|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #121 : Lipiec 11, 2009, 22:16:32 » |
|
A mój listek Fantimy, od Jagody, padł  Oooooooooooooooo!  Bardzo wspóczuję! 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #122 : Lipiec 12, 2009, 09:34:40 » |
|
Irenko ten ostatni falek jest przecudny  . A fiłeczek od Jadody  ...choć ja nie zafiołkowana bardzo mi się podoba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #123 : Sierpień 11, 2009, 12:42:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #124 : Sierpień 11, 2009, 13:17:10 » |
|
Widzę, widze nie tylko ceropegię...ludisia nad nią taka duża i tak pięknie wybarwiona?? Nie pokazywałaś jej ?!
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #125 : Sierpień 11, 2009, 13:18:31 » |
|
he,he,he - nad ceropegią - maranta!  , też, nie da się ukryć, pięknie wybarwiona 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #126 : Sierpień 11, 2009, 13:23:50 » |
|
Taka? Racja, paseczki w inna stronę, ale ze mnie niedowidzący ciapek 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #127 : Sierpień 11, 2009, 13:28:18 » |
|
No, po bliższym przyjrzeniu się, stwierdzam, że za siostry mogłyby robić  A na zdjęciu maranta wychyla się nieznacznie i może oszukać! 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #128 : Sierpień 17, 2009, 23:42:00 » |
|
Zaokienne wczasy służą kaktusom. Deszczyk je podlewa (czasami ja muszę  ), wietrzyk owiewa, i kwitną  tak było o g. 19.30:  tak o g. 20.30  a tak w pełnym rozkwicie:  Mammilaria niestrudzenie kwitnie dalej i wcale nie zamierza przestać   Po raz pierwszy zakwitnie mi "czapka biskupia" (to moja, autorska nazwa  ), a mam ją już ho ho ho, z 15 lat!  Będę miała też potomstwo. Falkowe potomstwo  Kupiłam go, z przeceny, bez kwiatów. Niedługo bedzie dwa lata. Nie zakwitł ponownie, ale przyrasta. Ma sporo nowych liści. W ub. roku pokazało się coś malego u samego dołu. Nie byłam pewna co to, bo tylko jeden mały listek. W tym roku listków przybyło, a ponadto na początku maja na pędzie kwiatowym pokazały się dwa kolejne keiki. Teraz wyglądają tak:
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #129 : Sierpień 18, 2009, 08:37:00 » |
|
Irenko...wspaniałe wczasy zafundowałaś swoim kaktuskom. Widać to po kwitnieniu. Zasypały cię przepięknym kwieciem. Ja mam tylko dwa...jednemu także dogodziłam. Jest ze mną na działce. Niestety kłujak niewdzięczny....a może to z niekwitnących?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #130 : Sierpień 18, 2009, 12:00:09 » |
|
Irenko, gratuluję keiki  Ja kupiłam już kilka zdechlaków z przeceny, w nadziei, że może... Ale się nie udało 
|
|
|
|
|
|
Zafiołkowana i zahojowana storczykomaniaczka  pozdrawiam, Basia
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #131 : Sierpień 18, 2009, 14:48:47 » |
|
Świetnie kwitną twoje kaktusy Irenko  Przyjdę potem do Ciebie wirtualnie popatrzeć na "biskupią czapę" - astrophytum, bardzo ciekawi mnie co z niej wyrośnie, czy też wykwitnie raczej  . Mam nadzieję, że i ja się doczekam kiedyś kwitnień swoich 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #132 : Sierpień 18, 2009, 23:32:31 » |
|
Zeniu - ja też myślałam, że część kaktusów w warunkach domowych nie kwitnie, a tymczasem popatrz, jeden z nich pokazał pączki!  Twój pewnie też zakwitnie. Może potrzebuje troche czasu? Polu - cieszę się, że nazwałaś moją "biskupią czapkę".  Dziękuję!  Też jestem ciekawa, co z niej wykwitnie.  Poszukałam trochę o niej, i znalazłam, że jest trudna w uprawie - tym bardziej cieszę się z tych pączków. Zastanawiam się, czy już ją z tych zaokiennych wczasów zabrać, czy jeszcze tam zostawić - nie chciałabym, aby mi pączki zaschły czy w inny sposób zmarniały.  Post dołączony: Sierpień 18, 2009, 23:36:50 Basiu - ja się zastanawiam, czy z tego górnego coś będzie.  Dolny ma już jeden, prawie 15 cm korzonek, drugi ok. 3 cm, a górny nic!  Tymczasem żółknie pęd. Już jest żółty od góry do samego górnego malca. 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
Dinda
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #133 : Sierpień 23, 2009, 19:28:04 » |
|
Ale Ci kaktusiki przyszalały!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #134 : Sierpień 23, 2009, 20:25:44 » |
|
Piękne te kaktusowo-zaokienne kwitnienia! Widać rzeczywiście wczasy dobrze im służą! 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie Iwona
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #135 : Sierpień 23, 2009, 21:02:40 » |
|
Zrób zdjęcie czapki biskupa, ja mam ale nie kwitnie jeszcze ,ale u mnie dopiero rok,to sobie poczekam pewnie.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
iwona43
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #136 : Sierpień 23, 2009, 22:57:35 » |
|
15 lat czekałaś aż zakwitnie "czapka biskupia" ? Jaka Ty jesteś cierpliwa, jak dobrze ,że fiołki są tak wdzięczne i prędziutko kwitną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wwwiola
Aktywny

|