luelle
Nowicjusz
|
 |
« : Luty 15, 2009, 14:44:27 » |
|
[...]   mam następujące pytanie: czy istnieje możliwość, by rozmnożyć Cambrię oddzielając to, co na zdjęciu anety nazywacie przyrostem? nie dysponuję dziś aparatem, więc nie mam możliwości dokładnego pokazania jak wygląda roślinka o której mówię. ma trzy nowe "cosie"  wyrastają 0,5-2 cm od podstawy bulw i mają korzonki. przeczytałam cambriowe wątki i nadal tak o nich niewiele wiem  .....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2009, 14:55:20 » |
|
Nie radzę oddzielać pojedynczych pseudobylw, a tym bardziej młodych. Podzielić można roślinę dużą w ten sposób, żeby w każdej doniczce były przynajmniej 3 pseudobulwy. Jakbyś oddzieliła przyrosty bardzo młode to je stracisz, bo chociaż mają już małe korzonki to w dużej mierze żywione są przez starsze pseudobulwy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luelle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2009, 15:03:55 » |
|
dzięki wielkie za szybką odpowiedz  i rozumiem, że są to nowe pseudobulwy. zawsze wyrastają ze starej? jakoś wydawało mi się, że gdzieś głębiej powstają, a pseudobulwy nie są ze sobą połączone inaczej niż systemem korzeniowym (nie miałam okazji tak dogłębnie obejrzeć cambrii). widzę, że wiele może mi się jeszcze wydawać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dziunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2009, 18:07:20 » |
|
Witam! Do forum należę od jakiegoś czasu, jednak dawno tutaj nie zaglądałam. Dostałam też od siostry cambrię, przekwitła i teraz wyrósła mi nowa bulwa, a te stare mi się pozmarszczały. Lecz moje pytanko brzmi: korzenie mojego kwiatuszka śmierdzą taką zgnilizną, są koloru białego, ale jakieś takie dziwne. Czy ktoś mógłby mi powedzieć jakiego koloru właściwie one są? Bardzo wam dziękuję!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dziunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2009, 11:05:59 » |
|
Czy ktoś mi odpowie na moje pytanko- proszę!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2009, 13:35:54 » |
|
Normalnie są białe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dziunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2009, 13:44:41 » |
|
Dziękuje ci bardzo! Moja cambria wypóściła nowy "patyczek" i mam nadzieję, że wyrosną mi na nim kwiatuszki. Pozdrawiam, pa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2009, 09:46:04 » |
|
ja mam cambrie kupiłem ją niekwitnącą no i w domu zaczęła wypuszczać pęd kwiatostanowy ale zatrzymał sie on jakby w miejscu od 3 miesięcy wogóle nie ruszyl w góre,co zrobic zeby zaczal rosnac?? stosowalemnawet nawoz ktory mial niby pobudzic kwitnienie ale nic z tego.
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 12, 2009, 21:10:41 » |
|
Byłam dziś w obi i widziałam ładne cambrie i oncidium. Niestety nie kupiłam, bo cambrie były za drogie ( 70zł. a myślałam, że upoluje coś na wyprzedaży). Natomiast oncidium gdy się wzięło do ręki to było bardzo niestabilne, jakby zaraz miało wypaść z doniczki, dlatego też żadnego nie kupiłam. Chciałam się zapytać czy dobrze zrobiłam? Raczej powinno być stabilne. A jak ładnie cambrie pachniały a jakie śliczne były, jaki ciort pokusił mnie aby zajrzeć do tego sklepu? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
penny
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 14, 2009, 19:43:43 » |
|
kupiłam cambrię, nie wiem niestety jaki to rodzaj, ma żółte kwiaty z brązowymi plamami, kwiaty są nieduże. na liściach pojawiły się plamy, jakby wyschnięte albo spalone. jak przywiozłam ją do domu to górne kwiaty były już oklapnięte. w ciągu dwóch tygodni oklapnęły (wyschły?) pozostałe i część pędu. bulwy (wszystkie pomarszczone). nie wiem mogę stwierdzić czy była przelana, czy zasuszona. wygląda na zasuszoną. jak podlałam, to jakby szybciej mi te kwiaty klapnęły. dodam, że była przewożona przez 5 godzin w gorącym samochodzie i nie wiem czy to jej nie zaszkodziło  jak ratować moją cambrię?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 14, 2009, 20:14:38 » |
|
cambrie zawsze są wielorodzajowe:). wstaw fotki to może coś poradzimy a tak na sucho to nie bardzo wiem co powiedzieć
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
penny
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 15, 2009, 06:01:46 » |
|
Moja Cambria, po kliknięciu zdjęcia się otworzą w większym rozmiarze.  widać uschnięte kwiaty i wysuszone (?) końcówki liści.  liście c.d.  pomarszczone bulwy  bulwy c.d.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anulka75
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2009, 20:39:54 » |
|
Mam wreszcie wymarzoną cambrię. Wydaje mi się że to odontoglossum. Mam rację?  
|
|
|
|
|
|
Anulka
|
|
|
Mijun
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 17, 2009, 19:17:09 » |
|
Cześć, Uwaga dla wszystkich kochających cambrię i koty. Moja kotka upodobała sobie do podgryzania liście cambrii. Mam nadzieję, że jej nie zaszkodzi  z kotem przeprowadziłam konstruktywną rozmowę, ale nie wiem ile do niej dotarło  w każdym razie oczy były pełne zrozumienia.  czy myślicie, że takie podgryzanie może zaszkodzić kwiatuszkowi??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 17, 2009, 21:16:37 » |
|
W pewnym stopniu napewno . Jeśli kot podgryza którąkolwiek część rośliny to ja tym samym osłabia.
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
Mijun
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 18, 2009, 11:58:34 » |
|
Dziękuję za odpowiedź. W takim razie dziś kupię odstraszacz na koty, w razie jakby rozmowa nie przyniosła skutku. Mam tylko nadzieję, że to roślince nie zaszkodzi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 18, 2009, 15:01:53 » |
|
Z tym obgryzaniem to jest tak jakby ktos Tobie odciął kawałek ręki albo jakiejś innej części ciała też by Ci to zaszkodziło- przepraszam za takie porównanie ale tak to wygląda.
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
Mijun
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 18, 2009, 17:57:03 » |
|
Kupiłam już środek przeciwko kotom, kocicy zapach się nie podoba. Jest nadzieja dla mojej cambrii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|