Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #90 : Kwiecień 23, 2009, 21:57:09 » |
|
Ależ piękności Irenko  Na widok P.N. zamarłam, jest szokująca! A co za hipek jest na drugim zdjęciu? Na drugim zdjęciu jest ten sam co na pierwszym!  Inny kwiat na tym samym pędzie. On w ogóle w tym roku taki zupełnie nietypowy! Zewnętrzne płatki ma większe, niż dotychczas, skutkiem czego miał większą średnicę, środek mniej pełny i jakby mniejszy. Kolor na tym drugim zdjęciu jest jakby może inny, ale to wina słońca  W ubiegłe lata wyglądał tak:  Wszystkim dziekuję za wizytę i cieszę się niezmiernie, że Wam się podoba. 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
Dinda
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #91 : Kwiecień 26, 2009, 19:48:26 » |
|
Mnie nie tylko się podoba.Ja Ci tych piękności zazdroszczę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #92 : Maj 09, 2009, 22:12:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #93 : Maj 10, 2009, 09:49:24 » |
|
Kaladium cudeńko!  Kaktusik ma piękne kwiaty - chyba się za takim rozejrzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)
|
 |
« Odpowiedz #94 : Maj 10, 2009, 12:13:39 » |
|
Irenko, a mogła byś pokazać tego kwitnącego kaktusa w całości  Jestem bardzo ciekawa jak to to wygląda ogólnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #95 : Maj 10, 2009, 21:20:48 » |
|
Irenko, a mogła byś pokazać tego kwitnącego kaktusa w całości  Jestem bardzo ciekawa jak to to wygląda ogólnie  Oczywiście, że bym mogła!  Co prawda, to nie kaktus a sukulent, a do tego epifit, ale co tam  Jak się domyślam, oględnie mówiąc, zaintrygowała Cię użyta przezemnie nazwa.  To stara, spolszczona nazwa phyllocactusa (lub epifilium).  Oto on. W całej okazałości 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #96 : Maj 10, 2009, 21:48:27 » |
|
Imponujący jest  ! A kaladium zachwyca kolorystyką  Masz naprawdę zniewalająco piękny rośliniec 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
Pollyana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #97 : Maj 10, 2009, 22:42:58 » |
|
Witaj, widzę że jesteś pasjonatką hipków:), są prześliczne. Epiphyllum cudownie kwitnie:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dinda
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #98 : Maj 12, 2009, 19:55:38 » |
|
Epifilium przecudne!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kwiatkiOli
|
 |
« Odpowiedz #99 : Maj 13, 2009, 17:04:43 » |
|
Iren, ja nie mogę, ale u ciebie kwitnąco  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Wszystko mnie modyfikuje, ale nic nie zmienia.
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #100 : Maj 13, 2009, 21:47:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #102 : Maj 15, 2009, 23:58:10 » |
|
Nataliaada! - mój scindapsus pictus pozdrawia Cię!  Popatrz jak się ładnie do Ciebie usmiecha  
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #103 : Maj 18, 2009, 21:04:21 » |
|
Och! Cieszę się, że Wam się podoba!  Polanko - to są trzy kaladia w jednej misce! Trzy odmiany!  A, dziękuję Iren za doinformowanie mnie - laika kaladiowego przeokrutnego, sama bym nigdy na to nie wpadła  . Bardzo mi się podobają i chyba trzeba będzie coś (???) z tym zrobić  Mieli je chyba w PNOS-ie  A śliczny scindapsus uśmiecha się nie wiedzieć czemu także i do mnie 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
emma
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #104 : Maj 18, 2009, 21:21:34 » |
|
Irenko  , Twoje hipki powalające, kaladia interesujące, nie miałam nigdy tych roślin więc z zainteresowaniem popatrzę jak będą u Ciebie rosły, a scindapsus pictus mógłby i do mnie się uśmiechnąć  , bo bardzo mi się podobają jego marmurki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam.
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #105 : Maj 18, 2009, 21:48:18 » |
|
Scindapsus uśmiecha sie oczywiście do wszystkich, ale do Nataliady szczególnie, bo od niej przyjechał  Jak już się rozrośnie, bo na razie zaledwie się ukorzenił, to będę o Was Polanko i Emmo, pamiętała  Polanko, te kaladia kupowałam rok temu w PNOS-ie. Wcześniej poszukiwałam bulw, ale nigdy nigdzie ich nie spotkałam.  Więcej, obsługa w sklepach ogrodniczych i działach ogrodniczych marketów, była ciężko zdumiona moimi pytaniami o nie. Były tylko wyrośnięte rośliny w kwiaciarniach. Pierwsze moje kaladium, zniszczone przez gołębie i drugie (w niebieskiej doniczce, pokazywane w wątku kaladium) - to właśnie rośliny z kwiaciarni. Moim zdaniem, to mało kłopotliwa roślina, a dodatkową zaletą jest spoczynek zimowy - podobnie jak hippeastrów. Zasuszoną roślinę wraz z doniczką odstawiamy na kilka miesięcy do kącika, a zimą na parapetach robi się więcej wolnego miejsca! Nie obiecuję, bo to nigdy nic nie wiadomo, ale, gdy po zimowej przerwie będę sadziła, i być może jakieś przybyszowe maleństwa się pokażą, to bedę o Was pamiętała 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
kwiatkiOli
|
 |
« Odpowiedz #106 : Maj 18, 2009, 22:07:35 » |
|
Iren piękne to twoje "Ufo" Gratuluje scindapsusa  mój niestety został zrabowany  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Wszystko mnie modyfikuje, ale nic nie zmienia.
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #107 : Maj 19, 2009, 22:05:10 » |
|
Iren, ale się uśmiałam  Ja się zachwycam i uśmiecham do Twoich kwiatów, ale nie po to, żeby szczepki wydębić  Tak po prostu, bo takie piękne  . Niech Ci wszystko spokojnie i pięknie nadal wzrasta. I tak jestem Twoją dłużniczką, wdzięczną dłużniczką 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #108 : Maj 19, 2009, 22:59:24 » |
|
.... I tak jestem Twoją dłużniczką, wdzięczną dłużniczką  Iiiiiiiiiiiii, jaką tam dłużniczką!?!  Miałam wyrzucić nadmiar  Wolę wydać, niech rosną i cieszą innych!  Ja bardzo chętnie rozdaję kwiatki, szczególnie te w nadmiarze!  A zresztą popatrz na to z innej strony - dzisiaj mam i daję, jutro z jakiego powodu moje mi zmarnieją, więc mam do kogo się uśmiechnąć po nowe  - Widzisz jaka jestem wyrachowana 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #109 : Maj 20, 2009, 20:56:29 » |
|
Masz rację, wyrzucać nie wolno  zwłaszcza na forum, gdzie sępolie (jak ja) tylko czekają na znak, że komuś zbywa  A to dobra strategia, a nie żadne wyrachowanie. Godna naśladowania nota bene  Ja tak staram się w życiu, ale różnie to bywa. A powiedz mi, czy teraz to już za późno na kupowanie kaladium? Mam ochotę wpaść do PNOS-u...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #110 : Maj 20, 2009, 22:02:22 » |
|
No cóż ... kupić zawsze można, ale one dość długo kiełkują.  Nie wiem czy okres wegetacji nie będzie za krótki, bo w połowie sierpnia należy zacząć je zasuszać. Spróbować zawsze można! Gdybym teraz kupowała, to namoczyłabym bulwy aby szybciej wschodziły. Można też rozglądać się po kwiaciarniach za rosnącymi roślinami - niestety będą droższe. A może popatrz tutaj  : http://www.gady-gady.pl/index.php?page=dowiwarium - tak bardziej pod koniec strony, jako super nowość. Niestety nie wiem, czy mają bulwy, czy już rosnące rośliny.  Mnie korci tam kaladium nakrapiane! Może do nich napiszę i zapytam.  Ale teraz wolałabym kupić roślinę rosnącą. Post dołączony: Maj 20, 2009, 22:13:45
Wysłałam zapytanie do nich. Jak dostanę odpowiedź - powiadomię. 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #111 : Czerwiec 24, 2009, 20:32:38 » |
|
Zakwitł mi nowy/stary falek  Nowy, bo kwitnie po raz pierwszy, a stary, bo kupiłam go przeszło półtora roku temu. Przeceniony, z gołym pędem kwiatowym, który zresztą szybko zasechł. Kwiatki ma w prównaniu z innymi drobne, a liście ogrome! Ale kolor chyba raczej niezwykły i z niego bardzo się cieszę.   i w całej okazałości: 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
verre
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #112 : Czerwiec 24, 2009, 20:36:43 » |
|
Super busz  Tylko pozazdrościć
|
|
|
|
|
|
Sokołów Podlaski Amarylis Anturium Palmy Rosiczki
|
|
|
doomino
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #113 : Czerwiec 25, 2009, 10:53:03 » |
|
Iren śliczny storczyk, uwielbiam takie kolorkii  I fiołeczek śliczny, a hipki rewelacyjne . Jak coś w domu kwitnie to od razu przyjemniej 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Dominika
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #114 : Czerwiec 25, 2009, 18:32:02 » |
|
Piękny busz  Jest czego zasdrościć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #115 : Czerwiec 25, 2009, 19:04:25 » |
|
Storczyk cudny! Ależ ma niesamowity kolor 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #116 : Czerwiec 29, 2009, 10:49:13 » |
|
Jeszcze nie spotkałam takiego koloru kwiatów.Cudne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #117 : Czerwiec 29, 2009, 12:02:06 » |
|
A ja nie widziałam, takiego koloru liści u storczyka. Czy one są takie bordowe, czy fotka troszkę przekłamuje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #118 : Czerwiec 29, 2009, 21:26:53 » |
|
Iwono, - kolor kwiatów jest niezwykły. Po wielu próbach udało mi się oddać go prawie wiernie. Maniu - liscie tego falka nie są czysto zielone, są jakby z lekka podbarwione. Tak jak to często bywa z młodymi liścmi, a jemu pozostało.  Może nie aż tak, jak to wygląda na zdjęciu - robione było bez lampy, bo zmieniała mi kolor kwiatów, a na tym się koncentrowałam. Na zdjęciu są nieco ciemniejsze niż w naturze.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #119 : Lipiec 11, 2009, 22:07:56 » |
|
Choć to już nie możliwe (miejsce!)  , ale znowu mi coś przybyło  Oto nowy falek - kupiony ze względu na zamknięte środkowe płatki, tworzące kulę i w miarę rozwijania kolejnych kwiatów tak mu zostało:  Dwa nowe fiołki. Pierwszy kupiony w OBI, o właśnie ten   i drugi, otrzymany od Jagody - to dopiero cudo  !  Rozmnażają się też różne z listków, ale jeden z nich zadziwia mnie ogromnie.  To listek Fantimy, który otrzymałam od Jagody. Nie dość, że urósł mu ogonek, wypychając blaszkę liściową do góry, to zamiast wyprodukować młode, rośnie w falbankę  :     i zbliżenia na falbankę:  
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|