Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 21:54:28
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za roślina (z dziwadeł)?  (Przeczytany 16272 razy)
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #30 : Sierpień 31, 2006, 15:43:31 »

Ta scieżka ma  ok.50 cm szerokości więc one zajmują jej,jak widać trochę więcej niż połowę.Są bardzo duże.Z jednej strony jest podmurówka płotu a z drugiej rosną cisy,które właśnie mąż przycinał.Tylko dlatego grzyby zostały odkryte,bo to miejsce nieuczęszczane i niewidoczne dla niewtajemniczonych.Załączę  jeszcze zdjęcie mojej córki  z najmniejszym grzybeczkiem w ręku,bo tylko taki pozwoliłam jej zerwać Wink

KaRo
Bella
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #31 : Wrzesień 05, 2006, 23:56:04 »

hmm to mi wyglada na Fagus sylvatica odm. purpurea pendula To po prostu hodowlana, czerwona odmiana buka zwyczjanego z galazkami opadajacymi w dol
gienku
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #32 : Październik 18, 2006, 16:08:52 »

czy ktoś wie jaka to roślina?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/69dee21053a613bc.html
Zoe
Gość
« Odpowiedz #33 : Październik 18, 2006, 16:19:24 »

U góry strony jest pozycja szukaj.Kliknij na nią i w pierwszej rubryce wpisz nazwę szczawik a wyszukiwarka wyrzuci ci wszystkie posty na temat twojej rośliny.
m_a_rek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #34 : Grudzień 07, 2006, 07:39:59 »

Na chwilę obecną nie posiadam zdjecia, ale postaram się opisać. Kwiat jest cały zielony i posiada tylko liście, które sa charakterystyczne bo na ich krawędziach jest szereg drobnych jakby potrójnych listków (bardzo małych) które to opadają na ziemie. Roślina jest w doniczce. Jeśli będzie trzeba to postaram sie o zdjecie.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #35 : Grudzień 07, 2006, 09:59:20 »

Marku zjawisko tzw żyworództwa posiada kilka gatunków, dlatego dobrze by było umieścić zdjęcie.
bascha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #36 : Grudzień 15, 2006, 16:22:53 »

dosc ciekawe i orgonalne drzewko. mi sie nawet podoba. Smile

serdecznie pozdrawiam bascha
m_a_rek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #37 : Grudzień 23, 2006, 16:03:26 »

Mam zdjęcia może teraz ktoś będzie wiedział.
yaro2003
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Grudzień 24, 2006, 21:00:12 »

Witam swego czasu kupilem roślinke w jakimś markecie. W opisie pisało "Roślina w orzechu" więc za dużo się nie dowiedziałem. Mam do państwa prośbę o rozpoznanie rośliny oraz sposób opieki. Zdjęcie zamieściłem na fotosik tutaj:

Dzięki
yaro2003
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Grudzień 25, 2006, 12:49:55 »

Zapomniałem powiedzieć, że ten orzech to pic. Poprosty tak położony aby było ładnie.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #40 : Grudzień 25, 2006, 15:32:34 »

Jest to dracena. Najprawdopodobniej Dracena sanderina.

Na razie postaw ją blisko okna. Ziemia stale lekko wilgotna. Podlewanie jak wierzchnia warstwa przeschnie. Dokarmianie raz w tygodniu 1/4 dawki płynnego nawozu do roślin zielonych. I powinna rosnąć bez problemu.
yaro2003
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #41 : Grudzień 25, 2006, 22:00:56 »

Nie sądze aby to była dracena sanderina. Ztego co widziałem na każdym zdjęciu ta roślina wyrasta z łodygi bambusa. U mnie takiej łodygi nie ma. Poprostu wyrasta z ziemi. A więc co to ? Może to inna odmiana Draceny?

Zoe dziękuje za dpowiedz.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #42 : Grudzień 26, 2006, 10:54:08 »

Ty masz na myśli Lucy Bambo. A ja mówię o normalnej dracenie.

Można ją poprowadzić tak

Ale można tak  
m_a_rek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #43 : Grudzień 27, 2006, 06:54:06 »

Dzięki za odpowiedz. No gratuluje spostrzegawczości Smile.
Pozdrawiam
yaro2003
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Grudzień 27, 2006, 07:57:21 »

foxtrot, trzeba pielęgnować co się ma Smile U mnie stoi nie w pełnym słońcu, ale też nie w ciemnym. Mam ją jakieś 3 miesiące. I jak narazie dobrze się trzyma. Podlewam umiarkowanie, raczej ma sucho (bo zapominam) Smile pozdrawiam.
trew
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #45 : Luty 01, 2007, 11:57:07 »

Ludzie, poratujcie niewykształconego. Co to jest za kwiatek? Na zdjęciu widać młodą roślinkę i starszą.

Charakterystyczne jest to, że jej małe 2-3 milimetrowe ciemne nasionka wystrzeliwane są z tej roślinki na niezłe całkiem odległości.

Ale jak to się nazywa?
Hala
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #46 : Luty 12, 2007, 21:51:01 »

Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #47 : Luty 12, 2007, 21:57:53 »

Maranta?
Hala
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #48 : Luty 14, 2007, 13:55:05 »

co to jest..? Chyba trzykrotka... ale czy na pewno? Wysepiłam kilka odnóżek w sklepie odzieżowym od sprzedawczyni. Jakoś mi rośnie..chociaż jej okaz był niesamowicie imponujący.

asiazett
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #49 : Luty 15, 2007, 13:40:59 »

Witajcie,

mam w dmu dwa nowe nabytki - w obu przypadkach Panowie ze sklepu nie mogli mi za bardzo pomóc, bo w zasadzie nie dostali o nich informacji i nie były też podpisane Sad istnieje podejrzenie, że to jakieś kaktusowate...

Znacie takie wariaty? Jak się nimi zajmować?

Wariat nr 1.:

a tutaj to załapały się nawet dwa wariaty Razz

Wariat nr 2.:

Mam nadzieje, że uda się rozwiązać tą zagadkę ;P Czekam na sugestie i pozdrawiam Smile

asiazett
Zoe
Gość
« Odpowiedz #50 : Luty 15, 2007, 15:01:46 »

Halu to Zebrina pendula zwana u nas pasiatka. Czasami na nią też mówi się trzykrotka z uwagi na podobieństwo liści. Trzykrotki nie mają tego czerwonawego podbarwienia i ich łacińska nazwa to Tradescantia

Natomiast w pierwszym poście to nie maranta ale Calathea “Medaillon”

-------------------------------------------------------------------------------------

Asiu na pierwszym zdjęciu to najprawdopodobniej Rhipsalis. Jest wiele gatunków w tym rodzaju dośc znacznie się różniących ale ty sprawdź trzy gatunki R. capiloforma, R. cassutha i R. burchelli

Ten sercowaty wariat - nic konkretnego nie przychodzi mi do głowy. Może jak to się trochę rozrośnie to daj jescze raz na forum.

Propozycja - zmień to kokosowe podłoże na ziemię uniwersalną z piaskiem. Trudno to podłoże utrzymać w rozsądnej wilgotności i rośliny w domy padają albo z przesuszenia albo z przelania.
Hala
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #51 : Luty 15, 2007, 15:39:13 »

Dzięki Zoe. Jesteś niezastąpiona Smile.
asiazett
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #52 : Luty 15, 2007, 23:13:18 »

Cytat: "Hala"
Dzięki Zoe. Jesteś niezastąpiona Smile.

Potwierdzam Smile

asiazett
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #53 : Luty 16, 2007, 23:06:32 »

Ja też.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
hlavin
Aktywny
**

« Odpowiedz #54 : Luty 17, 2007, 12:00:06 »

Witaj Asia ten kwiatek w kształcie serca to hoja jest teraz na Allegro w sprzedaży
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #55 : Luty 17, 2007, 15:09:52 »

te :wariaty" też mam. Stoją u mnie ok 5 metrów od okna. Jak stały przy oknie to robią się bardzo blade. Nie sa wymagające, ziemię mają zwyczajną, podlewam je jak sobie przypomnę.
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #56 : Luty 17, 2007, 16:08:03 »

A mnie się spodobał ten pręgowany "wariat" Laughing

Pozdrawiam Lidka
Zoe
Gość
« Odpowiedz #57 : Luty 17, 2007, 17:08:47 »

Halvin a możesz podać nazwę tej sercowatej hoi.
asiazett
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #58 : Luty 17, 2007, 17:26:43 »

Pręgowany wariat to rzeczywiście WARIAT! - nawet można powiedzieć oszołam Razz Nazywa się Karol i jest superaśnym buldożkiem Smile

Ja poszperałam też trochę na allegro i znalazłam nie dość, że sercowatego listka (Sprzedający pisze o nim: HOYA LUCKY HEART- WOSKOWNIKA). Nie wiem czy można podawać link do aukcji (kryptoreklama), ale wpisując w wyszukiwarce allegro słowo HOYA i zaznaczając kategorię Dom i ogród wyświetla się tylko 6 aukcji z czego 3 to te właśnie, o których mówimy Wink Ale ja ma wątpliowści czy to w ogóle może należeć do hoi? Gdzieś jeszcze znalazłam na niego nazwę Hoya Kerrii, ale informacji o konkretnej uprawie tej rośliny nie mogę nigdzie posiąść Sad

Co do tego włochatego storzenia z pierwszych zdjęć (nie psa) to też znalazłam na allegro roślinkę, która wprawdzie jest dużo większa od mojej, ale zdaje mi się, że to ta sama...? W nazwie ma podane: rhipsalis bacciafera. Tylko tutaj też mam jedno ALE. Mi sprzedawca w castoramie powiedział, że to jest coś z kaktusowatych i nie należy go za dużo podlewać. Sama widziałam jak Pan z działu ogród podlewał kwiatki, a wszystkie tego gatunku pominął... A tutaj Sprzedający pisze, że wręcz przeciwnie roślina potrzebuje dużo wilgoci. Miałam kiedyś roślinkę, która wyglądała dość podbnie i należała do traw i rzeczywiście - uschła mi mimo, że codziennie ją spryskiwałam Sad No to co ja mam teraz zrobić?

Pozdrowionka... od Karola - miłośnika wszelkich przejawów przyrody oraz mojego wiernego pomocnika przy każdym podlewaniu i przesadzaniu kwiatków - także Smile

asiazett
Zoe
Gość
« Odpowiedz #59 : Luty 17, 2007, 17:45:23 »

Asiu Rhipsalis należy do sukulentów więc ten pan w Castoramie miał rację. Traktuje się go podobnie jak grubosza (drzewko szczęścia).

Co do pozostałych pytań to najpierw zerknę na to Allegro.
Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: