Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 22, 2012, 21:43:32
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mój busz cz.2  (Przeczytany 8622 razy)
Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #90 : Kwiecień 23, 2009, 21:57:09 »

Ależ piękności Irenko Very Happy Na widok P.N. zamarłam, jest szokująca! A co za hipek jest na drugim zdjęciu?

Na drugim zdjęciu jest ten sam co na pierwszym!  Laughing Inny kwiat na tym samym pędzie.
On w ogóle w tym roku taki zupełnie nietypowy! Zewnętrzne płatki ma większe, niż dotychczas, skutkiem czego miał większą średnicę, środek mniej pełny i jakby mniejszy. Kolor na tym drugim zdjęciu jest jakby może inny, ale to wina słońca Smile W ubiegłe lata wyglądał tak:

Wszystkim dziekuję za wizytę i cieszę się niezmiernie, że Wam się podoba.  Smile

pozdrawiam - Irena

Dinda
Aktywny
**

« Odpowiedz #91 : Kwiecień 26, 2009, 19:48:26 »

Mnie nie tylko się podoba.Ja Ci tych piękności zazdroszczę.
Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #92 : Maj 09, 2009, 22:12:00 »

No i ostatni w tym sezonie hipek:  Very Happy

ale nie ostatni kwitnacy u mnie kwiatek Smile

Zakwitł filokaktus. Kwiaty ma nie mniej piekne i okazałe niż hipki, a że kwitnie tylko jednym kwiatem zrobiłam mu całą sesję fotograficzną i teraz nie umiem wybrać - które zdjęcie piękniejsze, więc pokażę kilka!  Laughing

Rozrasta się kaladium:

pozdrawiam - Irena

soleil2205
Aktywny
**

« Odpowiedz #93 : Maj 10, 2009, 09:49:24 »

Kaladium cudeńko!  Very Happy Kaktusik ma piękne kwiaty - chyba się za takim rozejrzę  Smile

stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)

« Odpowiedz #94 : Maj 10, 2009, 12:13:39 »

Irenko, a mogła byś pokazać tego kwitnącego kaktusa w całości Confused  Very Happy Jestem bardzo ciekawa jak to to wygląda ogólnie  Smile

Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #95 : Maj 10, 2009, 21:20:48 »

Irenko, a mogła byś pokazać tego kwitnącego kaktusa w całości Confused  Very Happy Jestem bardzo ciekawa jak to to wygląda ogólnie  Smile

Oczywiście, że bym mogła! Smile Co prawda, to nie kaktus a sukulent, a do tego epifit, ale co tam Smile Jak się domyślam, oględnie mówiąc, zaintrygowała Cię użyta przezemnie nazwa.  Confused To stara, spolszczona nazwa phyllocactusa (lub epifilium).  Smile

Oto on. W całej okazałości Smile

pozdrawiam - Irena

Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #96 : Maj 10, 2009, 21:48:27 »

Imponujący jest Very Happy! A kaladium zachwyca kolorystyką Very Happy Masz naprawdę zniewalająco piękny rośliniec Smile

Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
Pollyana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #97 : Maj 10, 2009, 22:42:58 »

Witaj, widzę że jesteś pasjonatką hipków:), są prześliczne. Epiphyllum cudownie kwitnie:)
Dinda
Aktywny
**

« Odpowiedz #98 : Maj 12, 2009, 19:55:38 »

Epifilium przecudne!
kwiatkiOli
Aktywny
**

« Odpowiedz #99 : Maj 13, 2009, 17:04:43 »

Iren, ja nie mogę, ale u ciebie kwitnąco  Very Happy

Pozdrawiam  Very Happy

Wszystko mnie modyfikuje, ale nic nie zmienia.
Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #100 : Maj 13, 2009, 21:47:03 »

Och! Cieszę się, że Wam się podoba! Smile

Polanko - to są trzy kaladia w jednej misce! Trzy odmiany! Smile

Post dołączony: Maj 13, 2009, 22:28:58
            Mad  UFO ?????????  Confused
Takie coś mi się pojawiło!  Surprised  I rośnie!  Shocked

Rośnie jeszcze jedno, ale jakby jakieś bardziej normalne Smile

pozdrawiam - Irena

makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #101 : Maj 14, 2009, 17:07:52 »

Okno masz nocami otwarte to i ufo zaprosiłaś do doniczki...śliczne bo w kolorze a podobno ufoludki są zielone...może to dziecko i zzielenieje jak będzie starsze ?  Very Happy  Very Happy

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #102 : Maj 15, 2009, 23:58:10 »

Nataliaada! - mój scindapsus pictus pozdrawia Cię!  Smile
Popatrz jak się ładnie do Ciebie usmiecha  Very Happy

pozdrawiam - Irena

Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #103 : Maj 18, 2009, 21:04:21 »

Och! Cieszę się, że Wam się podoba! Smile

Polanko - to są trzy kaladia w jednej misce! Trzy odmiany! Smile
A, dziękuję Iren za doinformowanie mnie - laika kaladiowego przeokrutnego, sama bym nigdy na to nie wpadła Cool. Bardzo mi się podobają i chyba trzeba będzie coś (???) z tym zrobić Smile Mieli je chyba w PNOS-ie Cool
A śliczny scindapsus uśmiecha się nie wiedzieć czemu także i do mnie Wink Very Happy

Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
emma
Aktywny
**

« Odpowiedz #104 : Maj 18, 2009, 21:21:34 »

Irenko Smile, Twoje hipki powalające, kaladia interesujące, nie miałam nigdy tych roślin więc z zainteresowaniem popatrzę jak będą u Ciebie rosły, a scindapsus pictus mógłby i do mnie się uśmiechnąć Smile, bo bardzo mi się podobają jego marmurki.

Pozdrawiam.
Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #105 : Maj 18, 2009, 21:48:18 »

Scindapsus uśmiecha sie oczywiście do wszystkich, ale do Nataliady szczególnie, bo od niej przyjechał Smile

Jak już się rozrośnie, bo na razie zaledwie się ukorzenił, to będę o Was Polanko i Emmo, pamiętała Smile

Polanko, te kaladia kupowałam rok temu w PNOS-ie. Wcześniej poszukiwałam bulw, ale nigdy nigdzie ich nie spotkałam.  Smile Więcej, obsługa w sklepach ogrodniczych i działach ogrodniczych marketów, była ciężko zdumiona moimi pytaniami o nie. Były tylko wyrośnięte rośliny w kwiaciarniach. Pierwsze moje kaladium, zniszczone przez gołębie i drugie (w niebieskiej doniczce, pokazywane w wątku kaladium) - to właśnie rośliny z kwiaciarni. Moim zdaniem, to mało kłopotliwa roślina, a dodatkową zaletą jest spoczynek zimowy - podobnie jak hippeastrów. Zasuszoną roślinę wraz z doniczką odstawiamy na kilka miesięcy do kącika, a zimą na parapetach robi się więcej wolnego miejsca! Nie obiecuję, bo to nigdy nic nie wiadomo, ale, gdy po zimowej przerwie będę sadziła, i być może jakieś przybyszowe maleństwa się pokażą, to bedę o Was pamiętała Smile

pozdrawiam - Irena

kwiatkiOli
Aktywny
**

« Odpowiedz #106 : Maj 18, 2009, 22:07:35 »

Iren piękne to twoje "Ufo"  Shocked Very Happy Very Happy
Gratuluje scindapsusa  Very Happy mój niestety został zrabowany  Sad
Pozdrawiam  Very Happy

Wszystko mnie modyfikuje, ale nic nie zmienia.
Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #107 : Maj 19, 2009, 22:05:10 »

Iren, ale się uśmiałam Smile Ja się zachwycam i uśmiecham do Twoich kwiatów, ale nie po to, żeby szczepki wydębić Laughing Tak po prostu, bo takie piękne Very Happy. Niech Ci wszystko spokojnie i pięknie nadal wzrasta. I tak jestem Twoją dłużniczką, wdzięczną dłużniczką Very Happy

Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #108 : Maj 19, 2009, 22:59:24 »

.... I tak jestem Twoją dłużniczką, wdzięczną dłużniczką Very Happy
Iiiiiiiiiiiii, jaką tam dłużniczką!?!   Very Happy Miałam wyrzucić nadmiar  Confused Wolę wydać, niech rosną i cieszą innych!  Smile
Ja bardzo chętnie rozdaję kwiatki, szczególnie te w nadmiarze! Smile A zresztą popatrz na to z innej strony - dzisiaj mam i daję, jutro z jakiego powodu moje mi zmarnieją, więc mam do kogo się uśmiechnąć po nowe  Smile - Widzisz jaka jestem wyrachowana  Laughing

pozdrawiam - Irena

Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #109 : Maj 20, 2009, 20:56:29 »

Masz rację, wyrzucać nie wolno Smile zwłaszcza na forum, gdzie sępolie (jak ja) tylko czekają na znak, że komuś zbywa Smile A to dobra strategia, a nie żadne wyrachowanie. Godna naśladowania nota bene Cool Ja tak staram się w życiu, ale różnie to bywa. A powiedz mi, czy teraz to już za późno na kupowanie kaladium? Mam ochotę wpaść do PNOS-u...

Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #110 : Maj 20, 2009, 22:02:22 »

No cóż ... kupić zawsze można, ale one dość długo kiełkują.  Mad Nie wiem czy okres wegetacji nie będzie za krótki, bo w połowie sierpnia należy zacząć je zasuszać. Spróbować zawsze można! Gdybym teraz kupowała, to namoczyłabym bulwy aby szybciej wschodziły. Można też rozglądać się po kwiaciarniach za rosnącymi roślinami - niestety będą droższe.
A może popatrz tutaj   Confused : http://www.gady-gady.pl/index.php?page=dowiwarium - tak bardziej pod koniec strony, jako super nowość.  Niestety nie wiem, czy mają bulwy, czy już rosnące rośliny.  Confused Mnie korci tam kaladium nakrapiane! Może do nich napiszę i zapytam.   Confused Very Happy  Ale teraz wolałabym kupić roślinę rosnącą.

Post dołączony: Maj 20, 2009, 22:13:45
Wysłałam zapytanie do nich. Jak dostanę odpowiedź - powiadomię. Smile

pozdrawiam - Irena

Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #111 : Czerwiec 24, 2009, 20:32:38 »

Zakwitł mi nowy/stary falek  Smile Nowy, bo kwitnie po raz pierwszy, a stary, bo kupiłam go przeszło półtora roku temu. Przeceniony, z gołym pędem kwiatowym, który zresztą szybko zasechł. Kwiatki ma w prównaniu z innymi drobne, a liście ogrome! Ale kolor chyba raczej niezwykły i z niego bardzo się cieszę.  Very Happy

i w całej okazałości:

pozdrawiam - Irena

verre
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #112 : Czerwiec 24, 2009, 20:36:43 »

Super busz Smile Tylko pozazdrościć

Sokołów Podlaski Amarylis Anturium Palmy Rosiczki
doomino
Aktywny
**

« Odpowiedz #113 : Czerwiec 25, 2009, 10:53:03 »

Iren śliczny storczyk, uwielbiam takie kolorkii  Smile I fiołeczek śliczny, a hipki rewelacyjne . Jak coś w domu kwitnie to od razu przyjemniej   Smile Very Happy

Pozdrawiam Dominika
luki1993pies
Aktywny
**

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new

« Odpowiedz #114 : Czerwiec 25, 2009, 18:32:02 »

Piękny busz Very Happy Jest czego zasdrościć Very Happy

Wszystko co zielone i się rusza jest piękne;];]
Moje kwiatuchy:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new.html#new
Moje ogrodowe kwiaty Very Happy
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12549.new.html#new
Zapraszam i pozdrawiam Łukasz
soleil2205
Aktywny
**

« Odpowiedz #115 : Czerwiec 25, 2009, 19:04:25 »

Storczyk cudny! Ależ ma niesamowity kolor  Very Happy

iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #116 : Czerwiec 29, 2009, 10:49:13 »

Jeszcze nie spotkałam takiego koloru kwiatów.Cudne.

Mania
Aktywny
**

Zamojszczyzna - strefa 6a

« Odpowiedz #117 : Czerwiec 29, 2009, 12:02:06 »

A ja nie widziałam, takiego koloru liści u storczyka. Czy one są takie bordowe, czy fotka troszkę przekłamuje.  Confused

Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #118 : Czerwiec 29, 2009, 21:26:53 »

Iwono, - kolor kwiatów jest niezwykły. Po wielu próbach udało mi się oddać go prawie wiernie.

Maniu - liscie tego falka nie są czysto zielone, są jakby z lekka podbarwione. Tak jak to często bywa z młodymi liścmi, a jemu pozostało.   Smile Może nie aż tak, jak to wygląda na zdjęciu - robione było bez lampy, bo zmieniała mi kolor kwiatów, a na tym się koncentrowałam. Na zdjęciu są nieco ciemniejsze niż w naturze.

pozdrawiam - Irena

Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #119 : Lipiec 11, 2009, 22:07:56 »

Choć to już nie możliwe (miejsce!)  Very Happy , ale znowu mi coś przybyło Smile

Oto nowy falek - kupiony ze względu na zamknięte środkowe płatki, tworzące kulę i w miarę rozwijania kolejnych kwiatów tak mu zostało:

Dwa nowe fiołki. Pierwszy kupiony w OBI, o właśnie ten  Very Happy

i drugi, otrzymany od Jagody - to dopiero cudo  Very Happy !

Rozmnażają się też różne z listków, ale jeden z nich zadziwia mnie ogromnie.  Surprised To listek Fantimy, który otrzymałam od Jagody. Nie dość, że urósł mu ogonek, wypychając blaszkę liściową do góry, to zamiast wyprodukować młode, rośnie w falbankę  Very Happy :

i zbliżenia na falbankę:

pozdrawiam - Irena

Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: