Kaś
Nowicjusz
|
 |
« : Luty 12, 2009, 11:44:05 » |
|
Witam Was Wszystkich, Mam na imię Kasia i na co dzień zgłębiam tajniki biologii molekularnej roślin. Moje zmutowane roślinki rosną na Uniwersytecie i tam je regularnie dręczę  W domu zaś zaczyna mi już brakować parapetów. Moją pasją jest hodowanie roślin z nasion i aktualnie biurko zastawione jest baobabami =) Ale chyba mnie właśnie (przez Was) naszło na fiołki  Zobaczymy co z tej fascynacji wyjdzie. Póki co pozdrawiam Wszystkich, służę radą z zakresu genetyki i tego wszystkiego co dzieje się na poziomie komórkowym... I mam nadzieję, że wiele się od Was nauczę. 
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2009, 12:34:03 » |
|
Witaj Kasiu 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
marangai
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2009, 12:54:37 » |
|
Witaj, a przy okazji nie omieszkaj zaprezentować nam swoich mutantów  Eksperymentom z fiołkami będziemy gorąco kibicować 
|
|
|
|
|
|
Opór jest bezcelowy
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2009, 13:01:13 » |
|
Witaj Kasiu,cieszę się że do nas dołączyłaś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2009, 14:35:53 » |
|
Witaj serdecznie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2009, 15:29:23 » |
|
Witaj Kasiu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2009, 19:55:59 » |
|
Witaj Kaś  Interesujące zajęcie masz 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2009, 21:07:28 » |
|
=)
Jasne, że interesujące i wciągające. Ale teraz, przynajmniej do niedzielnego wieczora będę buszować po Forum. A to chyba nawet bardziej interesujące niż godziny w laboratorium
Zwiedzam zwiedzam zwiedzam
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2009, 09:00:42 » |
|
Witam serdecznie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Azumi
Nowicjusz
małopolskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 13, 2009, 11:43:56 » |
|
Witaj!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 13, 2009, 17:25:21 » |
|
Witaj,eksperymentatorko 
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
lusia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 13, 2009, 18:47:52 » |
|
Witaj Kasiu !!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 13, 2009, 18:50:38 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 13, 2009, 23:01:51 » |
|
Witaj.
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 14, 2009, 21:22:44 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 15, 2009, 09:57:31 » |
|
Witam imienniczkę!  :)Do dziś nie mogę sobie darować,że tuż przed egazaminami na studia zmieniłam zdanie i zrezygnowałam z ogrodnictwa 
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 15, 2009, 10:39:48 » |
|
Witaj!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sowcia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 15, 2009, 18:27:33 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 15, 2009, 19:04:08 » |
|
Witam Cię cieplutko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 15, 2009, 19:13:34 » |
|
a witaj witaj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 15, 2009, 21:36:37 » |
|
Witaj Kasiu to znaczy będziesz hodować księżycowe sępolie ??? życzę powodzenia i pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora. Pozdrawiam elajas
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 16, 2009, 07:46:46 » |
|
Witam Kasiu  Na bank będziesz miała kolekcje fiołków to pewniak po tym forum 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 16, 2009, 14:32:30 » |
|
Witaj serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 16, 2009, 16:21:09 » |
|
Witaj Kasiu serdecznie  Tu żeby być oryginalnym, trzeba nie zbierać fiołków, hoi, hipeastrum i skrętników  . Ale łatwe to nie będzie, bo będziesz bombardowana pokusami na każdym kroku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 16, 2009, 19:53:02 » |
|
Witaj Kasiu serdecznie  Zazdraszczam ciekawej profesji. Gdyby nie to, że akurat lubię to, co robię, też pomyślałabym o jakimś ogrodniczym kierunku  Korzystając z okazji, że jesteś fachowcem, mam pytanko (chrzest bojowy  ) Mogłabyś wyjaśnić mi zjawisko wytwarzania kwiatów w różnym kolorze przez jedną roślinę - hibiskusa?  Pisała o tym Halka na samym początku swego wątku: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,9898.msg249992.html#msg249992Ja męczyłam kilku biologów i nie uzyskałam odpowiedzi... A z natury jestem bardzo dociekliwa, więc nie odpuszczam. A tu taka okazja - fachowiec pierwszej wody! 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 16, 2009, 21:27:59 » |
|
Mnie nurtuje ten sam problem, ale związany z kwiatami fiołków. Napisałam już dziś kilka wyjaśnień tego zjawiska tu : http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10870.0.htmlA może zaobserwowałaś, czy te kwiaty są różnokolorowe od początku czy wybarwiają się/tracą barwę z wiekiem? Bo jeśli np. starsze kwiaty zmieniają barwę to oznaka ich starzenia (tak jak pisałam w wątku fiołkowym). Jeśli jednak na Twojej roślinie występują równocześnie "świeże" kwiaty w różnych barwach to by wskazywało na to, że roślinka może być hybrydą, ewentualnie mogłoby to sugerować, że siła genów odpowiedzialnych za białe kwiaty jest podobna do siły genów odpowiedzialnych za kwiaty innej barwy. Geny te sobie konkurują i raz wygrywają jedne raz drugie. I jeszcze jedno wytłumaczenie które chodzi mi po głowie: takie różnokolorowe kwiaty sugerują, że roślina nie jest stabilna genetycznie. Sprawa wygląda tak, że "nowa odmiana" lub "nowy gatunek" to zbiór roślin które utrzymują swoje cechy przez bardzo wiele pokoleń. Czasem może się tak zdarzyć, że hodowca źle lub zbyt krótko selekcjonował rośliny i efektem tego jest wypuszczenie na rynek takich oto okazów które kwitną jak im się podoba A teraz mi się jeszcze przypomniało, że niektóre kwiaty (np u kasztanowca) zmieniają barwę po zapyleniu. Tyle na teraz. Mam nadzieję, że uzupełnię niebawem te wiadomości.
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 17, 2009, 10:31:20 » |
|
Kaś dziękuję ślicznie za odpowiedź - niesamowite to co piszesz. Dla ścisłości - roślinka nie jest moja tylko Halki - innej forumowiczki, która pokazała zdjęcia świeżo rozwijanych równocześnie kwiatków hibiskusa o różnych barwach. Myślałam, że to efekt szczepienia - na jednym pniu dwóch różnych genetycznie roślin. Halka zaprzeczyła jakoby kiedykolwiek szczepiła hibiskusa - jest to roślina powstała z ukorzenienia jednej gałązki. Intrygujące i ... zachwycające 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 17, 2009, 19:38:31 » |
|
Ojej! faktycznie to roślina Halki  Późno odpowiadałam na posta i musiałam źle spojrzeć;)
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
|