nie jestem aż tak zorientowana w kokornakach ,ale może sa różne odmiany.Widziałam na zdjęciach pnącza o dużych kwiatach,może mój krzak jest jakąś odmianą dziką a tym samym mniej wymagającą.Bo kwiaty ma mizerne,wielkość ich nie przekracza 5-6 cm.Są słabo widoczne na roślinie,chowają się wśród liści.Ale w zamian za mizerny wyglad rośnie bez większych problemów .Mam go z 6-7 lat.Wielkości przyrostów rocznych nie znam.Pędy okręcają się wokół siebie tworząc gąszcz na siatce.

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #114 : Czerwiec 03, 2009, 13:43:09 »

Tak to jest to , kokornak wielkolistny , mój taki sam , są jeszcze dwie odmiany , owłosiony i powojnikowy.
Ja też dopiero teraz to wiem , od kiedy siedzę w internecie  Smile Smile
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 13:44:56 wysłane przez BASIA TEL » Zapisane

Strony: « 1 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: