krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #30 : Marzec 07, 2009, 17:44:44 » |
|
To teraz moja kolej Ślę całusy od Anuli2007, która już w kwietniu zawita do nas z powrotem - mam nadzieję, na dłużej i prosiła wszystkim przekazać pozdrowienia  . Przysłała mi zdjęcie kupionych kwiatków domowych z prośbą o pokazanie na forum i rozpoznanie. Niestety - zdjęcie robione komórką - jest małe i nie idzie sensownie powiększyć. Próbowałam coś z niego "wycisnąć", ale nie potrafię - za małe doświadczenie  Może jednak uda się cośkolwiek rozpoznać...... wklejam dwa zdjęcia - drugie po "obróbce", ale chyba niewiele się różni:  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
mandala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Marzec 07, 2009, 21:42:10 » |
|
To jakaś specjalna odmiana? Wie ktoś jaka? Zielone pędy rzeczywiście wydawały mi się podobne do narcyza, ale zwiódł mnie kształt kwiatów i zapach, bo wcale nie pachną jak narcyzy. Dotąd widziałem tylko takie, zwykłe: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #32 : Marzec 08, 2009, 19:37:30 » |
|
To jest narcyz trąbkowy 'Dutch Master'.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mandala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Marzec 09, 2009, 00:25:39 » |
|
Dziękuję  ale chodziło mi o ten z poprzedniej strony, czyli ten: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #34 : Marzec 09, 2009, 00:31:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Marzec 09, 2009, 07:28:29 » |
|
To jest narcyz pełny 'Flower Drift'
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mandala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Marzec 09, 2009, 15:14:47 » |
|
Dziękuję!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Marzec 09, 2009, 18:08:52 » |
|
Proszę bardzo. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Talita
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 11, 2009, 01:57:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
Nie trać głowy, życie chce cię po niej pogłaskać  ))
|
|
|
Percia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 11, 2009, 05:57:37 » |
|
Pierwsza roslina to na pewno epiphyllum (kaktus epifityczny), druga też jest kaktusem epifitycznym, tylko może inna odmiana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 11, 2009, 10:41:54 » |
|
Obydwie roslink sa te same,tylko ta druga mała bardzo mało swiatła i jest taka wyciągnięta do światła , a poza tym najprawdopodobniej ie przechodziła okresu spoczynku i była cała zimę podlewana i dlatego wyrosło jej tak dożo tych podłużnych lisci , niektórzy proponują to poobcinać a ty zrobisz jak zechcesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Talita
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 11, 2009, 12:03:25 » |
|
Myślę Danusiu, ze nie masz racji. Dom kupiliśmy we wrześniu i obydwie roslinki wyglądały mniej wiecej tak samo i zdecydowanie różnie. Pierwszy był sprężysty cały czas, a ten drugi "pluszak" lejący sie wymagający podpór. Ma kawałkami twardsze łodyzki, ale i pełno takich miekkich członów, takich właśnie pluszowych i róznej grubości, co zabawnie wygląda. Juz sie doczytałam, że te roślinki lubią ciasne doniczki, więc widze że musze mu ją zmienic(w takiej stał!), a może uda mi się zrobic mu ciekawsze zdjęcia. A stoi przy południowym oknie i to tarasowym, w najchłodnijszym z naszych pokoi(jakies 15st.) Moze to po prostu inna odmiana tego sprężystego? Ciekawe czy kwitnie,bo ten pierwszy ponoc tak
|
|
|
|
|
|
Nie trać głowy, życie chce cię po niej pogłaskać  ))
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #42 : Marzec 11, 2009, 12:13:46 » |
|
Obydwie roślinki to Epiphyllum. Mogą być te same gatunki, ale nie muszą. To okaże się dopiero podczas ewentualnego kwitnienia. Druga roślina jest bardzo wybujała z braku odpowiedniej ilości światła i z nadmiaru wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #43 : Marzec 11, 2009, 12:56:20 » |
|
Myślę Danusiu, ze nie masz racji. Dom kupiliśmy we wrześniu i obydwie roslinki wyglądały mniej wiecej tak samo i zdecydowanie różnie. Pierwszy był sprężysty cały czas, a ten drugi "pluszak" lejący sie wymagający podpór. Ma kawałkami twardsze łodyzki, ale i pełno takich miekkich członów, takich właśnie pluszowych i róznej grubości, co zabawnie wygląda. Juz sie doczytałam, że te roślinki lubią ciasne doniczki, więc widze że musze mu ją zmienic(w takiej stał!), a może uda mi się zrobic mu ciekawsze zdjęcia. A stoi przy południowym oknie i to tarasowym, w najchłodnijszym z naszych pokoi(jakies 15st.) Moze to po prostu inna odmiana tego sprężystego? Ciekawe czy kwitnie,bo ten pierwszy ponoc tak Talitko nie zgadzam  się na pewno sa to te same roślinki na 99,9%, tak jak pisałam na pewno obydwie kwitną ,jest to epifilum może akermani? sukulent o ole się nie mylę?  Na pewno nie za dobrze pielęgnowany  uwierz mi,za dużo wody w okresie spoczynku .Od końca maja wynieś je do ogrodu 8)i pozostaw do pierwszych przymrozków a zobaczysz ,jak ładnie ci zakwitnie ,jak nie w tym roku to na przyszły na pewno,zasilaj je nawozem do kaktusów.Epifila mają różne kolory czerwone,białe żółte i.t.d Jeśli chcesz przesadzać to do ziemi kaktusowej,z dodatkiem piasku .Moje są identyczne ,jedne grubsze inne cieńsze mniej lub bardziej sprężyste,lubią spryskiwanie.Co do doniczki to ma napewno za duża bo te rośliny nie maja duzego systemu korzeniowego. A mój kwitnie tak 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #44 : Marzec 11, 2009, 15:31:07 » |
|
Dobrze Danusia mówisz. Jest to sukulent a dokładniej kaktus.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #45 : Marzec 13, 2009, 19:33:44 » |
|
Krysiu, czy już wiesz co to za roślinka? Moje dziecko przytargało właśnie chyba identyczne i bez opisu niestety. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Marzec 13, 2009, 20:38:14 » |
|
Krysiu jak masz możliwość to pozdrów Anulę na pewno jej się tam dłuży strasznie, a wracając do tematu, czy to pierwsze od niej to może jakieś aedenium?
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
ryza1937
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Marzec 14, 2009, 19:05:23 » |
|
Dostałem. Pielęgnuję. Nie wiem jednak jak się nazywa. Proszę znawców o pomoc.Dziekuję Ryszard z Konina.  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Marzec 14, 2009, 19:17:59 » |
|
Wstaw fotke to zobaczymy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ryza1937
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Marzec 14, 2009, 21:45:35 » |
|
W tym kłopot, że nie wiem jak wstawić fotkę. Proszę mi pomóc! Wydaje mi się, że zdjęcie wysłałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #50 : Marzec 14, 2009, 21:51:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
ryza1937
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Marzec 14, 2009, 22:50:41 » |
|
Zarejestrowałem się w "Fotosik Managera" i wykonałem próbę wysłania zdjęcia. Czy udana ? Nie wiem. Przepraszam za moje nieudolności. Za komputer wziąłem się w 72 roku życia i stąd to wszystko. Przepraszam i pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #52 : Marzec 14, 2009, 23:05:08 » |
|
Ryśku, to tylko Ci się chwali Jak hostingujesz zdjęcie w Fotosiku (to znaczy - wysyłasz do niego plik ze swojego komputera) - to potem pojawiają Ci się okienka z adresami zdjęcia w środku, nad którymi pisze : Miniaturka na forum, Pełen rozmiar na forum itd. Musisz skopiować któryś z tych adresów (przeciągnąć po nim myszką i podświetlić na szaro, potem z prawego przycisku myszki dać : kopiuj) i dopiero wkleić w swoim poście. Jeśli łatwiej jest Ci posłać zdjęcie mailem - to poślij do mnie (mail mam w profilu) - a ja zajmę się resztą  . Post dołączony: Marzec 15, 2009, 10:36:40
W imieniu Ryszarda - ryza1937 - wstawiam fotkę jego nieznanego podopiecznego  Zerknijcie, proszę, i rozpoznajcie nieznajomego  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakub_
Nowicjusz
:)
|
 |
« Odpowiedz #53 : Marzec 15, 2009, 20:16:54 » |
|
Witam!  Nigdzie nie mogę nic znaleźć na temat tej rośliny, a bardzo ją lubię... Pomożecie? Teraz ją przesadziłem, ale ogólnie ciężko jest dbać o kwiat, gdy nic się o nim praktycznie nie wie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #54 : Marzec 15, 2009, 20:20:21 » |
|
Jakubie, to Pilea peperomioides.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Jakub_
Nowicjusz
:)
|
 |
« Odpowiedz #55 : Marzec 15, 2009, 20:31:57 » |
|
Jakubie, to Pilea peperomioides.
Ogromnie dziękuję, teraz będę wiedział z czym to się je. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #56 : Marzec 15, 2009, 20:33:57 » |
|
Nie ma za co  Utkwiła mi w pamięci jak dzisiaj czytałam książkę o kwiatach 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #57 : Marzec 15, 2009, 21:11:30 » |
|
A macie może pomysł, co ma Ryszard (ryza1937) kilka postów wyżej?...  Peperomia jakaś to może?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #58 : Marzec 15, 2009, 23:19:31 » |
|
A macie może pomysł, co ma Ryszard (ryza1937) kilka postów wyżej?...  Peperomia jakaś to może? No niestety nie znam tej roslinki a co do Pilei jakos trudno mi sie ja hodowało i poszła w kubeł, nie wytrzymała ze mną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

Phoolan znaczy kwiat... na imię mi Anna
|
 |
« Odpowiedz #59 : Marzec 16, 2009, 10:37:18 » |
|
Witam. Nie ma pojęcia co za roślinę wsadziłam do zielistki, przyniosłam kiedyś kawałek od teściowej. Proszę o pomoc  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|