vonrohde
Nowicjusz
|
 |
« : Październik 17, 2006, 23:21:49 » |
|
Nigdzie nie moge znaleść informacji na temat nawożenia eucharis czy są jakieś specjalne odzywki dla niego prosze o podpowiedź bo niezabardzo wiem czym go nawozić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2006, 06:33:38 » |
|
Myślę, że w tej chwili trzeba powoli ograniczać nawożenie. Trzeba dać cebuli odpocząć. Jest taka zasada, że dopuki cebula wypuszcza tylko liśie to dokarmiamy ją nawozem dla roślin zielonych. Jak wypuści pączek przechodzimy na cały okres kwitnienia do dokarmiania nawozem dla roślin kwitnących, po skończeniu kwitnienia znów przechodzimy do nawozy dla roślin zielonych.
Od jesieni zaczynamy ograniczać nawożenie do niezbędnego minimum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 18, 2006, 08:08:43 » |
|
Życzę powodzenia w hodowaniu tej roślinki, bo wszędzie piszą, że bardzo humorzasta i nie wiadomo dlaczego czasem nie chce kwitnąć. Mam nadzieję, że kiedyś zobaczymy Twoją roślinkę kwitnącą. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vonrohde
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 18, 2006, 10:33:13 » |
|
Dziekuje bardzo za podpowiedź  kwiat w chwili obecnej kwitnie jednak jestem pozbawiona aparatu i nie moge zrobic fotki  . Mam jeszcze jedno pytanie jak długo powinien kwitnąć po rozwinieciu z paczka? i czy pokazecie mi swoje roślinki??  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 18, 2006, 18:05:22 » |
|
Nie mogę się zgodzić z tą zasadą, że nawozimy odżywką do kwiatów kwitnących dopiero po ukazaniu się pędów kwatowych. To czym i kiedy pobudzać roślinę, żeby zaczęła kwitnienie? Mój Eucharis jest właśnie taki chumorzasty. Rzadko kwitnie ale wypuszcza nowe roślinki. Chociaż zasilam go odżywką do kwiatów kwitnących. Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 18, 2006, 18:37:59 » |
|
Krysiu to spróbuj postępować jak napisałam. Nawóz do roślin kwitnących zawiera znacznie więcej fosforu i potasu. Są to składniki dość mocno zasalające podłoże (nawóż to sól odpowiedniego kwasu). Ta zwiększona ilość tych składników jest potrzebna dla wykształcenia ładnego kwiatu i długości kwitnienia. Po przekwitnięciu możesz dalej podawać ten nawóz jeśli zależy ci na zawiązywaniu owoców. Jeśli kwiatostan obetniesz wówczas roślinie potrzebny jest bardziej zrównoważony nawóz bo zaczyna karmić cebulę.
Czynnikami inicjującymi w cebuli zawiązanie się pąka są długość dnia, przeciętna temperatura i związana z nią wilgotność powietrza, a nie to jakie składniki ma w podłożu.
Jeśli nie wierzysz to poczytaj jakie procesy trzeba zastosować bu uzyskać chryzantemy w czerwcu, a nie jak normalinie we wrześniu czy październiku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2006, 10:26:33 » |
|
To co mi wiadomo eucharis uprawiamy podobnie jakhippeastrum czli cebule się przesusza i w ten sposób stymuluje się proces kwitnienia.Są dwa gatunki eucharisu amazonica i moorei.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vonrohde
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 19, 2007, 21:55:41 » |
|
mam jeszcze jedno pytanie niektóre liście zaczynają mi żółknąć od końca czy to jest efekt przelania czy przesuszenia, nie za bardzo wiem co mam zrobić proszę o fachową poradę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 19, 2007, 22:57:47 » |
|
Może być efektem suchego powietrza, braku składników w podłożu, potrzeba przesadzenia, chorobą. Potrzebne jest zdjęcie albo drobiazgowy opis z uwzględniemiem wszystkich twoich prac pielęnacyjnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
misiek1992
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 12, 2007, 21:56:35 » |
|
mam takie pytanko niedawno na imieniny dostałem kwiatka eucharis i zabardzo nie wiem jak się nim opiekować czy ktośmoże odpowiedzieć i powiedzieć mi jak sie nią trzeba opiekować z grupsza(no wiecie jak podlewać w jakim ma stać słońcu i wogule)prosze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 13, 2007, 13:46:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 13, 2007, 13:55:24 » |
|
Gratulacje, misiek, ładnego kwiatka dostałes  Tylko się dobrze opiekuj  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|